Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 06.07.2010, 18:34:12
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.09.2006
Mesaje: 4.827
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mtcrysty17 Vezi mesajul
Poate sa-mi spuna si mie cineva cum se dau 40 de liturghii? se poate la orice biserica?
Se poate la orice biserica. Bine ar fi ca omul sa nu dea un pomelnic si sa stea acasa linistit, impacat cu gandul ca este cineva care se roaga. Trebuie sa fie si el prezent in rugaciune cu ceilalti.
Reply With Quote
  #12  
Vechi 11.07.2010, 13:29:01
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Religia: Ortodox
Mesaje: 689
Implicit

Va rog mult cine stie, sa-mi dea si mie niste linckuri cu Sf. Liturghie audio sau video dar slujba sa fie intreaga...sau sa imi zica unde sa caut pe acest website sau pe internet.

Eu am cautat dar aici nu am gasit iar pe net am gasit doar niste fragmente pe youtube.
Multumesc anticipat.
__________________
"Sa nu spui tot ce stii, sa nu faci tot ce poti, sa nu crezi tot ce auzi!" (pr. Paisie Olaru)
http://www.youtube.com/watch?feature...v=y8zZ_NGRoJo#!
Reply With Quote
  #13  
Vechi 11.07.2010, 20:08:54
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Se poate la orice biserica. Bine ar fi ca omul sa nu dea un pomelnic si sa stea acasa linistit, impacat cu gandul ca este cineva care se roaga. Trebuie sa fie si el prezent in rugaciune cu ceilalti.

Teoretic, se poate da la orice biserica, dar mai bine la manastire, unde se slujeste in fiecare zi Sf. Liturghie, sa nu se intrerupa rugaciunea. Ca sa nu mai zic ca, in general, calugarii din manastire au evlavie mai mare decat preotii de mir. Toate se indeplinesc dupa credinta omului. Si urmati sfatul lui Costel, sa particiati si dvs la liturghiile pe care le platiti, sa faceti si rugaciune personala!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
  #14  
Vechi 20.01.2011, 11:21:29
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned
 
Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.419
Implicit

Imi spuneti si mie...unde sta scris in Biblie ca nu se da "particica" acasa ? Unde scrie ca n-avem voie sa dam liturghii pentru toti , chiar daca pate unii din cei pomeniti sunt mai cu pb? Da, pentru sectanti , n-are sens sau pt necredinciosi, dar in rest? Oare Dumnezeu nu vrea intoarcerea pacatosului ? Vrea moartea lui? Ca eu nu asa am inteles...
Reply With Quote
  #15  
Vechi 20.01.2011, 17:30:19
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.122
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie Vezi mesajul
Imi spuneti si mie...unde sta scris in Biblie ca nu se da "particica" acasa ? Unde scrie ca n-avem voie sa dam liturghii pentru toti , chiar daca pate unii din cei pomeniti sunt mai cu pb? Da, pentru sectanti , n-are sens sau pt necredinciosi, dar in rest? Oare Dumnezeu nu vrea intoarcerea pacatosului ? Vrea moartea lui? Ca eu nu asa am inteles...
Parca nu ar scrie in dreptul tau ortodox si ceri acum argumente scripturistice ca sa te convingi Cei care sunt cu probleme se pot trece in pomelnic pentru a fi pomeniti la Psaltire si Sfantul Maslu! A lasat Dumnezeu aceasta cale pentru ca nu vrea moartea pacatosului! Normal ca Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa se mantuiasca, numai ca acest fapt depinde si de noi. Eu stiu de la anumite manastiri ca trebuie sa fim atenti pe cine trecem in pomelnic si ca la Sfanta Liturghie nu pot fi trecuti ateii, desfranatii, cei care nu participa la slujbele Bisericii... Poate parea ridicol dar mie mi se pare corect,trebuie sa existe o randuiala!
Reply With Quote
  #16  
Vechi 01.03.2011, 22:38:49
88hharalambos 88hharalambos is offline
Member
 
Data înregistrării: 30.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 52
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Citind postarea ta , frumoasa si cunoscuta dealtfel, m-am oprit asupra unei contradictii :

,,Eu sunt proprietarul acestei grădini. Grădina aceasta cu pomi a fost a mea și baia aceasta am zidit-o pe cheltuiala mea și am lăsat-o în folosul comunei, dar am murit în floarea vârstei, cu păcate grele și m-am dus în iad. M-am mărturisit eu, dar degeaba, că n-am avut vreme când face canon "

Asadar , stim clar din dreptul canonic si bisericesc precum si din liturgica speciala ca taina sfintei marturisiri iarta si desleaga de pacate .
Scumpule, confuzia in B.O.R. care de alt fel nu a scapat de influenta papistasa, este evidenta, si incepe de la termeni. Nu marturisirea este Taina in sine, ci Pocainta, marturisirea nu-i decat parte integranta a acestei Taine. Stiu ca dreptul canonic si Liturgica si alte manuale spun asa cum spui fratia ta, dar mai stiu ca spun si multe tampenii neortodoxe, copiate si predate mot-amo de profesorii cu iz ecumenist, sau cel putin lipsiti de cunoasterea practicii universale din totdeauna, care alta data erau studentii pe bancile universitatilor catolice, iar acum profesori de teologie ortodocsi si vin cu cursurile care le-au invatat si le predau aici
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Pai daca proprietarul s-a marturisit pt. pacatele sale , asa grele cum sunt, si a fost deslegat de iele si iertat cum de mai patimeste acum, pe de-oparte iar pe de alta , facerea canonului (epitimiei)este mai mare decit taiina spovedaniei insasi ?
Dragule, povestioara reda foarte original modul de gandire ortodox, daca ai sa cauti in cartile de patristica, cu scrieri referitoare la liturghii si nu numai, ai sa gasesti nu un ex, ci, mai multe asemanatoare celei in discutie. Pai tocmai a-ia-i problema ca, facerea canonului nu-i mai mare ca Taina in sine a pocaintei, dar e la fel de importanta ca si marturisirea, si conceptia bisericii asa a fost in todeauna Acum in secolul xx- xxI ne confruntam cu modul asta tampit de automatism , anume ca preotul automat dezleaga tot la scaunul spovedaniei. De aici a rezultat ca nu mai este nevoie ca oamenii sa faca canon, nu mai este nevoie de perioade indelungate de oprire de la impartasire, si prin asta s-a micsorat si gravitatea pacatului in ochii oamenilor, si daca pacatul nu ii asa mare si preotul dezleaga oricum de ce sa nu se repete, ca doar e placut? Pai e logic, ( dupa modul asta eretic , nenorocit, de gandire) daca cei care ies de sub patrafir, ca pe banda, sunt cutati lacrima, de ce sa mai faca celelalte fapte ale pocaintei, nu? In vechime nu era asa, sfintii dadeau canon si perioade indelungate de oprire de la sfinte, pt pacate de moarte, de ex sf Vasile cel Mare oprea 15 ani o preacurvie si 7 curvia( si de retinut ca oamenii se impartaseau de 4 ori pe saptamana, sau zilnic, atunci); Ioan Ajunatorul avea si varianta mai scurta de 3 ani, dar cu un canon de nevointa extrem, care compensa timpul indelungat, in acest timp, post numai paine si apa o data in zi si metane la greu, cate 300- 500 pe zi.
Acum toate sunt invers, nu se afirma pe fata ca acesti sfinti erau niste prosti, dar se demonstreaza tacit prin fapta, de aici rezulta, ca oamenii desii vin la spovedanie, desi se impartasesc la gramada 1- 2 oari pe an('' curatinduse inainte prin marturisire sub epitrahil''), totusi, majoritatea se intorc la aceleasi pacate,,de moarte'' dupa ce pleaca din biserica, si astfel lumea ortodoxa in general este foarte bolnava sufleteste si de aici si trupeste si cum vrei, mai bolnava ca niciodata, asi putea spune, desi formal foloseste aceste Taine. Si sa nu crezi ca spun din burta de la mine, ci, din experienta mea personala de preot si duhovnic, ce gasesc la scaunul spovedaniei, anume ca mare parte din cei care vin la marturisire ii gasesc cu pacate mari de moarte dar dezlegati automat si impartasiti fara nici un scrupul, fara canon( in cel mai fericit caz gasesc un canon timpit de genul 40 de luminari si prosoape pt avorturi, nu stiu cate paraclese pt curvii, de parca pacatele astea sunt simbolice precum si canonul lor) dar nu opriti de la sfinte, Doamne fereste, si ce ma ingrozesc cel mai mult, este ca, practica asta a devenit aproape o normalitate generalizata la parohii in special, pai daca si in facultate asa se invata.!?
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Si sa nu uitam ca de multe sute de ani si pina in ziua noastra preotii nu mai dau canoane la spovedanie sau daca dau nu dau exact cum prevade coolectia de canoane ci niste canoane in gluma .
Pai exact ce spun eu, nu chiar de sute ani, ci, de cand ne-am molipsit de ereziile papistase, cam de atunci, bine spus.
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Adica , spovedania singura nu este suficienta sau canonul facut integral ce trebuinta mai are de deslegarea de pacate din spovedanie ?
Aici cu delegarea este alta tampenie, in molitfelnicele vechi nu exista rugaciunea de dezlegare cu adausul ,, si eu nevrednicul preot si duhovnic cu puterea ce-mi este data, te iert si te dezleg de tot pacatul'' , din insasi formula, se intelege ca preotul dezleaga pe moment de pacat, dar se stie ca aceasta formula a fost introdusa de la papistasi, noi nu aveam acest tip de formule, la noi existau mai multe variante, cam asa : ,,Domnul Dumnezeu cu harul si cu indurarile Sale sa te ierte pe tine ( N) de pacate facute in veacul de acum si in cel ce va sa vina''. Aceasta din urma este o rugaciune de mijlocire care nu asigura garantat 100 % ca de atunci cel care s-a spovedit este curat bec, nu, cel care a gresit trebuia sa implineasca canonul de pocainta, dupa care sa nadajduiasca la mila Lui Dumnezeu si sa se straduiasca sa nu mai cada, si toata viata sa faca pocainta, poate Dumnzeu il va ierta. Aceasta a fost gandirea bisericii din totdeauna !

Dar aceasta rugaciune o spunea duhovnicul numai dupa consumarea timpului de penitenta, care fara de el era de neconceput Taina in sine, nu atunci pe moment, vezi? e o diferenta.
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
cum este sora ? Ce-i cu contradictia aceasta ? Care sa fie adevarul ? Ne mai vorbind ca acest subiect , al spovedaniei si al deslegarii de pacate, periodic se discuta si se intoarce pe toate partile pe acest forum fara a se fi precizat pina acum in mod unitar , in consens de toti userii, rezolvarea acestei contradictii.
Vezi fratele meu de ce este contradictie? pt ca mare parte dintre noi au pierdut modul ortox, patristic, de gandire, de a-ia apar contradictiile si nu ne mai intelegem cu astfel de intamplari, asa ajungem sa criticam ca si cum aceast fel de povestire ar avea greseli; in vechime cel care desi se martiurisea dar nu apuca sa faca canon de pocainta se ducea in iad, asa a fost si este credinta bisericii adevarata din totdeauna, si dupa oarecare vreme/canon de pocainta facut acolo si prin Liturghii era scos de acolo; iar cel care moare in pacate de moarte ignorand biserica si Tainele ei( marturisirea) poti sa-i faci liturgii cu milioanele, la nimic nu-i mai foloseste, ba inca mai rau il osandeste, si pe preot la fel.
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Tu sora, ce parere ai ,chiar asa ,,de geaba" este taina spovedaniei , cu canon bine stabilit dar neimplinit, parere intemeiata desigur si nu asa doar parelnica pura ?Pai ne jucam de-a biserica si adevarul sau de-a biserica si glumele ?
Sincer, nu merita morala asta alinutza109 , ea chiar daca nu a stiut sa explice, dar postarea ei a fost buna. Dar vai, cat de usor se da sfaturi, si ne credem ortodocsi dar s-ar putea uni dintre noi sa aiba multe lipsuri, inconstient; dar cred ca fratia ta ai avut toate bunele intentii, dar ai gresit totusi din nestiinta...
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Dar .... , cum este adevarat ?
Asa este adevarat dragule, cum se spune in acea povestire si altele de acest fel; omul are nevoie de pocainta toata viata, nu-i suficienta numai marturisirea, s-ar putea sa avem mari surprize dincolo cand vom merge, desi suntem marturisiti, s-ar putea sa ne trezim cu tot cu marturisire in iad , daca nu este canon .
Si Iuda a marturisit ca a ,,vandut sange nevinovat'', dar i-a folosit la ceva? nu! tot in iad s-a dus, deci e nevoie de pocainta, care include si canonul.

Last edited by 88hharalambos; 01.03.2011 at 22:46:03.
Reply With Quote
  #17  
Vechi 02.03.2011, 03:46:16
88hharalambos 88hharalambos is offline
Member
 
Data înregistrării: 30.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 52
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie Vezi mesajul
Imi spuneti si mie...unde sta scris in Biblie ca nu se da "particica" acasa ? Unde scrie ca n-avem voie sa dam liturghii pentru toti , chiar daca pate unii din cei pomeniti sunt mai cu pb? Da, pentru sectanti , n-are sens sau pt necredinciosi, dar in rest? Oare Dumnezeu nu vrea intoarcerea pacatosului ? Vrea moartea lui? Ca eu nu asa am inteles...
Datul particelei acasa este o inventie si greseala popeasca extrem de grava, care dupa parerea mea ar trebuii pedepsita destul de grav.
Biblia nu contine nici toate cele necesare, daramite bazaconii de genul :unde sta scris in ca nu se da "particica" acasa ?
Particica, este in locul celui care trebuia sa fie prezent, punerea in potir la strinsul sfintelor are rolul tocmai pt unirea cu Hristos a celui care a fost pomenit, or tu, nepunind in sf Sange particica, de fapt il desparti de Hristos pe cel care a fost pomenit.
Liturghia nu-i o slujba pt convertirea tuturor oamenilor la crestinism cu sau fara voia lor, ca daca ar fi asa, atunci ar trebui sa facem doar liturghii si gata, nu ar trebui sa mai ramana nici un pagan si necredincios neconvertit, nu?
Liturghia este o impartasire cu Hristos doar a celor credinciosi, aceasta impartasire se face atat pe calea linguritei pt cei prezenti, cat si prin pomeniri pt cei mutati de la noi cat pt cei credincioasi dar in imposibilitate de a se impartasii,( Nicolae Cabasila, ex sf Liturghii) iar interzicerea pomenirii celor cu pacate de moarte decurge logic...pai daca prin pomenire se face impartasire, inseamna ca pomenind pe cei nevrednici, le faci parte de impartasire.( vezi, tratatele sf Simeon al Tesalonicului)

Last edited by 88hharalambos; 02.03.2011 at 03:51:03.
Reply With Quote
  #18  
Vechi 04.03.2011, 02:06:14
maria25 maria25 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.01.2011
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 154
Implicit

Ma intereseaza si pe mine sa stiu cum o pot pomeni pe bunica mea la 40 de Sfinte Liturghii si daca se face ceva anume la sfarsitul acestor 40 de pomeniri la Sfanta Liturghie.. Mereu am uitat sa intreb duhovnicul... In vara se implinesc 2 ani de cand a murit. Ce pot sa mai fac pentru ea? Rugaciunile pentru raposati se pot citi acasa?
Reply With Quote
  #19  
Vechi 04.03.2011, 09:29:23
88hharalambos 88hharalambos is offline
Member
 
Data înregistrării: 30.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 52
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria25 Vezi mesajul
Ma intereseaza si pe mine sa stiu cum o pot pomeni pe bunica mea la 40 de Sfinte Liturghii si daca se face ceva anume la sfarsitul acestor 40 de pomeniri la Sfanta Liturghie.. Mereu am uitat sa intreb duhovnicul... In vara se implinesc 2 ani de cand a murit. Ce pot sa mai fac pentru ea? Rugaciunile pentru raposati se pot citi acasa?
Acolo unde se slujeste zilnic, se poate in doua feluri, dupa cum auzim la heruvic, cand se face pomenire in general : Pe cei care au adus, si pentru cei care s-au adus aceste cinstite daruri.

1. Aducand darul la altar: prescuri, vin, lumanari pt 40 de zile + pomelnicul cu oarecare suma( adica munca celui care slujeste aceste zile) care o va spune cei care slujesc, eventual de intrebat, pt ca in unele locuri se plateste contravaloarea acestor produse, iar preotul respectiv se ingrijeste el de toate cele de trebuinta; asta e varianta costisitoare, dar care se considera Liturghia facuta exclusiv pt persoanele respective si este cel mai bine.

2. Doar simpla pomenire pe o perioada de 40 de zile sa zicem, pt ca la o liturghie se pot pomenii si alte persoane chiar daca nu au adus toti acele daruri, aici tr de vazut cam cat socot cei din manastirea sau biserica respectiva pomenitul pt acest timp, de ex 10 ron, sau unii nu au pretentii deloc.

Dar trebuie de specificat pe pomelnic 40 de Liturghii, pt ca alt fel s-ar putea sa se pomenesca pe la acatist sau pe la alte laude.

In acest timp trebuie sa se roage personal si cei care vor acest lucru, eventual cu post si abstinenta in casatorie de la relatii, pt ca Dumnezeu sa asculte rugaciunea; este foarte bine de facut milostenii celor in nevoi, in numele celui care se face pomenirea in acest timp, dar f important ca, cei care vor acest lucru sa aiba viata curata ortodoxa tot timpul, adica sa fie traitori nu formalisti care traiesc in pacate de moarte.

Apoi acsestea trebuie facute cu daruire nu cu cartire, aceasta nu e o pretentie a bisericii, ci doar o indrumare, o posibilitate de mantuire pt cel mutat de la noi, dar noi suntem liberi sa o facem sau nu.
Apoi bunica trebuie sa fie si ea ortodoxa, apoi tr de stiut ca aceste pomeniri/ Liturghii facute, nu garanteza 100% ca il vor mantuii pe cel pomenit indiferent cum, totul ramane la latitudinea Lui Dumnezeu, din partea noastra este o implorare a milei Lui Dumnezeu, si o datorie morala; conteaza f mult viata celui care a trait, precum si a celui care face liturghia, precum si a celui care vrea acest lucru.
Nu se face nimic la urma( doar daca sunt alte obiceiuri locale, atunci nu stiu).

Este bine si cei care vor pomenirea ca in acest timp( interval) sa vina cat se poate de des la Biserica( daca exista posibilitate) si eventual sa se spovedeasca si impartaseasca, daca nu au impediment.

Last edited by 88hharalambos; 04.03.2011 at 09:56:56.
Reply With Quote
  #20  
Vechi 04.03.2011, 10:24:39
Mtcrysty17's Avatar
Mtcrysty17 Mtcrysty17 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.04.2010
Locație: gorj
Religia: Ortodox
Mesaje: 472
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mtcrysty17
Implicit

Aceste liturghii se dau numai pentru morti? eu as vrea sa stiu daca se dau pentru cei vii, membrii familiei mele au nevoie de putin ajutor. Doamne ajuta.
__________________
NIHIL SINE DEO!

Bucura-te Sfinte Ierarhe Nectarie, mare facatorule de minuni!!!

Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, mantuieste-ma pe mine pacatosul!
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Minunea cu slujirea Sf. Liturghii de catre 3 copii yo_mama_cool Intamplari adevarate 4 14.08.2013 22:40:32
Liturghii multiple Hector Sfanta Liturghie 3 09.09.2010 18:48:00
Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii andrei_im Teologie si Stiinta 6 04.02.2010 23:47:26
Ingerul pazitor in timpul Sfintei Liturghii giovaninnaa Sfanta Liturghie 6 11.09.2009 14:52:27
istoria Sfintei Liturghii catalinabalhui Sfanta Liturghie 2 23.04.2009 01:12:33