![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Am citit si eu cartea prefatata de Parintele Galeriu -Vindecarea arborelui genealogic, dar daca imi amintesc bine- am citit-o demult- era vorba despre reincarnare.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]()
Un sfant s-a rugat pentru imparatul Traian, care era pagan. A reusit sa-l izbaveasca din chinurile vesnice, dar Insusi Dumnezeu I-a spus aceluia sa nu se mai roage pentru eretici. Dincolo de iubirea noastra se poate ascunde foarte bine si o mandrie ca iata noi suntem puternici in rugaciune si rezolvam probleme importante. De aceea, multi rugatori prefera pustia. Lupta cu fortele raului este dura. Chiar si in Noul Testament scrie undeva ca de cei care nu vor sa asculte pe cei care le vorbesc despre Hristos sa nu ne mai ocupam.
Cred ca mai intai trebuie sa avem grija sa ne curatim noi insine cat mai bine de pacate mari si mici, sa castigam putere in rugaciune si dupa aceea sa facem milostenie duhovniceasca. Cu dreapta socoteala insa. Dupa ce constientizam ce inseamna margaritarele duhovnicesti, devenim mai prudenti. Sfantul Serafim de Sarov a stat multi ani in pustie. Nu scrie nicaieri ca ar fi indraznit sa vina la el rudele unor sinucigasi. Cred ca a te ruga pentru un eretic sau este riscant. Fiecare rugator trebuie sa-si asume si niste riscuri. Iar pentru un sinucigas, care s-a predat cu a sa voie diavolului trebuie sa ai multa indrazneala in rugaciune, ca Sfantul Vasile cel Mare, ca sa te rogi cu succes. Asadar, cred ca daca avem grija sa dobandim noi insine o credinta puternica, putem sa ne rugam eficient si pentru ceilalti. Altfel, putem sa ramanem cu impresia ca suntem mai buni ca altii, caci iata noi ne-am rugat pentru sinucigasi si pentru eretici, iar altii - nu. Dar rugaciunea noastra a fost ascultata? |
|
||||
|
||||
![]()
Era vorba aici despre copiii morti nebotezati si cred ca si pruncii inainte de vreme...
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]()
spune-mi te rog unde pot citi mai multe despre copii nascuti morti si ce pot face pt sufletul lor?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Trece numele copilului la adormiti, cu specificarea- prunc nebotezat.Boteaza un copil- in primul rand, daca este posibil, da nastere unui copil,roaga-te, fa milostenie in familiile nevoiase oferind haine si alimente...
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) Last edited by Rodica50; 12.02.2011 at 13:14:30. |
|
|||
|
|||
![]()
Este si aceasta, pe langa altele, o discutie la care de fapt nimeni nu stie un raspuns, in afara de Dumnezeu. Noi oamenii, inclusiv preoti, teologi, calugari, biserici, ne dam cu parerea si incercam sa pricepem dupa puterea noastra Voia Domnului si judecam la nesfarsit.
Asta, judecarea si lipsa de iubire fata de aproape, sunt cele mai mare pacate fata de Dumnezeu. Incercam noi oamenii, sa ne punem in locul Lui, sa decidem in locul Lui? Cu ce drept? Batjocorim familii de oameni bolnavi, mame indurerate etc. cu ideile noastre nastrusnice. Nu stim noi de ce Dumnezeu ii ia pe pruncii nevinovati la El, daca cei bolnavi (inclusiv cei cu grave probleme psihice) se duc la diavolul, sau in alta parte si de ce se intampla sa si nu le arata Dumnezeu alta cale. NU STIM NOI!!!!! NUMAI DUMNEZEU STIE. Printre cei ce se sinucid poate sunt oameni credinciosi, dar pentru care povara incercarii a fost prea mare, sau poate nu au avut pe cineva, un OM, sau un DUHOVNIC (scriu cu litere mari pentru ca ma refer la unul adevarat, asa cum trebuie sa fie, cum a fost Iisus insusi), care sa-i indrume, sa-i prinda in brate in caderea lor, sa-i ajute. Ii stim noi pe ei, ce au facut, prin ce au trecut? Nu, dar ii punem la punct si ii trimitem la diavol, in loc sa ne rugam pentru ei. Stim noi prin ce au trecut si ce credinta au acele mamem care pierd pruncii si n-apuca sa le vada zambetul, sa-i boteze? Nu? Caci daca am stii, n-am mai vorbi. Dumnezeu ii ia pe prunci la El, nu-i lasa diavolului. Sa nu uitam pilda femeii Canaaneence, in care Iisus a spus ca a venit el pentru altii si nu pentru ea (exact n-am inteles eu nici acum pentru care popor al lui Israel si daca se referea numai la iudei). Si totusi a ajutat-o si pe femeia aceea, pentru curajul si credinta ei. L-a cautat, s-a dus si i-a cerut umil s-o ajute. Deci eu asa inteleg ca Iisus nu a refuzat si alungat pe nimeni care a venit la El. Asa nici biserica de azi si preotii ei nu au voie sa refuze/alunge oameni care au asa nevoie de ajutor. Tocmai ei au nevoie mai multa... Si se duc s-o ceara. Si nu pentru ei, ci pentru cei dragi ai lor, sau chiar si pentru un om strain (bunul samarinean). Inca ceva: atunci cand ne rugam pentru cel de langa noi, chiar -asa cum il numesc unii urat-eretic, nu inseamna mandrie sau mai stiu ce alte prostii si pacat, ci dimpotriva dragoste de aproape. Nu stiu unde a spus Dumnezeu ceea ce spune Antoniap mai sus, o fi asa sa a inteles ea gresit, nu stiu. Eu n-am auzit de asa ceva. Sigur ca exista limite. Dar din nou, nu le stabilim si le stim noi, ci Dumnezeu. Numai El hotaraste daca ne asculta ruga si pe cine ajuta si pe cine nu. Nu putem noi sa stim si sa spunem dinainte "nu ma rog pentru ala ca este eretic, sau pacatos, sau mai stiu eu" ci ne rugam si mai departe va stii Dumnezeu calea.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 12.02.2011 at 13:38:51. |
|
|||
|
|||
![]()
de botezat , am botezar, de pomana dau, ma rog pt ea, ii aprind lumanari , numele pe pomelnic nu l-am trecut dar am sa-l trec de acum inainte.multumesc.as vrea sa stiu ce carti pot citi si ce rugaciuni pt pt sufletul ei.
|
|
||||
|
||||
![]()
Inainte de a judeca pe cineva si a-l categorisi ca insensibil, mai ales ca este preot/calugar, ar trebui sa cunoastem mai intai gravitatea sinuciderii.
Odata ce pentru cei care se sinucid nu se poate realiza o slujba de inmormantare normala, ce o tot dam la intors, ca nevasta sufera sau ca vorbeste lumea. "A-l supara pe Duhul Sfant", nu mi se pare o replica puerila, ba din contra, cinstita, ca sa nu mai lungeasca discutia. " Odată depus trupul creștinului în mormânt, încep slujbele de pomenire pentru sufletul său. Cele mai cunoscute ierurgii referitoare la pomenirea celor adormiți se fac la 3, 9 și 40 de zile, la 3, 6, 9 și 12 luni și apoi în fiecare an. Uneori, la acestea s-au adăugat diferite inovații, abuzuri sau exagerări, care „denotă o grijă exagerată a celor vii de a se asigura că cei plecați dintre ei au ajuns în rai, grijă care denaturează adesea într-o forțare a rânduielilor bisericești. Preoții confruntați cu aceste doleanțe ale credincioșilor trebuie să explice cu mult tact care este rânduiala Bisericii Ortodoxe și să nu introducă inovații liturgice, doar pentru a da satisfacție unui grup de credincioși", ne-a spus, în interviul care urmează, pr. lect. dr. Radu Petre Mureșan, de la Facultatea de Teologie din București. Copiii morți nebotezați nu sunt membri ai Bisericii Există o singură hotărâre a Sfântului Sinod al Mitropoliei Ungro-Vlahiei, adoptată la 5 mai 1908, prin care se hotăra că se poate săvârși slujba pentru copiii născuți morți sau pentru cei morți nebotezați. Oficial, nu s-a revenit niciodată asupra acestei hotărâri și, prin urmare, este în vigoare, și numai un alt Sfânt Sinod o poate abroga. Practic, ea nu se aplică, existând semne de întrebare referitoare la modalitatea prin care se săvârșește slujba. În slujba Înmormântării pruncilor se arată clar că aceștia au fost botezați: „Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Tu ai făgăduit să dai împărăția cerurilor celor născuți din apă și din Duh". De multe ori, moartea unui copil nebotezat este o dovadă a neglijenței părinților, știut fiind că există și posibilitatea botezului din necesitate pe care îl poate săvârși orice creștin, completat apoi de preot, dacă copilul trăiește. Canoanele prevăd, de altfel, pedepse aspre pentru părinții ai căror copii mor nebotezați, deoarece nu mai există posibilitatea de a ne ruga pentru ei în cultul Bisericii. Singurul lucru pe care-l poate face preotul este să binecuvânteze groapa și să cânte un trisaghion în timpul coborârii în groapă a sicriului, pentru a nu lipsi de asistență religioasă familia în cauză."
|
|||
|
|||
![]()
Etichetarea parintilor care nu au apucat sa-si boteze copiii nou-nascuti cu anumite probleme grave de sanatate drept neglijenti mi se pare o chestie destul de dura, numai ei stiu ce chinuri indura in momentul in care afla ca s-ar putea ca al lor copil sa nu supravietuiasca. Iar in cazul copiilor nascuti morti nu mai poate fi vorba de o neglijenta a parintilor.Aici a cui neglijenta e? A cui e vina? Asa a vrut Dumnezeu. Cum putem noi oamenii judeca pentru cine sa ne rugam Domnului, si pentru cine sa nu ne rugam?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doamne fereste!!! Unui sinucigas nu i se face slujba, iar apoi se inmormanteaza la marginea cimitirului. Tu nu iti dai seama ce pacat a savarsit preotul respectiv, D-zeu sa-l ierte! Am auzit caz in care preotul a inmormantat sinucigas, iar apoi a ajuns aproape mut...abia poate sa mai vorbeasca... Nu stiu ce fel de preot a fost ala, dar limpede la cap nu!
"Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită. Căruia stați împotrivă, tari în credință, știind că aceleași suferințe îndură și frații voștri în lume." I Petru 5, 8. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Copiii nebotezati, pe picior de egalitate cu sinucigasii ? | anamaria.petre | Generalitati | 153 | 12.02.2013 01:18:40 |
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) | mirela1990 | Umanitare | 0 | 11.12.2010 23:27:05 |
Copiii nebotezati au parte de slujba inmormantarii? | manuela_m | Intrebari utilizatori | 4 | 21.08.2010 18:23:53 |
Inmormantarea copiilor nebotezati | huchohucho | Slujba inmormantarii | 0 | 06.02.2010 18:26:31 |
|