Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.02.2011, 17:03:44
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Nu puteți să ne judecați atâta timp cât există profesoare ortodoxe de religie. Și chiar dacă ne judecați, care e necazul, și cu ce schimbă problema de fond ridicată de dvs.?
Profesoarele acelea ortodoxe nu comenteaza Biblia dupa capul lor, ci doar o transmit si atata tot.
Ele nu se erijeaza in profetese.
Ele nu scriu carti de doctrina.
Ele nu sunt intemeietoare de religii.
Nici nu sunt predicatoare.
Ele nu pun si nu spun nimic de la ele.
Ele nu se considera inspirate de Dumnezeu si nu se impun ca autoritati hermeneutice.

Nici macar clericii nu isi aroga asemenea atribute in BO...cum ar putea sa le aiba o biata profesoara ?

Cam asta e diferenta intre ele si profetesa dvs.
Vechi 17.02.2011, 17:08:02
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu puteți să ne judecați atâta timp cât există profesoare ortodoxe de religie. Și chiar dacă ne judecați, care e necazul, și cu ce schimbă problema de fond ridicată de dvs.?
Ah, si mai e ceva.

Din moment ce dvs. sustineti ca numai adventistii respecta Biblia, ce importanta are ca in ortodoxie exista profesoare de religie ?

Daca ortodocsii nu respecta Biblia, macar nu au o Ellen White.

Dar daca dvs. respectati Biblia, de ce e normativa Ellen White in adventism ?
E o contradictie flagranta aici. Nu pentru BO, ci pentru AZS.
Vechi 17.02.2011, 17:10:32
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu când spun "suflet" mă gândesc la cu totul altceva decât dumneavoastră, așa că degeaba ne certăm pe chestiuni irelevante.
Aha...
Deci, ceea ce dvs. numiti "suflet" moare, iar ceea ce BO numeste "suflet" nu moare.

Atunci, de ce ar fi absurd ca BO crede in ceva care nu moare si care e deosebit de ceea ce la AZS moare ?
Vechi 17.02.2011, 17:23:47
Senior Member

Implicit

Citat:
Altceva ce? Că la moarte sufletul se desprinde de trup și e capabil independent de el să aibă o viață separată, cu gândire, simțuri și sentimente? În afară de parabola din Luca 16 (nici măcar aceasta nu susține asemenea aberații) ce alte probe biblice aveți?
Deja am citat: si Eccleziast 12, 7, si episodul Schimbarii la fatza de pe Tabor, si chiar v-am pus si intrebari legate de problema, dar dvs. continuati sa sustineti ca Biblia abereaza in anumite privinte.
Eu v-am oferit comentariul ortodox la Luca 16; dvs. oferiti doar eticheta "Luca abereaza".

Citat:
Nu resping doctrina nemuririi sufletului datorită absurdității, ci datorită poziției antagonice față de antropologia biblică. Moartea înseamnă moarte, nu viață într-o altă dimensiune. Omul nu are viață în sine, doar Dumnezeu este Cel ce este având viață în Sine neîmprumutată și necondiționată. Doctrina Trinității (deși termenul nu se găsește în Biblie) măcar este conformă filosofiei Scripturii, nu am de gând să intru în amănunte.
Oh... deci, pe langa Scriptura, admiteti si o filosofie a Scripturii. Si de unde aveti dvs. filosfia Sfintei Treimi ? De la cine ?
Va informez ca, pe baza aceleiasi Scripturi, s-a dezvoltat si filosofia Scripturii care a dus la anti-trinitate. Cu citate din aceeasi Scriptura a carei filosofie duce la Trinitate.
Exact cum facem noi acum cu citatele, au facut si altii: unii ziceau ca in cutare loc scrie X care inseamna ALB, altii ziceau ca in cutare loc scrie Y care anuleaza acel ALB si il face NEGRU.
Si pe vremea aceea nici macar nu era impartita Scriptura pe capitole si versete.

Ce criteriu aveti dvs, pentru a combate citatele anti-trinitare din Scriptura ? (Eu vi le pot indica, daca chiar va pasioneaza Scriptura...)

Citat:
"valuri de venin"? Mă faceți să zâmbesc.... Cum să vă spun, teoria nemurii sufletului din BO mă lasă la fel de rece precum cea din toate cultele păgâne. Păcat doar de sufletele sincere amăgite de această distrugătoare erezie! Indiferent de ce ar spune revelația Ellenei White ori a sfinților părinți, Biblia este clară în această privință: între moarte și înviere nu există viață!
E vorba de moartea trupului si de invierea trupului.
Erezie e afirmatia dupa care chipul lui Dumnezeu din om este distructibil, adica poate sa dispara definitiv prin moartea trupului.
Dupa dvs. (si abia apoi dupa conceptia AZS): care e chipul lui Dumnezeu din om ?

Pana una alta, erezie este ceea ce se afirma impotriva Bisericii, nu ce afirma Biserica impotriva ereticilor.
Citit iarasi Evanghelia dupa Ioan, sa vedeti ce inseamna a avea viata in sine insusi.
Vechi 17.02.2011, 19:34:29
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Din ce-ai răspuns mai sus, urmează că respect ce respect din iubire și nu dintr-o contrângere la care mă obligă un text fie el și din Sfânta Scriptură.
Așa ar trebui să fie. Un fel de "constrângere" a dragostei.

Citat:
Asta înseamnă că din dragoste pentru El și Înviere mă pot odihni și dedica Domnului duminica. Mulțumesc, m-am luminat acuma și sunt mult mai liniștit!
Nu poți dedica (sfinți) Domnului o zi pe care El n-a binecuvântat-o și sfințit-o niciodată. Nu poți dedica Domnului o jertfă de mulțumire acumulată prin furt. Nu poți dedica Domnului niște bani obținuți prin prostituție. Și așa mai departe...
Vechi 17.02.2011, 20:37:22
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Nu poți dedica (sfinți) Domnului o zi pe care El n-a binecuvântat-o și sfințit-o niciodată. Nu poți dedica Domnului o jertfă de mulțumire acumulată prin furt. Nu poți dedica Domnului niște bani obținuți prin prostituție. Și așa mai departe...
Acuma iar mă abandonezi în incertitudine. Adică, până la urmă nu dragostea e cea care primează? Atunci înseamnă că nu e dragoste, întrucât sunt constrâns să respect ceva care-mi condiționează mântuirea pe care nu mi-o dă decât Hristos, din dragoste și în dar, adică fără nicio condiție a posteriori . Așadar, dragostea arătată mie de către Domnul e condiționată sau necondiționată? Îmi deschide mie libertatea iubirii sau îmi indică un set de reguli care îmi condiționează mântuirea (cum ar fi să respect o anumită zi, și numai aia, ca odihnă și închinare)?
Dacă Domnul îmi condiționează mântuirea de astfel de reguli impersonale (bune cândva să disciplineze un popor îndărătnic), înseamnă că mă invită să ader la o ideologie, și nu la o relație a cărei principiu tutelar e dragostea. Și în felul acesta nu mai e dar și har, pentru că îmi cere ceva în schimb, adică mă obligă să mă achit de mântuire impunându-mi un comportament programat. În acest caz, îmi imaginez un dumnezeu antropomorfic cu care fac afaceri, nu am o relație liberă de iubire și încredere care înlătură din start orice contrângere juridică, orice termeni contractuali de genul "eu îți dau mântuirea și faci asta și asta....".
Mă întreb (și te întreb): Întruparea Domnului a avut ca scop convertirea întregii lumi la monoteismul iudaic sau a fost revelația totală și ultimă a Dumnezeirii? A venit Hristos să impună globalizarea religiei evreilor în concurență cu celelalte religii sau a schimbat din temelii modul de existență a omenirii . În fine, creștinismul e o completare a iudaismului sau e revelația deplină a Dumnezeului celui viu?
Vechi 17.02.2011, 22:00:54
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Implicit

Nu mai căutați cine e de vină, bărbatul sau femeia, că până la urmă tot pe Dumnezeu îl acuză omul nemulțumit... uitând că duhul rău este cel căruia îi dăruie omul căzut în ispită organele sale... spre mângâieri deșarte... ca un fel de altruism...

Deci nu e vorba aici cine e de vină pentru desfrânare ci e vorba de cine va fi de vină pentru că s-a persistat până la final în aceiași stare... nimeni nu a zis gata, stop, nu mai am nevoie de închinări la mine însumi înaintea dulciurilor necurate... nu mai vreau să mânc la nesfârșit roșcoave de cai morți cu toți porcii și câinii... mințindu-mă că sunt tot mai mare și mai tare.

Și e foarte simplu, nu-ți mai dai ochiul sufletului la poftit în inima ta când vezi o frumoasă... ci-ți zici nu vreau să fiu frumos la exterior ci la interior vreau să fiu frumos, și nu este frumos decât acela care-L așteapătă cuminte pe Dumnezeu.

Dar e greu să lupți cu lingușelile mintereselor plăcerilor care vin să te doboare dinlăuntrul tău... căci omul se simte puternic și se crede puternic tocmai atunci când defapt e cel mai slab și viclean și fățarnic și răzbunător și uituc și pofticios la plinirea planului ascuns și viclean instantaneu prin care râde și-și bate joc de Dumnezeu... reproșându-i că are metehne și că trebuie iată ca să se trateze...

Last edited by vsovivi; 17.02.2011 at 22:02:55.
Vechi 18.02.2011, 10:32:10
Banned

Implicit

Citat:
Acuma iar mă abandonezi în incertitudine. Adică, până la urmă nu dragostea e cea care primează? Atunci înseamnă că nu e dragoste, întrucât sunt constrâns să respect ceva care-mi condiționează mântuirea pe care nu mi-o dă decât Hristos, din dragoste și în dar, adică fără nicio condiție a posteriori .
Desigur dragostea e cea care primează, iar relația dintre Lege și dragoste este evidentă. Legea Decalogului e numită Legea Iubirii, căci ținta poruncii este dragostea (nu mai dau textele aferente, însă cu siguranță le cunoști). Hristos Însuși spune că cine-L iubește păzește poruncile Lui, iar dragostea lui Hristos ne strânge (constrânge). Cum îți poți manifesta mai evident și mai plenar dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele decât respectând cele 10 porunci?

Citat:
Așadar, dragostea arătată mie de către Domnul e condiționată sau necondiționată? Îmi deschide mie libertatea iubirii sau îmi indică un set de reguli care îmi condiționează mântuirea (cum ar fi să respect o anumită zi, și numai aia, ca odihnă și închinare)?
Dacă Domnul îmi condiționează mântuirea de astfel de reguli impersonale (bune cândva să disciplineze un popor îndărătnic), înseamnă că mă invită să ader la o ideologie, și nu la o relație a cărei principiu tutelar e dragostea. Și în felul acesta nu mai e dar și har, pentru că îmi cere ceva în schimb, adică mă obligă să mă achit de mântuire impunându-mi un comportament programat. În acest caz, îmi imaginez un dumnezeu antropomorfic cu care fac afaceri, nu am o relație liberă de iubire și încredere care înlătură din start orice contrângere juridică, orice termeni contractuali de genul "eu îți dau mântuirea și faci asta și asta....".
Mă întreb (și te întreb): Întruparea Domnului a avut ca scop convertirea întregii lumi la monoteismul iudaic sau a fost revelația totală și ultimă a Dumnezeirii? A venit Hristos să impună globalizarea religiei evreilor în concurență cu celelalte religii sau a schimbat din temelii modul de existență a omenirii . În fine, creștinismul e o completare a iudaismului sau e revelația deplină a Dumnezeului celui viu?
Relația dintre Lege și mântuire am expus-o de nenumărate ori: noi nu suntem mântuiți pentru că păzim Legea, ci o păzim tocmai pentru că suntem mântuiți (nimeni nu este exceptat de la posibilitatea mântuirii) și răspunsul nostru natural la iubirea lui Dumnezeu este păzirea voiei Lui.
Vechi 18.02.2011, 11:23:20
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Cam asta e diferenta intre ele si profetesa dvs.
Nu discut cazul E G White, despre care nu stiu suficient de multe si nu ma pot pronunta. Vreau sa vorbesc despre ceea ce dvs numiti "profetese".

Biblia arata destule cazuri de "profetese". Pe puncte:

1. Proorocitele [asa le numeste Biblia] au existat intotdeauna; si in VT, si in NT. [Debora, sotia lui Isaia, fetele lui filip, Ana, fiica lui Fanuel, etc ]
2. Proorocii [femei sau barbati] au reprezentat intotdeauna o slujba instituita si autorizata de Insusi Dumnezeu.
3. A fi prooroc este ceva foooaaarte diferit de a fi profesor de religie; aveti mare dreptate. Un/o prooroc/ita are autoritatea de a transmite un cuvant direct de la Dumnezeu, pe cand profesorii/profesoarele predau ce au invatat la scoala.
4. Intotdeauna in istorie, cand un/o prooroc/ita a vorbit, ceilalti au tacut si executat; sau l-au ucis pentru ca nu le placea mesajul, dupa preferinte.
5. Cand Pavel spune ca femeii nu ii da voie sa invete se referea la femeia comuna, care se trezea vorbind aiurea prin adunari. Nu se referea la proorocite, pentru ca el incuraja pe fiecare sa prooroceasca [1 Cor 14:1] iar in biserica existau proorocite. Iar Pavel nu ar fi indraznit sa-i inchida gura lui Dumnezeu atunci cand El doreste sa vorbeasca. Este o diferenta intre darul de proorocie si cel de invatatura. Proorocii nu invata pe altii, ci transmit cuvantul venit direct de la Dumnezeu, in acel moment. Invatatorii invata pe altii ceea ce au inteles din studiul personal.
6. Promisiunea darului de proorocie este mult mai veche decat NT:

"Dar după aceea, vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, și fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri visuri vor visa iar tinerii voștri vedenii vor vedea. " Ioil 3:1

7. Avem cazul Deborei, care a condus o armata intreaga la victorie in urma unei revelatii divine. Deci nu s-a rezumat sa transmita cuvantul lui Dumnezeu. Ea a fost o proorocita activa, cu o viziune puternica. De aceea a si ramas sa conduca poporul Israel in timpul vietii ei.

.....si ar mai fi multe de zis.

In concluzie, puteti sa-i imputati alte lucruri doamnei White, dar nu ca a proorocit, fiind femeie.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 18.02.2011, 12:43:55
Banned

Implicit

Domnul AdrianAamz cunoaște prea bine aceste lucruri, nu avem de-a face cu fitecine, însă suntem pe topicul "despre viclenia sectanților" și na... trebuie într-un fel să ne aducem contribuția la întărirea convingerilor noastre preconcepute...
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38