![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
sparpele de arama este mai aproape de "cipul cioplit" decat icoana. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
ce sa fac si eu? imi apar neamul, chiar daca am alta opinie decat el.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
"Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită. Căruia stați împotrivă, tari în credință, știind că aceleași suferințe îndură și frații voștri în lume." I Petru 5, 8. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Deși era șarpe, reprezenta un om- Omul Iisus Hristos care a fost "spânzurat pe lemn" purtând păcatele noastre, făcându-Se păcat (șarpe) pentru noi ca noi privind la El să fim salvați de mușcătura șarpelui veninos (diavolul). Această reprezentare simbolică a lui Hristos a fost cu adevărat o icoană (în sensul primar al icoanelor ortodoxe), devenind cu timpul idol când evreii au început să i se închine și să-i ardă tămâie. Cam acesta e sensul de azi al icoanei ortodoxe, ea și-a pierdut sensul primar didactic, devenind obiect al închinării și tămâierii (în ciuda disperatei teorii "noi nu ne închinăm lemnului icoanei"). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
credinciosii nu spun "lemnule ajata-ma" si nici macar nu se roaga sfantului reprezentat pe icoana in sens absolut. cand spui "sfinte x ajata-ma", nu ceri ajutorul lui direct. ceri ajutorul ca mijlocire intre tine si Dumnezeu. nici un sfant, oricat de mare, nu are putere in sine. toata puterea ii este data. icoana nu este un idol, in sens pagan. sigur ca daca iti autodefinesti termenii poti s-o numesti cum vrei. |
|
|||
|
|||
![]()
Acum am înțeles! E în sens creștin...
|
|
||||
|
||||
![]()
asa cum spuneam, daca iti autodefinesti termenii, ii poti spune cum vrei tu.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfanta Cruce | DanielaTM | Rugaciuni | 5 | 14.04.2016 11:19:05 |
Cuvântul întrupat (sau despre Sfintele icoane) | DanielDG | Dogmatica | 0 | 18.12.2012 20:59:27 |
Sfanta Cruce | NiCcoleta | Intamplari adevarate | 15 | 09.11.2009 20:37:18 |
Sfanta Cruce | Zomby | Intamplari adevarate | 0 | 10.09.2008 14:13:52 |
Sfanta Cruce | Mario_25i | Intamplari adevarate | 6 | 08.12.2007 11:39:26 |
|