Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2011, 21:44:27
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Cu capul in nori si picioarele pe pamant.
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Langu Vezi mesajul
Ma refer la dragoste ca unire trup-suflet.Din pacate la noi s-a denaturat sensul.Atasamentul este de fapt o patima,dorinta de a avea.
Da, am inteles. Cred ca cine reuseste sa inteleaga si sa manifeste iubirea, chiar si fara a o intelege rational, ci direct la nivel de perceptie a bucuriei, trece foarte usor peste problemele si confuziile mintii. Cred ca este calea cea mai scurta catre iluminare. Dar asta presupune un suflet cu totul special, altruist din nastere, suflet neschimbat de copil inocent :) Si nu cred sa fie prea multi pe pamant. Noi restul, trebuie sa procesam rational lucrurile, si sa ne dam silinta sa intelegem care sunt actiunile cele mai bune de facut. Cel putin eu, nu vad cum as putea deveni peste noapte un suflet de copil inocent. Noi avem deja mentalul facut varza de catre societate (pacatele parintilor) si trebuie sa-l indreptam. Pe langa asta, avem si conditionari genetice (patimi instinctuale - tot pacatele parintilor) pe care trebuie sa le controlam.
Vechi 26.01.2011, 21:46:57
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Sa va dau raspunsul copilului meu: "traim ca sa-L cautam si cunoastem pe Dumnezeu".
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 21:51:10
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Sa va dau raspunsul copilului meu: "traim ca sa-L cautam si cunoastem pe Dumnezeu".
Si eu cand eram copil, aveam senzatia privind cerul noaptea, ca sunt venit de undeva din stele si ca trebuie sa ma intorc inapoi :)

Cel mai sus am ajuns deocamdata cu capul in nori :))
Vechi 26.01.2011, 21:56:29
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pippo_ Vezi mesajul
Si eu cand eram copil, aveam senzatia privind cerul noaptea, ca sunt venit de undeva din stele si ca trebuie sa ma intorc inapoi :)

Cel mai sus am ajuns deocamdata cu capul in nori :))
Raspunsul copilului nu este intamplator.
Este modalitatea lui de raportare la lume, pe care eu in intretin voit.
De exemplu, de cate ori pierde timpul, are pretentii nejsutificate etc.. ii pun aceasta intrebare "de ce crezi tu ca traiesti?".
Iar raspunsul (cel de mai sus) il pune pe ganduri, il face sa-si analizeze singur (in sinea lui) comportamentul etc..
Este o intrebare pe care i-o pun relativ des copilului meu, ca sa invete de mic ca nu traieste intamplator sau cum vrea el, ci din moment ce a fost adus la viata, are si un scop pentru care exista.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 22:06:10
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Raspunsul copilului nu este intamplator.
Este modalitatea lui de raportare la lume, pe care eu in intretin voit.
De exemplu, de cate ori pierde timpul, are pretentii nejsutificate etc.. ii pun aceasta intrebare "de ce crezi tu ca traiesti?".
Iar raspunsul (cel de mai sus) il pune pe ganduri, il face sa-si analizeze singur (in sinea lui) comportamentul etc..
Este o intrebare pe care i-o pun relativ des copilului meu, ca sa invete de mic ca nu traieste intamplator sau cum vrea el, ci din moment ce a fost adus la viata, are si un scop pentru care exista.
E foarte bine sa-l indrumi sa gandeasca pana la capacitate maxima, fara a-l forta totusi. E tot ceea ce un parinte ar trebui sa-l invete pe copil. Cand copilul invata sa gandeasca singur, cultura o acumuleaza apoi foarte usor si corect. Va trece prin scoala cu foarte mare usurinta si va sti sa caute si sa faca cele mai bune alegeri in viata. Intelectul (ratiunea) impinsa la maxim duce la sfintenie, atunci cand directia cautarilor este Dumnezeu.
Vechi 26.01.2011, 22:26:07
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Foaaarte profund.
Hmmmm, ma intreb oare de unde o fi auzit el aceste cuvinte repetate de n ori pe zi?...sau...aaaaa am uitat, ziceai ca este ANALIZA LUI PERSONALA A VIETII la 4 ani, da, da, da, acum inteleg :)
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 22:49:11
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Foaaarte profund.
Hmmmm, ma intreb oare de unde o fi auzit el aceste cuvinte repetate de n ori pe zi?...sau...aaaaa am uitat, ziceai ca este ANALIZA LUI PERSONALA A VIETII la 4 ani, da, da, da, acum inteleg :)
Nu inteleg care e treaba ta?
Ai si tu copilul tau.. el ce zice?
Al meu e preocupat de fel de fel de lucruri.. de ex. de ce ochii sufletului nu vad nimic? (el spune ca sufletul doarme in om ca frumoasa din padurea adormita), de ce omul traieste 70 ani cand il poate cunostre pe Dumnezeu in mai putin timp?, cei care mor pt ca asa vor ei (sinucigasi, dar nu stie termenul) merg in a treia zi sa-L vada pe Dumnezeu sau cad direct in iad din clipa mortii? etc..
.. Raspundeti daca aveti habar..

Aaa, o intrebare de aseara care m-a lasat masca: "care este semnificatia expresiei crede in tine" (believe in yourself).. nu in Dumnezeu credem? Cum adica sa credem in noi? A fost una din cele mai tari intrebari de pana acum.

Last edited by anna21; 26.01.2011 at 22:52:41.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 22:58:56
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Nu trebuie sa il fortezi cu intrebari mult prea complexe pentru el, deoarece risti sa-i faci in minte varza. Trebuie sa-l stimulezi sa gandeasca in primul rand ce este mai aproape de varsta lui, sa-l stimulezi sa inteleaga lucrurile elementare. Noi la varsta noastra, daca ne pierdem in intrebari prea departe de intelegerea noastra si ne fortam cu orice pret sa dam explicatii, o sfarsim prin a fi haotici. D-apoi el...

Pune-l in primul rand sa gandeasca lucruri elementare (matematica, aventuri despre lume din carti de povesti), iar despre Dumnezeu doar conceptele ce-ti sunt si tie evidente. Cum l-ai putea invata pe el, lucruri pe care nu le intelegi tu?

Si in primul rand invata-l sa nu accepte dogmele fara sa le inteleaga sensul, in cazul in care ii vrei binele. Invata-l sa accepte ca adevar tot ceea ce este in conformitate cu realitatea, iar restul lucrurilor sa le considere probabilitati. Altfel, mi-e ca se va pierde in dogme si intrebari fara raspuns.
Vechi 26.01.2011, 23:04:44
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Invata-l sa faca diferenta dintre bine si rau, in primul rand. Sa-l pui sa gandeasca singur de ce cutare lucru e bine si de ce cutare lucru e rau. Astfel incat sa devina selectia dintre bine si rau (separarea graului de neghina) o rutina pentru el.
Vechi 26.01.2011, 23:06:36
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pippo_ Vezi mesajul
Invata-l sa faca diferenta dintre bine si rau, in primul rand. Sa-l pui sa gandeasca singur de ce cutare lucru e bine si de ce cutare lucru e rau. Astfel incat sa devina selectia dintre bine si rau (separarea graului de neghina) o rutina pentru el.
Clar, nu ai copii.
Reply With Quote
Răspunde