Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Cum este diferita ascultarea ? Dumneavoastra nu datorati ascultare duhovnicului, preotului paroh, episcopului, sinoadelor ? Cum altfel definiti ascultarea fata da Biserica dumneavoastra ?
Daca sustineti ca Maria "nu intelege", nu ar fi oare nimerit sa ii explicati ce anume nu intelege ?
Cum ar fi daca noi ne-am simti jigniti de fiecare data cand un ortodox ataca Biserica Catolica demonstrand o lipsa de intelegere a lucrului pe care il ataca, asa cum se intampla, cu regularitate, vis-a-vis de aspecte cum ar fi infailibilitatea papala sau indulgentele, fata de care periodic reapar interpretarile eronate sau pur si simplu rau voitoare "papa se crede perfect" sau "la catolici iertarea se cumpara cu bani" ?
|
Nu consider ca ar fi nimerit sa explic diferentele de credinta, caci tot nu ar duce nicaieri. S-au facut nenumarate incercari, in care s-au adus argumente patristice, dar fara rezultat, caci catolicii datoreaza o ascultare oarba papei. Daca gresesc va rog sa ma corectati. Ortodocsii asculta in general de Sfintii Parinti, si in particular de duhovnic, caci acesta din urma are sarcina mantuirii lor. Fata de Patriarh, Sf, Sinod si episcopi ne aratam dragostea pomenindu-i in rugaciunile noastre.
In ceea ce priveste "papa se crede perfect" si "la catolici iertarea se cumpara cu bani" (lucru pe care il cred si unii catolici despre iertarea la ortodocsi), cred ca s-au lamurit intre timp, chiar daca mai este cate unul care nu stie inca. Sunt alte lucruri inca nelamurite, nu le mai enumar, caci le cunoastem cu totii. Dar jigniti v-ati simtit de fiecare data, si nedreptatiti; si tare v-ar place sa acceptam cu totii cele, la care ratiunea spune: NU!