![]() |
![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Buna,
Nu stiu cat de buna este ideea de a deschide un nou topic, dar am nevoie de sfaturile voastre. Sambata, 27 noiembrie, va avea loc in Liverpool, vizita pastorala a IPS Parintelui Mitropolit Iosif. Va fi o zi deosebita pentru comunitatea romanilor din zona. Se doreste ca dupa Sf. Liturghie sa se organizeze un bufet la care fiecare sa contribuie cu ce poate. Doresc sa contribui si eu cu ceva, dar nu am foarte mult timp pentru a gati ceva de post sau cu peste...si vom fi si cam multe persoane, cam 150 se estimeaza. Nu sunt experta in mancaruri traditionale, iar eu cand tin post in general pregatesc mancaruri foarte simple (cartofi copti, supa de legume,...) si mi se pare cam complicat ca nu am gatit niciodata pentru mai mult de 4 persoane. Rugamintea mea este, daca ma puteti ajuta cu cateva idei, ce as putea gati sau cu ce as putea contribui la acest bufet. Daca m-ati putea ajuta cu cateva idei, sfaturi, v-as fi foarte recunoscatoare. Poate suna cam stupida rugamintea mea, dar nu-mi trece nimic prin cap acum si deja ma lovesc de ceva impedimente: majoritatea dulciurilor din comert de pe aici contin lapte sau oua, nu am reusit sa gasesc maioneza de post sau alte produse de post care au aparut in ultimii ani in Romania. Multumesc anticipat. Doamne Ajuta! |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pateuri cu ciuperci/cartofi/gem...sau prajitura in foietaj cu mere, nuca...( astea sunt destul de simplu de facut in general, si nu necesita prea mult timp). Salata de boeuf de post...care poate poate fi servita in carcasa de portocala...iar ca alternativa la maioneza de post pe care nu ai gasi-o in comert, se poate face si din cartofi... Bruschette Ciuperci umplute cu ceapa, marar, sare si piper Batoane de peste... Pateuri cu somon Baclava Pateurile pot arata asa:
__________________
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Salata de peste - eu o fac cu ceapa fiarta in otet dulce cu mirodenii (dafin, piper, marar) si stafide , scursa bine, cu peste fiert si maioneza de post
Drob de legume cu orez •200 g orez •4 cepe •2 morcovi •1 radacina de telina •2 cartofi •150 g masline •5 linguri pesmet •2 linguri condiment •100 g margarina •2 legaturi patrunjel •1 legatura marar •2 linguri boia •sare •piper Pregatesti asa: 1.Alegi si speli orezul pe care il pui in cantitate tripla de apa o data cu condimentul. 2.Pui si cartofii sa fiarba in coaja si apoi ii cureti si ii treci pe razatoarea cu ochiuri mici. 3.Cureti ceapa, o tai marunt si o pui sa se inabuse in 2 linguri de margarina. 4.Morcovii si telina le cureti si le razi mare, maslinele le cureti de samburi si le tai bucatele. 5.Amesteci orezul fiert cu toate legumele, verdeturile tocate, 4 linguri de pesmet, 1 cana de supa dintr-un cub de concentrat de post si condimente. 6.Pui toata compozitia intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmet si o dai la copt, la foc mediu, circa 30 de minute. L-am facut inlocuind orezul cu hrisca si e foarte bun Avand in vedere ca gasesti acolo spanac proaspat tot timpul anului, placinta cu spanac e un fel usor de preparat , foietajul din comert fiind in general de post, iar umplutura se face simplu din spanac fiert si scurs, tras in ulei de masline cu usturoi, piper si putina zeama de lamaie , eventual o lingura de faina pentru ca sa se inchege Foarte bune sunt si ciupercile umplute cu zacusca si coapte in cuptor . Salata orientala cu cartofi, salata verde ceapa , ardei, rosii,castraveti (acrii), masline, capere otet si ulei de masline. (servita in castronele de unica folosinta) Se pot face placintele cu mere si stafide sau nuca, bomboane de martipan sau ,din pesmet de biscuiti cu cacao si zeama de portocale, date prin cocos. NEGRESA - prajiura de post 1 cana(250 ml) zahar pudra, 1 cana nuci macinate, 1/2 cana ulei, 3 linguri cu varf de cacao, 2 cani faina, 1 cana apa, 1 lingurita amoniac sau praf de copt, 50gr stafide., 1 borcan de gem (cca. 450 g), cateva picaturi zeama de lamaie. Se mixeaza cateva minute si se pune in tava la cuptor la 170 gr pentru 45 de min Glazura:3 linguri apa,3 linguri zahar tos, 3 linguri cacao, 3 linguri margarina pentru ornat:nuca de cocos |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Pentru ca si eu locuiesc in afara tarii, e aproape imposibil se gasesti dulciuri de post. Pana si painea e facuta cu lapte, unt etc. Acum depinde si cat timp ai ca sa gatesti.
Gogosi: 500 grame faina, 300 ml apa, 1 plic zahar vanilat,exenta de lamaie sau portocale drojdie 25 gr, sare. Se face o maia, drojdia, putina sare, o lingura faina, si putin zahar, si apa caladuta (100 ml). se amesteca si se lasa la crescut. Apoi se face aluatul, din faina, maia, si restul de apa(tb sa fie calduta). Aluatul se framanta cam 20 min, pana nu se mai lipeste de maini. Apoi se pune intr-un vas, se acopera cu un prosop, si se pune in cuptor( a nu sese aprinde cuptorul), pana creste. Se intinde o foaie, cu un pahar se fac gogosile, care se lasa la crescut, aproximativ 15 min. Apoi se prajesc de-o parte si alta, in ulei bine incins, se servesc cu dulceata sau zahar vanilat. Cornuri: tot din aluatul de gogosi(pentru a fi dulce, se pune miere in compozitia aluatului), se pot face cornuri, umplute cu rahat. Placinta taraneasca: Tot aluat de gogosi, se imparte aluatul in doua, se fac doua foi. Se intinde o foaie, se pun mere razalite(cu zahar, scortisoara) sau nuca macinata, si se ruleaza. Se da la cuptor la o temperatura potivrita, si cand e aproape gata, pentru a fi rumenita, si a arata frumos, se unge cu apa cu zahar(miere). Grau fiert cu miere, pus in paharele de plastic, si ornat cu nuca de cocos, sau nuca macinata. Sarmale de post cu ciuperci. Legume la gratar. |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
__________________
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Rulouri de dovlecel si de dovleac umplute cu legume - de post - iti ia cam o ora la preparare
![]() Ingrediente: o ceapa mica un morcov potrivit 2 buc.mici de praz jum. de telina mica o legatura marar o legatura patrunjel sare,piper ,cimbru ,nucsoara dupa gust ulei de masline dupa gust (in functie de cat de gras mancati)- eu am folosit 5 linguri 150 ml supa de legume sau apa calda un dovlecel potrivit din care au iesit 8 rulouri Pentru 8 rulouri din dovleac am folosit 30 felii de dovleac unite intre ele deoarece dovleacul a fost feliat dinainte ( vroiam sa-l coc). Voi puteti taia felii mai mari pentru a intra o bucata la fiecare rulou... Mod de preparare: Morcovul,telina ,ceapa,prazul se curata,se spala si impreuna cu mararul si patrunjelul se toaca la blender , apoi se pun intr-o tigaie la calit impreuna cu uleiul si supa de legume sau apa calda. Se condimenteaza dupa gust si se lasa sa se caleasca ,sa fiarba bine pana scade supa. Dupa ce s-a racit aceasta compozitie se vor umple feliile de dovlecel si feliile de dovleac preparate dinainte la gratar. Feliile de dovlecel si cele de dovleac se rumenesc un pic la gratar... cat sa se inmoaie pentru a se putea rula. Pe fiecare felie sau mai multe felii care se unesc pentru a forma un rulou se va pune putina compozitie,se ruleaza si se aseaza in tava unsa bine cu ulei. Se coc la foc potrivit si se pot servi atat calde cat si reci.Le-am servit cu hrean preparat cu sfecla rosie (este reteta postata atat pe gustos.ro cat si pe blogul meu valentinaculinar.blogspot.com) Este un aperitiv deosebit de gustos, o garnitura speciala pentru preparate din carne si peste, iar pentru zilele de post este un preparat gustos si hranitor... sau Prajitura rapida cu mere si zahar ars (de post) Ingrediente: 1,2 kg mere 150 g zahar pentru caramelizat 150 g margarina 1 cana gris 1 cana faina 1 cana zahar 1 plic praf de copt 2 plicuri zahar vanilat 1 lingurita scortisoara 6 linguri de zahar pentru umplutura 1 lingurita coaja rasa de lamaie sau portocala optional 2 linguri stafide Mod de preparare: Aceasta placinta nu o fac doar in perioada de post, este nemaipomenita, aromata, se face foarte usor si nu are oua, nici aluat. Amestecati omogen cele trei cani de zahar, faina si gris (masura este o cana de aproximativ 250 ml) cu praful de copt si un plic de zahar vanilat. Intr-o cratita sau intr-o tava mai inaltuta caramelizati zaharul, nu il ardeti prea tare si distribuiti-l uniform pe fundul vasului. Radeti merele cu tot cu coaja, fara seminte si cotor (pastrati un mar), stoarceti-le de zeama, amestecati-le cu zaharul, scortisoara, coaja de lamaie/portocala si zaharul vanilat ramas. Distribuiti uniform margarina peste zaharul caramelizat si aranjati frumos pe margine marul taiat felii subtiri. Distribuiti deasupra jumatate din amestecul de faina, zahar si gris, merele stoarse, optional stafide, presati putin, adaugati restul de amestec, nivelati si presati putin cu o spatula, apoi turnati deasupra zeama de la mere. Daca este prea putina zeama (sub 300-350 ml) puteti completa cu putin compot sau suc de fructe, apa cu 2 lingurite de zahar si zeama de lamaie, etc. Eu am folosit ~150 ml compot de visine. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati-o la cuptorul preincalzit, la foc mediu, ~35 minute. Scoateti tava, indepartati folia, pudrati putin cu scortisoara si dati-o la cuptor pentru inca 10-15 minute. Se taie calda si se scot bucatile cu o spatula. Asezati-le pe farfurioare cu feliile de mar in sus. Puteti sa le decorati cu stafide, bombonele colorate, miez de nuca, etc. de obiceo retetele sunt pt doua partu persoane pt mai multe dublezi cantitatea ingredientelor .Spor in toate si sa aveti o dumineca superba.IPS Iosif mi-a fost profesor la seminar e un om extraordinar
__________________
Cum iti sunt gandurile asa iti este si viata Parintele Tadei Staretul manastirii Vitovnita |
#7
|
||||
|
||||
![]()
@ ioana.ctin
P.S....sau se mai pot face de asemenea pateuri care sa arate asa, foarte simplu de ornat de altfel :)
__________________
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Delicioase retetele. Trebuie sa iau si eu notite.
Mie imi place sa pregatesc cornulete cu rahat sau halva - simpla, nu din cea cu cacao - are un gust extraordinar in preparate la cuptor. Cornulete fragede cu halva sau rahat Necesar: - 1 pachet margarina; - 5 linguri cu apa; - 1 lingura cu otet; - putina sare; - faina cat cuprinde. Se face un aluat de consistenta potrivita. Se imparte in 10 parti egale. Fiecare parte se intinde in forma rotunda (aproximativ) sau, pt. cei mai pretentiosi, i se da forma rotunda cu ajutorul unei farfurii. Apoi se delimiteaza 8 portii egale si pe fiecare se aseaza o bucatica de halva sau rahat si se ruleaza incepand de la margine. Se coc la foc potrivit cca 10-15 minute. Aceasta este reteta. Insa pentru a obtine un aluat foarte fraged, eu il pregatesc cu cel putin o zi inainte si il pastrez la rece invelit in folie (nu la congelator). Last edited by carmina; 22.11.2010 at 20:16:31. |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Asa cum zicea si Mirabela, pentru cei care locuiesc in strainatate e foarte greu sa gasesti in magazine dulciuri de post...asa ca trebuie sa ma apuc de gatit :D
Trebuie sa dau o tura pe la un magazin turcesc de prin zona, ca pe acolo am vazut ceva produse asemanatoare cu cele din tara. @ebadea: mi se pare bestiala ideea cu drobul de legume. @AndruscaCIM:multumesc mult pentru idee si "delicioasele" poze. Acum trebuie sa-mi fac listele de cumparaturi si sa ma pun la treaba. Multumesc mult de raspunsuri, am de unde alege acum. Doamne Ajuta! |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Pasta de hummus (hoummous ori tahini) intinsa pe felii de paine alba sau neagra, alaturi de legume crude, la alegere (castraveti feliati, rosii, ridichi de luna, salata din morcovi dati pe razatoare+ulei de masline+zeama lamaie sau otet).
Negresa de post (gasesti reteta pe net, daca o sa cauti, dar e simplu si rapid de preparat). De asemenea, mai poti cauta pe net, spre ex. 'retete prajituri de post rapide' etc. Dar in loc de dulciuri, poti, pur si simplu, cumpara si duce niste fructe proaspete sau/si uscate, de ex. mere, struguri de masa, mandarine, banane, smochine, curmale, fistic, stafide, miezuri de nuci, migdale, miezuri nuci de macadamia, alune prajite (de padure sau normale, de pamant etc) - se gasesc si la pachete 'mixed nuts' etc, in majoritatea supermarketurilor. Pasta de ton - peste ton din conserva se zdrobeste si se freaca putin cu niscaiva ulei (de masline etc) si cativa stropi de lamaie, si, optional, se poate adauga niscaiva ceapa si masline negre, tocate f. marunt. Se poate servi tot intinsa pe felii de paine. Asta fiindca, din cate stiam, sambata si duminica e dezlegare la peste, in postul Craciunului, de obicei. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Retete - Mancare de post | andra_forscorpio | Generalitati | 52 | 02.12.2018 22:49:03 |
Pentru post | laura_84 | Generalitati | 24 | 14.07.2010 09:20:20 |
Rugaciune pentru post | iosif | Pocainta | 57 | 16.12.2008 20:25:21 |
Sfaturi pentru post | Juli | Pocainta | 2 | 21.02.2007 13:14:57 |
|