![]() |
![]() |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
si stiinta-ca-filosofie (SF, cum am vazut ca ii mai spui). Prima se opreste la demonstratii si verificari, a doua doar extrapoleaza rezultatele primei. Cu prima sunt de acord din moment ce pot fi verificate in laboratoare diferite de oameni diferiti. Cu a doua nu zic ca sunt total impotriva, omul e liber sa gandeasca chiar daca mai greseste, dar le privesc ca pe niste filosofii sau chiar SF, cum bine spui. Stiinta-ca-stiinta vine dintr-o ratiune buna si ar putea fi pusa in slujba binelui daca si constiinta oamenilor ar fi pe masura stiintei. Din pacate, insa, constiinta omenirii lasa mult, mult de dorit si din cauza asta rezultatele stiintei sunt prost folosite, mai mult spre rau decat spre bine. Cealalta, stiinta-ca-filosofie, vine dintr-o ratiune speculativa, imaginativa si incearca sa umple un gol al credintei. Am sa exemplific. Cand afirmi deplasarea spre rosu a stelelor si galaxiilor, spui un fapt observabil; cand spui ca acest lucru conduce la constatarea departarii galaxiilor una de alta, spui o deductie logica buna; cand spui ca aceste departari ale galaxiilor intre ele implica un punct zero cand toate au fost unite, spui tot o deductie logica buna; dar cand afirmi ca inaintea acestui punct zero nu exista nimic sau ca exista un alt univers in contractie, aici deja faci o extrapolare sau o speculatie pentru ca logica nu te ajuta sa deduci nimic inaintea punctului zero. Deci SF-ul este o excrescenta pe spinarea SS-ului. Dar ca sa le cerni trebuie, intr-adevar, un discernamant si darul deosebirii. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Spalare pacate prin suferinta sau prin facere de bine | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 09.09.2011 14:09:26 |
|
|