Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.09.2010, 22:45:56
Miha-anca
Guest

Implicit

Sub masca ecumenismului ofera burse numeroase tinerilor ortodocsi si tot felul de ajutoare sau alte avantaje unor fruntasi ortodocsi, mai ales din unele Biserici mai stramtorate financiar, deprinzandu-i, in schimb cu un vocabular ecumenist relativist, pentru a-i dezarma in fata fortelor de intercomuniune, in fata teoriei ca, cu toate diferentele existente, cele doua Biserici au devenit, de la ridicarea anatemelor, una, dar una sub primatul papei, la care conducerea Bisericii Catolice nu renunta cu nici un pret.

Bursele in scolile de teologie catolica se ofereau si odinioara cu efecte pagubitoare, pe care le cunoastem, pentru Ortodoxie, dar argumentul ca diferentele dintre ortodocsi si catolici sunt fara insemnatate era folosit de propaganda catolica ca mijloc de adormire a constiintelor ortodoxe si in epoca de creare a uniatismului.

In privinta aceasta, catolicismul nu a schimbat in esenta nimic, dar nici in folosirea acestor metode ca momeli pentru acceptarea primatului papal de catre ortodocsi. Ceea ce e mai nou e numai metoda de a camufla mai abil aceste metode sub masca generoasa si nobila a ecumenismului.

Vaticanul, continuand insa sa urmareasca acelasi scop, ramamne in continuare adeptul aceleiasi tendinte de extindere a unei dominatii in spirit lumesc asupra tuturor crestinilor.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2010, 22:50:55
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Sub masca ecumenismului ofera burse numeroase tinerilor ortodocsi si tot felul de ajutoare sau alte avantaje unor fruntasi ortodocsi, mai ales din unele Biserici mai stramtorate financiar, deprinzandu-i, in schimb cu un vocabular ecumenist relativist, pentru a-i dezarma in fata fortelor de intercomuniune, in fata teoriei ca, cu toate diferentele existente, cele doua Biserici au devenit, de la ridicarea anatemelor, una, dar una sub primatul papei, la care conducerea Bisericii Catolice nu renunta cu nici un pret.

Bursele in scolile de teologie catolica se ofereau si odinioara cu efecte pagubitoare, pe care le cunoastem, pentru Ortodoxie, dar argumentul ca diferentele dintre ortodocsi si catolici sunt fara insemnatate era folosit de propaganda catolica ca mijloc de adormire a constiintelor ortodoxe si in epoca de creare a uniatismului.

In privinta aceasta, catolicismul nu a schimbat in esenta nimic, dar nici in folosirea acestor metode ca momeli pentru acceptarea primatului papal de catre ortodocsi. Ceea ce e mai nou e numai metoda de a camufla mai abil aceste metode sub masca generoasa si nobila a ecumenismului.

Vaticanul, continuand insa sa urmareasca acelasi scop, ramamne in continuare adeptul aceleiasi tendinte de extindere a unei dominatii in spirit lumesc asupra tuturor crestinilor.
Trist, dar adevarat.
Si eu stiu un caz (a primit o bursa de studii apoi a trecut la catolici).

(plus cunostinte care desi ortodocsi, mergeau de sarbatori la Roma.. excursii sponsorizate de biserica catolica).
Reply With Quote
Vechi 30.09.2010, 00:20:09
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Trist, dar adevarat.
Si eu stiu un caz (a primit o bursa de studii apoi a trecut la catolici).

(plus cunostinte care desi ortodocsi, mergeau de sarbatori la Roma.. excursii sponsorizate de biserica catolica).
Alt exemplu de mentalitate talibana

In loc sa multumiti cu plecaciuni pina la pamint ca acesti tineri devin MAI CIVILIZATI si mai cunoscatori ai obirsiilor crestinismului vazut direct la SURSA , adica la Roma, stati cu sacii in caruta bine-merci in Occident(prin tari nordice) si va vaitati.

Unde este recunostinta-gratitudinea fata de prietenii catolici care rup de la gura tineretului LOR si ofera unui tineret strain burse de calatorii pentru luminarea mintii?

Ce invata copiii vostri din felul vostru de a gindi?

Este rusinos pentru un matur(mame) sa ginditi asa!
Reply With Quote
Vechi 30.09.2010, 09:28:34
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Deci unde se dau bursele astea numeroase tinerilor ne-catolici, poate capat si eu una? Vorbiti de parca nu au catolicii alta treaba....

Logic vorbind, cat ii ajuta pe catolici care au cam un miliard de credinciosi, trecerea la catolicism a unui sau a doi sau chiar a trei-patru tineri ortodocsi?
Vechi 30.09.2010, 11:07:43
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
...
Logic vorbind, cat ii ajuta pe catolici care au cam un miliard de credinciosi, trecerea la catolicism a unui sau a doi sau chiar a trei-patru tineri ortodocsi?
corect... plus ca sunt si roamo-catolici care trec la ortodoxie.

aceste burse sunt utile pentru teologii ortodocsi ca sa inteleaga mai bine doctrina romano-catolica si sa aiba o perspectiva obiectiva mai buna asupra realitatii. ortodoxia se marturiseste intai prin traire si mai apoi in cuvinte.

In vest la (unele) universitati romano-catolice dar si protestante se invata si doctrina ortodoxa a Sfintilor Parinti, care este prezentata obiectiv.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2010, 22:09:09
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
In vest la (unele) universitati romano-catolice dar si protestante se invata si doctrina ortodoxa a Sfintilor Parinti, care este prezentata obiectiv.
Patristica și patrologia sunt obiecte principale de studiu la toate institutele teologice catolice, de rit roman, grec sau de alte rituri.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 30.09.2010, 22:39:42
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul

Imi cer scuze ca nu am mentionat autorul acestor randuri, (pe care aparent mi le atribuiti mie, fara sa fie ale mele): Pr. Staniloae "Uniatismul in Transilvania" pg. 11.
Reactiile starnite de acest citat arata cat de actuale sunt cele afirmate de Pr. Staniloae.
Ca si anna21, cunosc si eu un caz; student la teleogie care a primit bursa catolica si acum e extrem de incantat de progresele facute de catolici in cercetarile lor in decursul timpului. Nu mai intru in amanunte... care mai de care mai dureroase.

Ce interes ar avea catolicii, dand aceste burse? Sa influenteze prin oameni de influenta.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2010, 10:37:45
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Patristica și patrologia sunt obiecte principale de studiu la toate institutele teologice catolice, de rit roman, grec sau de alte rituri.
postarea mea a fost cam echivoca. este corect ce ati spus dumneavoastra.
eu am dorit sa subliniez ca sa preda doctrina ortodoxa nu doar a parintilor greci dinainte de marea schisma din 1054 ci si dupa, invatatura ortodoxa fiind evidentiata obiectiv.

nu intram in amanunte prvind uniatia... care a fost o gresala enorma. ortodocsii deveniti ulterior greco-catolicii au fost fortati sa aceepte punctele florentine.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2010, 11:38:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
eu am dorit sa subliniez ca sa preda doctrina ortodoxa nu doar a parintilor greci dinainte de marea schisma din 1054 ci si dupa, invatatura ortodoxa fiind evidentiata obiectiv.
Din câte știu, obiectul patristicii este studiul operei Sfinților Părinți. Prin "Sfinții Părinți", catolicii înțeleg mai exact sfinții care au lăsat operă teologică remarcabilă în primul mileniu al Bisericii, dintre care mulți au fost numiți "doctori ai Bisericii". Desigur, Biserica Catolică a avut sfinți teologi și doctori și după această perioadă, până în ziua de azi, dar aceștia, chiar dacă au fost sanctificați, nu se încadrează în noțiunea de "sfinți părininți" și nu fac obiectul patristicii.
Cu atât mai puțin pot face obiectul acestei specialități teologii considerați sfinți în Bisericile aflate în schismă față de Biserica Catolică. Prin urmare, operele lor nu ar fi normal să fie studiate la patristică, ci, eventual, în cadrul altor specialități.

Citat:
nu intram in amanunte prvind uniatia... care a fost o gresala enorma. ortodocsii deveniti ulterior greco-catolicii au fost fortati sa aceepte punctele florentine.
Ortodocșii care s-au reunit cu Biserica Catolică nu au fost forțați, ci au semnat o cerere care a fost aprobată. Actul fundamental este bine păstrat și se găsește și pe Internet, dar nu am acuma vreme să îl caut.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 01.10.2010, 12:18:58
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Din câte știu, obiectul patristicii este studiul operei Sfinților Părinți. Prin "Sfinții Părinți", catolicii înțeleg mai exact sfinții care au lăsat operă teologică remarcabilă în primul mileniu al Bisericii, dintre care mulți au fost numiți "doctori ai Bisericii".
daca citeati cu atentie veti vedea ca am subliniat "parintii greci" de dupa marea schisma din 1054 si nu am spus "sfintii parinti greci".
evident ca patristica se refera la sfintii parinti care toti sunt in prmul mileniu.

spre exemplu sunt preoti catolici care isi dau chiar doctorate in teologia (pur ortodoxa a) parintelui Dumitru Staniloae.

Citat:
Ortodocșii care s-au reunit cu Biserica Catolică nu au fost forțați, ci au semnat o cerere care a fost aprobată. Actul fundamental este bine păstrat și se găsește și pe Internet, dar nu am acuma vreme să îl caut.
chiar doriti sa discutam despre acest subiect, din moment ce atat Biserica Ortodoxa cat si cea Romano-Catolica considera "depasita" aceasta abordare a discutiilor reciproce.
Ortodocsii au fost ingenunchiati prin uniatie... au fost fortati sa accepte punctele florentine. Noi crestinii ortodocsi nu putem fi de acord cu asa ceva. Implicatiile teolgice sunt profunde (mai ales in cazul lui filioque dar nici primatul papal si purgatoriul nu trebuiesc scapate din vedere).

Uniatia este o greseala enorma din puctul de vederea al increderii si al relatiilor reciproce pe pozitii de egalitate intre Biserica Romano-Catolica si cea Ortodoxa. Uniatia a provocat mai mult rau decat bine, mai multa dezordine si vrajba decat ordine si iubire frateasca. Uniatia i-a dezbinat si invrajbit pe romanii ortodocsi.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Greco-catolicism

Last edited by Eugen7; 01.10.2010 at 12:40:23.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicismul vazut de Dostoievski Daniel777 Biserica Romano-Catolica 150 24.08.2012 19:47:23
Catolicismul= pregatirea lui antiHrist myself00 Generalitati 51 09.08.2012 01:54:04
catolicismul dragos_c Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 28 27.12.2006 15:16:22