Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.09.2010, 21:15:13
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de un.simplu.gand Vezi mesajul
Credeti ca este rau daca ascult asfel de muzica,mie unul imi place si nu vad ce e rau in asta asta?
Depinde cu ce scop le asculti. Daca ti se par mai inaltatoare ca muzica bisericeasca atunci cred ca poate fi o problema, intrucat treci fara sa iti dai seama pe un taram alunecos.
Vechi 07.09.2010, 21:24:06
un.simplu.gand's Avatar
un.simplu.gand un.simplu.gand is offline
Member

Data înregistrării: 01.09.2010
Locație: Hunedoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Depinde cu ce scop le asculti. Daca ti se par mai inaltatoare ca muzica bisericeasca atunci cred ca poate fi o problema, intrucat treci fara sa iti dai seama pe un taram alunecos.
Da,mi se par mai inaltatoare decat cele bisericesti.

http://ltcorastie.wordpress.com/
Vechi 08.09.2010, 10:13:22
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de un.simplu.gand Vezi mesajul
Da, mi se par mai inaltatoare decat cele bisericesti.
Mie nu mi se par. Imnografia ortodoxa in intregime canta bunatatea, milostivirea si dragostea lui Dumnezeu pentru om. In troparele pe care le ascult in biserica ma regasesc deplin, atat in starea omului cazut in pacat, cat si a celui inviat cu Hristos.

Ceea ce imi place cel mai mult in slujbele noastre este ca in ciuda faptului ca ne arata starea cazuta a umanitatii, afectate de pacat, nu o fac fara a ne arata salvarea, izbavirea de el. De aceea, atat timp cat esti in Biserica, si participi cu luare aminte la slujbele bisericesti, oricate pacate ai avea, nu ai cum sa cazi in deznadejde.

Or, acest lucru mi se pare mie inaltator. In smerenia ta, purtand povara propriilor neputinte, sa gasesti in tine acea dragoste spre a "chema cu indraznire numele Tatalui Cel ceresc", adica sa te rogi.

Last edited by Marius22; 08.09.2010 at 10:19:07.
Vechi 08.09.2010, 10:30:11
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Se spune ca ingerii canta impreuna cu noi in cadrul Sfintei Liturghii. Daca acestia ar canta precum cei din cultele neoprotestante, marturisesc ca nu i-as mai baga in seama. Si asta pentru ca nu-mi doresc "Festivalul de la Mamaia", "Cerbul de Aur" ... in Biserica.
Vechi 08.09.2010, 11:33:20
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Ce stii tu ce-i frumos...

In Biblie ni se porunceste sa cantam Domnului, caci Domnul iubeste cantarea de lauda, mai ales cantarile noi. Marturisesc ca nu am urechea muzicala a unui preot ca sa pot canta de la cap la coada o cantare bizantina. Deci, ce voi face? Nu-L voi mai lauda pe Domnul pentru ca unii nu agreaza? Cant si eu cum ma pricep.
Eu cred ca Domnul apreciaza cantarea venita dintr-o inima curata si iubitoare si nu are preferinte pentru genuri muzicale. Dapai noi, de, romani inimosi ce suntem, ne imaginam ca Dumnezeu ne aude numai pe noi cum cantam, nu si pe nevrednicii de altii. De parca Dumnezeu s-ar uita pe pamant printr-o teava si vede doar muzica bizantina. Nu i-o vedea si pe amaratii de negri care bat tobele si canta acapella in cinstea Domnului? Sau pe rromii care, orice le-ai face, nu stiu canta decat muzica specifica lor? Sau pe evreii care folosesc tot felul de instrumente ca sa cante Domnului si pe care Domnul i-a ascultat si in vechime, desi nu cantau bizantina?

Si daca tu nu bagi in seama ingerii, crezi ca e pierderea lor sau a ta? Ei oricum canta Domnului si nu tie.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 08.09.2010, 12:16:11
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Doriana, pe un astfel de criteriu ar trebui sa pictez si eu o biserica. Nu conteaza ca nu am talent si ca voi face niste ciudatenii, important e sa le fac din inima. Iar daca cineva va fi adus in acel loc, fara sa stie ca e intr-o biserica si ar fi pus sa priveasca un perete pictat de mine, crezi ca datorita lucrarii mele din inima va stii unde este? Cu siguranta ca nu. Ce vreau sa spun prin asta, ca atunci cand ascult o cantare bizantina pentru mine nu mai exista confuzie, dar cand ascult o cantare de lauda a Domnului la chitara, tare confuz sunt. Aceasta e simtirea mea.
Vechi 08.09.2010, 12:30:24
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Doriana, pe un astfel de criteriu ar trebui sa pictez si eu o biserica. Nu conteaza ca nu am talent si ca voi face niste ciudatenii, important e sa le fac din inima. Iar daca cineva va fi adus in acel loc, fara sa stie ca e intr-o biserica si ar fi pus sa priveasca un perete pictat de mine, crezi ca datorita lucrarii mele din inima va stii unde este? Cu siguranta ca nu. Ce vreau sa spun prin asta, ca atunci cand ascult o cantare bizantina pentru mine nu mai exista confuzie, dar cand ascult o cantare de lauda a Domnului la chitara, tare confuz sunt.
Cred ca aici este implicat subiectivismul nostru. Ani de zile ni s-a spus ca muzica bizantina e singura muzica divina, sfanta, etc. Asa cum li s-a spus si altora ca numai a lor e buna si tot la fel gandesc. De aceea nu concepem altceva, subconstientul nostru respinge orice nu este bizantin. Dar sa recunoastem ca e doar un gen muzical care era in voga atunci cand s-a format si statornicit ritualul liturgic si asa a ramas de atunci. Sfintii din vechime nu cantau asa ceva. Pavel si Sila cand erau in lanturi cantau muzica de la templu cu care fusesera invatati - muzica evreiasca get-beget.
Chitara e ok, in vechime se foloseau chiar instrumente mai galagioase. Ps 150:

"Lăudați-L pe El în glas de trâmbiță; lăudați-L pe El în psaltire și în alăută.
Lăudați-L pe El în timpane și în horă; lăudați-L pe El în strune și organe.
Lăudați-L pe El în chimvale bine răsunătoare; lăudați-L pe El în chimvale de strigare."

Ce-ai zice daca ai auzi asemenea instrumente in Biserica?
Si totusi, asa poruncise Domnul sa fie laudat...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 16.09.2010, 22:29:25
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Eu personal cand aud muzica sectanta (si aud des!) imi vine sa bat din picioare pe ritmul ei; pe cand la auzul muzicii ortodoxe imi vine sa plang, sa ma rog...

E o mare diferenta... Nu cred ca un crestin ortodox practicant ar putea sa asculte astfel de muzica...; o muzica, care in loc sa te inalte duhovniceste, te face sa dansezi...

Iertati-ma, n-am putut sa nu ma bag in seama...
Vechi 17.09.2010, 09:09:30
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
... mă abțin pentru a nu se simți alții jigniți.
Te felicit pentru eforturile pe care le faci doctore!

Nu prea reusesti, dar asta nu e cel mai important.
Oricum, in comparatie cu felul in care aratai cand ai intrat pe forum, progresul este uimitor: nu mai dracui, nu mai anatemizezi in nestire, nu mai injuri.

Dimpotriva, vorbesti frumos din Scripturi, postezi putin mai echilibrat...
Tot mai sufli ocari precum in postarea de mai sus dar esti pe drumul cel bun.

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
Astfel de muzică...
Cantarile bisericilor evanghelice sunt foarte diverse. Acopera aproape toate genurile muzicale.
Daca vei cauta putin vei gasi si cantece care iti vor placea. Dar, de fapt, tu cauti ceva urat, nu?

Biserica lui Hristos de pe pamant se inchina pe o muzica extrem de diversa. Ceea ce tu consideri ca fiind singura muzica cu adevarat duhovniceasca poate suna pentru unii foarte ciudat.
Dar fiecare crede ca muzica pe care o foloseste el in inchinare este cea mai frumoasa.
Vechi 17.09.2010, 09:32:50
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Te felicit pentru eforturile pe care le faci doctore!

Nu prea reusesti, dar asta nu e cel mai important.
Oricum, in comparatie cu felul in care aratai cand ai intrat pe forum, progresul este uimitor: nu mai dracui, nu mai anatemizezi in nestire, nu mai injuri.

Dimpotriva, vorbesti frumos din Scripturi, postezi putin mai echilibrat...
Tot mai sufli ocari precum in postarea de mai sus dar esti pe drumul cel bun.

Cantarile bisericilor evanghelice sunt foarte diverse. Acopera aproape toate genurile muzicale.
Daca vei cauta putin vei gasi si cantece care iti vor placea. Dar, de fapt, tu cauti ceva urat, nu?

Biserica lui Hristos de pe pamant se inchina pe o muzica extrem de diversa. Ceea ce tu consideri ca fiind singura muzica cu adevarat duhovniceasca poate suna pentru unii foarte ciudat.
Dar fiecare crede ca muzica pe care o foloseste el in inchinare este cea mai frumoasa.
Rugaciunile si cantarile bisericesti ale oamenilor sunt din cele mai diverse sa inteleg. Nu? Ei bine rugaciunea si cantarea bisericeasca este dupa cum iti este sufletul, pentru ca rugaciunea este cantarea sufletului. Cei care urla si tipa, si topaie pe rep, , dance, disco si spun ca se roaga in numele lui Iisus ne arata cat de zbuciumat si chinuit e sufletul lor parca de ceva ascuns si totul de multe ori independent de vointa lui chiar daca nu isi da seama. Acu poate spui ca de fapt nu se roaga ci canta numele lui Iisus, dar eu atunci vin sa spun ca scopul cantarii bisericesti din totdeauna si astazi fireste este rugaciunea, sau exprimarea bucuriei ca il avem pe Iisus.
Toti acei tineri pierduti in sala aia nu aveau in minte pe Iisus ci doar placerea de a topai pe muzica rock si dorinta de distractie. Daca muzica bisericeasca te duce cu gandul la dictractie si in consecinta la pacat mai e ea muzica bisericeasca?
Tot ce iti tulbura simturile si te indeamna la pacat nu are nimic sfant in el. Cu siguranta ca acei tineri vor pleca de la acel spectacol incantati, se vor aduna la o terasa sa dea pe gat cateva beri cu convingerea ca uite si Dumnezeu accepta asa ceva. Doar au dansat si strigat in numele lui Dumnezeu nu?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Muzica Patrie si Credinta Spiritualitatea ortodoxa 4 12.03.2017 00:12:54
Muzica elena20 Generalitati 20 09.12.2013 21:50:52
Muzica tudor2012 Muzica Bisericeasca 40 12.07.2011 19:51:20
muzica petrubarko Generalitati 3 23.12.2008 02:50:24