Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.11.2010, 16:50:21
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Multi ortodcsci au o orientatare ecumenica,dar sunt si destui antiecumenici.Eu personal am o stare oscilativa , nu sunt impotriva dialogului,a dezbaterilor dar daca s-ar face un sondaj de opinie asupra unirii cel putin a catolicilor cu noi,n-as fi de acord.Vorbind aici de BC si BO de la 1054 incoace,oficial, s-au format 2 culturi diferite, valoroase,atat in athitectura in orientare in monahism,in practici religioase.Exista sfinti atat catolici cat si ortodocsi dar si sfinti comuni.Bine la nivel de dogma exista asemanari foarte multe iar deosebirilr sunt totusi ,dogmatic,putine insa totusi un factor comun intre acestea e cam greu de gasit,sau mai bine zis de acceptat.V-as ruga sa propuneti solutii viabile si aplicabile.
O solutie viabila mi s-ar parea sa nu se mai faca apel la dogme ci la vietile sfintilor.
Adica cei ce cred in sfinti,in valorile promovate de ei : semrenia,infranarea ,dragostea,pocainta, si in faptele sfinitilor prin care au si aratat vii aceste valori, sa fie numiti ortodoxi,adica aflati in ' drepata credinta'.
Caci dogmele sunt greu de inteles si lesne e sa cazi in interpretari si in partizanate.
Dar dragostea de Dumnezeu dovedita de sfinti ,nu va putea fi respinsa decat de un rauvoitor.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 18:21:24
Miha-anca
Guest

Implicit

O solutie viabila: sa devenim cu totii sfinti.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 19:07:09
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
O solutie viabila: sa devenim cu totii sfinti.
"Punctul de plecare al educatiei crestine e acesta :Perfectiunea nu e cu putinta,e posibila totusi perfectionarea.A face deci din poporul nostru un popor de sfinti asta nu sta in cadru firii omenesti.Sa il apropiem insa de Dumnezeu,de invatatura Evangheliei asta se poate oricand.Putem merge pe urmele lui Hristos ,dar nu prin legi si regulamente,ci prin oamenipunand la posturile de comanda pe cei cu reale inzestrare etica si impunand (recomandand)maselor regimul de munca cel mai potrivit cu nevoile fazei de civilizatie si de cultura in care ne aflam pentru a da si oamenilor de rand macar bune deprinderi"

Spunea Simion Mehedintiin cartea Apropierea de Iisus prin Biserica noastra,prin alegerea educatorilorcarte aparuta in 1935
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:15:18
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
O solutie viabila mi s-ar parea sa nu se mai faca apel la dogme ci la vietile sfintilor.
Adica cei ce cred in sfinti,in valorile promovate de ei : semrenia,infranarea ,dragostea,pocainta, si in faptele sfinitilor prin care au si aratat vii aceste valori, sa fie numiti ortodoxi,adica aflati in ' drepata credinta'.
Caci dogmele sunt greu de inteles si lesne e sa cazi in interpretari si in partizanate.
Dar dragostea de Dumnezeu dovedita de sfinti ,nu va putea fi respinsa decat de un rauvoitor.
Se spune ca si Arie era foarte credincios, se ruga tot timpul si postea. De asemenea, printre yogini unii sunt asceti, postesc, mediteaza, au o viata infranata, etc.

Legat de Biserica Catolica, Biserica noastra Ortodoxa considera ca doar aici se gaseste har. Teoria cu ramificatiile harului, adica harul e in toate denominatiumile, a fost lansata de unele culte neoprotestante. BO nu sustien acesta teorie. Asadar, doar in BO exista har, iar BC si-a pierdut harul odata cu despartirea de BO. Ce inseamna acest lucru? Inseaman ca din punct de vedere al BO, BC nu are Sfinte Taine, deci nu au preotie, spovedanie, impartasanie, etc. Asadar BC este o institutie lumeasca, cu scopuri laudabile, caritate si invataturi teologice. Dar doar atat, ca un fel de asociatie caritabile. BO poate colabora cu BC in scopuri caritabile, de propovaduire a normelor morale, etc. Dar o unire nu se poate, e ca si cum BO s-ar uni cu o institutie civila (o asociatie caritabila, de exemplu).
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:20:11
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Se spune ca si Arie era foarte credincios, se ruga tot timpul si postea. De asemenea, printre yogini unii sunt asceti, postesc, mediteaza, au o viata infranata, etc.

Legat de Biserica Catolica, Biserica noastra Ortodoxa considera ca doar aici se gaseste har. Teoria cu ramificatiile harului, adica harul e in toate denominatiumile, a fost lansata de unele culte neoprotestante. BO nu sustien acesta teorie. Asadar, doar in BO exista har, iar BC si-a pierdut harul odata cu despartirea de BO. Ce inseamna acest lucru? Inseaman ca din punct de vedere al BO, BC nu are Sfinte Taine, deci nu au preotie, spovedanie, impartasanie, etc. Asadar BC este o institutie lumeasca, cu scopuri laudabile, caritate si invataturi teologice. Dar doar atat, ca un fel de asociatie caritabile. BO poate colabora cu BC in scopuri caritabile, de propovaduire a normelor morale, etc. Dar o unire nu se poate, e ca si cum BO s-ar uni cu o institutie civila (o asociatie caritabila, de exemplu).
Biserica Ortodoxa considera valide Tainele Bisericii Catolice, la fel cum si Biserica Catolica recunoaste validitatea Tainelor savarsite in Biserica Ortodoxa (eu, de exemplu, am fost acceptat in Biserica Catolica fara a repeta Botezul si Confirmarea).
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:40:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Biserica Ortodoxa considera valide Tainele Bisericii Catolice, la fel cum si Biserica Catolica recunoaste validitatea Tainelor savarsite in Biserica Ortodoxa (eu, de exemplu, am fost acceptat in Biserica Catolica fara a repeta Botezul si Confirmarea).
Hm... Permiteți-mi să nuanțez un pic. În timp ce este adevărat că Biserica Catolică recunoaște validitatea Tainelor săvârșite în Biserica Ortodoxă, reciproca nu este certă: mai exact, nu există un punct de vedere unitar ortodox care să recunoască validitatea Tainelor săvârșite în Biserica Catolică, existând în această privință o diversitate de opinii și o diversitate de practici. Nu am auzit de nici o hotărâre pan-ortodoxă în această privință și nici nu cunosc vreuna a BOR. Prin urmare, din punct de vedere ortodox (al magisteriului ortodox) problema este deschisă. Singurul act magisterial ortodox pe care l-am citit despre asta e o hotărâre a unei Biserici ortodoxe ruse din exil, aflată din câte înțeleg în stare de schismă cu BORu, în care se specifică faptul că Tainele săvârșite de catolici NU sunt valide.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 06.11.2010 at 21:42:08.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:29:47
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul

Considerati ca exista sfinti si in BC la fel ca in BO?
Eu zic ca e un criteriu foarte bun,sa judeci cultul dupa roadele sale . Ce sfinti s-au nascut la NP,care sa ii recunoasca toata lumea ca sfinti? Dar in BO e plin calendarul... Rezulta ca aceasta,BO, e calea cea mai eficienta catre mantuire .Noua nu ne ramane decat sa raspandim tuturora exemplul sfintilor .Caci pe dogme va zic eu,nu o sa ne intelegem niciodata.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:36:29
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
Eu zic ca e un criteriu foarte bun,sa judeci cultul dupa roadele sale . Ce sfinti s-au nascut la NP,care sa ii recunoasca toata lumea ca sfinti? Dar in BO e plin calendarul... Rezulta ca aceasta,BO, e calea cea mai eficienta catre mantuire .Noua nu ne ramane decat sa raspandim tuturora exemplul sfintilor .Caci pe dogme va zic eu,nu o sa ne intelegem niciodata.
Este evident ca la NP nu vom auzi despre sfinti, cata vreme aceste culte nu recunosc conceptul. Totusi, exista destui NP care au dus o viata placuta lui Dumnezeu, si nu ne este noua dat sa spunem unde se afla acum acestia. Va dau doar exemplul baptistilor care au plecat in Coreea de Nord pentru a propavadui Evanghelia si au fost executati - puteti dumneavoastra afirma ca acestia nu sunt martiri ?

In ce priveste BC, si la noi e plin calendarul, dar nu asta e important. Sigur, cu cat mai multi cu atat mai bine, avem la cine sa ne rugam si are cine sa se roage pentru noi, dar pana la urma mantuirea tine de fiecare si de cat il lasa pe Cristos sa lucreze in viata sa.

Dar sa nu masuram Adevarul in numarul de sfinti canonizati, e absurd.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:45:24
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Este evident ca la NP nu vom auzi despre sfinti, cata vreme aceste culte nu recunosc conceptul. Totusi, exista destui NP care au dus o viata placuta lui Dumnezeu, si nu ne este noua dat sa spunem unde se afla acum acestia. Va dau doar exemplul baptistilor care au plecat in Coreea de Nord pentru a propavadui Evanghelia si au fost executati - puteti dumneavoastra afirma ca acestia nu sunt martiri ?

In ce priveste BC, si la noi e plin calendarul, dar nu asta e important. Sigur, cu cat mai multi cu atat mai bine, avem la cine sa ne rugam si are cine sa se roage pentru noi, dar pana la urma mantuirea tine de fiecare si de cat il lasa pe Cristos sa lucreze in viata sa.

Dar sa nu masuram Adevarul in numarul de sfinti canonizati, e absurd.
Pai sfintenia e o stare care lumineaza ca un soare asupra celorlalti .
Nu cunosc sfintii BC,oricum pana in anul 1000 ,cand au fost cei mai multi sfinti,acesti sfinti erau comuni ambelor ramuri ortodoxa si occidentala,caci Biserica era una.Asa ca discutia nu are sens,odata ce jumatate din sfinti ar trebui sa fie comuni ,adica cei dinainte de anul 1000.
Dar eu nu ma refer la aspectul cantitativ,ci la invatatura acestor sfinti.
Daca citesti viata sau invatatura lor ,din prima clipa stii ca ai de aface cu harul lui Dumnezeu coborat asupra oamenilor . Aceasta este puterea harului,si doar BO a reusit sa mentina nestinsa si neschimbata aceasta flacara.Adica eventualii sfinti care apar azi sa fie la fel ca cei din vechime.Ca nu oricine face vreo minune oarecare e sfant,ci cel care razbate lumina lui Dumnezeu si prin fapte si prin credinta si prin totul
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 16:47:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Draga Iustin, nu consider ca dupa Schisma provocata de occidentali mai exista sfinti in afara BO. E si normal, BO nerecunoscand ca exista har in BC, nu stim nici macar daca se mai mantuieste cineva din BC, cu atat mai mult sa existe si sfinti.
Dupa cum spun ambele biserici, inainte de venirea Mantuitorului (si, prin lucrarea Sa, venirea apoi a Duhului Sfant in lume) nimeni nu s-a putut mantui. Si erau si oameni care aveau o viata sfanta, faceau si minuni, sfinti cum probabil rar mai intalnim azi.
Si cea mai buna dovada ca nu mai exista sfinti sau minuni in BC este faptul ca, cel mai probabil, nu mai exista sfinte moaste la catolici dupa Schisma. Bucati din sfintele moaste se impart bisericilor, chiar si din sfinte moaste ale unor sfinti care au trait in vest (martiri la Roma sau altii). Nu am auzit de bucati din moaste catolice, aceste moaste arata diferit fata de sfintele moaste crestine, majoritatea sunt ca figurile de ceara. Sfintele moaste, inainte sau dupa Schisma, au aceleasi caracteristici, sunt uscate, au o culoare specifica, miros a mir, etc. Niciuna din aceste caracteristici nu se intalnesc la catolici.

De asemenea, majoritatea minunilor catolice nu sunt la fel cu cele crestine, ci mai degraba par amagiri ale unor oameni de catre vrajmasul, se intalnesc la fel si in alte religii (sau la cei ce se ocupa de paranormal).
Stigmatele nu se intalnesc la sfintii ortodocsi sau cei comuni de dinainte de Schisma. In schimb intalnim rani provocate de vrajmasul, aparute din senin, la persoane care au avut experiente paranormale.
In cartile despre vietile sfintilor sau paterice intalnim nenumarate povestiri de calugari chiar amagiti de vrajmasul, acolo se poate vedea si ce "minuni" poate face vrajmasul. Nemaipunand la socoteala faptul ca minuni precum Lumina de la Ierusalim apar doar la ortodocsi, iar apa sfintita nu se strica tot doar la ortodocsi (vedeti povestirea cu Mihai Viteazu).

Desigur, exista si la catolici oameni care au dus o viata cumpatata, au ajutat semenii, s-au rugat, etc. Dar acestea sunt si mantuitoare daca beneficiezi si de Sfintele Taine. Cititi si viata Sfantului Serafim de Sarov cea mai inalta invatatura, scopul vietii este dobandirea Duhului Sfant (a harului) http://serafimdesarov.trei.ro/?cat=3
Toate acestea sunt si pentru catolici, din dragoste pentru ei, ca sa afle adevarul sa se poata mantui, vad ca unii au fost ortodocsi inainte.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Basarabia e Romania-mars pt unire antiecumenism Generalitati 3 20.10.2012 00:07:38
O declaratie de bun simt.Romania-R Moldova-o unire necesara iulyaan Generalitati 70 30.07.2011 16:23:54
Doua carti de mare interes duhovnicesc strajeru Resurse ortodoxe on-line 1 28.11.2010 09:38:54
Are voie si interes BOR sa se dezvolte in diaspora? sophia Biserica Ortodoxa Romana 6 07.05.2009 18:15:08
Saptamana de unitate crestina vladsergiu Generalitati 83 25.01.2009 01:44:39