Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.07.2010, 14:08:41
zorobabel zorobabel is offline
Banned

Data înregistrării: 28.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Inima credintei Ortodoxe este Sfanta Impartasanie, unirea reala cu Hristos si nu simbolica.

Sfintele daruri (painea si vinul) sunt transformate de Sfantul Duh (la Sfanta Liturghie) in adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos (care este evident indumnezeit si vesnic si datator de viata).

"De nu veti manca trupul Fiului Omnului si nu veti bea sangele lui nu veti avea viata in voi" Ioan 6

"In ziua aceea veti cunoaste ca Eu sunt intru Tatal Meu, Eu in voi si voi in Mine" Ioan 14
La cina cea de taina vinul si painea s-au transformat?
Vechi 01.07.2010, 14:47:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zorobabel Vezi mesajul
La cina cea de taina vinul si painea s-au transformat?
iata o intrebare foarte buna. FELICTARI (spun din toata inima).

Iata si raspunsul:
"Și începând de la Moise și de la toți proorocii, le-a tâlcuit lor, din toate Scripturile cele despre El. ... Si, când a stat împreună cu ei la masă, luând El pâinea, a binecuvântat și, frângând, le-a dat lor. Și s-au deschis ochii lor și L-au cunoscut; și El s-a făcut nevăzut de ei. Și au zis unul către altul: Oare, nu ardea în noi inima noastră, când ne vorbea pe cale și când ne tâlcuia Scripturile? " Luca 24, 27-32

Iata deci ca cele "doua picioare" in drumul nostru catre Dumnezeu sunt: lectura Sfintei Scripturi si Sfanta Impartasanie. Nu putem merge daca "un picior" lipseste...
Nu putem intelege nici Sfanta Scriptura fara Sfanta Impartasanie si nu putem intelege nici Sfanta Impartasanie fara Scriptura.

“Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.” Matei 26,26-28.

„Și, mâncând ei, a luat Iisus pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă.” Marcu 14,22-24.

„Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.” Luca 22,19-20.

“Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos? Că o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine. “ I Corinteni 10,16-17.

„Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat și vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine, Și, mulțumind, a frânt și a zis: Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Asemenea și paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceți ori de câte ori veți bea, spre pomenirea Mea. Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți până când va veni. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit. Căci de ne-am fi judecat noi înșine, nu am mai fi judecați. Dar, fiind judecați de Domnul, suntem pedepsiți, ca să nu fim osândiți împreună cu lumea.” I Corinteni 11,23-32

„ pruncii s-au făcut părtași sângelui și trupului, ” (Domnului) Evrei 2,14.
Vechi 01.07.2010, 14:57:36
vidoveczandrei's Avatar
vidoveczandrei vidoveczandrei is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.02.2010
Locație: oradea
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru vidoveczandrei
Implicit

Citat:

Iata si raspunsul:
"Și începând de la Moise și de la toți proorocii, le-a tâlcuit lor, din toate Scripturile cele despre El. ... Si, când a stat împreună cu ei la masă, luând El pâinea, a binecuvântat și, frângând, le-a dat lor. Și s-au deschis ochii lor și L-au cunoscut; și El s-a făcut nevăzut de ei. Și au zis unul către altul: Oare, nu ardea în noi inima noastră, când ne vorbea pe cale și când ne tâlcuia Scripturile? " Luca 24, 27-32

Iata deci ca cele "doua picioare" in drumul nostru catre Dumnezeu sunt: lectura Sfintei Scripturi si Sfanta Impartasanie. Nu putem merge daca "un picior" lipseste...
Nu putem intelege nici Sfanta Scriptura fara Sfanta Impartasanie si nu putem intelege nici Sfanta Impartasanie fara Scriptura.

“Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.” Matei 26,26-28.

„Și, mâncând ei, a luat Iisus pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă.” Marcu 14,22-24.

„Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.” Luca 22,19-20.

“Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos? Că o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine. “ I Corinteni 10,16-17.

„Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat și vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine, Și, mulțumind, a frânt și a zis: Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Asemenea și paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceți ori de câte ori veți bea, spre pomenirea Mea. Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți până când va veni. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit. Căci de ne-am fi judecat noi înșine, nu am mai fi judecați. Dar, fiind judecați de Domnul, suntem pedepsiți, ca să nu fim osândiți împreună cu lumea.” I Corinteni 11,23-32

foarte bine asta e ortodoxia cea nestricata si plina de adevar.
Vechi 01.07.2010, 15:16:31
Banned

Implicit

Citat:

Iata si raspunsul:

nu mi-ai raspuns la intrebare. In exemplele mentionate de tine Domnul Iisus era prezent fizic, in carne si oase, de aceea intreb daca atunci painea si vinul s-au mai transformat.
“Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.”
Vechi 01.07.2010, 15:38:09
vidoveczandrei's Avatar
vidoveczandrei vidoveczandrei is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.02.2010
Locație: oradea
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru vidoveczandrei
Implicit

Citat:
nu mi-ai raspuns la intrebare. In exemplele mentionate de tine Domnul Iisus era prezent fizic, in carne si oase, de aceea intreb daca atunci painea si vinul s-au mai transformat.
“Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.”
citeste viata Sfantului Vasile cel Mare.
Vechi 01.07.2010, 16:16:54
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
ti-am raspuns (ce invata Biserica Ortodoxa)... asculta (cu cugetul inimii) ce spune Sfantuil Ioan Damaschin (evident bazandu-se pe Sfanta Scriptura).

Sf. Ioan Damaschin – Dogmatica, cartea a-IV-a, cap 13:
„Cum îmi va fi mie aceasta, zice Sfânta Fecioară, pentru că eu nu cunosc bărbat”( Luca I, 34). Iar arhanghelul Gavriil îi răspunde: „Duhul cel Sfânt se va pogorî peste tine și puterea celui prea înalt te va umbri”( Luca I, 35). Și acum mă întrebi cum pâinea se face trupul lui Hristos și vinul și apa sângele lui Hristos? Ți-o voi spune eu. Sfântul Duh se coboară peste ele și face pe acelea ce sunt mai presus de cuvânt și de cuget.
...
Pâinea și vinul sunt în chip real trupul unit cu Dumnezeirea; ele sunt trupul luat din Sfânta Fecioară. Asta nu înseamnă că se pogoară din cer trupul care a fost înălțat, ci că însăși pâinea și vinul se prefac în trupul și sângele Domnului.
...
Pâinea și vinul nu sunt tipul (simbolul) trupului și sângelui lui Hristos — departe acest gând! — ci însuși trupul îndumnezeit al Domnului, însuși Domnul când a spus: „Acesta este trupul Meu”( Matei XXVI. 26; Marcu XIV, 22; Luca XXII, 19; l Corinteni XI, 24), n-a spus: „acesta este tipul trupului Meu", ci a spus: „Acesta este trupul Meu"; și n-a spus: „Acesta este tipul sângelui Meu", ci: „acesta este sângele Meu”( Matei, XXVI 28; Marcu XIV, 24; Luca XXII, 22). Și înainte de aceasta, a spus iudeilor: „Dacă nu mâncați trupul Fiului omului și nu beți sângele Lui, nu aveți viață întru voi”( Ioan VI, 53). „Căci trupul Meu este mâncare adevărată și sângele Meu băutură adevărată”( Ioan VI, 55). Și iarăși: „Cel care mă mănâncă va trăi” (Ioan VI, 57). "

"nimeni nu cunoaște pe Fiul, decât numai Tatăl, nici pe Tatăl nu-L cunoaște nimeni, decât numai Fiul și cel căruia va voi Fiul să-i descopere" Matei 11,27; Luca 11,22.
Vechi 01.07.2010, 21:19:07
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
ti-am raspuns (ce invata Biserica Ortodoxa)... .
Eugen, tu esti un baiat citit si scrii multe idei interesante. nu stiu adca sunt ale tale sau le iei de undeva, nici nu ma intereseaza discutia despre transsubstantiere, dar imi place foarte mult interlocutorul onest.

Intrebarea lui Zorobabel era simpla: La cina cea de taina [in joia mare] vinul si paintea s-au transformat in trupul si sangele Domnului? Ai scris o multime de citate. Eu ma uit la ele si nu vad nici un raspuns la intrebare. Daca o fi, e de inteles sa nu-l vad, caci nu ma ridic la nivelul mintilor Sfintilor Parinti. Hai sa nu fim credinciosi care gandesc copy-paste [Alin, te tin minte! :) ] si sa invatam sa formulam si noi un raspuns
In concluzie, poti raspunde la intrebarea de mai sus simplu, printr-un DA sau NU? Am bolduit intrebarea pentru a fi mai vizibila.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 01.07.2010, 21:47:21
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

http://www.crestinortodox.ro/paste/s...tii-88655.html

Da, s-au transformat.

http://www.crestinortodox.ro/paste/p...ina-71081.html

Cuvintele biblice despre instituirea Sf. Euharistii constituesc prin urmare un document istoric original, inzestrat cu puterea unei marturii directe, obiective si sincere despre origina si intelesul acestei Sfinte Taine. Aceste cuvinte ne arata ca, la Cina cea de Taina, Domnul a prefacut cu adevarat painea dospita (artos) in insusi Trupul Sau, iar vinul in insusi Sangele Sau, rostind pentru fiecare o rugaciune speciala si impartasind apoi cu fiecare pe ucenici. In noaptea cand a fost prins - deci cu o zi inainte de Pastile iudaic - Domnul a instituit asa dar o adevarata sfanta si dumnezeiasca Taina, oferind credinciosilor un nou si supranatural mijloc de comuniune cu El.

Imi ierti copypaste-ul, dar si inima si mintea-mi zic la fel ca acolo, pentru ca Hristos a zis ca acelea erau Trupul si Sangele, deci asa era.

Cuvantul lui Hristos impotriva cuvantului tuturor celor care neaga lucrul asta.
Vechi 01.07.2010, 22:13:23
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
http://www.crestinortodox.ro/paste/s...tii-88655.html

Da, s-au transformat.

http://www.crestinortodox.ro/paste/p...ina-71081.html

Cuvintele biblice despre instituirea Sf. Euharistii constituesc prin urmare un document istoric original, inzestrat cu puterea unei marturii directe, obiective si sincere despre origina si intelesul acestei Sfinte Taine. Aceste cuvinte ne arata ca, la Cina cea de Taina, Domnul a prefacut cu adevarat painea dospita (artos) in insusi Trupul Sau, iar vinul in insusi Sangele Sau, rostind pentru fiecare o rugaciune speciala si impartasind apoi cu fiecare pe ucenici. In noaptea cand a fost prins - deci cu o zi inainte de Pastile iudaic - Domnul a instituit asa dar o adevarata sfanta si dumnezeiasca Taina, oferind credinciosilor un nou si supranatural mijloc de comuniune cu El.

Imi ierti copypaste-ul, dar si inima si mintea-mi zic la fel ca acolo, pentru ca Hristos a zis ca acelea erau Trupul si Sangele, deci asa era.

Cuvantul lui Hristos impotriva cuvantului tuturor celor care neaga lucrul asta.
Pai intrebarea evidenta este urmatoarea, daca painea si vinul erau trupul si sangele Domnului atunci Hristos care era in carne si oase acolo ce mai reprezenta? Ca doar nu putea sa aiba 2 trupuri.
Vechi 01.07.2010, 21:47:53
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Eugen, tu esti un baiat citit si scrii multe idei interesante. nu stiu adca sunt ale tale sau le iei de undeva, nici nu ma intereseaza discutia despre transsubstantiere, dar imi place foarte mult interlocutorul onest.

Intrebarea lui Zorobabel era simpla: La cina cea de taina [in joia mare] vinul si paintea s-au transformat in trupul si sangele Domnului? Ai scris o multime de citate. Eu ma uit la ele si nu vad nici un raspuns la intrebare. Daca o fi, e de inteles sa nu-l vad, caci nu ma ridic la nivelul mintilor Sfintilor Parinti. Hai sa nu fim credinciosi care gandesc copy-paste [Alin, te tin minte! :) ] si sa invatam sa formulam si noi un raspuns
In concluzie, poti raspunde la intrebarea de mai sus simplu, printr-un DA sau NU? Am bolduit intrebarea pentru a fi mai vizibila.
Da........................
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42