Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.08.2010, 22:11:04
zambaretul zambaretul is offline
Banned

Data înregistrării: 20.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Enlightened Vezi mesajul
Salut,

Apropo, sunt un om care aspira sa fie psiholog.
Da un "search" si gaseste referinte despre experimentele "stanford si milgram" (experimente psihologice efectuate de universitati de prestigiu).

Citat:
E drept sa spunem ca un om care a trait in "iad" toata viata lui este rau? Sa spunem ca el isi merita soarta in iadul "adevarat"? Nu ar insemna ca Dumenzeu il condamna la 2 iaduri?! Unul care mai este si etern?! Asta inseamna justitia lui Dumnezeu?
Cat de putin cunosti despre Dumnezeu si ce usor il judeci!? Dumnezeu nu este responsabil nici pentru iadul acesta (pe care noi ni l-am "creat", indepartandu-ne de El) si nici pentru iadul "adevarat", pe care noi il alegem. EL ne-a oferit, prin dragoste si sacrificiu, o viata vesnica fericita. Avem doua variante: noi alegem

Citat:
Eu visez la o lume in care oameni sunt educati sa respecte lumea in care traiesc, o lume in care oamenii nu sunt "buni" fiindca le spune legea sau un om chelios cu barba din ceruri,
1. Te contrazici singur. Cum poti sa spui ca visezi la o lume cu oameni educati si buni, pentru ca, mai apoi, sa-ti bati joc de partenerii de discutie, insultandu-le credinta in mod grosolan, needucat.

2. Ia-ti gandul de la visul tau. Fara Dumnezeu, nu se va realiza. Priveste in istoria acestei omeniri. "Tendintele" sunt aceleasi de mii de ani. Pacatul si natura noastra pacatoasa a facut si va face ravagii, in continuare.

3. Daca tu ai ceva bun in tine (si, sigur ai) nu simti nevoia sa-I multumesti cuiva? Sau, crezi ca ai vre-un merit?
Reply With Quote
Vechi 20.08.2010, 22:20:51
Enlightened Enlightened is offline
Junior Member

Locație: Da hood
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zambaretul Vezi mesajul
Dumnezeu nu este responsabil nici pentru iadul acesta (pe care noi ni l-am "creat", indepartandu-ne de El) si nici pentru iadul "adevarat", pe care noi il alegem.
Nu exista alegere intr-un lucru aleator. Nasterea este aleatoare, viata este aleatoare. Poti sa-mi zici ca sunt cinic, dar asta e adevarul. Vreau argumente solide care sa contrazica ce am spus eu.

Citat:
1. Te contrazici singur. Cum poti sa spui ca visezi la o lume cu oameni educati si buni, pentru ca, mai apoi, sa-ti bati joc de partenerii de discutie, insultandu-le credinta in mod grosolan, needucat.
Dar nu am mentionat niciodata ca asta o sa se intample in curand. O sa fie un lucru incet si dureros, dar sigur.

Citat:
2. Ia-ti gandul de la visul tau. Fara Dumnezeu, nu se va realiza. Priveste in istoria acestei omeniri. "Tendintele" sunt aceleasi de mii de ani. Pacatul si natura noastra pacatoasa a facut si va face ravagii, in continuare.
Ma indoiesc. Tot mai multi oameni isi pierd credinta intr-un lucru fara dovada.

Citat:
3. Daca tu ai ceva bun in tine (si, sigur ai) nu simti nevoia sa-I multumesti cuiva? Sau, crezi ca ai vre-un merit?
Nu. Eu nu simt nevoia de a ii multumi nimanui. Parintii m-au facut fiindca au vrut ei, nu fiindca am vrut eu. In plus, chiar daca as vrea sa ii multumesc cuiva pentru existenta mea, nu ar fi cineva din cer.
Vechi 20.08.2010, 22:32:23
ap2010's Avatar
ap2010 ap2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: iasi
Implicit

Nu exista bine sau rau absolut,in era primitiva a existat matriarhatul,poligamia etc.care erau"bune",iar a ucide pe cineva pentru a-i fura vanatul sau a-i ocupa pestera era firesc,dar mai ales "bun".Atunci se punea numai problema supravietuirii si a perpetuarii speciei umane.Daca oamenii nu ar fi fost rai,asa cum i-am numi noi acum,cred ca nu mai existam ca specie.Dar am devenit crestini,unii,si respectam alte valori de la Hristos incoace,reguli care ne ajuta sa evoluam spiritual si sa traim in armonie cu cei din jur.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2010, 22:42:47
ap2010's Avatar
ap2010 ap2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: iasi
Implicit

Si inca ceva,despre influenta ereditatii si a mediului:nu sunt chiar atat de pregnante in viata,nu ai vazut frati crescuti la fel de parinti,iar unul se realizeaza si celalalt rateaza complet?Unul sarac care ajunge mai cult si mai bogat decat unul crescut in puf?Si stii cum,a muncit mai mult!Dumnezeu poate ne da un destin dar ne lasa liberul arbitru.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2010, 22:47:00
Enlightened Enlightened is offline
Junior Member

Locație: Da hood
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ap2010 Vezi mesajul
Si inca ceva,despre influenta ereditatii si a mediului:nu sunt chiar atat de pregnante in viata,nu ai vazut frati crescuti la fel de parinti,iar unul se realizeaza si celalalt rateaza complet?Unul sarac care ajunge mai cult si mai bogat decat unul crescut in puf?Si stii cum,a muncit mai mult!Dumnezeu poate ne da un destin dar ne lasa liberul arbitru.
Deci, Dumnezeu iti da liber arbitrariu dar iti da si destin? Pai asta inseamna... tu nu stii ca... cum de... tu tocmai zisasi ca chiar daca ai liber arbitrariu, tot la aceasi destinatie ajungi...

Destin = Forță supranaturală care determină în mod irevocabil cursul evenimentelor; fatalitate; ursită; soartă.
Vechi 20.08.2010, 23:11:40
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit nu pt initiatorului topicului, ci pt restul

Mi se pare foarte interesanta raspandirea ideea relativitatii binelui si raului.
Oamenii au avut in timp ideea clara ca daca e bine atunci nu este rau. In mod normal binele si raul erau antitetici, nu?

Dar astazi, cumva, binele si raul sunt fete ale aceleiasi realitati.

Se intreaba cineva de ce?

Am gasit un raspuns frumos in cartile lui Ioan Vladuca. El vorbeste despre principiul tertului exclus (orice propoziție aflată într-un raport de opoziție cu o altă propoziție este sau adevărată, sau falsă. Terțul este exclus) si atrage atentia ca astazi s-a inventat "principiul tertului inclus" care sustine ca pot fi unificate p si non-p in termenul T.
Este ilogic?
Ups? Logica este de vina .
Citat:"Tocmai în asta rezidă marea dificultate de a formula o adevărată logică a tertului inclus, care trebuie neapărat să integreze saltul discon*tinuu între nivelurile de Realitate. Această nouă logică va fi una trans-categorială. Dacă compatibilitatea între nivelurile de Realitate si tertul inclus este neîndoielnică, în schimb reunirea lor într-o logică nu se va putea realiza în tiparele logicilor cunoscute. În ciuda eforturilor făcute pînă acum, problema rămîne deschisă." (sursa: http://convorbiri-literare.dntis.ro/TATAnov9.html)
Ce intelegeti din asta? Nu cumva ca logica trebuie modificata si re-inventata, largita pentru a cuprinde temporar-ilogicul termen T (simultan p si non-p, sau al treilea termen care ocoleste problematica adevarat-fals?)
Si de ce este nevoie de principiul tertului inclus? (denumirea este inselatoare: te gandesti ca ar fi un principiu definit in logica. Dar NU exista asa ceva in logica)
Pentru ca este necesar ca oamenii sa nu mai gandeasca in termeni dihotomici: bine-rau, adevarat-fals! Este schimbarea gandirii filososfice moderne. Cine gandeste gandeste in termeni de bine-rau, adevarat-fals precis va fi considerat inapoiat, retrograd, extremist.
Pentru unificarea religiilor este necesara anularea ideii in sine de adevar sau anularea ideii de bine.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Copiii avortati sunt trimisi in iad. Nu exista, il avortez ca sa ii fie mai bine. spre_rasarit Generalitati 101 26.09.2011 17:19:19
Oare exista ? bighidont Stiri, actualitati, anunturi 0 17.03.2008 23:25:24
exista oare identitati intunecate? kihlimbar Vrajitoria 7 09.10.2006 08:29:53