Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.12.2010, 00:23:16
paradosis paradosis is offline
Banned
 
Data înregistrării: 18.07.2010
Mesaje: 141
Implicit

Biserica Ortodoxa a sarbatorit duminica aceasta, 6/19 decembrie, pe Sf. Ierarh Nicolae.

Redau aici din una dintre predicile Sf. Filaret Noul Marturisitor (+1985), Mitropolit al New Yorkului, cu aceasta ocazie:

“Atunci cind sarbatorim cete de sfinti, de regula ii pomenim pe marii ierarhi printre cei dintii si ne-am obisnuit sa auzim numele celor trei mari invatatori si ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur, primii cind ceata ierarhilor este pomenita. Ei apartin acestei cete pentru ca fiecare a avut contributii pretioase prin scrierile lor, care sint daruri pe care ei le-au adus comorii morale si teologice a Bisericii. De aceea Biserica ii cinsteste in mod aparte printr-o sarbatoare a celor trei impreuna, in afara sarbatorilor pentru fiecare dintre ei in parte. Dar sarbatoarea marelui ierarh pe care il cinstim astazi, a marelui ierarh si factor de minuni Nicolae, are si ea un loc deosebit in calendar.

El nu ne-a lasat o mostenire spirituala atit de bogata cit cea a celor trei mari sfinti, si cu toate acestea stim cu totii cit de mult Biserica il cinsteste. Sarbatoare Sf Nicolae este atit de minunata incit ne aduce aminte de cele 12 mari sarbatori. De ce este asa? Pentru ca el a trait o viata de virtute incarnate, o virtute accesibila, usor de inteles, apropiata de tot omul si toate inimile, chiar si de inimile celor care resping toate celelalte lucruri sfinte. Aceasta virtute este dragostea; dragostea si mila.

Rusii obisnuiesc sa-i spuna Sf. Nicolae, Nicolai cel Milostiv, pentru ca minunile sale sint la fel de numeroase ca si stelele de pe cer. As vrea sa va aduc aminte de una din minunile sale impresionante care ne arata mila sa, o minune care nu s-a intimplat in vremurile de demult, ci in timpurile noastre, care s-a petrecut la Harbin, in China, unde am locuit mai bine de patruzeci de ani.

La gara din Harbin exista o icoana mare a Sf. Nicolae Facatorul de Minuni la care se inchinau toti calatorii. Sute de luminari ardeau tot timpul in fata acestei icoane. Lumea care pleca cu trenul si cei care ii petreceau aprindeau luminari si rugaciunile lor se inaltau constant catre marele ierarh ca sa ii aiba in grija pe cei care porneau la drum. In gara erau intotdeauna multimi de oameni din cauza ca acolo era un nod important de cale ferata.

Intr-una din zile, intr-o primavara cind gheata se rupea pe Sungari, pe cursul caruia Harbinul este asezat, lumea care se afla in gara (si aceasta este marturia lor) au vazut un chinez ud din cap pina la picioare alergind pina la icoana, in fata caruia s-a aruncat apoi la pamint si catre care si-a intins miinile spunind ceva in chineza. Cei care stiau chineza au spus ca omul ii multumea sfintului pentru ca l-a salvat de la moarte.

Dar iata ce se intimplase: din oarece motive acest chinez trebuia in mare graba sa treaca dincolo de riu. Insa riul era lat si sloiuri de gheata curgeau de-a lungul lui. Totusi a decis sa incerce. In timp ce fugea pe gheata, sarind de pe un sloi pe altul, la un moment dat a alunecat si si-a pierdut echilibrul cazind in apa si sub gheata. Omul se ineca si inainte de a-si da ultima suflare si-a adus aminte de icoana facatoare de minuni. In timp ce apa il acoperea a mai avut putere sa strige: “Batrinule din gara, ajuta-ma!”, dupa care s-a dus de tot sub apa si si-a pierdut cunostinta. Ar fi trebuit sa moara… dar dintr-o data s-a trezit pe malul riului, ud, dar viu si nevatamat. Cind si-a revenit a luat-o la fuga, si gara era departe, pina la icoana ca sa-i multumeasca marelui ierarh pentru aceasta uluitoare minune facuta din dragoste si mila.

Intregul Orient Indepartat, intreaga tara a Chinei, are, asa cum stiti, mare respect pentru Sf. Nicolae. Odata, un vinator rus s-a indepartat foarte mult in taiga sau in stepa pina a dat peste o casa taraneasca chinezeasca unde a cerut sa fie gazduit. Stapinii casei s-au aratat prietenosi si l-au invitat inauntru. Deasupra usii vinatorul a vazut o icoana a Sf. Nicolae si si-a spus: “Oare ce-or fi facind acesti pagini cu icoana? La ce le-o fi trebuind?” si s-a indreptat sa o ia. Dar gazda s-a suparat si i-a spus: “De ce vrei sa ni-l iei pe Batrin? El este asa de bun, ne-ajuta atit de mult! Nu ti-l dam pentru nimic in Lume!”

Deci nu numai Biserica Ortodoxa, dar, practic, intreaga rasa umana il cinsteste pe acest mare ierarh. Cind cineva este la necaz sau are trebuinta de ceva el se intoarce catre Sf. Nicolae. Acest mare ierarh ne aude si indeplineste toate sutele de rugaminti care se inalta catre el in cer, atita timp cit rugaciunile sint facute cu credinta mare si tare. Asta este motivul pentru care rusii il iubesc pe Sf. Nicolae atit de mult si pe care il roaga intr-una zicind: “Sfinte Parinte si Ierarh Nicolae, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!””

Cind Sf. Filaret spune ca “intreaga rasa umana” il cinsteste pe Sf. Nicolae, el se refera cu siguranta la rasa cu frica de Dumnezeu, a lui Dumnezeu, pentru ca mai exista si rasa care si-a estompat Chipul lui Dumnezeu din ei, de care tine si Sfintul Parinte de la Roma, cel care este primit de episcop “ortodox” la Istanbul, Atena si Bucuresti, urmasul Sf. Petru si “loctiitorul” lui Hristos pe Pamint, pentru care Sf. Nicoale nu inseamna nimic mai mult decit Santa Claus si Coca – Cola, motiv pentru care in 1969, impreuna cu toti cardinalii sai, l-a si dat afara din calendarul romano – catolic “universal”, odata cu decanonizarea si a altor sfinti, fapt pentru care nu s-a gasit din pacate nimeni cu destula dragoste si mila ca sa-i traga o palma.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 21.12.2010, 00:58:42
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de paradosis Vezi mesajul
Cind Sf. Filaret spune ca “intreaga rasa umana” il cinsteste pe Sf. Nicolae, el se refera cu siguranta la rasa cu frica de Dumnezeu, a lui Dumnezeu, pentru ca mai exista si rasa care si-a estompat Chipul lui Dumnezeu din ei, de care tine si Sfintul Parinte de la Roma, cel care este primit de episcop “ortodox” la Istanbul, Atena si Bucuresti, urmasul Sf. Petru si “loctiitorul” lui Hristos pe Pamint, pentru care Sf. Nicoale nu inseamna nimic mai mult decit Santa Claus si Coca – Cola, motiv pentru care in 1969, impreuna cu toti cardinalii sai, l-a si dat afara din calendarul romano – catolic “universal”, odata cu decanonizarea si a altor sfinti, fapt pentru care nu s-a gasit din pacate nimeni cu destula dragoste si mila ca sa-i traga o palma.[/indent]
O nouă minciună stilistă, de data asta proferată de acest "sfânt" Filaret. Un pic de documentare de pe siturile oficiale ale Bisericii înainte de obișnuitele împroșcări cu noroi în obrazul lui Cristos nu ar strica:
http://www.arcb.ro/index.php?option=...443&Itemid=159
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #3  
Vechi 21.12.2010, 01:31:05
paradosis paradosis is offline
Banned
 
Data înregistrării: 18.07.2010
Mesaje: 141
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
O nouă minciună stilistă, de data asta proferată de acest "sfânt" Filaret. Un pic de documentare de pe siturile oficiale ale Bisericii înainte de obișnuitele împroșcări cu noroi în obrazul lui Cristos nu ar strica:
http://www.arcb.ro/index.php?option=...443&Itemid=159
Ce minciuna, MD? Poate n-ar fi rau sa cereti Vaticanului sa va lamureasca cum au curatat calendarul romano - catolic universal de sfinti la Vatican II inainte de a va infuria gratuit pe mine (pentru ca afirmatia imi apartine). Sf. Nicolae mai exista doar in unele calendare locale si pina cind o sa-l poata sterge de tot din mintile si inimile oamenilor.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 21.12.2010, 07:08:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Există peste zece mii de sfinți ai Bisericii Catolice, printre care desigur că se numără și italianul sfânt Nicolae. Dar anul are 365 de zile, prin urmare nu pot fi cuprinși cu toții în calendare. Bisericile particulare au o largă autonomie privitor la care din sfinții cuprinși în Martirolog și în conștiința Bisericii apar sau nu apar în calendar. Prin urmare, calendarele pot diferi de la o țară la alta și chiar în cuprinsul aceleiași țări. Acest fenomen este întâlnit și în lumea ortodoxă, unde îmi închipui că ortodocșii greci cu celebrează sfinți precum Sofronie de la Cioara. De aici însă și până la a afirma că papii "decanonizează" sfinți e cale lungă.

Din fericire, sursa autoritativă care este cercetată ca să știm dacă cineva este sau nu este sfânt în Biserica Catolică e Martirologul și nu părerile personale. Deocamdată, Sf Nicolae figurează bine mersi în calendarul Bisericii Romano-Catolice din România. Și la fel, în cel al Bisericii Greco-Catolice și Armeano-Catolice din țara noastră, după cum v-am demonstrat.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 21.12.2010 at 07:28:17.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 22.12.2010, 02:46:45
paradosis paradosis is offline
Banned
 
Data înregistrării: 18.07.2010
Mesaje: 141
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Există peste zece mii de sfinți ai Bisericii Catolice, printre care desigur că se numără și italianul sfânt Nicolae. Dar anul are 365 de zile, prin urmare nu pot fi cuprinși cu toții în calendare. Bisericile particulare au o largă autonomie privitor la care din sfinții cuprinși în Martirolog și în conștiința Bisericii apar sau nu apar în calendar. Prin urmare, calendarele pot diferi de la o țară la alta și chiar în cuprinsul aceleiași țări. Acest fenomen este întâlnit și în lumea ortodoxă, unde îmi închipui că ortodocșii greci cu celebrează sfinți precum Sofronie de la Cioara. De aici însă și până la a afirma că papii "decanonizează" sfinți e cale lungă.

Din fericire, sursa autoritativă care este cercetată ca să știm dacă cineva este sau nu este sfânt în Biserica Catolică e Martirologul și nu părerile personale. Deocamdată, Sf Nicolae figurează bine mersi în calendarul Bisericii Romano-Catolice din România. Și la fel, în cel al Bisericii Greco-Catolice și Armeano-Catolice din țara noastră, după cum v-am demonstrat.
“Italianul Nicolae”, chiar daca unii dintre coreligionarii dumneavoastra il numesc “Nicolae de Bari”, a fost episcop de Myra, in Lycia, care se afla pe teritoriul Turciei de astazi, o dioceza cit se poate de greceasca la acea vreme. In 1969 Vaticanul a revizuit calendarul universal (general), iar Sf. Nicolae a fost scos din acest calendar impreuna cu alti sfinti. Propunerea Consiliului Vatican II, in baza careia s-a facut revizuirea calendarului, a fost urmatoarea: Daca nu vrem ca sarbatorile sfintilor sa capete mai multa importanta decit sarbatorile in care cinstim chiar tainele mintuirii, atunci multe dintre ele ar trebui lasate sa fie sarbatorite doar de catre o anumita Biserica particulara, natiune sau ordin religios; numai acele sarbatori trebuie extinse in Biserica Universala in care se cinstesc sfinti care sint cu adevarat de importanta universala. (Lest the feasts of the saints should take precedence over the feasts which commemorate the very mysteries of salvation, many of them should be left to be celebrated by a particular Church or nation or family of religious; only those should be extended to the universal Church which commemorate saints who are truly of universal importance.) – Sacrosantum Concilium, 111.

Deci, in concordanta cu recomandarea facuta la Vatican II, Sf. Nicolae poate fi cel mult sfint regional, pentru ca Biserica Universala se ocupa numai de sfintii cu adevarat importanti. Curiozitatea m-a impins sa vad ce mare sfint sau ce taina a mintuirii tine “Biserica Universala” ocupata la data de 6 decembrie, si nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca Sfintul Parinte are zi libera, de facut nimica, de Sf. Nicolae: http://www.vatican.va/liturgical_yea...NDAY_OF_ADVENT.

Vaticanul este, evident, liber sa creada ce vrea cu privire la sfinti, locul lor in Biserica si Biserica in general, dar din punct de vedere ortodox, a scoate un sfint din calendar (presupunind ca s-ar putea intimpla asa ceva) inseamna a-i nega sfintenia.

In 1969 au fost scosi din calendarul “Bisericii Universale” sfintii a caror existenta nu putea fi probata decit prin apelare la Traditie (ce blasfemie!). Tot atunci au disparut si Sfintii Cristofor, Patrick si Valentin, toti ai primului mileniu. Concret, cu privire la Sf. Valentin, de exemplu, excluderea sa a fost motivata astfel: Cu toate ca cinstirea Sf. Valentin se face din cele mai vechi timpuri, sarbatoarea se va lasa calendarelor particulare pentru ca altceva decit numele sau nimic nu se stie despre Sfintul Valentin, cu exceptia faptului ca a fost ingropat pe Via Flaminia la 14 februarie (Though the memorial of Saint Valentine is ancient, it is left to particular calendars, since, apart from his name, nothing is known of Saint Valentine except that he was buried on the Via Flaminia on 14 February.) – Typis Polyglottis Vaticanis, MCMLXIX), p. 117. Eu nu vad aici decit o lepadare de sfintii a caror existenta nu poate fi demonstrata stiintific. La 1582 Papa a angajat astronomi atei care sa-i regleze sinaxarul si pascalia dupa vremurile si intelegerea oamenilor, iar, dupa cum se vede, la 1969 a mers cu mult mai departe dind pe mina istoricilor atei sa confirme stiintific cine ramine sfint in calendarul “Bisericii Universale” si cine trece la sectiunea mituri tolerate in calendarele particulare. Bietul Sf. Nicolae a cazut la testul savantilor Papei, dar asta nu trebuie sa ne mire pentru ca Dumnezeu Insusi a ramas demult restantier, iar Papa a confirmat, ceea ce se vede foarte bine din faptele sale.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 22.12.2010, 08:53:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de paradosis Vezi mesajul
“Italianul Nicolae”, chiar daca unii dintre coreligionarii dumneavoastra il numesc “Nicolae de Bari”, a fost episcop de Myra, in Lycia, care se afla pe teritoriul Turciei de astazi, o dioceza cit se poate de greceasca la acea vreme.
Vă place sau nu (se pare că mai degrabă nu), Sf ierarh Nicolae a fost italian. Faptul că a ajuns episcop în Lycia nu înseamnă că a devenit lician. Și astăzi vedem oameni de misiune ai Bisericii Catolice care merg prin toți coclaurii planetei. Împrejurarea că episcopul Netzheimer a fost trimis de papa să păstorească dieceza romano-catolică de București nu l-a făcut român, ci a rămas neamț. Un neamț care a înălțat biserici și așezăminte în beneficiul românilor, dar care nu și-a pierdut calitatea de neamț din acest motiv.

Citat:
In 1969 Vaticanul a revizuit calendarul universal (general), iar Sf. Nicolae a fost scos din acest calendar impreuna cu alti sfinti. Propunerea Consiliului Vatican II, in baza careia s-a facut revizuirea calendarului, a fost urmatoarea: Daca nu vrem ca sarbatorile sfintilor sa capete mai multa importanta decit sarbatorile in care cinstim chiar tainele mintuirii, atunci multe dintre ele ar trebui lasate sa fie sarbatorite doar de catre o anumita Biserica particulara, natiune sau ordin religios; numai acele sarbatori trebuie extinse in Biserica Universala in care se cinstesc sfinti care sint cu adevarat de importanta universala. (Lest the feasts of the saints should take precedence over the feasts which commemorate the very mysteries of salvation, many of them should be left to be celebrated by a particular Church or nation or family of religious; only those should be extended to the universal Church which commemorate saints who are truly of universal importance.) – Sacrosantum Concilium, 111.
Foarte bună decizia acestui Sinod. Pesemne că observaseră că și unii catolici merg spre sminteala ortodocșilor, care se înghesuie mai mult la procesiuni cu moaște decât la procesiuni cu Sfântul Trup.
Citat:
Deci, in concordanta cu recomandarea facuta la Vatican II, Sf. Nicolae poate fi cel mult sfint regional, pentru ca Biserica Universala se ocupa numai de sfintii cu adevarat importanti. Curiozitatea m-a impins sa vad ce mare sfint sau ce taina a mintuirii tine “Biserica Universala” ocupata la data de 6 decembrie, si nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca Sfintul Parinte are zi libera, de facut nimica, de Sf. Nicolae: http://www.vatican.va/liturgical_yea...NDAY_OF_ADVENT.
Ca papă, probabil că are "zi liberă" de sfinți. Ca episcop al Romei, probabil că celebrează sfântul pe care Biserica Particulară a Romei îl onorează în acea zi. S-ar putea să fie chiar Sf Nicolae acela.

Citat:
Vaticanul este, evident, liber sa creada ce vrea cu privire la sfinti, locul lor in Biserica si Biserica in general, dar din punct de vedere ortodox, a scoate un sfint din calendar (presupunind ca s-ar putea intimpla asa ceva) inseamna a-i nega sfintenia.
Punctul de vedere ortodox are mai puțină relevanță privind sfinții catolici. Sfințenia acestora nu poate fi negată (de catolici), deoarece sanctificarea cuiva este un act de infailibiulitate. De aceea și suntem atât de atenți cu snactificările și asemenea procese durează uneori decenii, dacă nu secole. "Santo subito" nu există nici chiar când e vorba de papii al căror trup nu s-a răcit bine, chiar dacă milioane de oameni urlă pe străzile Romei acest slogan. Timpul Bisericii e altul decât timpul oamenilor, încât "subito" poate însemna și 50 de ani, dacă e nevoie. Sau niciodată.
Citat:
In 1969 au fost scosi din calendarul “Bisericii Universale” sfintii a caror existenta nu putea fi probata decit prin apelare la Traditie (ce blasfemie!). Tot atunci au disparut si Sfintii Cristofor, Patrick si Valentin, toti ai primului mileniu. Concret, cu privire la Sf. Valentin, de exemplu, excluderea sa a fost motivata astfel: Cu toate ca cinstirea Sf. Valentin se face din cele mai vechi timpuri, sarbatoarea se va lasa calendarelor particulare pentru ca altceva decit numele sau nimic nu se stie despre Sfintul Valentin, cu exceptia faptului ca a fost ingropat pe Via Flaminia la 14 februarie (Though the memorial of Saint Valentine is ancient, it is left to particular calendars, since, apart from his name, nothing is known of Saint Valentine except that he was buried on the Via Flaminia on 14 February.) – Typis Polyglottis Vaticanis, MCMLXIX), p. 117. Eu nu vad aici decit o lepadare de sfintii a caror existenta nu poate fi demonstrata stiintific. La 1582 Papa a angajat astronomi atei care sa-i regleze sinaxarul si pascalia dupa vremurile si intelegerea oamenilor, iar, dupa cum se vede, la 1969 a mers cu mult mai departe dind pe mina istoricilor atei sa confirme stiintific cine ramine sfint in calendarul “Bisericii Universale” si cine trece la sectiunea mituri tolerate in calendarele particulare. Bietul Sf. Nicolae a cazut la testul savantilor Papei, dar asta nu trebuie sa ne mire pentru ca Dumnezeu Insusi a ramas demult restantier, iar Papa a confirmat, ceea ce se vede foarte bine din faptele sale.
Cu privire la sfinți, ne place să avem documente și mărturii, de aceea Vaticanul ține la Arhiva sa mai mult decât la Tezaurul său. La noi nu merge cu "tradiția spune că Sf Ștefan cel Mare era un om tare evlavios și că a dus o viață sfântă". Trebuie probat cu documente asta. La fel și minunile, trebuie cercetate.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 22.12.2010 at 08:55:52.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 23.12.2010, 00:39:33
paradosis paradosis is offline
Banned
 
Data înregistrării: 18.07.2010
Mesaje: 141
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Vă place sau nu (se pare că mai degrabă nu), Sf ierarh Nicolae a fost italian. Faptul că a ajuns episcop în Lycia nu înseamnă că a devenit lician. Și astăzi vedem oameni de misiune ai Bisericii Catolice care merg prin toți coclaurii planetei. Împrejurarea că episcopul Netzheimer a fost trimis de papa să păstorească dieceza romano-catolică de București nu l-a făcut român, ci a rămas neamț. Un neamț care a înălțat biserici și așezăminte în beneficiul românilor, dar care nu și-a pierdut calitatea de neamț din acest motiv.
Nu imi dau seama de ce insistati. Nici macar enciclopedia catolica nu va sustine afirmatia: “He was born at Parara, a city of Lycia in Asia Minor” (http://www.newadvent.org/cathen/11063b.htm).

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cu privire la sfinți, ne place să avem documente și mărturii, de aceea Vaticanul ține la Arhiva sa mai mult decât la Tezaurul său. La noi nu merge cu "tradiția spune că Sf Ștefan cel Mare era un om tare evlavios și că a dus o viață sfântă". Trebuie probat cu documente asta. La fel și minunile, trebuie cercetate.
Exista o mare diferenta (cel putin in Biserica Ortodoxa) intre Sfinta Traditie si traditia populara. Nu cred ca Stefan cel Mare a fost retinut in vreun fel de Sfinta Traditie pentru ca atunci s-ar fi aflat cu siguranta un sinod cu adevarat ortodox care sa-l fi canonizat in cele 4 veacuri care au trecut de la moartea sa pina la 1924. S-a gasit insa Stilul Nou sa o faca, flamind de sfinti cum il stim, ca sa se poata pretinde ceea ce nu este, stilp al Adevarului.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfantul Ierarh Nicolae Velimirovici ortodox4life Generalitati 9 20.12.2013 21:56:56
Rugaciune catre Sfantul Ierarh Nicolae ARYADNA Intrebari utilizatori 5 15.07.2011 15:10:26
Sfantul Ierarh Nicolae volga Moaste 1 30.06.2009 22:22:37
Despre Biserica Sf Ierarh Nicolae din Balta_Verde avok Generalitati 0 11.07.2008 15:23:59
Sf. si Blândul ierarh Nicolae Laurentiu Generalitati 3 06.12.2007 13:18:08