Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.12.2010, 08:53:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de paradosis Vezi mesajul
“Italianul Nicolae”, chiar daca unii dintre coreligionarii dumneavoastra il numesc “Nicolae de Bari”, a fost episcop de Myra, in Lycia, care se afla pe teritoriul Turciei de astazi, o dioceza cit se poate de greceasca la acea vreme.
Vă place sau nu (se pare că mai degrabă nu), Sf ierarh Nicolae a fost italian. Faptul că a ajuns episcop în Lycia nu înseamnă că a devenit lician. Și astăzi vedem oameni de misiune ai Bisericii Catolice care merg prin toți coclaurii planetei. Împrejurarea că episcopul Netzheimer a fost trimis de papa să păstorească dieceza romano-catolică de București nu l-a făcut român, ci a rămas neamț. Un neamț care a înălțat biserici și așezăminte în beneficiul românilor, dar care nu și-a pierdut calitatea de neamț din acest motiv.

Citat:
In 1969 Vaticanul a revizuit calendarul universal (general), iar Sf. Nicolae a fost scos din acest calendar impreuna cu alti sfinti. Propunerea Consiliului Vatican II, in baza careia s-a facut revizuirea calendarului, a fost urmatoarea: Daca nu vrem ca sarbatorile sfintilor sa capete mai multa importanta decit sarbatorile in care cinstim chiar tainele mintuirii, atunci multe dintre ele ar trebui lasate sa fie sarbatorite doar de catre o anumita Biserica particulara, natiune sau ordin religios; numai acele sarbatori trebuie extinse in Biserica Universala in care se cinstesc sfinti care sint cu adevarat de importanta universala. (Lest the feasts of the saints should take precedence over the feasts which commemorate the very mysteries of salvation, many of them should be left to be celebrated by a particular Church or nation or family of religious; only those should be extended to the universal Church which commemorate saints who are truly of universal importance.) – Sacrosantum Concilium, 111.
Foarte bună decizia acestui Sinod. Pesemne că observaseră că și unii catolici merg spre sminteala ortodocșilor, care se înghesuie mai mult la procesiuni cu moaște decât la procesiuni cu Sfântul Trup.
Citat:
Deci, in concordanta cu recomandarea facuta la Vatican II, Sf. Nicolae poate fi cel mult sfint regional, pentru ca Biserica Universala se ocupa numai de sfintii cu adevarat importanti. Curiozitatea m-a impins sa vad ce mare sfint sau ce taina a mintuirii tine “Biserica Universala” ocupata la data de 6 decembrie, si nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca Sfintul Parinte are zi libera, de facut nimica, de Sf. Nicolae: http://www.vatican.va/liturgical_yea...NDAY_OF_ADVENT.
Ca papă, probabil că are "zi liberă" de sfinți. Ca episcop al Romei, probabil că celebrează sfântul pe care Biserica Particulară a Romei îl onorează în acea zi. S-ar putea să fie chiar Sf Nicolae acela.

Citat:
Vaticanul este, evident, liber sa creada ce vrea cu privire la sfinti, locul lor in Biserica si Biserica in general, dar din punct de vedere ortodox, a scoate un sfint din calendar (presupunind ca s-ar putea intimpla asa ceva) inseamna a-i nega sfintenia.
Punctul de vedere ortodox are mai puțină relevanță privind sfinții catolici. Sfințenia acestora nu poate fi negată (de catolici), deoarece sanctificarea cuiva este un act de infailibiulitate. De aceea și suntem atât de atenți cu snactificările și asemenea procese durează uneori decenii, dacă nu secole. "Santo subito" nu există nici chiar când e vorba de papii al căror trup nu s-a răcit bine, chiar dacă milioane de oameni urlă pe străzile Romei acest slogan. Timpul Bisericii e altul decât timpul oamenilor, încât "subito" poate însemna și 50 de ani, dacă e nevoie. Sau niciodată.
Citat:
In 1969 au fost scosi din calendarul “Bisericii Universale” sfintii a caror existenta nu putea fi probata decit prin apelare la Traditie (ce blasfemie!). Tot atunci au disparut si Sfintii Cristofor, Patrick si Valentin, toti ai primului mileniu. Concret, cu privire la Sf. Valentin, de exemplu, excluderea sa a fost motivata astfel: Cu toate ca cinstirea Sf. Valentin se face din cele mai vechi timpuri, sarbatoarea se va lasa calendarelor particulare pentru ca altceva decit numele sau nimic nu se stie despre Sfintul Valentin, cu exceptia faptului ca a fost ingropat pe Via Flaminia la 14 februarie (Though the memorial of Saint Valentine is ancient, it is left to particular calendars, since, apart from his name, nothing is known of Saint Valentine except that he was buried on the Via Flaminia on 14 February.) – Typis Polyglottis Vaticanis, MCMLXIX), p. 117. Eu nu vad aici decit o lepadare de sfintii a caror existenta nu poate fi demonstrata stiintific. La 1582 Papa a angajat astronomi atei care sa-i regleze sinaxarul si pascalia dupa vremurile si intelegerea oamenilor, iar, dupa cum se vede, la 1969 a mers cu mult mai departe dind pe mina istoricilor atei sa confirme stiintific cine ramine sfint in calendarul “Bisericii Universale” si cine trece la sectiunea mituri tolerate in calendarele particulare. Bietul Sf. Nicolae a cazut la testul savantilor Papei, dar asta nu trebuie sa ne mire pentru ca Dumnezeu Insusi a ramas demult restantier, iar Papa a confirmat, ceea ce se vede foarte bine din faptele sale.
Cu privire la sfinți, ne place să avem documente și mărturii, de aceea Vaticanul ține la Arhiva sa mai mult decât la Tezaurul său. La noi nu merge cu "tradiția spune că Sf Ștefan cel Mare era un om tare evlavios și că a dus o viață sfântă". Trebuie probat cu documente asta. La fel și minunile, trebuie cercetate.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 22.12.2010 at 08:55:52.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 00:39:33
paradosis paradosis is offline
Banned

Data înregistrării: 18.07.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Vă place sau nu (se pare că mai degrabă nu), Sf ierarh Nicolae a fost italian. Faptul că a ajuns episcop în Lycia nu înseamnă că a devenit lician. Și astăzi vedem oameni de misiune ai Bisericii Catolice care merg prin toți coclaurii planetei. Împrejurarea că episcopul Netzheimer a fost trimis de papa să păstorească dieceza romano-catolică de București nu l-a făcut român, ci a rămas neamț. Un neamț care a înălțat biserici și așezăminte în beneficiul românilor, dar care nu și-a pierdut calitatea de neamț din acest motiv.
Nu imi dau seama de ce insistati. Nici macar enciclopedia catolica nu va sustine afirmatia: “He was born at Parara, a city of Lycia in Asia Minor” (http://www.newadvent.org/cathen/11063b.htm).

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cu privire la sfinți, ne place să avem documente și mărturii, de aceea Vaticanul ține la Arhiva sa mai mult decât la Tezaurul său. La noi nu merge cu "tradiția spune că Sf Ștefan cel Mare era un om tare evlavios și că a dus o viață sfântă". Trebuie probat cu documente asta. La fel și minunile, trebuie cercetate.
Exista o mare diferenta (cel putin in Biserica Ortodoxa) intre Sfinta Traditie si traditia populara. Nu cred ca Stefan cel Mare a fost retinut in vreun fel de Sfinta Traditie pentru ca atunci s-ar fi aflat cu siguranta un sinod cu adevarat ortodox care sa-l fi canonizat in cele 4 veacuri care au trecut de la moartea sa pina la 1924. S-a gasit insa Stilul Nou sa o faca, flamind de sfinti cum il stim, ca sa se poata pretinde ceea ce nu este, stilp al Adevarului.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 08:37:57
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de paradosis Vezi mesajul
Nu imi dau seama de ce insistati. Nici macar enciclopedia catolica nu va sustine afirmatia: “He was born at Parara, a city of Lycia in Asia Minor” (http://www.newadvent.org/cathen/11063b.htm).

Se pare că aveți dreptate. El este cunoscut în lumea romano-catolică drept "Sf Nicolae din Bari", după locul în care se află moaștele sale și nu după locul nașterii sale. De aceea, am crezut că e din Bari.
http://www.catholic-saints.info/roma...as-of-bari.htm

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 07:20:23
Monachos Monachos is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2009
Implicit

Citat:
Se pare că aveți dreptate. El este cunoscut în lumea romano-catolică drept "Sf Nicolae din Bari", după locul în care se află moaștele sale și nu după locul nașterii sale. De aceea, am crezut că e din Bari.
http://www.catholic-saints.info/roma...as-of-bari.htm
Chiar si catolicii mai gresesc uneori, indiferent cat de infailibili se cred. Eventual deja mantuiti, probabil de papa insusi. Insa Sf. Nicolae era din Patara, asa cum rosteste si sinaxarul. Apelati la mineele greco-catolice, daca exista asa ceva.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 07:41:27
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
El este cunoscut în lumea romano-catolică drept "Sf Nicolae din Bari", după locul în care se află moaștele sale și nu după locul nașterii sale. De aceea, am crezut că e din Bari.
wow! dupa cat esti de citit si documentat in teologie, nu ma asteptam, Mihnea, sa faci asemenea gafa.

Referitor la Stefan cel Mare si Sfant si la izvoarele istorice: oare cine l-a numit pe el Atletul lui Hristos? Nu cumva Papa de la Roma? Cred ca era mai intelept decat multi catholikos din ziua de azi (aviz si lui paradosis).
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:53:39
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
wow! dupa cat esti de citit si documentat in teologie, nu ma asteptam, Mihnea, sa faci asemenea gafa.

Referitor la Stefan cel Mare si Sfant si la izvoarele istorice: oare cine l-a numit pe el Atletul lui Hristos? Nu cumva Papa de la Roma? Cred ca era mai intelept decat multi catholikos din ziua de azi (aviz si lui paradosis).
Aviz lui paradosis si probabil tuturor sinoadelor ortodoxe care vreme de 400 de ani n-au stiut ca Papa romano - catolic face parte din Sfinta Traditie ca sa-i bage in seama declaratiile politice.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2010, 06:09:08
mirelat
Guest

Implicit Off topic - despre Stefan cel Mare si Sfant

Politic sau nu, Stefan a aparat si a intarit intreaga crestinatate. Meritele lui nu cred ca au fost recunoscute pe nedrept, ca dealtfel nici cele ale Sfantului Imparat Constantin, desi se mai gasesc unii viteji in ziua de azi sa ii ia chipurile la bani marunti, ca stiu ei mai bine. Poate vi s-ar parea mai "corecta" imaginea Catedralei Agia Sofia din Istanbul, devenita acum muzeu strajuit de minarete, multiplicata in toata Europa.

PS: sper sa nu te superi, paradosis, n-am zis-o cu rautate.

Last edited by mirelat; 29.12.2010 at 06:53:59. Motiv: PS
Reply With Quote
Vechi 29.12.2010, 16:26:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
Politic sau nu, Stefan a aparat si a intarit intreaga crestinatate. Meritele lui nu cred ca au fost recunoscute pe nedrept, ca dealtfel nici cele ale Sfantului Imparat Constantin, desi se mai gasesc unii viteji in ziua de azi sa ii ia chipurile la bani marunti, ca stiu ei mai bine. Poate vi s-ar parea mai "corecta" imaginea Catedralei Agia Sofia din Istanbul, devenita acum muzeu strajuit de minarete, multiplicata in toata Europa.

PS: sper sa nu te superi, paradosis, n-am zis-o cu rautate.
De ce sa ma supar? Nu neg meritele lui Stefan, dar nu cred ca a purtat razboaiele pentru Credinta. Istoria si geografia l-au pus in fata unui inamic agresiv care se intimpla sa nu fie crestin. La Codrii Cosminului insa, dusmanii au fost lesii (polonezii), si dupa cum spune cronicarul, a facut valuri de singe.

Sf. Imparat Constantin sau Sf. (Print) Vladimir al Kievului au fost persoane care au schimbat istoria omenirii si vietile a milioane de oameni prin legalizarea si intarirea crestinismului si crestinarea popoarelor. De aceea Sfinta Traditie i-a retinut, si nu pentru meritele lor politice sau militare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfantul Ierarh Nicolae Velimirovici ortodox4life Generalitati 9 20.12.2013 21:56:56
Rugaciune catre Sfantul Ierarh Nicolae ARYADNA Intrebari utilizatori 5 15.07.2011 15:10:26
Sfantul Ierarh Nicolae volga Moaste 1 30.06.2009 22:22:37
Despre Biserica Sf Ierarh Nicolae din Balta_Verde avok Generalitati 0 11.07.2008 15:23:59
Sf. si Blândul ierarh Nicolae Laurentiu Generalitati 3 06.12.2007 13:18:08