Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.01.2011, 13:47:22
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In primul rand Sfantul Irineu nu are nicio vina ca mai tarziu catolicii au afirmat primatul petrin luand cate ceva din scrierile lui. Dimpotriva, in citatele respective Sfantul Irineu spune ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au intemeiat Biserica Romei si tot ei au numit episcopii. De asemenea, nu se mentioneaza niciunde ca Sfantul Petru ar fi fost episcop la Roma.
Irineu nu știa ce spune, Biserica din Roma nu a fost fondată de Pavel ci exista dinaintea vizitei lui acolo. Iar dacă el ar fi pus vreun episcop ar fi menționat asta în epistolele scrise din Roma, Efeseni, Filipeni, Coloseni, Filimon, 2 Timotei. Dar așa cum nu-l menționează pe Petru acolo la fel nu menționează nici vreun episcop, deși unele din ele sunt scrise cu puțin înaintea morții martirice a celor doi Apostoli. Deci chiar numai acest lucru e o dovadă că Irineu spunea minciuni.

Citat:

Site-ul dat este al unei grupari care propovaduieste hinduismul sau budismul, deci nu are vreo credibilitate. Nu mentioneaza date concrete in sprijinul afirmatiilor. De exemplu episcopul Romei Clement I are si sfinte moaste. Unii dintre apiscopi sunt mentionati si de Eusebiu de Cezareea.
Nu are importanta daca Sfantul Petru a fost sau nu la Roma, cel mai probabil a fost. In link se spune chiar ca una din epistolele din scrise in Sfanta Scriptura e falsa. Daca spun niste hindusi ma si grabesc sa cred asta.
Autoritatea nu e dată de apartenența la o confesiune. Dacă cineva e ortodox nu înseamnă că nu poate fi mincinos sau prost informat și de asemeni dacă e budist nu înseamnă că nu spune adevărul. A crede numai ce spune religia ta este fanatism. Trebuie să cauți să-ți formezi o părere obiectivă ascultând diverse păreri, cercetâd sursele originale și judecând rațional.

Am dat acel citat ca dovadă că în afara mediului catolic și ortodox afirmația lui Irineu e considerată falsă. Uite un citat dintr-un autor creștin, chiar catolic, care de asemeni afirmă că Irineu a creat un fals:

The earliest list to survive for Rome is the one supplied by Irenaeus, and in it this symbolic function is very clearly at work. Irenaeus underlines the parallels between the Apostles and bishops by naming precisely twelve bishops of Rome between Peter and the current incumbent, Eleutherius. The sixth of these bishops is named Sixtus. It all seems suspiciously tidy. The list is certainly a good deal tidier than the actual transition to rule by a single bishop can have been (Duffy, Eamon. Saints & Sinners: A History of the Popes. Yale University Press, New Haven (CT), 2002, p.14).
http://www.cogwriter.com/sixtus.htm

Eusebiu de Cezareea se baza tot pe afirmațiile lui Irineu deci argumentul e circular.

Epistola întâi a lui Petru nu a fost scrisă de Petru ci de alt autor. Aceasta este opinia majorității cercetărilor:

'Most scholars believe that 1 Peter is pseudonymous (written anonymously in the name of a well-known figure) and was produced during post-apostolic times.' Harris, Stephen L. Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. 1985. p. 352
http://en.wikipedia.org/wiki/First_Epistle_of_Peter

Moaște false sunt cu duiumul, probabil majoritatea moaștelor sunt false, deci nu ar fi de mirare ca și cele ale lui Clement să fie false.

Dar nu asta e problema. Am arătat că în timpul lui Clement Roma nu avea episcop, deci Clement nu era episcop. Repet: până la jumătatea secolului 2 biserica din Roma nu era condusă de un episcop, nu avea organizare monarhică ci era condusă de un colegiu de preoți. Acest tip de organizare a existat inițial în toate bisericile creștine cu excepția celor din Asia Mică și Ierusalim. Și alte biserici, precum cele din Alexandria, Corint sau Filipi nu au avut episcop în primul lor secol de existență. Ideea că apostolii ar fi pus episcopi în toate orașele e o tradiție apărută mai târziu, neconformă cu realitatea.

Last edited by Traditie1; 24.01.2011 at 13:59:20.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 14:41:07
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
ziceam trimitere directa la sursa existenta online.. sau copiaza-mi contextul.. scrierea ce ai zis-o tu eu nu o gasesc aici printre scrierile lui Ieronim(dute in jos pana la 'J' , Jerome) : http://www.newadvent.org/fathers/index.html ... cand un nebun arunca o piatra in balta zece intelepti se chinuie sa o scoata.. Nu am nici o problema cu primul citat.. am si zis ca primatul onorific al Romei se datoreaza celor doi Apostoli Pavel si Petru, si nu numai..
Cum scrie in sursa, scrisoarea 15.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 14:46:19
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Cum scrie in sursa, scrisoarea 15.
acum hai sari cu mai mult decat citatu ala din wikipedia de la scrisoarea aia.. sau da-mi o trimitere unde o pot gasi..

p.s accept in orice limba..
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 15:25:40
Senior Member

Implicit

Citat:
acum hai sari cu mai mult decat citatu ala din wikipedia de la scrisoarea aia.. sau da-mi o trimitere unde o pot gasi..

p.s accept in orice limba..
Tu mi-ai zis unde o gasesti pe site-ul catolic, eu ti-am raspuns ca la scrisoarea 15, asa cum scrie in mesaj. Eu am cautat-o si acolo am gasit-o. Oricum, are o mica importanta.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 15:27:03
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Tu mi-ai zis unde o gasesti pe site-ul catolic, eu ti-am raspuns ca la scrisoarea 15, asa cum scrie in mesaj. Eu am cautat-o si acolo am gasit-o. Oricum, are o mica importanta.
atunci de ce nu-mi dai trimitere la locul unde ai gasit-o?
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 15:45:54
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Dar nu asta e problema. Am arătat că în timpul lui Clement Roma nu avea episcop, deci Clement nu era episcop. Repet: până la jumătatea secolului 2 biserica din Roma nu era condusă de un episcop, nu avea organizare monarhică ci era condusă de un colegiu de preoți.
Si pe acei preoti cine ii numea? Se numeau singuri? Poate era o situatie intermediara inainte de alegerea unui nou episcop.
Citat:
Moaște false sunt cu duiumul, probabil majoritatea moaștelor sunt false, deci nu ar fi de mirare ca și cele ale lui Clement să fie false.
Poate la catolici, dar cele ce sunt sfinte moaste nu pot fi confundate cu alte trupuri. Stiti care sunt caracteristicile sfintelor moaste? Din ce scrie pe wikipedia o parte din moastele Sfantului Clement sunt revendicate de Lavra Pecerskaia.
Citat:
Autoritatea nu e dată de apartenența la o confesiune. Dacă cineva e ortodox nu înseamnă că nu poate fi mincinos sau prost informat și de asemeni dacă e budist nu înseamnă că nu spune adevărul. A crede numai ce spune religia ta este fanatism. Trebuie să cauți să-ți formezi o părere obiectivă ascultând diverse păreri, cercetâd sursele originale și judecând rațional.
Acea grupare are alte scopuri, nu dezvaluirea adevarurilor. Desigur, pot fi luate mai multe surse, dar sa si spuna ceva, nu doar afirmatii.
Restul sunt citate din diversi autori, pareri din acestea sunt multe pe diverse teme in vest.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 15:55:06
Senior Member

Implicit

Citat:
atunci de ce nu-mi dai trimitere la locul unde ai gasit-o?
Nu tu mi-ai zis unde sa caut? La Saint Jerome, scrisoarea 15. http://www.newadvent.org/fathers/3001015.htm
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 16:13:50
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Nu tu mi-ai zis unde sa caut? La Saint Jerome, scrisoarea 15. http://www.newadvent.org/fathers/3001015.htm
ok.. eu nu o gasisem..
Reply With Quote
Vechi 24.01.2011, 21:33:43
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
Si pe acei preoti cine ii numea? Se numeau singuri? Poate era o situatie intermediara inainte de alegerea unui nou episcop.
Tu ai impresia că preoții din veacul 1 sau 2 erau ca preoții de mai târziu. Greșit. Funcția de preot a evoluat treptat, inițial fiind vorba de bătrâni, de niște personaje cu autoritate, asemenea sfatului bătrânilor de la țară. Deci la început nu aveau rol sacerdotal.

Citat:
Poate la catolici, dar cele ce sunt sfinte moaste nu pot fi confundate cu alte trupuri. Stiti care sunt caracteristicile sfintelor moaste? Din ce scrie pe wikipedia o parte din moastele Sfantului Clement sunt revendicate de Lavra Pecerskaia.
Și dacă sunt revendicate înseamnă că sunt adevărate? Tu nu ești conștient de cantitatea de mit care există în tradiția ortodoxă, ca și în cea catolică. Și probabil nu vei deveni niciodată pentru că ți-e teamă să chestionezi problemele de credință, tradițiile Bisericii.

Citat:
Restul sunt citate din diversi autori, pareri din acestea sunt multe pe diverse teme in vest.
Evident că sunt citate din diverși autori, ce sens are să faci precizarea asta? Sau vorbești fără să gândești ce spui?

Autorii aceia au făcut facultăți serioase, au studiat ani sau zeci de ani documentele pe care se bazează tradițiile bisericești catolice și ortodoxe. Sunt experți în acest domeniu față de noi, care nu cunoaștem nimic. În Occident este adevărata școală de exegeză a Scripturii și a textelor vechi, nu la noi.

Oamenii ăia știu ce spun, e meseria lor. Tu stai cu capul în nisip și ai impresia că le știi pe toate fiindcă ești ortodox. Mai bine începe și caută să te documentezi, nu mai respinge ceva fără să cunoști, că te manifești ca un fanatic neinstruit.
Vechi 24.01.2011, 21:40:09
bairstow bairstow is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.08.2010
Implicit

Iara semnalez un credincios asa zis ortodox care numai ortodox nu este...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfantul Apostol Andrei cristiboss56 Diverse Sarbatori 19 29.11.2016 20:22:53
pe ce baza afirma catolicii ca Petru a fost primul papa? ludovic Secte si culte 52 05.10.2011 11:31:55
Crucea Sf. Apostol Petru vs. crucea satanica camy_d Sfintii Apostoli Petru si Pavel 19 14.04.2011 04:23:25
Intrebare: Sfantul Petru era un apostol al Domnului Hristos? 52ZIZO Despre Sfanta Scriptura 7 25.08.2010 23:57:21
Sfantul Petru a fost episcop al Romei? delia95 Intrebari utilizatori 0 26.03.2010 13:03:28