Citat:
În prealabil postat de Fani71
Casatoria este o taina, in sensul de sfanta taina, dar si in sensul de mister, ca orice este omenesc (omul fiind dupa chipul lui Dumnzeu). In Biserica ortodoxa, anumite lucruri nu sunt cercetate de catre preot. El nu ii intreaba pe cei doi despre dorinta de a avea copii si despre promisiunile pe care si le-au facut.
Pentru ca un preot ortodox sa cunune doi oameni, ei trebuie sa nu fie rude, sa nu fie deja casatoriti, sa fie ortodocsi, si alte cateva conditii de baza. Nici macar nu ii intreaba daca sunt sau nu practicanti. Adesea daca unul este, celalalt nu.
Sigur, ar fi bine ca si preotii ortodocsi, ca si cei catolici, sa ii pregateasca pe tineri pentru casatorie si sa le spuna ca ar trebui sa fie deschisi vietii. Insa nu cred ca ar avea dreptul sa refuze sa ii casatoreasca daca unul din ei spune ca nu vrea sa aiba copii. Mai ales daca ar avea si un motiv serios (boala genetica in familie de ex.) Pana la urma, asta tine de responsabilitatea celor doi; chiar daca ajung la pacate grave, nu din cauza cununiei ajung, ci din cauza unei rele intelegeri a cununiei.
Sigur ca a ajunge la avort este alta poveste. Avortul este distrugerea unei vieti.
|
Pt. mine , asemenea ocazii , mi se par ,,rara avis" . Explicatii sincere ca ale tale , ortodoxa fiind, despre o sfinta taina au darul de a ma muti de uimire . Ar trebui sa-ti recomand ca mai inti de toate sa-ti iei un molitfelnic si sa citesti (asa dovedesti, ca inca nu ai citit) taina respectiva in intregime dar banuiesc ca am intra intr-un dialog justificativ jenant si fara rezultat !
Cel mai bine insa, cel mai potrivit dar si real este sa-l citez pe Ion Creanga intro maxima (furata de la o colega de forum pe care nu mai stiu cum o cheama ... conteaza esenta) :
,, Stiu ca sunt prost , dar cind ma uit imprejur deja ma simt mult mai bine !"