Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 20:34:52
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Pai, eu am inteles ca imaculata conceptie inseamna ca Maica Domnului nu s-a nascut cu pacat originar.
Corect.

Citat:
Daca aveti binevointa sa cititi ce am postat, veti vedea ca am argumentat de ce aceasta dogma scade meritul Sfintei Fecioare de a se numi Nascatoare de Dumnezeu, intrucat nasterea fara pacat, impiedica orice capacitate a ei de a face pacat.
Greșit. Asta arătam mai sus. Capacitatea de a face păcat derivă din liberul arbitru. Păcatul originar înseamnă propensitatea de a păcătui, aplecarea spre păcat.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 20:45:12
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul

Greșit. Asta arătam mai sus. Capacitatea de a face păcat derivă din liberul arbitru. Păcatul originar înseamnă propensitatea de a păcătui, aplecarea spre păcat.
Nu pot fi impotriva. Dar nu mai exista acest liber arbitru din moment ce e nascuta fara pacat. Ea ar fi fost doar un pion in venirea Mantuitorului, fara merit propriu. Si din contra, prin virtutea sa a cunoscut har de la Dumnezeu, si nu de la nastere. Aceasta virtute a dus la rasplatirea ei de Dumnezeu. Doar singur Dumnezeu Fiul - Om este fara de pacat.
Cum apare pacatul originar?
Vechi 04.02.2011, 20:48:18
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
Nu pot fi impotriva. Dar nu mai exista acest liber arbitru din moment ce e nascuta fara pacat.
Dar Adam a fost creat cu păcat ? Și oare n-a avut liber arbitru ? N-a avut dreptul de a a alege liber dacă să se supună poruncilor lui Dumnezeu ?
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 20:57:12
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Dar Adam a fost creat cu păcat ? Și oare n-a avut liber arbitru ? N-a avut dreptul de a a alege liber dacă să se supună poruncilor lui Dumnezeu ?
Cand Adam a fost creat nu exista pacat in lume, nu intrase moartea in lume. Deci nu-si are rost comparatia.
Fecioara Maria a avut o viata normala, de om, pana la Bunavestire. Tocmai asta o face sa fie "mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii", ca prin virtutea, credinta si smerenia ei a fost aleasa pentru rascumpararea neamului omenesc. O fericesc toate neamurile. Ea si-a ales o astfel de viata, nu i-a fost impusa.
Vechi 04.02.2011, 21:07:07
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Implicit

Citat:
Cand Adam a fost creat nu exista pacat in lume, nu intrase moartea in lume. Deci nu-si are rost comparatia.
Moartea nu are nici o influenta asupra integritatii liberului arbitru. Oamenii nu devin pacatosi fiindca exista moarte in lume, ci invers. Prin pacat a intrat moartea in lume, ceea ce inseamna ca intai a fost pacatul, si ca urmare a venit moartea.

Citat:
Fecioara Maria a avut o viata normala, de om, pana la Bunavestire.
Si eu am avut o viata de om normala pana acum, dar sa imi inchipui ca pot deveni vreodata mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii....hehehehehe.

A avut intr-adevar o viata normala, dar normala in sensul pe care Dumnezeu il vede. Noi toti suntem chemati sa fim perfecti, precum El este. Asta a facut si Maica Domnului, a trait in normalitatea lui Dumnezeu. Dar nu cu puterea de la sine insasi, fiindca fara ajutorul si harul lui Dumnezeu noi oamenii nimic nu putem face...
Vechi 04.02.2011, 21:49:10
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Moartea nu are nici o influenta asupra integritatii liberului arbitru. Oamenii nu devin pacatosi fiindca exista moarte in lume, ci invers. Prin pacat a intrat moartea in lume, ceea ce inseamna ca intai a fost pacatul, si ca urmare a venit moartea.
Am afirmat ca a fost invers?

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
A avut intr-adevar o viata normala, dar normala in sensul pe care Dumnezeu il vede. Noi toti suntem chemati sa fim perfecti, precum El este. Asta a facut si Maica Domnului, a trait in normalitatea lui Dumnezeu. Dar nu cu puterea de la sine insasi, fiindca fara ajutorul si harul lui Dumnezeu noi oamenii nimic nu putem face...
Corect, nu vad sa fi zis eu ceva gresit.
Pai daca nu prin credinta ei a avut o viata curata, si a fost harul lui Dumnezeu asupra ei, care o impiedica sa greseasca, unde este meritul. Intelegeti ce vreau sa zic?
Apostolii au fost umbriti cu Duh Sfant dupa Inaltarea Domnului. Sf. Apostol Pavel s-a lepadat de 3 ori, a fost vointa sa, nu a Lui Dumnezeu. La fel si Iuda, prin vointa sa L-a vandut pe Hristos. Astfel, si Fecioara Maria, prin alegerile sale a devenit vrednica sa fie Nascatoare de Dumnezeu.
Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa.
Vechi 04.02.2011, 20:50:09
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Implicit

Citat:
Nu pot fi impotriva. Dar nu mai exista acest liber arbitru din moment ce e nascuta fara pacat.
Dar nu a avut Eva liber arbitru cand a fost creata? Si a fost creata fara pacat...si totusi a avut suficient liber arbitru incat sa aleaga sa pacatuiasca. Nu a fost un pion nicicum. Si daca asa sta cazul, cum anume ar fi Maica Domnului pion daca s-ar fi nascut fara pacatul original...? Nu ar fi fost, cum nu a fost nici Eva.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA Laura19 Stiri, actualitati, anunturi 51 21.08.2012 16:03:50
Adormirea Maicii Domnului dan73 Generalitati 3 05.07.2012 16:22:32
Adormirea Maicii Domnului partenie Diverse Sarbatori 20 15.08.2009 21:19:08
Adormirea Maicii Domnului Laurentiu Diverse Sarbatori 1 15.08.2008 20:25:15
adormirea maicii domnului Pupi Generalitati 1 12.08.2008 13:13:16