Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.10.2010, 01:22:33
ap2010's Avatar
ap2010 ap2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: iasi
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ana-Maria N Vezi mesajul
Am deschis acest topic pentru a invata unii de la altii cum ne putem infrana de la anumite vointe ale noastre, fie ele de orice fel : de la a gandi, a spune, a ne comporta, pana la ...'marea desfranare'. Multi stim teoretic ce trebuie facut din scrierile Sfintilor Parinti si din alte scrieri...la capitolul practica, invatam tot timpul...
De la desfranare: post si rugaciune,iar daca nu da rezultate: post aspru si rugaciune mai multa. Daca nu ne putem infrana de la un comportament care supara pe altii ne gandim cum ne-am simti in locul lor si e suficient.Gandurile sunt libere,aici ii las pe colegii de forum.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 04:03:03
bodo1222's Avatar
bodo1222 bodo1222 is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2010
Locație: Husi
Implicit

daaaaaaaa.............
Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai. (Ioan 15:12-13)
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 07:26:51
coldworld coldworld is offline
Banned

Data înregistrării: 14.10.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ap2010 Vezi mesajul
De la desfranare: post si rugaciune

pai reteta asta merge la orice, nu numai la desfranare.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 09:57:29
Ana-Maria N's Avatar
Ana-Maria N Ana-Maria N is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.08.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Eu ma gandeam mai degraba sa povestim fiecare cate o situatie practica care a necesitat infranare si solutia pe care am adoptat-o.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 10:26:58
Elesya Elesya is offline
Banned

Data înregistrării: 08.10.2010
Locație: intre doua nemuriri
Implicit buna initiativa

Citat:
În prealabil postat de Ana-Maria N Vezi mesajul
Eu ma gandeam mai degraba sa povestim fiecare cate o situatie practica care a necesitat infranare si solutia pe care am adoptat-o.
...de cauti....gasesti chiar aici in zona exemple in care sau pt care se potriveste topicul tau ! Doamne Ajuta!
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 10:35:13
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Cea mai buna metoda de infranare cred ca este sa incerci sa ai tot timpul gandul la Dumnezeu.Dar asta bineinteles ca nu e posibil,sunt momente cand te scapi de sub control si faci pacate mai mici,sau mai mari.

O alta metoda,complementara, este postul,sa mananci mai putin,daca se poate nu chiar de dimineata,nu gras,fara multe condimente sau foarte gustos,fara bauturi alcoolice.

O alta metoda,mai grea,este privegherea de noapte ,cand mintea se curata si e pregatita mai bine pentru a doua zi.

Apoi,alte sfaturi pentru infranare: mersul mai des la Biserica,si in timpul saptamanii.

Sa nu avem prea mult confort,haine luxoase,parfumuri etc.

Eliminarea privitului la televizor si pe internet(la lucruri lumesti).

O alta ispita in a face pacate este sa ai multe legaturi ,prietenii,sa mergi in vizite sau sa primesti etc

O metoda prin care eu am limitat ispitele trupesti a fost impartasirea mai deasa,uneori chiar saptamanal.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2010, 00:52:33
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Cea mai buna metoda de infranare cred ca este sa incerci sa ai tot timpul gandul la Dumnezeu.Dar asta bineinteles ca nu e posibil,sunt momente cand te scapi de sub control si faci pacate mai mici,sau mai mari.

O alta metoda,complementara, este postul,sa mananci mai putin,daca se poate nu chiar de dimineata,nu gras,fara multe condimente sau foarte gustos,fara bauturi alcoolice.

O alta metoda,mai grea,este privegherea de noapte ,cand mintea se curata si e pregatita mai bine pentru a doua zi.

Apoi,alte sfaturi pentru infranare: mersul mai des la Biserica,si in timpul saptamanii.

Sa nu avem prea mult confort,haine luxoase,parfumuri etc.

Eliminarea privitului la televizor si pe internet(la lucruri lumesti).

O alta ispita in a face pacate este sa ai multe legaturi ,prietenii,sa mergi in vizite sau sa primesti etc

O metoda prin care eu am limitat ispitele trupesti a fost impartasirea mai deasa,uneori chiar saptamanal.
Cateva din metodele sugerate mai sus nu se pot pune in practica de catre oricine. Cei care merg la serviciu nu prea au cum priveghea, eventual in weekend, dar si-atunci te dai de tot peste cap cu somnul, ceea ce poate influenta negativ prestatia la locul de munca.
La fel si cu mancatul nu prea devreme dimineata; este chiar recomandat ca micul dejun sa fie cea mai copioasa masa a zilei! Unii oameni cad din picioare daca nu mananca ceva dimineata pentru ca nivelul glicemiei scade drastic peste noapte.

Omul este un animal social si nu poate trai izolat, eu cred ca e chiar recomandabil sa avem prieteni de nadejde, oameni pe care sa ne putem baza, carora sa le putem spune ofurile noastre. Prietenia curata, frumoasa, face omul mai bun. Asadar consider ideea cum ca trebuie sa ne izolam de toti si toate pentru a nu mai pacatui (cu barfa, etc) ca fiind extrema.

Uneori citesc ce fel contureaza unii forumisti "portretul" ortodoxului "ideal" (nu ma refer la tine, Daniel, cand afirm asta) si vad in fata ochilor un depresiv salbaticit de lume, cu care nu se poate intra in contact, care poarta un sac de iuta in loc de haine, se spala rarut pe motiv de smerenie (?!), e incruntat si nu zambeste niciodata, cu alte cuvinte un om care nu exprima in nici un fel prin comportamentul sau BUCURIA INVIERII LUI HRISTOS!

Doamne ajuta!
Vechi 17.10.2010, 02:07:59
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Uneori citesc ce fel contureaza unii forumisti "portretul" ortodoxului "ideal" (nu ma refer la tine, Daniel, cand afirm asta) si vad in fata ochilor un depresiv salbaticit de lume, cu care nu se poate intra in contact, care poarta un sac de iuta in loc de haine, se spala rarut pe motiv de smerenie (?!), e incruntat si nu zambeste niciodata, cu alte cuvinte un om care nu exprima in nici un fel prin comportamentul sau BUCURIA INVIERII LUI HRISTOS!

Doamne ajuta!

Dacă prin "sălbăticire" înțelegi o restrângere de la agitațiile lumești, ea e necesară pentru cei care vor să ducă o viață interiorizată de pocăință și rugăciune. Creștinismul nu constă în viața trăită lumește ci în unirea lăuntrică cu Hristos și în despătimire iar scopul înfrânării e de a permite aceasta. Asceza care nu e îndreptată spre roada lăuntrică nu e de nici un folos.

Iar bucuria vieții veșnice trebuie să existe în realitate, nu să se urmărească exprimarea ei. Afișarea unei mine pozitive este o formă de fățărnicie.

Last edited by Traditie1; 17.10.2010 at 06:00:46.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2010, 15:02:36
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Iar bucuria vieții veșnice trebuie să existe în realitate, nu să se urmărească exprimarea ei. Afișarea unei mine pozitive este o formă de fățărnicie.
Cum sa-i etichetam pe toti cei optimisti, care isi traiesc cu pofta viata, drept fatarnici? Atunci cei care sunt tot timpul mohorati, pesimisti si introvertiti sunt ce, adevarati traitori ai ortodoxiei?
De ce exista tendinta asta de poleire in negru a tot ceea ce inseamna ortodoxie? De ce trebuie sa fie totul fad, neplacut (in sensul de "departe de placere") si sumbru caci altminteri cadem in "superficialitate" si fatarnicie asa cum scrie Traditie mai sus?
Răspunde