Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.01.2011, 19:56:18
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
din nefericire nu intelegeti corect nici doctrina crestin-ortodoxa si nici stiintele de baza.
Si desigur doar dvs. intelegeti corect doctrina. Probabil nici sfintii pe care i-am citat n-au inteles-o. Eu sunt mai umil, ma raliez parerii sfintilor, nu inventez eu o doctrina proprie.
Apoi imi puneti niste intrebari care nu vad ce rost au in conteztul facerii. Inteleg ca explicatiile de pana acum v-au lamurit in sfarsit de cum interpretam facerea si acum doriti sa trecem la subiecte ce tin de stiinta de scoala generala.
Ca sa nu ma priviti de pe o treapta superioara, eu cred tot ceea ce tine de stiinta. Dar de stiinta, nu de teorii speculative inventate de atei ca sa explice de ce nu e valabila Sfanta Scriptura. Si ca sa va linistesc in privinta ignorantei mele, va pot spune ca ma discutat cu multi atei si chiar cu un om de stiinta evolutionist pe un forum.

Inainte de a raspunde la cateva din intrebarile dvs. (desi fara rost) am si eu cateva intrebari:
1. Credeti ca dvs. intelegeti mult mai bine sa talcuiti facerea sau Sfanta Scriptura decat sfintii parinti?
2. Credeti ca ei toti se inselau si doar dvs. ati descoperit adevarul (de fapt un dvs., ci cei ce sustin amestecul crestinism evolutionism, majoritatea din vest)?
3. Cand spun sfintii parinti ca nimeni sa nu interpreteze facerea ca o alegorie, si ca daca scrie planta acolo e planta si nu altceva, credeti ca de fapt nu s-a referit si la dvs., numai la ceilalti?
4. Daca spuneti ca maine o sa faceti un lucru inseamna ca asta inseamna ca poate peste 10.000 de ani, pentru ca poate o zi nu este o zi? Sau daca se spune ca Pamantul se invarte in jurul soarelui poate fi vorba de tot universul, pentru ca pamant are mai multe intelesuri?
5. Dvs. ati studiat teoria evolutionista sau doar ati inghitit tot ce spun "oamenii de stiinta", considerand ca ei nu se pot insela niciodata si sunt toti obiectivi?
6. Considerati ca Sfanta scriptura trebuie reactualizata permanent in functie de fiecare teorie fantezista pe care o mai naste stiinta speculativa?

Acum legat de intrebarile dvs.: nu cred ca stie nimeni cat de intins e universul si nici nu i-au vazut marginile. In Sfanta Scriptura nu scrie ca pamantul ar fi in centru. Spre totala surprindere a dvs. o sa gasiti articole stiintifice mai noi care arata ca teoria cu centrul universului nu e doar o aiureala. http://www.lovendal.net/wp52/si-totu...-jurul-terrei/
Distributia uniforma a exploziilor de supernove si a razelor gama ar arata ca spatiul e o sfera si noi ne aflam in mijloc. Alt studiu publicat in Science Fair: http://www.lovendal.net/wp52/un-stud...l-universului/
Iata si intrebari despre Big-Bang, formulate de oamnei de stiinta. http://www.lovendal.net/wp52/acest-u...ea-cosmosului/
In unele puncte se dau sic ateva argumente ca pamantul e fix, eu nu sustin tot, ci arata doar cat de efemere sunt teoriile pe care le sustin unii oameni de stiinta.
Iar la celelalte intrebari gasiti raspunsul pe google. Luna arata doar partea luminata de soare, forma pamantului e cea pe care o stim de la scoala, viteza luminii e tot de la scoala, etc.

Cu adevarat discutia e penibila sa gasesc ortodocsi care sustin si evolutionismul. Am intalnit atei care spun ca evolutionismul e o aberatie.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2011, 21:29:37
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
... Distributia uniforma a exploziilor de supernove si a razelor gama ar arata ca spatiul e o sfera si noi ne aflam in mijloc. ...
In unele puncte se dau sic ateva argumente ca pamantul e fix, eu nu sustin tot...
intrucat sustineti ca planeta Pamant e fixa si e in mijocul universului si ca soarele se invarte in jurul Pamantului (asa cum afirma articolul la care faceti trimitere)... nu putem purta un dialog, nici stiintific, nici dogmatic si nici de alta natura.

argumentul acesta: "Distributia uniforma a exploziilor de supernove si a razelor gama ar arata ca spatiul e o sfera si noi ne aflam in mijloc" este o aberatie din punct de vedere stiintific.

iata ce sunt radiatiile gamma:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Radia%C8%9Bie_gamma

iata ce sunt supernovele:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Supernov%C4%83

iata de ce spatiu-timpul este o sfera (cu raza de aproximativ 13,7 milidarde de ani lumina). principalul argument: radiatia de fond a universului ce are o valoare de 2,73K si reprezinta lumina din de la Big-Bang (ziua 1 a creatiei) care a iesit din domeniul vizibil al undelor electromagnetice si a intrat in cel al microundelor.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Radia%C...%C4%83_de_fond

Citat:
Iar la celelalte intrebari gasiti raspunsul pe google.
dorim sa incercati totusi sa raspundeti dumneavoastra:

4. cat de mare este Pamantul in comparatie cu Soarele, dar in comparatie cu Luna?
5. DE CE de pe Pamant nu putem vedea mai mult decat jumatate din suprafata Lunii? (cea luminata de soare)?
6. lumina care vine de la Soare ajunge la Pamant instantaneu? DE CE?
7. caldura vine de la Soare pe Pamant instantaneu? (explicati si modul in care ajunge caldura de la soare la Pamant).

P.S. cei care au studii stiintifice de specialitate stiu despre ce este vorba. studiul nu se face superficial, ci in institutii de invatamant specializate, care ofera diplome de absolvire
Reply With Quote
Vechi 11.01.2011, 23:22:37
Senior Member

Implicit

Citat:
intrucat sustineti ca planeta Pamant e fixa si e in mijocul universului si ca soarele se invarte in jurul Pamantului (asa cum afirma articolul la care faceti trimitere)... nu putem purta un dialog, nici stiintific, nici dogmatic si nici de alta natura.
Nu va bucurati degeaba, eu am zis ca nu sustin astea, am dat doar acele articole care nu vorbeau despre asta.
Citat:
dorim sa incercati totusi sa raspundeti dumneavoastra
Nu prea am inteles, sunteti mai multi? Legat de articolul cu razele gama si supernove e un articol a unui profesor de la o universitate americana.
Nu ati observat ca v-am raspuns la majoritatea intrebarilor?
Cred ca dialogul nu mai are rost, dvs. sustineti niste teorii diferite de ortodoxie, care tin de paganism. Noi discutam de facerea, vad ca acum treceti la alte subiecte. La fel ca evolutionistii, care spun ca fara existenta evolutiei nimic nu se poate explica. la fel si aici, fara Big-Bang nimic nu mai exista. Sper ca bunul Dumnezeu sa va lumineze.
Daca doriti sa discutam as dori sa-mi aratati scrieri ortodoxe care sustin aberatiile cu Big-Bang-ul si evolutionismul. In afara de 2-3 pe care i-am mentionat si eu (preotul dat afara de la parohia din Australia, partenerul de dialog al Par. Serafim Rose, etc.). Sunt irtat ca discut cu cineva care e ortodox despre aceste lucruri, ca ateii au macar o motivatie.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2011, 00:09:37
Senior Member

Implicit

Citat:
argumentul acesta: "Distributia uniforma a exploziilor de supernove si a razelor gama ar arata ca spatiul e o sfera si noi ne aflam in mijloc" este o aberatie din punct de vedere stiintific.
Nu stiu de unde ati dat verdicul asta. "Exploziile stelelor masive, supernovele, sînt principalele responsabile de radiațiile cosmice galactice, se afirmă în numărul de ieri al prestigioasei reviste Nature."
"Imaginea" radiațiilor cosmice astfel obținută prezintă o emisie de radiații gama în direcția resturilor supernovei"
Articolul e din 2004.http://www.evenimentul.ro/articol/su...-radiatii.html
Reply With Quote
Vechi 12.01.2011, 08:40:18
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit Omul e trup si suflet (rational si nemuritor)

Hristos Domnul spune: "Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic. " (Ioan 6,63) aratand inca o data ca maretia omului si "chipul si asemanarea" (Facera 1,27) sa cu Dumnezeu este exclusiv in sufletul omului. trupul omului, ca si al animalelor, e din pamant si e facut de Dumnezeu "să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat (Ecclesiaticul 12,7).

Tot Domnul Iisus Hristos ne avertizeaza "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." (Matei 10,28)

Sfântul Pavel vorbește în cazul omului despre “despărțitura sufletului și duhului” [Evrei 4,12.] arătând că, deși sufletul și spiritul omului sunt din aceeași substanță, acestea nu se pot confunda, căci spiritul sufletului este numit și “duhul minții” [Efeseni 4,23.] omului.

Urmând îndemnul Sfântului Pavel, ca “întreg duhul vostru și sufletul vostru și trupul vostru să se păzească” [I Tesaloniceni 5,23.] de orice lucru nefiresc, noi trebuie să ne păzim curate atât cele ce țin de sufletul nostru spiritual (cugetul minții, gândirea, rațiunea), precum și sentimentele sufletești; și de asemenea și trupul trebuie ferit de orice întinăciune.

Reținem că pentru om, duhul și sufletul nu sunt nicidecum două entități deosebite, ci una singură. În timp ce prin suflet se înțelege, in general, sediul afectelor, principiul vital (care îl au și animalele), duhul (spiritul) este partea superioară, fină, a sufletului omului, capabilă de a se pune in contact cu Sfântul Duh și de a-I deveni sălaș.

Antropologia paulină face distincții terminologice între psyhè = suflet, pnēuma = duh (partea superioara a lui psyhè), si nóos (noūs) = minte, cugetare, inteligență, rațiune (partea superioara a lui pnēuma și cea mai fina a lui psyhè), toate în opozitie cu sárx = carne (ca materie) și sōma = trup (forma organizata a lui sárx). Cu aceste nuanțări, dihotomia suflet-trup este fără echivoc.

Tot Sfântul Pavel spune că „sunt și trupuri cerești și trupuri pământești; dar alta este slava celor cerești și alta a celor pământești. …Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc. Dacă este trup firesc, este și trup duhovnicesc. Precum și este scris: «Făcutu-s-a omul cel dintâi, Adam, cu suflet viu; iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viață»” [I Corinteni 15,40-45.]

OMUL E CREATURA DIRECTA A LUI DUMNEZEU PENTRU CA PRIMESTE SUFLETUL DIRECT DE LA DUMNEZEU (FACERA 2,7)

Asadar, cei ce nu cred in natura duala a omului (trup si suflet) aceia sa se teama de teoria evolutionista, teorie care nu poate demonstra ca superioritatea omului fata de animale este trupeasca. Dimpotriva trupeste omul si animalele sunt asemea, iar aceasta intareste indirect credinta noastra crestin ortodoxa in sufletul omului.

majoritatea neoprotestantilor nu accepta natura duala a omului (trup si suflet) de aceeaia ei sunt ingroziti de informatiile pe care le ofera teoria evolutionista.

Teoria Evolutionista ofera suficiente detalii pentru a justifica extrem de solid următoarele idei:

1. Descendența comună e un fapt stabilit științific: toate formele bilogice de viață de pe Terra sunt înrudite prin intermediul unor origini comune.
2. Apar modificări în cadrul aceleiași specii: așa-numita microevoluție.
3. Speciile însele apar și dispar: așa-numita macroevoluție.
4. Mecanismul principal al evoluției constă în: moștenirea genetică cu variații și selecția naturală.

Teoria Evolutionista nu face referiri la existența divinității sau la teoria designului inteligent. Sunt subiecte interesante, dar care nu își au locul într-o discuție științifică. Teoria evolutionista nu discuta despre originea vieții pe Terra, o temă științifică interesantă, dar de care nu are nevoie în analiza evoluției vieții pe Pământ și despre care se știu mult mai puține lucruri în comparație cu informațiile pe care le are despre evoluționism.

Pozitia nostra a creationistilor (crestin ortodocsi):
Sfânta Scriptura si Sfintii Parinti afirmă, fără echivoc, că diferența între om și animale nu este nicidecum trupească (fiziologică), ci doar de natură spirituală, întrucât doar sufletul omului are spirit (duh, adică este rațional, gânditor).

Știința oferă multe răspunsuri utile pentru omenire întrucât explică unele mecanisme ale dezvoltării vieții pe pământ și rolul ADN-ului, însă, din nefericire, nu poate răspunde la problemele fundamentale ale originii vieții:

1. Cum a apărut viața?
2. Cum devine om un ovul fertilizat?
3. De ce ADN-ul fără gene s-a păstrat fără mutații de-a lungul evoluției?
4. De unde provine superioritatea omului față de animale (întrucât nu este trupească)?

Doamne ajuta.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu noi cu toti in Sfanta Sa Biserica. Amin!

Last edited by Eugen7; 12.01.2011 at 08:50:41.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2011, 09:52:42
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Implicit

''Nu vă mai credeți fiii lui Avraam și nu vă mai tot ziceți în inimile voastre urlând de sine că sunteți fiii lui Avraam câtă vreme nu aduceți roade vrednice de pocăință și de Împărăția Cerurilor care s-a apropiat, căci și din pietrele acestea poate să-și ridice Dumnezeu fii și fice...''

Așa ceva le spunea sf. Ioan Botezătorul fariseilor și saducheilor frumușelaș-prefăcuți lovind cu toiagul în pietrele de pe marginea Iordanului...

Deci pământul nu e glob și la început a fost doar o bilă de apă limpede și cristalină într-o beznă totală situată într-un cub nevăzut ce era mai mare ca bila, și asta era toată Creația, Cerul și Pământul, care a apărut brusc, fără timp din Dumnezeu că altceva afară de Dumnezeu nu exista din veșnicia unde nu exista tim ci mișcarea era împreună cu Dumnezeu deci era o mișcare atemporală căci era veșnică, iar timpul, a început cu lucrarea Lui Dumnezeu, cu plimbarea Duhului Său pe deasupra apelor, căci timpul face parte din Creație iar în Dumnezeu timpul este veșnic deoarece mișcarea cea din veac se raportează la veșnicia prezentă a Lui Dumnezeu în Creație și dincolo de Creație, se raportează la Har... în rugăciunile cu timp și fără timp.

Și toată lucrarea Sa a durat 6 zile și restaurarea 3 zile la înviere, câte 10 ore de lucru pe zi iar în rest s-a odihnit, și la final de lucrări a Binecuvântat și a dăruit Pacea întru Credință, deci 90 de ore de lucru a durat totul.

Iar apoi a lucrat noua săptămână cu ucenicii, săptămâna Luminată ce va să fie pentru cei ce vor primi pe Cuvântul lui Dumnezeu, ca stăpân și Domn al Sabatului cel Veșnic.

Nu există evoluție ci există doar două direcții: una merge spre Cer și Rai, desăvârșirea întru Dumnezeu, omul cel nou îmbrăcat în Iisus Hristos și Cuvântul lui Dumnezeu, și cealaltă spre pământ și iad, evoluția de la stadiu de Om și Dumnezeu la stadiul de omidă și pălămidă și neghină înflorită care dă naștere așa unei furnici cu aripi de liliac care caută să umple pământul cu mușuroaie, cuiburi și vizuini...

N-are rost să faceți exerciții științifico-fantastice, SiFi, căci creația e mică și finită. Iar omul în lăcomia lui nu poate concepe finitul ci doar infinitul în mic și în mare ca să-și lăbărțeze burta minții lui, pântecul unde îndeasă ca într-un sac spart toate grozăviile... nu puneți petice noi la haine vechi și nici vin nou în burdufuri vechi și peticite... ci pocăiți-vă mereu și rămâneți în starea de umilință tainică și neafișată dobândind îndelunga răbdare... ca dar de sus.

Last edited by vsovivi; 12.01.2011 at 10:05:07.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2011, 11:17:53
Senior Member

Implicit

Despre aberatia numita "evolutionism" care se pretinde a fi stiintifica am scris aici intr-o discutie cu cineva care spunea ca e om de stiinta evolutionist: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...&sd=a&start=10
Nu are rost sa repet toate cele scrise acolo.

Despre teoria relativitatii nu trebuie sa aruncam decat o privire pe wikipedia la datele sumare de acolo care descriu teoria. Pare tot o teorie nascuta din imaginatie, care nu putem fi siguri ca e adevarata. http://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_...%C4%83%C8%9Bii
La teoria relativitatii restranse citim ca Einstein, pentru a putea împăca mecanica clasică cu electromagnetismul, a postulat viteza luminii constanta si s-a bagat sa aplice si celor ce au masa, nu sunt doar unde. Si asa el a ajuns sa formuleze niste teorii.
In teoria relativitatii generale postulează că prezența de masă și energie conduce la "curbura" spatiului, și că această curbură influențează traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, în urma forțelor gravitaționale.

Iar unii ajung sa creada pe cuvant toate astea. La fel ca in cazul teoriei evolutioniste s-a luat ceva ipotetic ca si axioma si pe ea au inceput sa se brodeze alte date observate. Daca axioma cade toata teoria e praf.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2011, 11:22:14
tailgunner4A
Guest

Implicit

Citat:
La teoria relativitatii restranse citim ca Einstein, pentru a putea împăca mecanica clasică cu electromagnetismul, a postulat viteza luminii constanta [...]
Sa intelegem ca viteza luminii este variabila?
Reply With Quote
Vechi 12.01.2011, 11:38:10
Senior Member

Implicit

Citat:
Asadar, cei ce nu cred in natura duala a omului (trup si suflet) aceia sa se teama de teoria evolutionista.
Dimpotriva trupeste omul si animalele sunt asemea, iar aceasta intareste indirect credinta noastra crestin ortodoxa in sufletul omului.
Sunt sigur ca ne putem si intelege, probabil dvs. nu aveti si alte rataciri de la ortodoxie (desi nu prea vad care ar putea fi mai mare decat aceasta). Ceea ce scriweti in prima parte e corect, asta cred toti ortodocsii. Dar nu inteleg deloc cum asta demonstreaza evolutionismul?
E ca si cum am spune ca noi ne asemanam cu castravetele, care are un procent mare de apa, la fel ca si corpul omenesc. Si autovehiculul e facut din metal si o bila metalica. Si ce-i cu asta, cele doua sunt complet diferite.
Citat:
majoritatea neoprotestantilor nu accepta natura duala a omului (trup si suflet) de aceeaia ei sunt ingroziti de informatiile pe care le ofera teoria evolutionista.
Cum sa nu accepte asta, eu nu stiu asa. Chiar si alte religii spun ca exista trup si suflet, nu numai crestinii. In schimb bravo acestora ca nu accepta orice aberatie, ba chiar si lupta impotriva evolutionismului. Asta probabil si pentru ca in vest s-a nascut teoria asta si ei au fost mai mult in contact cu ea.
Daca nu stiait se pare ca noi suntem singura tara din Europa care a scos evolutionismul din scoli. ca de aceea erau revoltati toti ateii.
Citat:
Teoria Evolutionista ofera suficiente detalii pentru a justifica extrem de solid următoarele idei:

1. Descendența comună e un fapt stabilit științific: toate formele bilogice de viață de pe Terra sunt înrudite prin intermediul unor origini comune.
2. Apar modificări în cadrul aceleiași specii: așa-numita microevoluție.
3. Speciile însele apar și dispar: așa-numita macroevoluție.
4. Mecanismul principal al evoluției constă în: moștenirea genetică cu variații și selecția naturală.
Doar daca glumiti. Teoria evolutionista nu are niciun fel de argument, nu numai stiintific. Totul e o constructie imaginara care e ilara pentru oricine nu e credul.
1. Toate formele de viata au elemente comune, nu origine comuna. De curand s-a arata ca toti oamenii au un stramos uman comun, asta e altceva si chiar confirma Biblia.
2. Asta se stia de mii de ani, ca in cadrul speciilor rasele se pot combina. Chiar si al oameni combinatia raselor da metisi, mulatrii,etc. dar doar atata, speciile evoluate nu se pot combina, nici macar pe cale artificiala.
3. Unde apar specii? Speciile doar dispar.
4. Asta e chiar problema cea mare a evolutiei, care pare sa fie infirmata de stiinta. Variatiile genetice nu sunt posibile peste o anumita limita la organismele evoluate, deci teoria cade cu brio. Pana la noi descoperiri stiintifice, peste vreo cateva milioane de ani. :)

Mai asteptati mult sa cautati si date concrete?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Spalare pacate prin suferinta sau prin facere de bine spre_rasarit Generalitati 0 09.09.2011 13:09:26