Citat:
În prealabil postat de Pippo_
Pai nu definisem ca spiritul (duhul) nu-i totuna cu sufletul? Eu stiam ca sufletul este scanteia divina din noi (sentimentul existentei, constiinta de sine = suflet). Eu asa am inteles din ce am citit. Sau nu-i asa?
Constiinta de sine (sufletul) constientizeaza trupul fizic. Constinta de sine constientizeaza duhul?
Si iar revenim. Ce este duhul? :)) (Ca am vazut ca suflet nu este, nu este scanteia divina din noi).
|
1. Sfantul Ioan Damaschin diferentiaza intre spirit si suflet :
Sufletul este o substanta vie, simpla, necorporala, prin natura sa, invizibila ochilor trupesti, nemuritoare, rationala, spirituala, fara de forma; se serveste de un corp organic si ii da acestuia puterea de viata, de crestere, de simtire si de nastere. Nu are un spirit deosebit de el, ci spiritul sau este partea cea mai curata a lui. Caci ceea ce este ochiul in trup, aceea este spiritul in suflet. Sufletul este liber, volitional, activ, schimbator, adica schimbator prin vointa pentru ca este zidit. Pe toate acestea le-a primit in chip natural, prin harul celui care l-a creat, prin care a primit si existenta precum si de a exista prin fire in acest chip. (din "Dogmatica")
2. Mult mai important decat punctul 1, vad ca in mod constant exista o confuzie intre ratiune si suflet.
Este gresit.
Ratiunea este o putere a sufletului, alaturi de puterea
volitiva si cea
afectiva (in invatatura ortodoxa se cosnidera ca sufletul are trei puteri sau facultati)
(continuati, va rog.. ma intreb unde se ajunge pe threadul acesta)
3. vsovivi: ma bucur ca ai renuntat un pic la stilul tau si esti acum mai usor de citit (si inainte ma straduiam sa-ti citesc postarile.. dar acum e mai bine).