Citat:
În prealabil postat de cristian67
Tradiția și adevărul ca Persoană
O scrisoare a Ieromonahului Serafim Rose către un căutător în cele duhovnicești
Anul acesta, pe 2 septembrie, s-au împlinit 28 de ani de la trecerea la Domnul a ieromonahului american Serafim Rose, unul din cugetele strălucite și pline de discernământ duhovnicesc ale Ortodoxiei acestui veac.
Spre prăznuirea fericitei pomenirii sale, am socotit potrivit să prezentăm cititorilor noștri o scrisoare inedită în română a Părintelui Serafim, în care, printre altele, își povestește intrarea în legătură cu predania vie și de-viață-dătătoare a Dreptei-slăviri. (R.H.)
Dragă Ken,
Solomonia (Rhonda) mi-a împărtășit ultima ta scrisoare către ea și, citindu-o, am simțit un duh asemănător mie, pentru care n’ar fi zadarnic un cuvânt din parte-mi.
Se întâmplă că Rene Guenon a reprezentat pentru mine o înrâurire de căpătâi în formarea vederilor intelectuale (lăsând la o parte creștinismul ortodox). I-am citit și i-am cercetat cu înflăcărare toate cărțile pe care le-am putut găsi; datorită înrâuririi sale, am început să studiez limba Chineză veche, hotărându-mă să fac pentru tradiția spirituală Chinezească ceea ce făcuse el pentru cea Hindusă; am izbutit chiar să cunosc și să studiez împreună cu un reprezentant adevărat al tradiției Chineze [Gi-ming Șien], și am înțeles pe deplin ce vroia [Guenon] să zică cu deosebirea dintre astfel de dascăli adevărați și simplii „profesori” care predau în universități.
Rene Guenon a fost cel ce m’a învățat să caut și să iubesc Adevărul mai presus de toate, și să nu mă mulțumesc cu nimic altceva; acest lucru m’a adus, în cele din urmă, la Biserica Orthodoxă. Poate îți va fi de folos un cuvânt despre experiența avută.
Vreme de ani, mă mulțumeam să fiu în cercetările mele „mai presus de toate tradițiile”, dar cumva credincios lor; m’am adâncit în tradiția Chinezească doar pentru că nimeni n’o înfățișase Apusului dintr’o perspectivă pe deplin tradițională. Când am vizitat o biserică ortodoxă, era doar pentru a vedea o altă „tradiție” – știind că Guenon (sau unul din discipolii săi) descrisese Ortodoxia drept cea mai autentică dintre tradițiile creștine.
Cu toate acestea, când am intrat pentru întâia oară într’o biserică ortodoxă (o biserică Rusească din San Francisco), mi s’a întâmplat ceva ce nu mai încercasem în nici un templu Buddhist sau din Orientul Îndepărtat; ceva mi-a spus în inimă că sunt „acasă”, că toată căutarea mea luase sfârșit. N’am știut cu adevărat ce înseamnă aceasta, căci slujba îmi era destul de străină și într’o limbă necunoscută. Am început să iau parte mai des la slujbele ortodoxe, învățând treptat graiul și obiceiurile, dar păstrându-mi încă toate ideile fundamental guenoniene despre adevărul tuturor tradițiilor spirituale.
Luând, însă, contact cu Ortodoxia și cu ortodocșii, o idee nouă a început să-mi străbată cugetul: că adevărul nu era doar un concept abstract, căutat și cunoscut cu mintea, ci ceva personal, ba chiar o Persoană, căutată și iubită cu inima. Așa l-am întâlnit pe Hristos. Mulțumesc acum lui Dumnezeu că apropierea de Ortodoxie a durat câțiva ani și n’a avut nimic de-a face cu înflăcărarea emoțională – a fost din nou înrâurirea lui Guenon, care m’a ajutat să mă adâncesc în Ortodoxie fără suișurile și coborâșurile încercate de unii convertiți, nepregătiți încă pentru ceva atât de profund precum Ortodoxia. Intrarea mea în Biserica Ortodoxă a avut loc în același timp cu părăsirea lumii academice și cu renunțarea la încercarea de a împărtăși lumii Apusene tradiția Chinezească. De asemenea, dascălul meu Chinez – singurul meu contact real cu tradiția Chinezească – a părăsit San Francisco-ul la scurtă vreme după aceasta, dispărând cu totul, într’o manieră guenoniană, fără să lase nici măcar o adresă. Îmi amintesc de el cu drag, dar, după ce am ajuns ortodox, am văzut cât de mărginită era învățătura sa: învățăturile spirituale Chinezești, spunea el, vor pieri dacă comunismul va dăinui în China. Atât de firavă era acea tradiție! Însă creștinismul ortodox pe care l-am găsit va dăinui dincolo de toate, până la sfârșitul lumii, fiindcă nu e doar ceva înmânat de la o generație la alta, ca toate tradițiile; este, în același timp, înmânat omului de la Dumnezeu.
Privesc acum cu drag la Rene Guenon ca la întâiul meu învățător autentic în Adevăr; mă rog să iei de la el doar ce e bun și să nu lași mărginirile sale să te înlănțuiască. Chiar și psihologic, „înțelepciunea orientală” nu este pentru noi, cei ce sântem Apuseni trup și sânge; creștinismul ortodox este, fără îndoială, tradiția înmânată nouă – și aceasta se poate vedea limpede în Europa Apuseană a primelor zece veacuri, înainte de căderea Romei din Ortodoxie. Treaba e că Ortodoxia nu e doar o „tradiție” precum celelalte, o „înmânare” a unei înțelepciuni spirituale din trecut; este Adevărul lui Dumnezeu, aici și acum – ne pune de îndată în legătură cu Dumnezeu, așa cum nici o altă tradiție nu poate face. În celelalte tradiții nu sânt multe adevăruri – nici în tradițiile transmise dintr’un trecut în care oamenii erau mai aproape de Dumnezeu, nici în tradițiile descoperite în străfundul minții lor de către oameni înzestrați; Adevărul deplin este doar în creștinism – descoperirea de Sine a lui Dumnezeu către oameni. Voi da un singur exemplu: există și în celelalte tradiții învățături privind înșelarea duhovnicească, însă nici una nu este atât de desăvârșită precum învățătura Sfinților Părinți ortodocși; și, lucru mai însemnat, aceste înșelări ale Celui Viclean și firea noastră căzută sânt atât de răspândite și atotprezente, încât nimeni nu poate scăpa decât dacă iubitorul Dumnezeu descoperit de creștinism este îndeajuns de aproape pentru a ne izbăvi. De asemenea, tradiția Hindusă învață multe lucruri adevărate despre sfârșitul lui „Kali Yuga” („Veacul lui Kali”), însă cel ce „cunoaște” aceste adevăruri doar cu mintea va fi neputincios în a se împotrivi ispitelor acelor vremi, și mulți dintre cei ce îl vor recunoaște pe Antihrist (Chalmakubi) când va veni, cu toate acestea, i se vor închina – doar puterea lui Hristos din inimă va avea tăria de a i se împotrivi.
Mă rog pentru tine ca Dumnezeu să-ți deschidă inima, și tu însuți să faci ce poți pentru a‑L întâlni. Vei afla o bucurie pe care până atunci nu ți-ai fi putut-o închipui; inima ți se va alătura minții în recunoașterea adevăratului Dumnezeu, și nici un adevăr adevărat, cunoscut vreodată, nu se va pierde. Să dea Dumnezeu!
Simte-te slobod să-mi scrii orice-ți trece prin minte sau inimă.
Cu dragoste,
Părintele Serafim
|
Multumesc din suflet pt aceasta scrisoare! Este o dovada vie a faptului ca ortodoxia nu e o religie a "naivilor" (cum cred unii), ci a traitorilor cu adevarat, indiferent din ce medii provin ei.
Ar fi bine daca ar citi-o si alti "CAUTATORI" si ar lua aminte.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe parintele Serafim Rose!
__________________
"Iubirea este înrudirea omului cu Dumnezeu. Ea unește la maxim persoanele umane fără să le confunde. În iubire se arată plenitudinea existenței." (Parintele D. Staniloae)
|