Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.12.2010, 10:22:00
Adriana Cluj
Guest

Implicit Nu inteleg

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Chiar că au tupeu ortodocșii din Săpânța să spună că biserica de acolo a fost construită de ortodocși.
Nu inteleg lupta asta dintre greco-catolici si ortodocsi. Doar lacomia si materialismul si coada necuratului. Cati dintre ei stiu cum si de ce a aparut biserica greco-catolica in preajma secolului 17? Cum s-au "descurcat" romanii din Ardeal. Si din cine s-a nascut aceasta ruptura? A avut meritele ei biserica greco-catolica, sa nu uitam de Scoala Ardeleana. Dar de ce atata razboi?

Mentionez ca parintii mei au fost greco-catolici, iar eu sunt ortodoxa, asa m-au botezat ei (vorba maica-mii: "asta era biserica cand te-ai nascut tu")
Mama mea, in profunzimea sufletului ei de taranca ardeleanca nu era nici una, nici alta, nu avea eticheta pe suflet, ea era doar credincioasa care il iubea mult pe Dumnezeu, pe Domnul Iisus Hristos, pe Maicuta Sfanta. Doar pe ea am mai apucat sa o intreb despre aceasta ruptura de biserica. Ceilalti stramosi nu prea i-am prins. Si mi-a zis, cu multa intelepciune "apoi tot s-au schimbat, cand au venit unii, cand au venit altii..." adica austriecii si ungurii, apoi comunistii, etc. valuri, valuri de istorie care nu au schimbat ceea ce era temeinic si profund.
Si ca sa nu ma acuze cineva de sovinism,pentru ca am zis de unguri, mai mentionez ceva: sunt si corcitura, in neamul meu a existat cel putin o buna unguroaica si o strabuna grecoaica.

Last edited by Adriana Cluj; 20.12.2010 at 11:55:49.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 12:05:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Si ca sa nu ma acuze cineva de sovinism,pentru ca am zis de unguri, mai mentionez ceva: sunt si corcitura, in neamul meu a existat cel putin o buna unguroaica si o strabuna grecoaica.
Mulți locuitori ai Transilvaniei sunt astfel de "corcituri". Deformați de o istoriografie naționalistă, apoi comunistă și din nou naționalistă, noi credem că istoria Transilvaniei a fost o veșnică luptă între românii asupriți și toți ceilalți care erau asupritori și s-au coalizat împotriva românilor. Fals. Transilvania a făcut parte în modul cel mai autentic din Mitteleuropa, fiecare naționalitate având propria ei istorie și contribuție la civilizația acestei țări binecuvântate. Români, sași, șvabi, țipferi, secui, unguri, poloni, slovaci, sârbi etc au fost cu toții mândri că sunt astfel și mândri că sunt supuși ai craiului de la Beci, având mereu conștiința că sunt mai întâi copiii unui imperiu, unui continent și unei civilizații, și mai apoi că sunt copiii uneia din naționalitățile acesteia.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 12:19:54
Adriana Cluj
Guest

Implicit Deformati?

Citat:
Deformați de o istoriografie naționalistă, apoi comunistă și din nou naționalistă, .
N-as zice ca sunt deformata.
Da, cred ca sunt nationalista, daca asta inseamna sa-ti iubesti neamul.
Dar nu sovina sau rasista.
Ma consider romanca chiar daca intre strabunii mei au existat si alte nationalitati decat cea romana.
Eu sunt una din cei care stiu cine au fost stramosii ei, sau macar o parte din ei, dar cei care nu-si cunosc stramosii pot afirma cu tarie ca sunt neaosi romani 100%?
Nu prea cred.
La cate popoare au trecut pe meleagurile astea greu de afirmat ca unul este 100% roman sau ungur sau tigan sau svab sau secui sau sas sau turc sau grec .....etc. Nu crezi?

Iar in ce priveste impartirea asta a bunurilor, revendicarea proprietatii... Cum zice eodor_nasta.. ne ia credinta? Nu, asta nu o poate lua nimeni daca noi nu vrem.

Imi amintesc de pilda mamei care renunta la copilul ei pentru ca acesta sa ramana in viata, sa nu fie impartit intre ea si cea care-l revendica.

Last edited by Adriana Cluj; 20.12.2010 at 12:59:06.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 13:33:39
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Chestiunea este, până la urmă, surprinzător de simplă: din punct de vedere legal, aceste biserici (și, în speță, biserica și cimitirul din Săpânța) aparțin BRU.

Pe un alt thread, unde era vorba despre cum BOR alungă niște bătrâni dintr-un imobil proprietatea sa, în miez de iarnă, preopinenții ortodocși au replicat cum că "cu proprietățile sale, biserica face ce vrea, fie că vă convine fie că nu".

Ei, după aceeași logică, putem și noi spune că, fie că vă convine fie că nu, aceste biserici aparțin BRU, au fost construite de catolici, dreptul de proprietate a fost recunoscut de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

Față de această situație, atitudinea unor mireni și, chiar mai rău, preoți care se agață de ficțiunea că "biserica aparține comunității" nu este nici mai mult nici mai puțin decât o modalitate de a justifica săvârșirea faptei prev. și ped de art. 271 Cod penal.

Iar din punct de vedere moral, o modalitate de a achiesa la un furt săvârșit cu jumătate de veac în urmă.

Domnule Cătălin, în logica dumneavoastră, "dreptatea" înseamnă cam așa ceva: Acum 50 de ani, familia mea a furat casa familiei tale. În acești 50 de ani, familia mea a trăit fericită în casa familiei tale, a fost adăpostită, a prosperat, s-a înmulțit. Între timp, familia ta, ajunsă în stradă, scoasă în afara legii, urmărită de poliție, s-a împuținat.

Acum noi suntem mulți, voi sunteți puțini. Prin urmare, cu ce drept ne mei cereți casa înapoi ?!

Last edited by Erethorn; 20.12.2010 at 13:38:00.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 17:03:25
antoniap
Guest

Implicit

Biserica din Sapanta este a lui Dumnezeu. Dumnezeu a ingaduit din nou ispite sapantenilor. Totul pare fara logica. Adica mie, ortodoxului, imi arzi biserica si-mi schimbi credinta. Astfel ca fiul meu e greco-catolic. Construieste el o biserica in locul celei pe care mi-ai ars-o. In secolul urmator, altul hotaraste ca nepotul meu e totusi ortodox. Iar in secolul urmator, stranepotul, ortodox si el, afla ca n-are voie sa mai intre in biserica ridicata de bunicul sau!

Problema incurcata care poate fi punct de plecare pentru infaptuirea idealurilor ecumeniste in zona. Cineva agita spiritele cu un scop.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 17:23:02
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Biserica din Sapanta este a lui Dumnezeu. Dumnezeu a ingaduit din nou ispite sapantenilor. Totul pare fara logica. Adica mie, ortodoxului, imi arzi biserica si-mi schimbi credinta. Astfel ca fiul meu e greco-catolic. Construieste el o biserica in locul celei pe care mi-ai ars-o. In secolul urmator, altul hotaraste ca nepotul meu e totusi ortodox. Iar in secolul urmator, stranepotul, ortodox si el, afla ca n-are voie sa mai intre in biserica ridicata de bunicul sau!
Deocamdată, ceea ce vedem pe teren este că strănepotul despre care vorbiți s-a instalat în biserica pe care a construit-o bunicul său și nu îi lasă să intre pe ceilalți strănepoți, care au rămas catolici ca și bunicul, și care sunt nevoiți să alerge prin tribunale pentru dreptul lor. De fapt, ceea ce se petrece acolo și în muuuulte alte sate poate fi sintetizat simplu: hoții strigă "hoții !"

Citat:
Problema incurcata care poate fi punct de plecare pentru infaptuirea idealurilor ecumeniste in zona. Cineva agita spiritele cu un scop.
Asmuțirea comunităților una contra alteia nu prea îmi sugerează ecumenism. Talibanism, da; ecumenism, nu.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 19:03:41
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Religia: Ortodox
Implicit

un catolic construieste o biserica ... daca omul se intoarce la Ortodoxie i se ia Biserica ... atunci cand a construit-o era catolic, devenind ortodox e alt om ... Biserica nu mai este a lui chiar daca el a construit-o cu mainile lui, din banii lui
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 19:13:40
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
De fapt, ceea ce se petrece acolo și în muuuulte alte sate poate fi sintetizat simplu: hoții strigă "hoții !"
Cuvantul ,,hoti'' e impropriu folosit. Pai daca tu primesti o mostenire, e corect ca prin nepotii tai sa fii acuzat ca ai furat? Acea biserica a fost construita si cu contributia celor care au revenit la ortodoxie. Prin urmare, e greu sa iei decizii corecte.

In locul certurilor, comunitatea majoritara poate sprijini comunitatea minoritara sa-si faca un alt asezamant. Nu sunt impotriva unui astfel de ajutor, dar a-i lasa pe cei majoritari fara biserica nu mi se pare corect.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2010, 09:57:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Domnule Cătălin, în logica dumneavoastră, "dreptatea" înseamnă cam așa ceva: Acum 50 de ani, familia mea a furat casa familiei tale. În acești 50 de ani, familia mea a trăit fericită în casa familiei tale, a fost adăpostită, a prosperat, s-a înmulțit. Între timp, familia ta, ajunsă în stradă, scoasă în afara legii, urmărită de poliție, s-a împuținat.
Logica e gresita si pe aceasta scapare se mizeaza. De fapt e tot familia aia de acum 50 de ani, pentru ca au devenit ortodocsi. Despre asta e vorba, bisericile nu sunt folosite de ortodcsi straini, ci de aceeasi greco-catolici deveniti ortodocsi. De aceea BRU dadea cifre inmultite cu trei a numarului de credinciosi, ca sa para ca e cam aceeasi proportie (sau cel putin 50%) din vechii credinciosi.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2010, 10:45:27
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Logica e gresita si pe aceasta scapare se mizeaza. De fapt e tot familia aia de acum 50 de ani, pentru ca au devenit ortodocsi. Despre asta e vorba, bisericile nu sunt folosite de ortodcsi straini, ci de aceeasi greco-catolici deveniti ortodocsi. De aceea BRU dadea cifre inmultite cu trei a numarului de credinciosi, ca sa para ca e cam aceeasi proportie (sau cel putin 50%) din vechii credinciosi.
În realitate, treaba stă cam așa: odată cu spolierea familiei proprietare și aruncarea ei în stradă, unii membrii ai acestei familii au fost reprimiți în casă, cu condiția să își schimbe numele și să treacă în familia care a primit casa pe nedrept.

Iar astăzi, li se spune explicit sau implicit că fosta lor familie nu va mai primi oricum casa înapoi, așa că au de ales - în familia adoptivă sau pe stradă.

Toată logica dumneavoastră cu "greco-catolicii au trecut la ortodoxie" este fundamental eronată, pentru că nici unul n-a trecut de bunăvoie, ci siliți de împrejurarea că Biserica lor fusese scoasă în afara legii.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicii si Sf Maria Hartford Generalitati 22 19.08.2011 08:36:38
Catolicii de traditie bizantina in SUA PadreCory Biserica Romano-Catolica 87 29.12.2010 12:34:45
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Cimitirul dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 6 11.06.2009 13:25:56