Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.02.2011, 22:21:44
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Am un prieten care e student la o facultate de psihologie, imi tot spune cum majoritatea profesorilor de acolo cred fie in numerologie, fie in astrologie si in tot felul de prostii. Unii profesori inca mai citeaza din Jung sau din Freud de parca ar cita din Constitutie, cu toate ca se stie foarte clar astazi ca aproape tot ce au debitat cei doi nu era deloc stiintific, ci doar simple observatii si speculatii.

Tot in psihologie au aparut veritabile fraude, cum ar fi programarea neuro-lingvistica sau AD(H)D. Mediul academic nu reactioneaza sau reactioneaza slab fata de acestea.

Tot psihologia este cea care nu ia nici un fel de atitudine fata de diversi impostori, gen "Dr." Phil sau omologul sau autohton, Cristian Andrei, cand transforma niste concepte cat de cat respectabile in nutret pentru mase.

Psihologii sunt niste oameni care habar nu au cum functioneaza mintea umana in detaliu, nu au decat vagi cunostinte medicale, te trateaza dupa un sablon invatat in facultate, insa au pretentia sa fie la acelasi nivel cu medicii care nu dorm noptile sa faca garda si salveaza vieti pe banda rulanta.

Nu ma intelegeti gresit, psihologia e o stiinta legitima, insa inca nu s-a debarasat de tot balastul pseudostiintific al secolului trecut. Cand o va face, cand diversi oameni care nu au nici o treaba in mediul academic vor pleca, cand nu orice papitoi cu trei ani de facultate va avea pretentia sa consilieze pacienti, o voi accepta ca stiinta in intregime legitima.

As avea ceva de zis si de psihiatrie. Nu aveti idee cate tratamente s-au dat ani de zile in psihiatrie pentru diverse afectiuni, pentru ca mai tarziu acestea sa se dovedeasca inutile. In psihiatrie se lucreaza pe ghicite, "la plezneala", cu aceleasi rezultate pe care le-ati avea daca ati incerca sa curatati un peste de solzi cu manusa de box.

In psihiatrie, mai toate bolile sunt rezultatul "dezechilibrelor chimice" din creier. Aproape ca suna ca homeopatia sau ca reiki, s-au dereglat fluxurile, au sarit chakrele de pe meridian. Evident, toate aceste dezechilibre se rezolva prin administrarea diverselor substante, insa putini psihiatri au habar despre cum anume functioneaza acestea odata ajunse in creier.

Vorbim aici de creier, cel mai important si cel mai complex organ viu. In realitate, abia stim in mare cum functioneaza, dar psihiatri sunt foarte convinsi ca daca un tratament de-al lor nu da rezultate, inseamna ca nu s-au folosit substantele corecte.

Sunt de acord ca originea dereglarilor psihice e in creier, insa in acelasi timp nu cred ca solutia e reprezentata intotdeauna de intoxicarea pacientului cu substante diverse. Ma sperie siguranta de care psihiatrii dau dovada, ei neavand de fapt nici un drept sa o afiseze cu un zel atat de mare.

Nu sunt conspirationist, nu sunt bagat in campanii anti-psihologie, insa prefer ca atunci cand vine vorba despre psihologie / psihiatrie sa fiu mult mai circumspect. Imi doresc ca lumea, atunci cand se duce la psiholog, sa nu aiba aceeasi siguranta pe care o are cand se vede cu un medic internist.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.

Last edited by horatiu.miron; 23.02.2011 at 22:25:20.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 00:53:29
xanixade's Avatar
xanixade xanixade is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru xanixade
Implicit

Ca sa ma bag si eu in seama, pe acest topic, eu asa presupun ca psihologia nu e nici un fel de stiinta ca nu poate determina nici vreun fel de lege dupa care sa functioneze logica si mintea omeneasca... ci mai degraba e foarte pierzatoare... e ascunsa dupa mituri pagane, si inspirata dupa ele... Freud de exemplu cu toata obsedarea sa sexuala, si-a bazat teoriile pe... hinduism ... iar teoriile despre constient, supraconstient, subconstient, ar trebui sa fim mai bagatori de seama, ca omul nu are asa ceva... iar cat despre puterea mintii si astea sunt tot felul de inselari demonice... la fel si cu "tratarea" bolilor psihice...
Cat despre medicina naturista... ar trebui sa luam aminte... ca cica multi medicinisti de astia au vazut ca daca plantele vindecatoare sunt alcatuite dupa ritual, atentie, ritual si nu reteta, au puteri mai vindecatoare decat ca de obicei...
mai multe detalii Oameni si demoni - Parintele Rodion
Vechi 24.02.2011, 12:50:00
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

@horatiu.miron:

De acord, nu stim inca prea multe despre cum functioneaza creierul, dar se fac progrese si domeniul asta, si nu lipsite de importanta.

Care ar fi alternativa la psihologie/psihiatrie in opinia ta? E evident ca, la fel ca in orice al domeniu, ai medici mai putin pregatiti decat altii, dar de aici pana la a infiera o intreaga profesie, mi se pare cale lunga.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credeti ca intr-o oarecare masura putem imbina psihologia cu duhovnicia? Marcel_Ionut Spiritualitatea ortodoxa 3 24.01.2013 14:45:16
BOR fata in fata cu ecumenism&globalizare sofiaiuga Biserica Ortodoxa Romana 21 30.10.2012 23:32:47
Psihologia ereziilor Traditie1 Alte Religii 23 19.03.2011 08:42:02
Psihologia si foloasele ei Delirul Generalitati 20 06.02.2010 10:48:17