![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Sfintii - prietenii lui Hristos, implinesc ORTODOXIA. Hristos - se intelege ca este mai presus de orice in lume.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]()
urmatoarea relatare despre evlavie adevarata:
"Parintii mei imi spuneau ca farasiotii, in tara lor, adunasera bani ca sa faca o biserica acolo, in Farasa. Dupa aceea insa Sfantul Arsenie a vrut sa-i dea la saraci, deoarece aveau biserica. S-a dus insusi Sfantul sa-i imparta la familiile sarace si sarmanii nu ii luau. Sa ia bani de la Biserica! Si daca nu i-au luat, a fost nevoit sa-i trimita cu primarul satului la episcopul din Cezareea. “Sa iei insotitor pentru drum”, i-a spus Sfantul. “Imi ajunge binecuvantarea ta”, i-a raspuns primarul si a plecat singur. Cand a adus banii la episcop, acela l-a intrebat: “Bine, dar ce v-a spus Hagi-efendi sa faceti cu banii?”. “Sa-i dam familiilor sarace”, a raspuns primarul. “Si de ce nu l-ati ascultat?”. “Nu vor sa-i ia oamenii”, i-a spus, “pentru ca sunt banii Bisericii”. In cele din urma episcopul i-a dat inapoi. Cand farasiotii au fost nevoiti sa plece din Farasa, atunci, cu Schimbarea, au spus Sfantului Arsenie sa ia acesti bani cu ei, ca sa faca biserica aici, in Grecia. Atunci Sfantul Arsenie le-a spus plangand: “In Grecia veti afla multe biserici, dar credinta ce exista aici n-o veti afla”." (cred ca in alte vremuri oamenii aveau mai mult har de la Dumnezeu) |
|
||||
|
||||
![]()
Nu imi pot nici macar inchipui o lume fara de calugari, fara de manastiri.
|
||||
|
||||
![]()
Sfantul Teodor Studitul spunea undeva ca scopul straduintei monahilor este acela de a sluji lui Dumnezeu si a-I fi placuti Lui. E minunat ca monahii isi implinesc datoriile ca facand-le pe toate pentru Domnul - fie ca sunt la bucatarie, in gradina ... totul e facut pentru Dumnezeu. De aceea nu exista jumatati de masura in lucrul lor.
|
|
||||
|
||||
![]()
Din pacate cand se amesteca lucrurile se ajunge la astfel de intrebari.
Daca tineti cont simplu de cuvintele "Dati Cezarului ce-i al Cezarului..." sau "nu slujiti la doi domni"...si mai tineti cont de cum au aparut manastirile si care este rostul lor atunci nu s-ar mai pune astfel de intrebari si nici nu ar mai aparea astfel de dileme. Rostul si datoria calugarului este rugaciunea iar munca lui se refera strict la munca pentru a-si asigura traiul zilnic. Ca in ziua de azi s-a ajuns unde s-a ajuns nu-i problema noastra si nu intra in discutie. Din punctul meu de vedere eu zic ca niciodata o manastire nu ar trebui sa se amestece sa faca nu stiu ce pentru comunitatea in care exista...si asta pentru ca unul din voturi este saracia, motiv pentru care nu ar avea cum si de unde sa faca asta...singura implicare a manastirii pentru comunitate este sa se roage individual prin canonul de chilie si de obste la slujbele din Biserica iar in rest in timpul liber care il mai au sa se odihneasca si sa munceasca cat sa aibe ce manca. |
|
||||
|
||||
![]()
Asa este, viata din manastire nu este traita la intamplare, are niste reguli foarte clare. Monahismul este chip ingeresc, iar ei prin rugaciunea lor ne sunt niste "pazitori" in tot lucrul nostru. Putem face lucruri mai bune nu avand un monah langa noi, ci avand un monah care se roaga pentru noi. Sa nu le cerem mai mult, dupa cum nu trebuie nici ingerilor sa le cerem mai mult, trebuie doar ca noi sa fim mai lucratori.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca toate virtutile dobandite de pustnici nu valoreaza nimic atat timp cat nu sunt puse in slujba semenilor. In acest sens, slujirea aproapelui reprezinta o etapa superioara in drumul spre sfintenie.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ce crezi tu ca a vrut Sf.Ioan sa spuna si ce inseamna pentru tine ca un calugar sa isi slujeasca aproapele? |
|
|||
|
|||
![]()
si eu vad, ca apele trebuie separate,monahii ,asa putini cum sunt ( ca am impresia ca nu se inghesuie pe la noi pe la romani, multa lume ! ) sa-si vada de treaba lor in cadrul manastirii !
treaba din afara, cade in sarcina preotilor, care pastoresc comunitati,dar si a arhiereilor care pot influentaq intr-o directie sau alta,si-i pot stimula pe preoti sa fie mai activi in comunitate ! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
despre minastirea namiiesti | danielatomi | Generalitati | 3 | 29.09.2010 18:54:44 |
de ce Biserica nu face mai mult? | anamariaplop2000 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 14 | 18.05.2010 18:07:25 |
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? | sophia | Mari Duhovnici si predicile lor | 5 | 09.01.2010 23:13:44 |
Minastirea Sretensk in colaborare cu Statul | andreicozia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 0 | 15.07.2009 00:21:17 |
|