Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.02.2011, 19:24:45
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Am ras cu lacrimi la aceasta postare.

Biserica exista de 300 de ani in momentul in care Constantin cel Mare a mutat capitala imperiului roman in partea estica a acestuia, adica la Constantinopol.

Iar aceasta Biserica s-a nascut in Rasarit si de acolo a iradiat crestinismul in toata lumea. Pana sa ajunga apostolii la Roma, ei au mers mai intai in Palestina, in Asia Mica, in Grecia si Tracia, in insulele din marea Egee.

Pe vremea aceea, Biserica era una si atat: ortodoxa prin credinta si prin practica ei, catolica prin unicitatea si universalitatea acestei credinte.

Daca nu exista Constantinopolul, rasaritul crestin tot ortodox ramanea. Crestinismul nu a rezidat intr-un centru de putere si de influenta, ci intr-o suma de comunitati locale care aveau acelasi crez si aceleasi practici. Pe vremea cand se intemeia Constantinopolul, in Rasarit erau centre si scoli teologice puternice in Egipt, in Siria, in Palestina. Crestinismul nu tinea de un centru unic de decizie , de control si de comanda.
Diferentele doctrinare intre crestinismul apusean si cel rasaritean au aparut mai tarziu, cum tot mai tarziu au aparut pretentiile unor episcopi ai Romei de a fi comandanti unici ai Bisericii.
Multumesc pentru informare. Eu doar imi dadeam cu parerea. Totusi, cred ca Constantinopolul a avut un rol important in ortodoxie. Ma gandesc ca fara Constantinopol alta ar fi fost soarta imperiuli bizantin si a ortodoxiei (poate astazi am fi mai putini ortodocsi).

Daca gresesc astept sa postati raspunsuri la ce am scris.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 19:26:25
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de NeInocentiu Vezi mesajul
Multumesc pentru informare. Eu doar imi dadeam cu parerea. Totusi, cred ca Constantinopolul a avut un rol important in ortodoxie. Ma gandesc ca fara Constantinopol alta ar fi fost soarta imperiuli bizantin si a ortodoxiei (poate astazi am fi mai putini ortodocsi).

Daca gresesc astept sa postati raspunsuri la ce am scris.
Dogmatic ortodoxia ar fi fost la fel.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 19:55:04
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Implicit

AdrianAamz
"Pe vremea aceea, Biserica era una si atat: ortodoxa prin credinta si prin practica ei, catolica prin unicitatea si universalitatea acestei credinte."

Macar bine ca de AICI rezulta clar ca si catolicii sunt crestini, aidoma noua, nu "eretici" cum indraznesc unii sa afirme....Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 19:56:31
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie Vezi mesajul
AdrianAamz
"Pe vremea aceea, Biserica era una si atat: ortodoxa prin credinta si prin practica ei, catolica prin unicitatea si universalitatea acestei credinte."

Macar bine ca de AICI rezulta clar ca si catolicii sunt crestini, aidoma noua, nu "eretici" cum indraznesc unii sa afirme....Doamne ajuta!
Nu și aici, vă rog nu săriți la ea, destul scandal pe alt topic.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 20:06:47
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie Vezi mesajul
AdrianAamz

Pe atunci, nu exista diviziunea ortodox / catolic, ci era coeziune intre acesti termeni.

Dar istoria este cruda...

Parerea mea personala este ca desi catolicismul are alte coordonate astazi decat ortodoxia, sunt si ei crestini fiindca au pastrat continuitatea apostolica.
Dar daca ati vobi cu staretii de la Athos, ei vor folosi cu siguranta termenul "erezie"...
Reply With Quote
Vechi 28.02.2011, 19:24:20
NeInocentiu's Avatar
Senior Member

Implicit

31. Credeti ca este necesara construirea catedralei Mantuirii Neamului ? De ce ?
Reply With Quote
Vechi 28.02.2011, 19:49:40
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
31. Credeti ca este necesara construirea catedralei Mantuirii Neamului ? De ce ?
http://www.catedralaneamului.ro/

Multe discuții pro și contra a născut inițiativa construirii Catedralei Neamului, inițiativă care are un trecut destul de bogat (aproximativ un secol), dar care s-a concretizat doar astăzi. Nu știu cui și nu știu de ce ar putea această catedrală să facă rău sau ce consecințe nefaste ar putea avea asupra unora? Cui, de fapt? Intelectualității românești dedate cu catolicismul (fără a crede, de fapt, în ceva, doar fiindcă e cool să fii cu Vestul și din dorința lor de sorginte „cultural-istorică” de a se ancora în spiritualitatea occidentală, și care consideră că moștenirea bizantină ne-a menținut în afara „marii culturi a Vestului”)? Ateilor care nu văd cu ochi buni renașterea și / sau întărirea ortodoxiei în acest colț de lume? Oamenilor (mai mult sau mai puțin) simpli, furați de peisajul și sentimentele, profund „creștine” față de aproapele lor, care se scaldă în sărăcie și nu are bani, „tocmai” pentru că Biserica a găsit de cuviință să ridice această catedrală?

Necesară au ba, Catedrala Mântuirii Neamului va fi mult mai de folos acestui neam decât integrarea în UE, decât desființarea piețelor de desfacere românești în Vest, Africa sau Orient, decât slugărnicia în cadrul NATO în virtutea unor interese străine și... meschine de cotropire, decât ploconeala la Bruxelles și Washington, decât... n-are sens, sunt deja prea multe.

Singura instituție românească de pe acest pământ românesc este Biserica Ortodoxă Română. Și da, ca român, doresc întărirea ortodoxiei... Îmi doresc, cu alte cuvinte, menținerea românismului în această parte a lumii. Și cum politica și oamenii politici nu sunt capabili, angrenați fiind în lupta pentru satisfacerea propriilor interese și a progeniturilor lor, prefer această instituție care ne aduce aminte constant cine suntem și ce ar trebui să fim.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2011, 21:38:53
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2009
Implicit

Citat:
Asta e o intrebare tare penibila frate, nu-i vad rostul.

Crezi tu ca-i necesat sa faci o casa in care sa vii sa aduci laude lui D-zeu? sau mai bine ne facem noi palate unde sa ne desfatam si unde sa ne ducem traiul ....
"Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită. Căruia stați împotrivă, tari în credință, știind că aceleași suferințe îndură și frații voștri în lume." I Petru 5, 8.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2011, 22:17:39
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:
Atat timp cat Aghia Sofia ramane la turci ca muzeu , este necesara o catedrala a neamului in fiecare Biserica ortodoxa nationala.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 21:02:02
NeInocentiu's Avatar
Senior Member

Implicit

32. (Pt atei) Credeti ca sexul este bun pentru sanatatea omului ?

33. Exista icoane cu Sfanta Treime. A vazut cineva la fata pe Tatal si Sfantul Duh si a apucat sa povesteasca cum aratau ?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Raspunsuri duhovnicesti + cristiboss56 Despre Biserica Ortodoxa in general 2399 08.01.2020 10:49:42
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 18:13:32