Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.08.2010, 15:45:05
Scotianul
Guest

Post Pt dl.Eugen7

Va multumesc pentru raspuns.Mi-am notat ideile dvs ca sa le aprofundez.Personal nu sunt un teolog.Mai imi dau cu parerea ca sa ma aflu in treaba(probabil)dar este extrem de posibil sa aberez pe anumite teme.Ce va pot spune cu certitudine:
-nu sunt adeptul culpabilizarii unei colectivitati din cauza unui individ.Fiecare este responsabil pentru propriile sale actiuni,nimeni nu poate fi responsabil pentru toti cei din confesiunea lui.Prin urmare incerc sa ma rezum la propria mea pozitie,pt ca este singura pe care o pot argumenta decent.
-daca as analiza religiile lumii prin prisma faptelor celor care fac parte din ele as spune ca nu exista religie perfecta.Ba mai mult as spune ca nu exista o religie adevarata din moment ce nu exista nicaieri o religie in care toti cei din ea sa o respecte fidel.Toate religiile sunt respectate partial sau trunchiat de multi din cei care se declara adeptii lor.Cauzele sunt multiple dar aici as insista pe un aspect:rationamentul enuntat de mine este deficitar din punct de vedere logic si oarecum fals.Spun asta pt ca: sa spunem ca avem o credinta care iti da anumite percepte,dogme,invataturi.Iti ofera tot ce trebuie ca sa stii ce trebuie sa faci.De aici intervine decizia ta.Nu poti invinovati credinta respectiva ci eventual te poti invinovati pe tine.Atat timp cat unul singur a reusit sa faca acele lucruri atunci este clar ca se poate,ca nu este imposibil.Daca cel cineva este Hristos atunci cu atat mai mult pt ca oricine a studiat Biblia stia ca Mantuitorul nu ne-ar fi lasat nimic imposibil de realizat.Poate greu,poate cu sacrificii dar nu imposibil.Cazul sesizat de dvs.Si eu ma gasesc in aceiasi situatie.Stiam ce trebuie sa fac,stiam ce nu trebuie sa fac,nu m-am obligat nimeni,si ce am facut prost am facut in deplina cunostiinta de cauza.Din punct de vedere penal,din ce stiu,asta este o circumstanta agravanta.Sa speram ca Cel de Sus nu pune mare pret pe legile noastre omenesti si are cu siguranta o intelegere superioara si mai profunda a bietelor noastre suflete nevolnice.

Ce as vrea sa va spun>eu nu va pot da verdicte pt ca nu am atatea raspunsuri.Pot sa va dau pareri dar nu stiu cat de autorizate sunt.Pot sa va spun ce fac in viata de zi cu zi dar aici poate interveni factorul subiectiv(de aceea am dat acele exemple).Pe scurt:nu ma pot pronunta in asa fel incat sa va garantez ca daca as sta acum in fata Celui de Sus, EL ar fi de acord cu mine.Asta se datoreza cumva spiritului (de sorginte) umanist in care am fost educat.Va rog sa ma credeti pe cuvant:cu un trecut umanist este greu sa ajungi sa dai sfaturi despre ce va face Cel de Sus in cazuri particulare.Mi-ar fi placut sa-l intreb pe Leonardo Da Vinci ce parerea are ref la dilema mea dar am nesansa sa ma fi nascut in alte timpuri,daca ma nasteam atunci ma culcam la el la usa pina ma primea.Sunt sigur ca si dvs ati fi facut la fel raportat la Sfintii Parinti.Sa nu intelegeti ca le pun in comparatie,doar subliniez ca fiecare cauta acelasi lucru dar poate,cateodata,
in mod diferit. Educatia,trecutul,influentele si multe alte aspecte,ne influenteza clar.Cred ca suntem intr-un proces de transformare continuu si de aceea nu pot trage linie acum.

Cat despre predestinare,eu cred ca daca Cel de Sus ti-ai dat o sansa in viata sau ti-a harazit tie ceva,atunci este cazul sa te gandesti ce trebuie sa faci si tu,daca nu cumva Cel de Sus ti-a transmis o lectie pe care trebuie sa o descoperi.Aici intervine liberul arbitru.Vrei sa intelegi si sa faci ceva sau nu.Este doar o aplicabilitate a unui raport extrem de complicat in opinia mea.Este ceva foarte greu pt ca de multe ori ceea mai grea lupta este chiar cu noi.Nu stiu de ce Cel de Sus a decis sa ma nasc intr-o anumita locatie.Daca m-as fi nascut in Iran poate eram taliban.Probabil,adica sigur,exista o motivatie a Celui de Sus,inaccesibila noua dar care are un rost.Altfel totul ar fi doar rodul unei intimplari.Am observat ca si Parintele Cleopa(RIP),reputatul duhovnic ortodox,a ajuns la concluzia ca vom fi judecati dupa 4 legi.Noi oamenii,nu crestinii.Cumva,din ce am vazut in lumea larga,inclin sa-i dau dreptate pt ca altfel,multe aspecte ar fi un nonsens.Tot dansul spunea ca noi rationalistii facem totul praf.Din perspectiva a ceea ce se numeste ,,Natural theology" ii dau dreptate.

O sa ma gandesc cu mare atentie la cele scrise de dvs.Merita o abordare aprofundata si o analiza de substanta.Voi face tot ce imi sta in puteri sa va inteleg optica ca sa inteleg mai bine si alte aspecte.Va multumesc pt dialog si voi urmari cu atentie opinia dvs.

Last edited by Scotianul; 27.08.2010 at 16:14:09.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre predestinare Savonarola Biserici Protestante 10 24.10.2011 08:38:15
Despre prestiinta si predestinare gelu001 Intrebari utilizatori 1 22.02.2010 17:05:48