Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.07.2010, 17:08:01
marioad24's Avatar
marioad24 marioad24 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru marioad24 Send a message via Skype™ to marioad24
Implicit o rugaminte

spune-mi te rog unde anume ai gasit aceasta afirmatie a lui Iisus Hristos?
[quote=Viorel;266614][quote=Eugen7;266284]Invatatura reincarnarii este total straina de Sfanta Scriptura si implicit de doctrina crestin ortodoxa.

Trebuie inteles ce inseamna cuvantul duh, in teologia ortodoxa.
"Duhul are mai multe sensuri, înseamnă, în primul loc, Sfântul Duh. Și puterile Sfintului Duh se numesc duhuri. Duh se nume ște și îngerul cel bun; duh si demonul; duh si sufletul. Sunt cazuri când si mintea se numește duh. Duh este si vântul; duh si aerul." Sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea I-a cap XIII.

Invatatura Crestin ortodoxa marturiseste:
Hristos il numste pe Sfantul Ioan Botezatorul, doar Ilie nu Ilie Tesviteanul (proorocul vechiului Testament) tocmai pentru a face diferenta intre ei.
Citat:

Despre care Ilie considerati ca vorbeste Mantuitorul in acel pasaj daca nu despre Ilie Tesviteanul?

Intr-adevar, in alte pasaje se vorbeste despre "duhul lui Ilie", dar aici, exprimarea Mantuitorului este fara echivoc: "el este Ilie". Nu duhul lui, ci Ilie. Punct. Asta daca vreti sa intelegeti.

Daca refuzati ce scrie negru pe alb si marturia Mantuitorului despre Ilie, atunci este opinia dvs pe care o respect in totalitate. Banuiesc ca aveti studii teologice, v-as ruga sa imi raspundeti la intrebarea dintr-un mesaj precedent: de ce sufletul nou-nascut si proaspat creat conform dogmei ortodoxe trebuie sa se lepde de Satana la doar trei luni iar apoi se poate impartasi fara spovedanie pana la 7 ani? Ce pacate cumplite a putut savarsi de la nastere pana la botez un suflet proaspat creat in momentul conceptiei de catre parinti?

Va multumesc pentru ca va obositi sa ma luminati pe mine, netrebnicul si ratacitul vostru frate. Sper ca raspunsurile domniilor voastre sa ma lumineze si pe mine si sa ma intoarca din ratacirile mele.
Doamne ajuta,
Viorel
Reply With Quote
Vechi 06.07.2010, 17:26:01
Viorel Viorel is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit Pentru Marioad24

Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi cel mai mic in Imparatia Cerurilor este mai mare decat el. Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum, Imparatia Cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea. Toti proorocii si Legea au proorocit pana la Ioan. SI DACA VOITI SA INTELEGETI, EL ESTE ILIE, CEL CE VA SA VINA. Cine are urechi de auzit sa auda. Matei, 11, 11-14

Acest pasaj nu vorbeste despre duh ci Mantuitorul marturiseste direct "el este Ilie", nu duhul lui Ilie, pur si simplu Ilie.

In celalalt pasaj, ucenicii inteleg ca le-a vorbit despre Ioan Botezatorul, iar Mantuitorul care le cunostea gandurile nu ii mustra cum o facea in alte cazuri cand nu intelegeau pildele sale.

Oricum, 100% nu putem fi siguri ca Sf. Ilie Tesviteanul este tot unul cu Sf. Ioan Botezatorul, insa eu, in virtutea pasajelor de mai sus, inclin sa cred ca da. Adevarul este numai la Dumnezeu. Cazul Sf. Ilie nu este piatra de hotar in dezbaterea despre reincarnare, sunt multe alte aspecte extrem de neclare in dogma ortodoxa privitor la moarte, viata, mantuire. Asta pentru cei care vor indrazni sa mai cugete pe cont propriu si sa citeasca Sf. Scriptura.
Doamne ajuta,
Viorel
Reply With Quote
Vechi 06.07.2010, 17:29:05
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Viorel Vezi mesajul
SI DACA VOITI SA INTELEGETI, EL ESTE ILIE, CEL CE VA SA VINA.
O mica nelamurire...Daca e sa o luam literar, Ilie ce "va sa vina" inseamna Ilie care va veni...Ioan Botezatorul venise deja. Oare e o traducere gresita?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 06.07.2010, 17:32:55
Viorel Viorel is offline
Junior Member

Implicit Pentru Eugen

Va multumesc ca v-ati obosit sa imi raspundeti insa ati evitat intrebarile punctuale. Mi-ati raspuns cu un fragment greoi pentru mintea mea ne antrenata in citirea dogmei. Fiti bun si raspundeti in cuvinte simple, in cuvintele dvs. Inca o data intrebarile:

1. El este Ilie! La care alt Ilie se referea Mantuitorul?
2. Cand se leaga de Satana sufletul proaspat creat? Evident, el nu are liber arbitru, nu s-a legat voit constient de Satana si totusi preotul il intreaba pe el, nu pe parinti daca se leapada de Satana. Nu vorbim de vraji, nu vorbim de pacatele parintilor, astea se pot dezlega printr-un maslu, printr-o slujba de dezlegare, insa intrebarea este cat se poate de puternica si deloc intamplatoare.

Doamne ajuta,
Viorel
Reply With Quote
Vechi 06.07.2010, 17:34:38
Viorel Viorel is offline
Junior Member

Implicit Pentru Doriana

Ilie cel ce va sa vina! Sf. Ilie va veni si inainte de a doua venire a Mantuitorului!
Reply With Quote
Vechi 06.07.2010, 18:01:54
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
2. Cand se leaga de Satana sufletul proaspat creat? Evident, el nu are liber arbitru, nu s-a legat voit constient de Satana si totusi preotul il intreaba pe el, nu pe parinti daca se leapada de Satana. Nu vorbim de vraji, nu vorbim de pacatele parintilor, astea se pot dezlega printr-un maslu, printr-o slujba de dezlegare, insa intrebarea este cat se poate de puternica si deloc intamplatoare.

Doamne ajuta,
Viorel
Subiectul este legat de păcatul ancestral. Toți oamenii moștenesc, printr-un mecanism care scapă înțelegerii noastre, păcatul protopărinților Adam și Eva. Deci, când cineva se naște, sufletul său este deja lipit de Satana. Aceasta este condiția "by default" pe care o are omul: starea căzută.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.07.2010, 01:44:34
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Va multumesc ca v-ati obosit sa imi raspundeti insa ati evitat intrebarile punctuale. Mi-ati raspuns cu un fragment greoi pentru mintea mea ne antrenata in citirea dogmei. Fiti bun si raspundeti in cuvinte simple, in cuvintele dvs. Inca o data intrebarile:

1. El este Ilie! La care alt Ilie se referea Mantuitorul?

Doamne ajuta,
Viorel
1. Cand Hristos il numeste pe Sfantul Ioan Botezatorul, Ilie se refera la harul si ravna pe care o avea Sfantul Ilie Tesviteanul pentru Dumnezeu. Precum Sfantul Ilie Tesviteanul a fost in pustie si a adus poporul pe calea dreptei credinte... asa si Sfantul Ioan Botezatorul a venit sa "gateasca Domnuli un popor pregatit" propovaduind in pustie.
Sfntul Ilie Tesvitanul este cu trupul in cer, deci nu putea sufletul sau sa isi lase trupul acolo si se intre in Sfantul Ioan Botezatorul. Este absurda o asemenea ganadire. Pe de alta parte la Schimbarea la fata a Mantuitotului, Ilie Tesviteanul s-a aratat in trup si vorbea cu Domnul, ceea ce arata fara echivoc ca Ilie Tesviteanul nu este Ioan Botezatorul in sens fizic.

2. Omul se naste cu pacatul stramosesc, adica cu firea muritoare a lui Adam, robita de satana in neascultare. Daca nu se Boteaza in numele Sfintei Treimi ca sa invieze in Hristos... omul este mort spiritual, si doar vietuieste. Hristos spune clar tanarului (Luca 16) "lasa mortii sa isi ingroape pe mortii lor iar tu mergi de vesteste imparatia lui Dumnezeu".
Deci acea lepadare de satana se refera la dorinta de lepadare de firea lui Adam cea robita de satana si supusa mortii, si marturisirea explicita a dorintei de a invia in Hristos. Apoi dupa Taina Sfantului Botez omul participa imediat la Taina Mirungerii si Taina Sfintei Impartasanii (cu adevarat trupul si sangele Domnului) pentru ca omul sa fie bine intarit in Hristos care este viata cea noua si adevarata.
Astfel se incheie un legamant intre om si Hristos prin care omul se angajeza sa se opuna pacatelor cu toata vointa sa iar Dumnezeu promite va ii va da viata vesnica in Hristos Iisus. Astfel omul primeste si un inger pazior ca sa il protejeze si sa il calauzeasca in viata spre Hristos. "Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul din aceștia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd fața Tatălui Meu, Care este în ceruri" Matei 18,10.

Last edited by Eugen7; 07.07.2010 at 08:22:55.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2010, 01:25:50
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
spune-mi te rog unde anume ai gasit aceasta afirmatie a lui Iisus Hristos?
Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Invatatura reincarnarii este total straina de Sfanta Scriptura si implicit de doctrina crestin ortodoxa.
Omul este trup si suflet. Sufletul omului nu poate intra in alt trup! Hristos insusi a inviat in acelasi trup pe care il avea din Maica Domnului si care purta semnele patimilot (cuiele, impunsatura in coasta)

"Și precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata, " Evrei 9,27.

reincarnarea este inutila pentru om din moment ce:
"Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume." Ioan 1,9.
"și pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară; " Ioan 6,36.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Reincarnare FlorinS Generalitati 48 04.01.2014 16:51:07
scrie undeva in biblie de reincarnare? annajanette Generalitati 144 27.12.2013 20:00:51
Credeti ca... kreed123 Generalitati 27 14.05.2011 17:50:21
Voi ce credeti????? Templier Knight Generalitati 30 29.12.2010 17:31:52
Reîncarnare! AdeLlA Stiri, actualitati, anunturi 11 09.11.2008 12:55:05