![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De fapt, putem lua ce e bun si folositor pentru noi din cele de mai sus. Pr. Arsenie vorbeste la modul ideal, dar noi care suntem neputinciosi, facem cat putem; si daca ne pasa de viata noastra crestina, ne spovedim ca sa ne curatam de pacate. Netinand insa cont deloc de acest punct de vedere, dam dovada indiferentei noastre fata de noi insine si a inclinatiei noastre fata de pacat. In fapt el este cel care ne conduce, nu noi cu ratiunea noastra. Drept sa-ti spun, in clipa in care am observat acest lucru la mine, am spus stop! Oricine poate face acest lucru, daca vrea sa fie liber de pacate, nu condus de ele. Cine considera insa inclinatia omului spre pacat ca pe firescul lucrurilor, se lasa dus de instincte; iar ratiunea nu si-o mai foloseste decat pentru a-si satisface aceste instincte primare. Fiecare om cu alegerea lui! Nu discutam varsta la care omul e dator pentru el insusi sa se ia la "purecat" in acest sens; unul mai devreme, altul mai tarziu; iar altul niciodata. In concluzie, nu vad nici o contradictie intre cele spuse de Sf. Apostol Pavel si Pr. Arsenie Boca. Primul se referea la cele 4 perioade de Post din an, iar al doilea cuprindea si zilele de Post din timpul saptamanii, precum si alte perioade, in care e bine a se pastra distanta fizica in cuplu. Motivatia mi se pare cat se poate de la locul ei. Dumnezeu nu obliga pe nimeni la nimic; totul e benevol. Urmarile le suportam insa fiecare, caci asa cum ne-am asternut, asa domim. Nu trebuie sa iei drept bun nici ceea ce scriu eu aici, caci nu oblig pe nimeni la nimic. Nu ne constrang decat ideile care ne plac. Bag seama ca ne preocupa mai mult curatirea exterioara, decat cea interioara, de pacate. "Iar fariseul s-a mirat văzând că El nu S-a spălat înainte de masă. Și Domnul a zis către el: Acum, voi fariseilor, curățiți partea din afară a paharului și a blidului, dar lăuntrul vostru este plin de răpire și de viclenie". (Luca 11, 38-39) Sa nu fim si noi precum fariseul, dand atentie doar aspectului, nu si continutului. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Biserica ortodoxa marturiseste ca impreunarea din casatorie este foarte curata! | mihailt | Nunta | 23 | 02.11.2010 21:03:03 |
permis biometric | cosmin95 | Generalitati | 8 | 30.08.2009 16:11:12 |
|