Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.12.2010, 19:46:22
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Am intrat in Lagar ca un necredincios si tot asa am fost eliberat de acolo, traindu-mi viata in acest fel pana in clipa de fata. De fapt, experienta Lagarului, cu arbitrariul sau infricosator cu tot, m-a intarit in necredinta. Aceasta experienta nu mi-a ingaduit - si in continuare nu-mi ingaduie - sa concep vreo forma a providentei sau a vreunei autoritati transcendente.

Dar trebuie sa recunosc ca era sa cad prada odata (si numai odata) tentatiei de a ceda, de a cauta refugiu in rugaciune. Asta s-a intamplat in octombrie 1944, intr-un moment in care am simtit cat se poate de lucid iminenta mortii. Dezbracat si inghesuit intre camarazii mei la fel de goi, cu cartela nominala in mana, asteptam la coada sa ajung la "comisia" care cu o singura uitatura urma sa decida daca sa merg imediat la camera de gazare, sau daca eram destul de puternic pentru munca. Pentru o clipa am simtit nevoia sa cer ajutor si sprijin; apoi, in ciuda chinului meu, stapanirea de sine a avut castig de cauza. Regulile jocului nu se schimba la sfarsitul meciului, nu se schimba nici cand esti pe cale sa pierzi. O rugaciune in astfel de circumstante ar fi fost nu doar absurda, ci obscena, o adevarata blasfemie, cel mai mare sacrilegiu de care un necredincios e capabil. Am respins tentatia: stiam ca daca s-ar fi intamplat sa supravietuiesc, mi-ar fi fost rusine de mine.

Citat din cartea The Drowned and the Saved, de Primo Levi, aparuta in 1986 in limba engleza.
Traducerea imi apartine.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2010, 21:35:03
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Am intrat in Lagar ca un necredincios si tot asa am fost eliberat de acolo, traindu-mi viata in acest fel pana in clipa de fata. De fapt, experienta Lagarului, cu arbitrariul sau infricosator cu tot, m-a intarit in necredinta. Aceasta experienta nu mi-a ingaduit - si in continuare nu-mi ingaduie - sa concep vreo forma a providentei sau a vreunei autoritati transcendente.

Dar trebuie sa recunosc ca era sa cad prada odata (si numai odata) tentatiei de a ceda, de a cauta refugiu in rugaciune. Asta s-a intamplat in octombrie 1944, intr-un moment in care am simtit cat se poate de lucid iminenta mortii. Dezbracat si inghesuit intre camarazii mei la fel de goi, cu cartela nominala in mana, asteptam la coada sa ajung la "comisia" care cu o singura uitatura urma sa decida daca sa merg imediat la camera de gazare, sau daca eram destul de puternic pentru munca. Pentru o clipa am simtit nevoia sa cer ajutor si sprijin; apoi, in ciuda chinului meu, stapanirea de sine a avut castig de cauza. Regulile jocului nu se schimba la sfarsitul meciului, nu se schimba nici cand esti pe cale sa pierzi. O rugaciune in astfel de circumstante ar fi fost nu doar absurda, ci obscena, o adevarata blasfemie, cel mai mare sacrilegiu de care un necredincios e capabil. Am respins tentatia: stiam ca daca s-ar fi intamplat sa supravietuiesc, mi-ar fi fost rusine de mine.

Citat din cartea The Drowned and the Saved, de Primo Levi, aparuta in 1986 in limba engleza.
Traducerea imi apartine.
poor him!
iar pt. altii, temnita a fost de-a dreptul un "privilegiu".
"Există o taină a suferinței. Puțini sunt dispuși să o afle de bunăvoie. Cei mai mulți o confundă cu răul, iar atunci când se confruntă cu ea, o pun pe seama absurdului existenței.
Revolta rațiunii, declanșată spontan le ecranează atunci orice posibilitate de a înțelege ce se întâmplă cu ei. Este greu a învăța din durere.
Și totuși, acesta este singurul ei rost: curățarea de egoism, regăsirea solidarității umane și reapropierea de Dumnezeu.
Există oameni pentru care experiența închisorii a fost calea de descoperire a adevăratei credințe: doar supraomenescul poate birui subumanul.

Unul dintre puținii care au avut tăria să retrăiască în scris infernul închisorii comuniste, pentru a ne arăta cum iadul se poate transforma în poartă spre paradis, este Nicoleta Valeria Grossu, autoarea romanului autobiografic "Binecuvântată fii, închisoare!"

"Acum, în celulă, aveam impresia că retrăiesc clipele din toamna anului 1948, cînd, într-o după-amiază liniștită, ascultam cuvintele blînde și drepte spuse de un om credincios, venit în vizită la Sabina. Am înțeles atunci o mulțime de adevăruri esențiale, ce pot fi rezumate în cîteva cuvinte simple: „Viața omului pe pâmînt nu are sens decît dacă e trăită pentru a te bucura de veșnica împărăție a Cerurilor"
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Va rog din suflet o rugaciune pentru.... mara2008 Slujba inmormantarii 12 17.07.2013 23:01:10
carti folositoare de suflet yon_mihai Despre Biserica Ortodoxa in general 4 18.04.2011 20:05:42
Sugestie pentru un suflet brokeneagle Slujba inmormantarii 11 31.10.2010 21:47:09
Pentru Suflet danyel Resurse ortodoxe on-line 14 02.10.2009 16:56:56
sfaturi pentru suflet radup Nunta 42 03.11.2008 21:02:59