Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2010, 23:37:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Miha-Anca, iata:
"5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre." (I Corinteni, cap.7)

---------versus----------

"Iar viața curată a căsătoriei, după cinstea ei de Taină, este aceasta:

1. Binecuvântată este numai rodirea de copii. Iar tot ce-i în afară de rostul acesta, în privința trupească, este desfrânare și păcat și să nu se mai facă;
2. Vremi îngăduite pentru chemarea copiilor sunt numai zilele între posturi, însă numai dacă soții amândoi sunt învoiți la rostul rodirii de copii;
3. Vremi oprite sunt acestea:
a) Cele patru posturi mari;
b) Cele trei zile de post pe săptămână (miercuri și vineri, iar luni numai dacă este voință);
c) Sărbătorile și zilele asupra sărbătorilor [inclusiv duminica – ziua Domnului și sâmbăta];
d) Vremea necurăției;
e) Vremea de slăbiciune sau de boală a unuia din soți;
f) Vremile de tulburări și războaie precum și oarecare vreme după acestea, pentru cei ce au luat parte la ele;
g) Vremea oprită cu mare asprime este toată vremea sarcinii, precum și vremea alăptării.
4. Cei ce se dovedesc neroditori, să se înțeleagă la petrecerea frățească, evitând păcatul;
5. De la încetarea semnelor femeii, încetează și datoria căsătoriei, a chemării de copii.

6. Urmând așa, nu se mai întâmplă:
a) Crime de avort;
b) Blestemăția ferelii;
c) Fărădelegea desfrânării;
d) Și alte spurcăciuni." ("Pravila alba" - Arsenie Boca)
Am scurtat mesajul de mai sus din cauza lungimii, dar ma refer la tot mesajul.
De fapt, putem lua ce e bun si folositor pentru noi din cele de mai sus. Pr. Arsenie vorbeste la modul ideal, dar noi care suntem neputinciosi, facem cat putem; si daca ne pasa de viata noastra crestina, ne spovedim ca sa ne curatam de pacate. Netinand insa cont deloc de acest punct de vedere, dam dovada indiferentei noastre fata de noi insine si a inclinatiei noastre fata de pacat. In fapt el este cel care ne conduce, nu noi cu ratiunea noastra.
Drept sa-ti spun, in clipa in care am observat acest lucru la mine, am spus stop! Oricine poate face acest lucru, daca vrea sa fie liber de pacate, nu condus de ele.
Cine considera insa inclinatia omului spre pacat ca pe firescul lucrurilor, se lasa dus de instincte; iar ratiunea nu si-o mai foloseste decat pentru a-si satisface aceste instincte primare. Fiecare om cu alegerea lui!
Nu discutam varsta la care omul e dator pentru el insusi sa se ia la "purecat" in acest sens; unul mai devreme, altul mai tarziu; iar altul niciodata.

In concluzie, nu vad nici o contradictie intre cele spuse de Sf. Apostol Pavel si Pr. Arsenie Boca. Primul se referea la cele 4 perioade de Post din an, iar al doilea cuprindea si zilele de Post din timpul saptamanii, precum si alte perioade, in care e bine a se pastra distanta fizica in cuplu. Motivatia mi se pare cat se poate de la locul ei.
Dumnezeu nu obliga pe nimeni la nimic; totul e benevol. Urmarile le suportam insa fiecare, caci asa cum ne-am asternut, asa domim.
Nu trebuie sa iei drept bun nici ceea ce scriu eu aici, caci nu oblig pe nimeni la nimic. Nu ne constrang decat ideile care ne plac.

Bag seama ca ne preocupa mai mult curatirea exterioara, decat cea interioara, de pacate.
"Iar fariseul s-a mirat văzând că El nu S-a spălat înainte de masă. Și Domnul a zis către el: Acum, voi fariseilor, curățiți partea din afară a paharului și a blidului, dar lăuntrul vostru este plin de răpire și de viclenie". (Luca 11, 38-39)
Sa nu fim si noi precum fariseul, dand atentie doar aspectului, nu si continutului.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica ortodoxa marturiseste ca impreunarea din casatorie este foarte curata! mihailt Nunta 23 02.11.2010 21:03:03
permis biometric cosmin95 Generalitati 8 30.08.2009 16:11:12