Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Unirea s-ar putea face.
Cum s-au facut schismele, pe motive in general socio-politice, s-ar putea face si unirea.
In momentul in care va aparea un motiv socio-politic suficient e puternic pentru ca Rusia, UE si SUA sa mearga in aceeasi barca (de exemplu, impotriva Chinei) s-ar putea gasi si motive pentru unire (presupunand ca pana atunci nu va izbandi miscarea seculara si ca religia va mai fi un potential vector in arena socio-politica, asa cum a fost in trecut).
Problema este ca Biserica lui Cristos nu de unire are nevoie, si de comuniune. sunt doi termeni distincti.
Iar comuniunea in Cristos, dupa cum spuneau antevorbitorii, se face nu doar prin cuminecarea din acelasi Potir, ci si prin fapte.
Ce-mi serveste ca ma impartasesc impreuna cu enoriasii parohiei mele, daca nu-i cunosc, nu lucrez impreuna cu ei ? In biserica, cand intru la Sfanta Liturghie, ma aflu eu, familia mea, preotul, Cristos si ... altii.
|
Nu există și nici nu va exista o unitate fără unitatea credinței. Schisma nu a avut loc din motive politice, ci din motive religioase, datorită pretențiilor false ale papalismului. Latinii nu vor unire, comuniune, unitate, ci ei vor supunere, iar în cazul unora chiar supunere oarbă, după cum reiese din semnătura lui Erethorn.