Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.02.2011, 01:10:52
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Cu capul in nori si picioarele pe pamant.
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Afara PLOUA.E un adevar neconditionat de inteligenta.
Ba e foarte conditionat de inteligenta. Ai pus in miscare un intreg mecanism al ratiunii cand ai facut observatia asta. Ai adus in planul atentiei ganduri, le-ai combinat intre ele, ai lansat mecanismul de interpretare a gandului in cuvant, si mecanismul de despartire a cuvantului in litere... Crezi ca oricine poate face asta? Nu. Doar cei cu ratiunea (inteligenta) destul de dezvoltata si cu gandurile (conceptele) suficient de bine definite. Deci necesita un anumit nivel de inteligenta afirmatia dar si chiar si simpla observatie mentala. Ar putea fi cineva atat de nedezvoltat mental, incat sa nu inteleaga conceptul de "ploaie", sa fie totul confuz pentru el, incat sa simta ploaia, dar sa nu constientizeze si sa nu distinga mental ceea ce se intampla (precum probabil se intampla multor animale). Si animalul are inteligenta intr-o anumita masura. Cu cat ne indreptam spre om, inteligenta, claritatea si complexitatea mintii si a conceptelor(gandurilor) creste.
Vechi 01.02.2011, 01:16:30
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pippo_ Vezi mesajul
Ba e foarte conditionat de inteligenta. Ai pus in miscare un intreg mecanism al ratiunii cand ai facut observatia asta. Ai adus in planul atentiei ganduri, le-ai combinat intre ele, ai lansat mecanismul de interpretare a gandului in cuvant, si mecanismul de despartire a cuvantului in litere... Crezi ca oricine poate face asta? Nu. Doar cei cu ratiunea (inteligenta) destul de dezvoltata si cu gandurile (conceptele) suficient de bine definite. Deci necesita un anumit nivel de inteligenta afirmatia dar si chiar si simpla observatie mentala. Ar putea fi cineva atat de nedezvoltat mental, incat sa nu inteleaga conceptul de "ploaie", sa fie totul confuz pentru el, incat sa simta ploaia, dar sa nu constientizeze si sa nu distinga mental ceea ce se intampla (precum probabil se intampla multor animale). Si animalul are inteligenta intr-o anumita masura. Cu cat ne indreptam spre om, inteligenta, claritatea si complexitatea mintii si a conceptelor(gandurilor) creste.
Te straduiesti te rog sa faci un pic diferenta intre ADEVAR si PERCEPTIA NOASTRA ASUPRA ADEVARULUI?
AFARA PLOUA!E un fenomen meteo care nu depinde de inteligenta mea sau a ta! Acesta este ADEVARUL si nu PERCEPTIA noastra asupra lui sau mecanismul pe care il folosim ca sa il observam sau sa-l definim.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 01:44:50
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Te straduiesti te rog sa faci un pic diferenta intre ADEVAR si PERCEPTIA NOASTRA ASUPRA ADEVARULUI?
AFARA PLOUA!E un fenomen meteo care nu depinde de inteligenta mea sau a ta! Acesta este ADEVARUL si nu PERCEPTIA noastra asupra lui sau mecanismul pe care il folosim ca sa il observam sau sa-l definim.
Pai nu putem vorbi despre adevar, decat prin prisma propriilor noastre perceptii. Chiar si atunci cand incercam sa fim maxim de obiectivi, adevarul unanim acceptat este filtrat prin mecanismul subiectiv al omului. Pare sa fie obiectiv, dar obiectivul nu este absolut, ci este relativ la intreg grupul de oameni. Adica adevarul pe care il vedem fiecare in parte obiectiv este de fapt adevarul subiectiv al intregii omeniri. Este tot subiectiv, nu absolut, deoarece este trecut prin filtrul inteligentei omului. Adevarul Absolut doar Dumnezeu il stie.
Vechi 01.02.2011, 01:54:53
mihaila_alin
Guest

Talking

pippo oare ploua sau ninge
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 01:55:53
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Pai nu putem vorbi despre adevar, decat prin prisma propriilor noastre perceptii.
Corect,noi nu putem vorbi de adevar decat, logic,prin prisma propriilor noastre perceptii,dar asta NU SCHIMBA ADEVARUL !E banal de simplu ! ADEVARUL NU DEPINDE DE PERCEPTIILE NOASTRE.De perceptiile noastre depinde daca noi facem o afirmatie adevarata sau falsa,cu privire la ADEVAR.DAR ASTA NU SCHIMBA ADEVARUL.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 02:10:56
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Corect,noi nu putem vorbi de adevar decat, logic,prin prisma propriilor noastre perceptii,dar asta NU SCHIMBA ADEVARUL !E banal de simplu ! ADEVARUL NU DEPINDE DE PERCEPTIILE NOASTRE.De perceptiile noastre depinde daca noi facem o afirmatie adevarata sau falsa,cu privire la ADEVAR.DAR ASTA NU SCHIMBA ADEVARUL.
Am inteles asta. Dar faci o mica dar fatala eroare. Acum intelege ca adevarul asta care nu depinde de perceptiile noastre si nici de perceptiile intregii omeniri, adevarul despre care vorbesti tu, este ADEVARUL ABSOLUT. Adevarul Absolut nu este adevarul pe care il descrii ca "afara ploua". Ceea ce descrii, oricat te-ai stradui si tu si eu si omenirea intreaga este doar ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII (SI OBIECTIV DIN PERSPECTIVA FIECARUI OM). Adica, cand spui "Afara ploua", oricat de evident si obiectiv ti s-ar parea, oricat de riguros stiintific, ESTE DOAR ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII, nu este ADEVARUL ABSOLUT. Intelegi? Exemplul cu "afara ploua" pe care l-ai dat este adevar subiectiv al omenirii, iar in mintea ta il confunzi cu adevar absolut. Adevarul absolut nu il putem sti. Nu il putem imagina macar. Adevarul absolut nu este "afara ploua", este altceva. "Afara ploua" este ori adevar subiectiv (al omului), ori adevar obiectiv(al umanitatii). Dar singurul adevar care nu depinde de inteligenta noastra este doar adevarul absolut.

E putin mai greu de inteles asta. Trebuie sa incerci intr-o viziune in cascada, de la OM(ADEVAR SUBIECTIV AL OMULUI)-UMANITATE(ADEVAR SUBIECTIV AL UMANITATII SI OBIECTIV IN VIZIUNEA FIECARUI OM)-DUMNEZEU(ADEVAR ABSOLUT)

Cred ca ajungem tot la desene pentru a putea explica destul de clar conceptul

Last edited by Pippo_; 01.02.2011 at 02:28:32.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 10:12:14
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Am inteles asta.
Ce bine..
Citat:
Acum intelege ca adevarul asta care nu depinde de perceptiile noastre si nici de perceptiile intregii omeniri, adevarul despre care vorbesti tu, este ADEVARUL ABSOLUT. Adevarul Absolut nu este adevarul pe care il descrii ca "afara ploua".
Foarte corect.Daca recitesti prima mea postare dupa ce mi-ai spus sa iti dau un exemplu de adevar care nu depinde de inteligenta, am spus ca IISUS HRISTOS (DUMNEZEU/ADEVARUL ABSOLUT)este adevarul despre care eu vorbeam.Dar am continuat si ti-am spus ca iti pot da si un alt exemplu de adevar.Si atunci am spus ca afara ploua.(desi acu` ninge aici ca in povesti!)
Citat:
Adica, cand spui "Afara ploua", oricat de evident si obiectiv ti s-ar parea, oricat de riguros stiintific, ESTE DOAR ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII, nu este ADEVARUL ABSOLUT. Intelegi? Exemplul cu "afara ploua" pe care l-ai dat este adevar subiectiv al omenirii, iar in mintea ta il confunzi cu adevar absolut.
Nu il confund, ti-am explicat mai sus.Doar ca am folosit termenul generic de ADEVAR.
Pana aici ne-am inteles perfect.Daaaar,
Citat:
"Afara ploua" este ori adevar subiectiv (al omului), ori adevar obiectiv(al umanitatii). Dar singurul adevar care nu depinde de inteligenta noastra este doar adevarul absolut.
Imi mentin parerea ca ACTIUNEA DE A PLOUA, nu depinde de inteligenta noastra.Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra.Suntem doar observatori ai actiunii de a ploua.
Citat:
Nu cred ca-i cazul sa-ti fac un desen.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 12:21:21
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Imi mentin parerea ca ACTIUNEA DE A PLOUA, nu depinde de inteligenta noastra.Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra.Suntem doar observatori ai actiunii de a ploua.

Nu cred ca-i cazul sa-ti fac un desen.
Actiunea de "a ploua" nu exista fara inteligenta noastra in felul in care o vedem noi. Doar Adevarul Absolut pare sa nu depinda de inteligenta noastra. Dar ca sa afli Adevarul Absolut, trebuie sa devii Adevarul Absolut. Deci in toate cazurile interpretarea realitatii depinde de inteligenta noastra. Realitatea in ea insasi nu exista fara inteligenta noastra (inteligenta intregului, a TOT-ului).

Metoda de a privi lucrurile ca absolute, precum o face stiinta moderna, este o greseala care limiteaza mintea, imaginatia, si deci intelegerea.

Dar s-o lasam balta, este o idee mult prea complicata. Nici daca incercam sa desenam nu stiu daca e usor s-o explicam.
Vechi 01.02.2011, 14:20:20
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
Am inteles asta. Dar faci o mica dar fatala eroare. Acum intelege ca adevarul asta care nu depinde de perceptiile noastre si nici de perceptiile intregii omeniri, adevarul despre care vorbesti tu, este ADEVARUL ABSOLUT. Adevarul Absolut nu este adevarul pe care il descrii ca "afara ploua". Ceea ce descrii, oricat te-ai stradui si tu si eu si omenirea intreaga este doar ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII (SI OBIECTIV DIN PERSPECTIVA FIECARUI OM). Adica, cand spui "Afara ploua", oricat de evident si obiectiv ti s-ar parea, oricat de riguros stiintific, ESTE DOAR ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII, nu este ADEVARUL ABSOLUT. Intelegi? Exemplul cu "afara ploua" pe care l-ai dat este adevar subiectiv al omenirii, iar in mintea ta il confunzi cu adevar absolut. Adevarul absolut nu il putem sti. Nu il putem imagina macar. Adevarul absolut nu este "afara ploua", este altceva. "Afara ploua" este ori adevar subiectiv (al omului), ori adevar obiectiv(al umanitatii). Dar singurul adevar care nu depinde de inteligenta noastra este doar adevarul absolut.

E putin mai greu de inteles asta. Trebuie sa incerci intr-o viziune in cascada, de la OM(ADEVAR SUBIECTIV AL OMULUI)-UMANITATE(ADEVAR SUBIECTIV AL UMANITATII SI OBIECTIV IN VIZIUNEA FIECARUI OM)-DUMNEZEU(ADEVAR ABSOLUT)

domnul pippo vezi ca moara merge de aseara si sau gatat cerealele ce nu pricepi ce zice melisa:AFARA PLOUA PAI PLOUA DOMNULE.in loc sa vedet ce trebuie sa faceti sa iesiti din starea de pacat de care suferim toti filozofati in lighean de aseara neajungind la nici un rezultat.domnule pescuitul se face in riu, fluviu,lac.mare,ocean si nici-decum in damigeana sau lighean.axati-va pe lucruri practice. ca s-au mai adunat vrio citva suspecti ce vor sa isi arate filozofia ce nu foloseste nici lor, unde va e smerenia laudarosilor sau ocosi cum zicem noi ardelenii. bateti pasul pe loc si nu spuneti nimic important.

Last edited by mihaila_alin; 01.02.2011 at 14:37:32.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 00:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01