![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
cine poate sa-mi spuna cum se face corect semnul Sfintei Cruci pentru ca in catehismul ortodox scrie ca atunci cand spunem ,, Al Fiului '' se duce mana la piept iar altii spun ca se duce la buric ca daca te opresti la piept faci crucea intoarsa. Am auzit ca la manastirea Sihastria este schitat ca semnul Sfintei Cruci se face pana la buric.Deci cum e corect?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
am studiat cate ceva in urma cu 10-15 ani dar cred ca se face o eroare... catolicii isi fac cruce doar intr-un mod iar despre subiectul cruce spre stanga,cruce spre dreapta se face la cei de religie REFORMATA, tot etnie maghiara dar foarte diferita de CATOLICISM.si in final va intreb pe toti....exista MAI MULTI DUMNEZEI???ca eu stiu doar unul .bineinteles fiecare il slaveste in religia si felul lui,iar in fata LUI toti suntem egali fie ca suntem ortodoxi,reformati,catolici,budhisti si toate cate mai sunt. cine are curajul sa spuna ca religia lui este mai superioara decat a altuia/alteia ???
|
|
|||
|
|||
![]()
sigur am postat mesajul gresit si i-mi cer scuze dar era ptr rubrica crucea catolica!!!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am gasit insa ca si catolicii faceau semnul sfintei cruci la fel ca ortodocsii, de la dreapta la stanga si cu cele trei degete adunate, reprezentand sfanta Treime; si ca l-au schimbat abia prinsec. XIII-lea. http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...inocen%C5%A3iu Oare de ce s-a facut aceasta schimbare? |
|
|||
|
|||
![]()
Nu s-a facut nicio schimbare, in sensul ca nu exista o regula sau un canon care sa impuna un anumit mod de a face cruce.
Chiar in parohia mea romano-catolica, sunt persoane care isi fac cruce de la dreapta la stanga, sau cu trei degete, dupa modelul rasaritean. Este pur si simplu un obicei, o cutuma. Ce anume a determinat-o nu cred ca importa decat, eventual, din punct de vedere al istoriei riturilor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am fost placut surprinsa sa aflu ca unii greco-catolicii isi fac semnul sfintei cruci la fel ca noi, ortodocsii. |
|
|||
|
|||
![]()
Toti greco catolicii isi fac cruce ca ortodocsii, eu vorbeam de biserica mea, romano catolica.
Si, dupa cum bine ati spus, conteaza semnificatia. |
|
||||
|
||||
![]()
De menționat că în Biserica Romano-Catolică există o pluralitate de feluri în care se face această devoțiune. Felul cel mai des întâlnit este cel practicat și în România, adică având cele cinci degete ale mâinii întinse. În sudul Italiei, ca și în unele țări din America Latină, se practică semnul sfintei cruci cu degetul mare al mâinii drepte, credinciosul începând, în acest caz, prin sărutarea acestui deget. În alte locuri se mai practică gestul sfintei cruci doar cu degetele 2, 3 și 4 întinse, în timp ce policele și auricularul sunt îndoite și unite la vârf în podul palmei.
Modalități particulare mai sunt: -cele trei "cruci mici", cu degetul mare, în timpul dinaintea citirii Sf Evanghelii, făcute în dreptul frunții, gurii și inimii. -gestul sacerdotal al Sf Cruci cu muchea întregii palme întinse, făcut cu scopul de a sfinți apa sau unele obiecte, în general de cult, ori cu scopul binecuvântării credincioșilor în cadrul procesiunilor. Modalitățile diferite de a face Sf Cruce, ca și modalitățile particulare de a face Sf Rozariu ori alte devoțiuni sunt aspecte ale bogăției cultului nostru și a felului deosebit în care oameni aflați în cele mai diferite culturi și tradiții particulare, dar având aceeași credință, îi aduc cinstire lui Dumnezeu, îngerilor și sfinților Săi. La urma urmei, aceasta este o expresie a catolicității Bisercii noastre.
|
|||
|
|||
![]()
In cazul acesta ce semnificatie are degetul mare?
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Crucea de la gat | colaps | Generalitati | 14 | 02.03.2014 23:59:31 |
Crucea vietii | georgeval | Generalitati | 20 | 16.12.2012 13:22:43 |
Crucea Sf. Apostol Petru vs. crucea satanica | camy_d | Sfintii Apostoli Petru si Pavel | 19 | 14.04.2011 04:23:25 |
Crucea | Ioana-Andreea | Secte si culte | 70 | 13.01.2011 19:58:47 |
crucea celtica | oncioiu | Generalitati | 4 | 14.10.2010 11:11:57 |
|