Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.06.2007, 20:25:01
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Ioana, gandeste-te bine daca nu cumva esti intr-o perioada de ravna prea infocata astfel incat sa-ti orbeasca dreapta judecata si sa iei decizii pe care le vei regreta poate cand vei da de greu in manastire. Pot sa spun ca si eu am avut o perioada cam acum un an in urma, in care o perioada de timp am reusit sa ma abtin de la anumite obiceiuri - ceea ce ma entuziasmat mult, adica am avut acea mandrie subtila de rezultate, fiind determinat sa cad din nou in pacat. Gandeste-te foarte bine daca nu cumva deabia acum ai descoperit credinta sau daca intr-un fel ai inceput sa te schimbi, ca daca e asa inseamna ca e doar un inceput, dar nu e bine sa te gandesti sa te calugaresti doar pt ca in aceste momente ai ravna mai mare. Un sfant spunea ca "Daca cumva vedeti vre-un frate ca se suie repede prea sus cu ravna catre Dumnezeu, sa nu-l lasati, dimpotriva sa-l trageti de picioare inapoi, fiindca nu stie ca se amageste, acesta nu-i lucru bun inaintea lui Dumnezeu din cauza ca provoaca caderi si mai mari dupa ce ravna inceteaza, din simplul motiv ca nu are destul duh sfant in el ca sa poata rezista ispitelor la o asa ravna pentru infranare!"
Reply With Quote
Vechi 26.06.2007, 12:37:53
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

k frate/sora poate intra oricine, dar pt a ajunge monah trebuie sa dai dovada k respecti si ai ravna fata de cele 3 voturi: ascultarea, saracia de buna voie si fecioria.
par putine, dar dak studiezi mai bine despre aceste voturi iti vei da seama ca de aici reies toate celelalte. este foarte grea haina monahala, poate nici nu iti dai seama. de aceea e bine sa te gandesti foarte bine inainte de a face acest pas, caci este pacat sa dai inapoi odata ce ti-ai pus in minte sa-ti petreci restul vietii in manastire.
Reply With Quote
Vechi 26.06.2007, 16:12:17
THOT.ME THOT.ME is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioanna
As vrea sa siu si eu care sunt conditiile pt a te calugari...te poti duca asa pur si simplu la o manastire si sa te calugaresti?Ma poate ajuta cineva cu niste raspunsuri?Va rog...
Mai intai de toate,pentru a te calugari trebuie sa simti din toata inima chemarea lui Dumnezeu si sa ai o credinta de fier.Pentru ca daca nu esti pe deplin credincios si te duci la manastire sa te calugaresti,si Doamne fereste,te biruieste diavolul cu ispitele lui(caci tu cand ai hotarat sa te duci acolo,diavolul te asalteaza cu cele mai puternice arme si ai parte de mari lupte)atunci faci un grav pacat.De aceea,daca ai in minte sa te calugaresti,nu trebuie sa o faci asa,pur si simplu,ci sa te analizezi pe tine insuti si credinta ta din tine si daca esti deplin credincios si chemat de Dumnezeu,te poti duce acolo.Trebuie sa fii,cum spunea un parinte,nebun pentru Hristos.Daca te-ai hotarat,te duci la o manastire si vorbesti cu staretul de acolo si ii spui nobilele tale ganduri.Daca accepta,mai intai te supune la niste incercari "calugaresti"apoi te primeste in ascultare.Perioada ascultarii dureaza cam vreo2-3 ani depinde si de varsta si de alti factori.Daca manifesti o buna purtare(smerita,evlavioasa etc.)te avanseaza si nu mai esti "frate" ci te numesti rasofor.Atunci esti imbracat in haina monahala.Dupa cum logodna nu este nunta,tot asa nici rasoforia nu este calugarie,ci o stare de tranzitie si pregatire pentru a se consacra lui Hristos.A doua treapta este treapta stavroforiei sau a monahului in mantie.Odata consacrat prin juramintele depuse solemn in fata Sfantului Altar,calugarul este legat pentru totdeauna de viata retrasa a manastirii.A treia treapta a monahismului este cea a calugarului sau monahului schimnic.Dupa cum arhiereul este desavarsitul cleric,asa si monahul schimnic este desavarsitul monah.Acesta este cel mai avansat stadiu al monahismului.Bineinteles,ca in aceste tre stadii si in toata viata(daca esti calugar) ai de resprectat multe canoane si randuieli si datorii calugaresti.Deci cand esti calugar,nu mai ai nimic al tau,ci totul este pentru Dumnezeu.De retinut ca atunci cand esti facut calugar,TREBUIE sa ai neaparat un nas de calugarie.Altfel,totul ar fi gresit si ai intra sub pedeapsa lui Dumnezeu,dupa cum spun sfintele canoane.Acestea ar fi cam ,pe scurt,conditiile calugariei.Dar dupa cum am spus,sunt foartye multe canoane si randuieli si datorii ale monahului care trebuiesc pastrate cu SFINTENIE.Calea monahismului este o cale grea,dar sigura.Adica daca esti curat in cugetele inimii tale,nu vei fi rasplatit numai in cer si la Infricosatoarea judecata,ci si toate neamurile tale pana la al saptelea neam vor fi binecuvantate.Multa va fi rasplatirea celor care aleg o astfel de cale de continua lupta cu diavolul,lumea si trupul.Daca mai este ceva important de adaugat,iti mai transmit.
Reply With Quote
Vechi 26.06.2007, 17:03:46
Cristalin Cristalin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de veilur
Ioanna, conditiile pentru a te calugari sunt foarte grele si anevoioase, crede-ma. Mai intai esti primita la manstire ca "sora" la maici pentru a-ti fi testate rabdarea, mandria si mania, timp in care vei munci zilnic, fiind ca un bun ajutor pentru cei de acolo in munca binecuvantata. Noaptea vei sta intr-o chiliuta mica rupta de lumea asta rea, timp in care poate vei simti pacea si linistea sufleteasca pe care o cauti.
Eu cred ca n-ati inteles intrebarea.
Conditiile ca sa te calugaresti nu sunt deloc grele si anevoioase.Adica:
Ai peste 18 ani?
Esti sanatos/a fizic si psihic (si mai ales apt de munca)?
Ai terminat scoala si n-ai alte obligatii lumesti (familie, copii...etc)?
Te-ai sfatuit cu duhovnicul si ti-a dat binecuvantare?
Simti ca asta vrei sa faci?
ATUNCI DU-TE. Esti primit cu bratele deschise, nimeni nu-ti impune altceva decat ce am spus m,ai sus.

Ce se intampla dupa ce ajungi acolo intra la categoria GREU si ANEVOIOS.Adica ascultarile si lupta cu tine, datorita celor din jur cu care intri in contact si nu intotdeauna esti compatibil ca si caracter, conceptii, etc.
De aceea exista perioada de noviciat in care ai timp sa te adaptezi si sa vezi daca este ceea ce te-ai gandit si ti-ai dorit.
Reply With Quote
Vechi 26.06.2007, 17:10:49
Senior Member

Implicit

Am uitat sa adaug la postarea de mai sus : faptul ca te duci acolo si te pune la munca nu e o problema, pt ca de cand e monahismul asta e primul pas al novicelui si cred ca cel care se pregateste sa mearga acolo nu se gandeste ca imediat cum a intrat pe poarta manastirii o sa fie pus in "vitrina" la admirat.
Imi pare rau ca trebuie sa spun iar, dar sfaturile de mai sus mi se par de-a dreptul puerile, chiar nu vad pentru ce trebuie sa aratam lumii ce buni suntem la teorie sau ce cititi suntem.
Efectiv nu are legatura ce ati citit despre aceasta viata cu ceea ce este ea in realitate mai ales la ora actuala, iar pe THOT.ME l-as ruga sa-si pastreze "povestile" pt copii(daca-i are daca nu cand o avea)sa-i adoarma noaptea.
Reply With Quote
Vechi 26.06.2007, 17:26:47
daliapantelimon daliapantelimon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.10.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cristalin
Am uitat sa adaug la postarea de mai sus : faptul ca te duci acolo si te pune la munca nu e o problema, pt ca de cand e monahismul asta e primul pas al novicelui si cred ca cel care se pregateste sa mearga acolo nu se gandeste ca imediat cum a intrat pe poarta manastirii o sa fie pus in "vitrina" la admirat.
Imi pare rau ca trebuie sa spun iar, dar sfaturile de mai sus mi se par de-a dreptul puerile, chiar nu vad pentru ce trebuie sa aratam lumii ce buni suntem la teorie sau ce cititi suntem.
Efectiv nu are legatura ce ati citit despre aceasta viata cu ceea ce este ea in realitate mai ales la ora actuala, iar pe THOT.ME l-as ruga sa-si pastreze "povestile" pt copii(daca-i are daca nu cand o avea)sa-i adoarma noaptea.
Cel care vrea sa plece in manastire nu se gandeste la conditii de indeplinit, la faptul ca va fi greu sau usor.Cel putin nu unul care face acest pas cu binecuvantarea duhovnicului si care s-a rugat indelung pentru asta si a primit intr-un fel incredintare de la Domnul. Nu se pot exclude intru totul conditiile exterioare de care pomenesc fratii nostrii mai sus, insa adevarata lucrare o face Domnul in om...nu cele din afara ale sale.Cunosc calugari extrem de fragili fizic, dar care au fost intelesi de stareti su pusi la ascultari in conformitate cu situatia lor. Ei bine...tocmai ei,ci slabi, au ajuns la masuri duhovnicesti inalte. Nu munca propriu zisa i-a smerit (ca nu o faceau)...ci insasi neputinta lor, lupta cu ea etc.
Ar fi multe de spus,dar prefer ca Domnul sa ti le spuna la vremea cuvenita, incredintandu-te de adevarul lor nu din citite, nu din teorii,ci din simtirea duhului...
Iertare!
Reply With Quote
Vechi 26.06.2007, 19:26:32
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cristalin
Citat:
În prealabil postat de veilur
Ioanna, conditiile pentru a te calugari sunt foarte grele si anevoioase, crede-ma. Mai intai esti primita la manstire ca "sora" la maici pentru a-ti fi testate rabdarea, mandria si mania, timp in care vei munci zilnic, fiind ca un bun ajutor pentru cei de acolo in munca binecuvantata. Noaptea vei sta intr-o chiliuta mica rupta de lumea asta rea, timp in care poate vei simti pacea si linistea sufleteasca pe care o cauti.
Eu cred ca n-ati inteles intrebarea.
Conditiile ca sa te calugaresti nu sunt deloc grele si anevoioase.Adica:
Ai peste 18 ani?
Esti sanatos/a fizic si psihic (si mai ales apt de munca)?
Ai terminat scoala si n-ai alte obligatii lumesti (familie, copii...etc)?
Te-ai sfatuit cu duhovnicul si ti-a dat binecuvantare?
Simti ca asta vrei sa faci?
ATUNCI DU-TE. Esti primit cu bratele deschise, nimeni nu-ti impune altceva decat ce am spus m,ai sus.

Ce se intampla dupa ce ajungi acolo intra la categoria GREU si ANEVOIOS.Adica ascultarile si lupta cu tine, datorita celor din jur cu care intri in contact si nu intotdeauna esti compatibil ca si caracter, conceptii, etc.
De aceea exista perioada de noviciat in care ai timp sa te adaptezi si sa vezi daca este ceea ce te-ai gandit si ti-ai dorit.
Da, am gresit, trebuia sa spun ca practica de acolo este grea....etc. Din neatentie poate rezulta o postare ca cea citata de Cristalin :)
Reply With Quote
Vechi 27.06.2007, 01:13:44
Shalom Shalom is offline
Member

Data înregistrării: 21.06.2007
Implicit

Teoria ca teoria,dar practica asta ne omoara,sau ne desavarseste si ne mantuieste,mai exact.
SHALOM
Reply With Quote
Vechi 27.06.2007, 10:16:15
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Veilur,ca sa mergi sa te integrezi intr-o manastire nu trebuie neaparat sa ai 18 ani,poti sa ai si 14-15 ani...adica esti perfect "apt pentru lepadarea de lume",temeiul care se bazeaza pe integrarea in manastire,din punct de vedere social.Dar ai dreptate ca trebuie sa fii IN PRIMUL RAND apt pentru munca,fiindca munca este activitatea pe care esti nevoit sa o faci de multe ori si 15 ore pe zi,fara nici un drept de protest,doar este "sfanta ascultare".Si fereasca Dumnezeu sa te-mbolnavesti,zbori direct in bratele "lumii pe care ai parasit-o candva",esti marginalizat si terorizat in asa fel incat sa simti ca ai devenit o nulitate si ca sufletul tau nu valoreaza mare lucru.(nu inaintea lor).Stiu,o sa ma contraziceti,ca doar cel care nu a trait este vrednic sa-si exprime cu mare credinta parerea despre "abstract".Cata rautate si indiferenta exista in manastire nu exista nicaieri in lume,sau exista si in societate,dar nu esti nevoit sa le induri pe deplini fiindca ai posibilitatea si capacitatea de-a te retrage in barlogul tau si de-a ignora astfel de reactii,in manastire insa,nu ai unde sa fugi,nu este nimic al tau,nici tu nu-ti apartii si esti nevoit sa induri cu stoicism lucrurile negre pe care unii le numesc dovezi spre mantuire si purificare...purificare o fi,ca ea este uneori sinonima cu distrugerea.
Oameni buni,lasati la o parte tendintele de integrare intr-o manastire,credinta poate fi si in voi,si mai ales in faptele si atitudinea voastra fata de semeni,si fata de voi insiva,ea nu capata o mai mare intensitate intr-un colectiv,aparent uniti de aceiasi cauza,care de multe ori poate creea multa dezamagire,si nu poti evada pentru ca nu-ti mai apartii nici fizic,si nici psihic.Nu va complicati viata cu astfel de "capricii",caci viata este mai frumoasa si mai echilibrata asa cum ne-a fost data ea din inceputuri,si numai simtul responsabilitatii o poate echilibra.
Reply With Quote
Vechi 27.06.2007, 10:39:32
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory
Veilur,ca sa mergi sa te integrezi intr-o manastire nu trebuie neaparat sa ai 18 ani,poti sa ai si 14-15 ani...
Ory subscriu la tot ce ai spus. Ai perfecta dreptate in ABSOLUT TOT iar cine citeste sa creda ca asa este, iar de nu crede sa mearga si se va convinge.

O singura modificare am de facut : cu ceva ani in urma erau acceptati si copii chiar mai mici de 14-15 ani, acum NU MAI AU VOIE sa primeasca in manastiri decat persoane majore, cu scoala terminata (liceu, scoala profesionala, etc)si fara alte obligatii lumesti cum am mai spus.Poate ca prin schituletele astea noi infiintate prin tot felul de vagauni ale tarii se accepta si la 14-15 ani ca acolo mai greu ajunge sa-i controleze cineva iar evidenta la autoritati nu o fac lunar ca sa spuna cine a mai intrat sau iesit din manastire, si asa merge cat merge sa se foloseasca de bietii copii, iar cand ajung cum ai spus tu (bolnavi sau incep sa vada ei cum stau lucrurile ) ii dau afara ca pe maselele stricate.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Care sunt fobiile voastre? Bast-et Intrebari utilizatori 69 27.03.2017 20:23:33
Care sunt sarbatorile imparatesti? sophia Sfanta Liturghie 8 21.04.2012 10:14:44
cati copii ati vrea in conditiile actuale ? Mirela0110 Generalitati 143 13.10.2011 15:28:56