Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.11.2010, 23:15:41
Marimira's Avatar
Marimira Marimira is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Religia: Ortodox
Implicit

“Cum sa stii daca iubesti cu adevarat pe cineva, daca nu ai suferit pentru el?

PARINTELE DUMITRU STANILOAE (†5 octombrie 1993) DESPRE HRISTOS-SLUJITOR SI CHEMAREA NOASTRA LA RESPONSABILITATEA SLUJIRII JERTFELNICE:
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 23:29:10
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit Sa recapitulam!

ei lipsiți de slava numelui de creștin nu sunt lipsiți de cealaltă slavă, pe care au primit-o când au fost zidiți: ei sunt chipul lui Dumnezeu.
Dacă chipul lui Dumnezeu va fi aruncat afară, în văpaia cea cumplită a iadului, și acolo sunt dator să îl cinstesc.
Ce treabă am eu cu văpaia, cu iadul! Chipul lui Dumnezeu a fost aruncat acolo potrivit judecătii lui Dumnezeu: treaba mea este să păzesc cinstirea față de chipul lui Dumnezeu, și prin aceasta să mă păzesc pe mine însumi de iad.

Dă cinstire orbului, și leprosului și celui bolnav la minte, și pruncului de țâță, și răufăcatorului, și păgânului - cum se cuvine chipului lui Dumnezeu. Ce ai tu cu neputințele și neajunsurile lor! Ia seama la tine însuți, ca să nu sufere un neajuns iubirea ta.
Dar dacă socoți că îl iubești pe Dumnezeu, iar în inima ta trăiește un simțământ de neplăcere fie și față de un singur om, să știi că te afli într-o veșnică amăgire de sine.
"Dacă zice cineva:", grăiește Sfântul Ioan Cuvântatorul de Dumnezeu, " - iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este... Această poruncă avem de la El, că cine iubește pe Dumnezeu să iubească și pe fratele său".
Iubirea de Dumnezeu se întemeiază pe iubirea de aproapele. Atunci când se va șterge în tine ranchiuna, să știi că te-ai apropiat de iubire. Atunci când inima ta va fi umbrită de o pace sfânta, plină de har, cu întreaga omenire, să știi ca ești chiar la porțile iubirii.
Aceste porți, însă, nu se deschid decât prin Duhul Sfânt. Iubirea de Dumnezeu este un dar al lui Dumnezeu în omul care s-a pregatit prin curăția inimii, a minții și a trupului pentru primirea acestui dar. Pe măsura treptei pregătirii este și treapta darului, pentru că Dumnezeu este Drept-Judecător și în milostivirea Sa.

Eu pot sa spun multe despre orice, dar am convingerea ca orice va voi spune cuvintele mele nu va vor convinge pt.ca refuzati sa le patrundeti sensul raportat la conjuctura subiectului.
Tocmai de aceea voi mai vorbi (POATE) prin cuvintele sfintilor parinti pt a nu asa loc interpretarilor subiective.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.11.2010, 08:09:41
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de claudiu-marius Vezi mesajul
Tu intelegi ratiune de copy paste?isihasm in lume ?Mai frate tu esti frustrat rau .Cand te vei casatorii o sa dai un rateu maree.Spui asa: Porunca vieții isihaste de contemplație (și a înfrânării pe care aceasta o necesită) are rolul de a ne deschide lucrărilor Duhului Sfânt și a aduce astfel roadă duhovnicească: cunoașterea.

Asta nu exclude neapărat o viață socială normală dar nici situațiile în care este posibil să fie necesar să ieșim din normalitate printr-un comportament asemănător cu al nebunilor pentru Hristos. apoi spui asa: Deci înfrânarea și viața de contemplație sunt singura cale spre cunoașterea lui Dumnezeu și dobândirea iubirii, spre atingerea despătimirii, smereniei și celorlalte virtuți. Această practică e accesibilă oricui cu condiția de a face pasul desprinderii de lume, de a sacrifica tot și a începe o viață în care, teoretic, putem fi doar niște cerșetori sau altă stare nedorită hotarastete isihasm in lume sau in desprindere de lume ori ori .Si unde scrie ca trebuie sa sacrificam tot ?E oare Dumnezeu absurd?sau tu ?
Ce copy/paste? Mesajul era scris în întregime de mine, cu excepția citatului din Scriptură de la sfârșit.

Da, isihasm în lume. Așa cum am explicat (și cum au spus și Părinții), isihasmul e singura cale spre despătimire și unire cu Dumnezeu. Treaba cu frustratul, cred că vorbești de tine. Și nu mai face referiri personale că aseta dovedesc imaturitatea ta, incapacitatea de a formula argumente valide. Plus că te alegi și cu report. Dacă nu poți răspunde politicos mai bine stai în banca ta, nu răspunde deloc.

Am spus că desprinderea de lume nu înseamnă neapărat părăsirea ei. Nebunii pentru Hristos erau desprinși de lume dar trăiau în mijlocul ei. Dacă tu nu înțelegi ceva nu înseamnă că e absurd.
Vechi 17.11.2010, 08:13:10
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marimira Vezi mesajul
ei lipsiți de slava numelui de creștin nu sunt lipsiți de cealaltă slavă, pe care au primit-o când au fost zidiți: ei sunt chipul lui Dumnezeu.
Dacă chipul lui Dumnezeu va fi aruncat afară, în văpaia cea cumplită a iadului, și acolo sunt dator să îl cinstesc.
Ce treabă am eu cu văpaia, cu iadul! Chipul lui Dumnezeu a fost aruncat acolo potrivit judecătii lui Dumnezeu: treaba mea este să păzesc cinstirea față de chipul lui Dumnezeu, și prin aceasta să mă păzesc pe mine însumi de iad.

Dă cinstire orbului, și leprosului și celui bolnav la minte, și pruncului de țâță, și răufăcatorului, și păgânului - cum se cuvine chipului lui Dumnezeu. Ce ai tu cu neputințele și neajunsurile lor! Ia seama la tine însuți, ca să nu sufere un neajuns iubirea ta.
Dar dacă socoți că îl iubești pe Dumnezeu, iar în inima ta trăiește un simțământ de neplăcere fie și față de un singur om, să știi că te afli într-o veșnică amăgire de sine.
"Dacă zice cineva:", grăiește Sfântul Ioan Cuvântatorul de Dumnezeu, " - iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este... Această poruncă avem de la El, că cine iubește pe Dumnezeu să iubească și pe fratele său".
Iubirea de Dumnezeu se întemeiază pe iubirea de aproapele. Atunci când se va șterge în tine ranchiuna, să știi că te-ai apropiat de iubire. Atunci când inima ta va fi umbrită de o pace sfânta, plină de har, cu întreaga omenire, să știi ca ești chiar la porțile iubirii.
Aceste porți, însă, nu se deschid decât prin Duhul Sfânt. Iubirea de Dumnezeu este un dar al lui Dumnezeu în omul care s-a pregatit prin curăția inimii, a minții și a trupului pentru primirea acestui dar. Pe măsura treptei pregătirii este și treapta darului, pentru că Dumnezeu este Drept-Judecător și în milostivirea Sa.

Eu pot sa spun multe despre orice, dar am convingerea ca orice va voi spune cuvintele mele nu va vor convinge pt.ca refuzati sa le patrundeti sensul raportat la conjuctura subiectului.
Tocmai de aceea voi mai vorbi (POATE) prin cuvintele sfintilor parinti pt a nu asa loc interpretarilor subiective.
Doamne ajuta!

Marimira, dacă nu vrei să te referi la tema discuției, nici să adresezi răspunsuri la ideile prezentate ci vii cu citate paralele cu subiectul, înseamnă că urmărești să bruiezi, să faci trolling.
Vechi 17.11.2010, 08:57:20
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit

Domnule Traditie1,
va dau un singur exemplu despre dragoste si experienta traita vis-a-vis de dvs.pe alt thread(cel despre Adrian Paunescu-pag.33)care pe mine m-a lovit sufleteste si m-a jignit mai mult decat orice s-a discutat acolo, m-a durut ca o pers.care da lectii despre dragostea bine inteleasa poate face aceasta afirmatie!

".... Mai ales atunci când e vorba de români, cel mai înapoiat, rău și necinstit popor din Europa."..sunt cuvintele dvs.,le recunoasteti...si daca da cum indrazniti sa ne dati lectii? Ce cautati pe un foprum crestin ortodox cu aceste cuvinte? sunteti roman?-nu pot sa cred , dupa cele afirmate...probabil ca aveti alte interese..specifice lupilor imbracati in haine de oi!
Daca nu va place poporul roman si credeti ca este asa cum afirmati ce cautati pe aici...?
Si aceasta este doar une din "perlele" produse de dvs.pe acel thread...sa mai enumar...va recomand cu toate dragostea sa citi fragmentul din cartea parintelui Ignatie Brincianinov! Daca l-ati fi citit ...poate l-ati fi si inteles!!!
Altminteri...tot ce spuneti..este arama sunatoare si chimval rasunator..cred ca suferiti de nevorbire pt. ca din pacate nu ati priuns esenta indelungelor si profundelor dvs.lecturi.

Domnul sa va lumineze, sa va apere de fariseism, sa va daruiasca sanatate, sa va binecuvinteze casa si familia si pe dvs.cu darurile Sale cele multe si bogate![/quote]
Reply With Quote
Vechi 17.11.2010, 09:37:44
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit Cum sa intelegem sa ne iubim aproapele ca sa nu mai intelegem gresit!!!

Ca sa nu mai credem ca noi stim mai bine si sa nu mai intelegem gresit iubirea de aproapele iata ce ne invata sfantul....cum sa ne iubim aproapele!

Despre iubirea de aproapele
Sfântul Ierarh Ignatie Brianceaninov

Ce poate fi mai minunat, mai desfătător decât iubirea de aproapele?

A iubi este o fericire, a urî este un chin.

Toată Legea și prooroci, stau în iubirea către Dumnezeu și către aproapele.
Iubirea către aproapele este calea care duce la iubirea către Dumnezeu. Căci Hristos a binevoit a se îmbrăca tainic în fiecare aproape al nostru, iar în Hristos este Dumnezeu (1 Ioan).

Să nu crezi, preaiubite frate, că porunca iubirii de aproapele a fost prea apropiată inimii noastre căzute: porunca este duhovnicească, iar pe inima noastră au pus stăpânire trupul și sângele; porunca este nouă, iar inima noastră -veche.
Iubirea noastră firească a fost vătămată de cădere; ea trebuie omorâtă -Hristos o poruncește - pentru a putea agonisi din Evanghelie iubire sfântă către aproapele, iubire în Hristos.

Însușirile omului nou trebuie să fie toate noi; nici o însușire veche nu i se potrivește.

Căderea a supus inima stăpânirii sângelui și, prin mijlocirea sângelui, stăpânirii stăpânitorului acestui veac. Evanghelia slobozește inima din această robie, din această silnicie, și o aduce sub călăuzirea Sfântului Duh.
Sfântul Duh ne învață să iubim pe aproapele în chip sfânt.

Iubirea aprinsă, hrănită de Sfântul Duh este foc. Prin acest foc se stinge focul iubirii firești, trupești, stricate de căderea în păcat. (Scara, Cuvântul 15, cap. 3).

"Cel ce spune că poate avea pe amândouă aceste iubiri se amăgește pe sine însuși", a spus Sfântul Ioan Scararul (Cuvântul 3, cap. 16).

Adevărata iubire de aproapele se întemeiază pe credința în Dumnezeu, "Ca toți să fie una", a strigat Mântuitorul lumii către Părintele Sau, "după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una" (Ioan 17, 21)

Fă pentru cei pe care îi iubesti ceea ce poți să faci folositor și ceea ce este legiuit; dar totdeauna să îi încredințezi lui Dumnezeu - și iubirea ta oarbă, trupească, nesocotită se va preface, încetul cu încetul, într-o iubire duhovnicească, înțelegătoare, sfântă.
Iar dacă iubirea ta este o împătimire ce se împotrivește legii, atunci s-o lepezi ca pe o urâciune.
Atunci când inima ta nu este liberă, acesta este un semn al împătimirii. Atunci când inima ta este înrobită, acesta este semnul patimii nebunești, păcătoase.
Iubirea sfântă este curată, liberă, întreagă în Dumnezeu. Ea este o lucrare a Sfântului Duh, care lucrează în inimă în măsura curațirii acesteia.

Dă cinstire aproapelui ca unui chip al lui Dumnezeu -cinstire care să fie în sufletul tău, nevăzută pentru ceilalți, descoperită doar conștiinței tale. Faptele pe care le săvârsești să fie, în chip tainic, pe potriva stării tale sufletești.
Dă cinstire aproapelui, fără sa iei seama la vârstă, fără să faci deosebire între bărbat și femeie, fără să te uiti la rangul pe care îl are în lume -și iubirea sfântă va începe, treptat, să se facă arătată în inima ta. Pricina acestei iubiri nu sunt trupul și sângele, nu înrâurirea simțurilor, ci Dumnezeu.

Cei lipsiți de slava numelui de creștin nu sunt lipsiți de cealaltă slavă, pe care au primit-o când au fost zidiți: ei sunt chipul lui Dumnezeu.

În creștin să dai cinstire lui Hristos, Care a spus spre povățuirea noastră, și încă va mai spune atunci când se va hotărî soarta noastră în veșnicie: "Ceea ce ați făcut unuia dintre acești frati ai mei prea mici, Mie Mi-ați făcut". (Mt. 25, 40).
Atunci când ai de-a face cu aproapele să ai în minte acest cuvânt evanghelic și te vei face tăinuitor al iubirii de aproapele. Tăinuitorul iubirii de aproapele intră prin ea în iubirea de Dumnezeu.

"Dacă zice cineva:", grăiește Sfântul Ioan Cuvântatorul de Dumnezeu, " - iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este... Această poruncă avem de la El, că cine iubește pe Dumnezeu să iubească și pe fratele său". (1 In. 4, 20, 21).
A arăta iubire duhovnicească față de aproapele este semnul înnoirii sufletului prin Sfântul Duh. "Noi știm că am trecut din moarte la viață", grăiește iarăși Cuvântatorul de Dumnezeu, "pentru că iubim pe frați; cine nu iubește pe fratele său rămâne în moarte". (1 In. 3, 14).

Desăvârșirea creștină stă în desăvârșita iubire de aproapele. Desavârșita iubire de aproapele stă în iubirea de Dumnezeu, care nu cunoaște desavârșire, întru care nu este sfârșit sporirii. Creșterea în iubirea de Dumnezeu este nesfârșită, pentru că iubirea este Nesfârșitul Dumnezeu. (1 Ioan 4, 16). Iubirea de aproapele este temelia zidirii iubirii. Iubite frate! Caută să sporești în tine iubirea duhovnicească de aproapele: intrând în ea, vei intra în iubirea de Dumnezeu, pe porțile învierii, pe porțile Împărăției Cerurilor. Amin.

...............

..............

..................
Să ții neclintit în minte că iubirea de Dumnezeu este cel mai înalt dar al Sfântului Duh, iar omul poate doar să se pregătească, prin curăție și smerenie, pentru primirea acestui mare dar, prin care se schimbă și mintea și inima și trupul.
Osteneala noastră este deșartă, stearpă și vătămătoare atunci când căutăm a descoperi în noi, mai înainte de vreme, înaltele daruri duhovnicești: pe acestea le dăruiește Milostivul Dumnezeu, la vremea lor, plinitorilor statornici, răbdători și smeriți ai poruncilor evanghelice. Amin.

p. 134-138

Despre Înșelare
Schitul românesc Lacu
Sfântul Munte Athos
1999

Sfântul Ierarh Ignatie Brianceaninov
Pomenit pe 13 mai

Am facut aceasta postare cu gandul ca este singur mod in care putem intelege iubirea de aproapele ca sa nu mai intelegem gresit...noi cei mici si pacatosi.
Vi se pare ca este paralela cu subiectul? Sau este musai sa vi se dea intotdeauna dreptate si sa vi se cante ib struna...de cand ne facem exemple pa noi insine...nu cumva ii avem pe sfintii parintii care sa ne invete?!Ei sunt acei care prin exemplul vietii lor au putut sa dea o interpretare corecta dogmelor si canoanelor deoarece ..e f.simplu...si le-au putut insusi, dovada faptul ca sunt trecuti in calendar iar asta nu mai lasa loc la intrerpretari personale.

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.11.2010, 09:55:46
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
Una e infranarea si alta e asceza. Una e calea spre despatimire si alta e despatimirea totala.
Dupa mine, infranarea este o lucrare ascetica, asceza avand nenumarate trepte, iar crestinul este dator a se infrana de la multe.
A trece pe langa un fast'food si a nu cumpara nimic, pentru unii, este o mai mare asceza decat ar face altii vreo 50 de metanii.

Inteleg diferenta dintre a fi pe cale si a ajunge la destinatie, insa ce legatura are asta cu crestinul din lume si cu calugarul ?!

Pe calea spre despatimire este dator a merge tot crestinul.
"Stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt care o afla." (Matei 7, 14)

Despatimirea totala se cere fiecarui crestin, dupa masura puterii lui (nr. talantilor).
"Fiti desavarsiti precum Tatal desavarsit este." (Matei 5, 48)

Citat:
Si inca ceva daca de la starea de calatori pe acest pamant am ajuns la a fi exilati atunci e bai mare.
Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca suntem in exil pe acest pamant, in "Omilii la Facere". Iti pot transcrie citatul.
Viata omului este aproape numai chin si durere, astfel incat el sa stie neincetat ca nu acesta este locul lui.

Citat:
Nu fi si tu ca parintele Istodor care acu o seara la trinitas sa apucat sa spuna ca a posti nu e poruncaci sfat evanghelic ceea ce e adevarat dar apoi a facut-o lata spunand de nuante si anume ca sfatul evanghelic e mai profund si mai mult decat porunca,cand de fapt sfatul e sfat cine pricepe bine cine nu nu iar porunca e porunca trebuie indeplinita.
Biserica de Rasarit nu cunoaste "sfaturi" si "porunci" evanghelice. Aceasta este un rationament si un calcul apusean.

"Trecand prin tunderea Botezului, fiecare crestin se afla pe sine monah al monahismului interiorizat, supus tuturor exigentelor Evangheliei." (Paul Evdochimov)
"Singura diferenta dintre un mirean si un calugar este ca cel dintai este casatorit." (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Citat:
Nu tot ce spun parintii e pt viata de lume si nu toti pot sa faca ce spun ei acolo si cei ce nu pot la un moment dat vor ajunge sa creada ca daca ei nu pot pentru ei nu mai este cale de mantuire si vor cadea.
Adevarat, fiecare trebuie sa isi vada de calea lui, insa cele doua cai sunt atat de apropiate, pe cat Hristos este unul si acelasi pentru toti. Curat si impotrivitor patimilor trebuie sa fie tot omul ce indrazneste a se apropia de Hristos.

Citat:
Isihasm in lume? Cand te vei casatorii o sa dai un rateu mare.
Da, isihasm in lume. Aceasta ajunge sa fie calea crestinilor, din ce in ce mai mult.
Casatoria.... da, un mare ajutor in calea isihasta.
Jertfa din casatorie surprinde adancimi nebanuite.
Crestinul nu poate sa nu fie isihast, oriunde ar vietui el si oricat de ocupat ar fi.
Precizez ca "isihie" imi este inteles ca "linistire", "asezare sufleteasca", "rugaciune neincetata".

Citat:
Unde scrie ca trebuie sa sacrificam tot ? E oare Dumnezeu absurd? sau tu ?
"Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Și cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine." (Matei 10, 37-38)

P.S. Cand crestinul nu trece cu vederea "Pilda talantilor", atunci nu are de ce a se teme.
Unul a primit 1 talant, altul a primit 2 talanti, iar altul a primit 5 talanti.
Fiecare sa lucreze cu cat a primit, caci fiecaruia i se va cere diferit, insa lucrarea este una.

Last edited by windorin; 17.11.2010 at 09:59:13.
Reply With Quote
Vechi 17.11.2010, 10:06:58
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Spunea un parinte ca marea problema a omului contemporan nu este faptul de a nu iubi, ci incapacitatea de a mai iubi. Omul de astazi chiar daca isi propune sa iubeasca, nu o mai poate face cu usurinta. Este impresurat, vlaguit, deznadajduit.

Iubirea este un izvor care seaca daca nu isi primeste "apa cea vie" din Dumnezeu. De aceea, nu stiu ce importanta are faptul daca intelegem sau nu iubirea. Cred ca ar trebui sa ne preocupe mai mult faptul ca nu suntem vii, ca nu iubim spontan, firesc, "pe cei drepti si pe cei nedrepti", asemenea lui Dumnezeu.

Relatiile dintre oameni nu se mai intemeiaza de mult timp numai pe iubire, cat pe alte interese si acorduri. Or, avand in vedere acest fapt, nu trebuie sa ne mire starea decazuta lumii de astazi.
Reply With Quote
Vechi 17.11.2010, 12:23:15
carmina carmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Spunea un parinte ca marea problema a omului contemporan nu este faptul de a nu iubi, ci incapacitatea de a mai iubi. Omul de astazi chiar daca isi propune sa iubeasca, nu o mai poate face cu usurinta. Este impresurat, vlaguit, deznadajduit.

Iubirea este un izvor care seaca daca nu isi primeste "apa cea vie" din Dumnezeu. De aceea, nu stiu ce importanta are faptul daca intelegem sau nu iubirea. Cred ca ar trebui sa ne preocupe mai mult faptul ca nu suntem vii, ca nu iubim spontan, firesc, "pe cei drepti si pe cei nedrepti", asemenea lui Dumnezeu.

Relatiile dintre oameni nu se mai intemeiaza de mult timp numai pe iubire, cat pe alte interese si acorduri. Or, avand in vedere acest fapt, nu trebuie sa ne mire starea decazuta lumii de astazi.
Extremele intotdeauna atrag; se pare ca alta tendinta a omului de azi este de a oscila nu numai intre bine si rau, ci si intre iubire si dusmanie. Amandoua insa sunt duse la extrem. Stiu ca trebuie sa iubesc, doar crestinismul asta inseamna, iubire. Atunci incep sa ma conformez unui set de reguli bine definite care-mi da mie insami linistea lucrului bine facut. Iubirea, vine si ea, de la Domnul sau prin propriile mele forte. Un fel de "tipic, tipic, dar la inima nimic".

Last edited by carmina; 17.11.2010 at 12:30:55.
Reply With Quote
Vechi 17.11.2010, 14:02:21
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
...
Da, isihasm in lume. Aceasta ajunge sa fie calea crestinilor, din ce in ce mai mult.
Casatoria.... da, un mare ajutor in calea isihasta.
Jertfa din casatorie surprinde adancimi nebanuite.
Crestinul nu poate sa nu fie isihast, oriunde ar vietui el si oricat de ocupat ar fi.
Precizez ca "isihie" imi este inteles ca "linistire", "asezare sufleteasca", "rugaciune neincetata".
...
optiunea "caldicel" dispare din ce in ce mai mult, pe masura ce trece timpul

trebuie sa alegem
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iubirea de aproape-Iubirea de vrajmasi OvidiuO Pocainta 76 19.04.2013 20:51:24
corect sau gresit? Andreea2012 Pelerinaje la locuri Sfinte 3 14.11.2012 10:12:11
am gresit? Dumitru73 Generalitati 69 20.06.2012 18:36:55
Oare unde am gresit? Simpet Intrebari utilizatori 2 03.04.2010 22:44:28
biblia tradusa gresit? pisi Generalitati 10 14.10.2009 17:03:42