Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.03.2011, 00:08:51
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Da, nici eu nu mai stiu pe nimeni sa foloseasca Explorer. Poate vreo bunicuta, sarmana..

Eu folosesc Safari. Cateodata Firefox pentru Mac.
Vechi 03.03.2011, 00:40:26
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Da, nici eu nu mai stiu pe nimeni sa foloseasca Explorer. Poate vreo bunicuta, sarmana..
Eu sunt o sarmana bunicuta care foloseste explorer. :)) Imi pare rau ca nu ma impac cu Chrome. Insa pe forumul acesta intru cu Mozilla si nu am probleme cu diacriticele.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 03.03.2011, 07:34:08
mirelat
Guest

Implicit

Nu va mai dati rotunzi cu Google Chrome, Opera, Safari, wow!... Raule draga, fyi marea majoritate a internautilor folosesc IE si Mozilla. I love them, too.
Una peste alta, Mihnea a pus o problema de detaliu iar cei carora le place sa scrie cu diacritice ar face bine sa ia aminte la indicatiile date... ca intr-adevar e neplacut sa vezi patratele.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2011, 08:33:00
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Nu browserul este de vina, ci sistemul de operare. Versiunile de Windows anterioare Windows 7, de exemplu, nu deseneaza corect literele ș si ț - acestea apar cu sedila in loc de virgula, cum este corect.

Mai sunt de vina ceea ce in engleza se numesc "character encodings" - nu stiu cum le zice in romana. Explicatia e cam stufoasa, insa ce trebuie sa retineti e ca de fiecare data cand lucrati cu computerul, aveti de ales intre mai multe optiuni si vedeti si varianta "utf-8", alegeti-o.

De asemenea, problemele de compatibilitate pot fi cauzate si de folosirea unui font caruia ii lipsesc literele romanesti, caz in care singura solutie e sa folositi altul.

Din aceaste cauze (si nu numai) apar probleme de compatibilitate. Vestea buna e ca incepand cu Windows 7 literele romanesti sunt desenate cum trebuie si utf-8 predomina. Asta inseamna ca pe viitor vor exista probleme numai in documentele si softurile vechi.

Folositi un sistem de operare modern si asteptati. Pana atunci, puteti face ca mine: evitati folosirea diacriticelor.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2011, 08:39:04
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
Una peste alta, Mihnea a pus o problema de detaliu iar cei carora le place sa scrie cu diacritice ar face bine sa ia aminte la indicatiile date... ca intr-adevar e neplacut sa vezi patratele.
Ș'amu' să-mi pun Windowsu' cu IE??? Glumesc, desigur. E neplăcut, într-adevăr,... pentru el.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.

Last edited by I.Calin; 03.03.2011 at 08:42:14.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2011, 18:42:13
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Eu folosesc Mozilla, dar vad diacriticele.
Vechi 14.04.2011, 13:43:23
addavv addavv is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2010
Locație: Brasov
Implicit

Horatiu are dreptate, nu browser-ul este de vina, ci modul in care sunt scrise diacriticele in Windows.
Aceeasi problema va poate aparea si la documentele Word. De exemplu: daca aveti Windows XP si primiti un document Word scris pe un calculator ce are Windows 7 cu siguranta veti vedea numai patratele.

In versiunile anterioare lui Windows Vista diacriticele romanesti erau reprezentate prin S, s, T, t cu sedila. Motivul pentru care se proceda astfel era inexistenta (pana in 1999) unui standard romanesc care sa specifice clar cum trebuie sa fie redate aceste caractere.
Standardul aparut in 1999 a stabilit ca in limba romana sunt corecte diacriticele cu virgula, nu cu sedila.
Din acest motiv, incepand cu Windows Vista (care in 1999 era inca in lucru), aceasta greseala a fost remediata.

Si astfel, cum in celelate versiuni precedente lui Windows Vista diacriticile cu virgula NU exista … apar patratelele.

Pentru cei care au o versiune de Windows anterioara lui Windows Vista, Microsoft a pus la dipozitie un pachet de fonturi uzuale (Times New Roman, Verdana, Arial) care includ si diacriticele cu virgula.
Se poate downloada (si apoi instala) de aici:
http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=ro
[e de pe situl Microsoft, deci fiti fara grija, nu are vreun virus]

Asadar, pentru cele 3 fonturi de mai sus nu veti mai avea probleme si nu veti mai vedea patratele.

MacOS-ul are diacriticele cu virgula, ei au integrat in sistemul de operare cerintele standardului pentru diacriticele romanesti, deci cei care au MacOS nu au probleme.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2011, 13:47:19
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Eu am windows xp si tocmai am primit de corectat un document care sigur a fost scris in windows vista, pentru ca imi apar ciudat ș-urile și ț-urile. Pot rescrie diacriticele? Cel cu windows vista va vedea corect diacriticele pe care le fac eu in windows xp?
Vechi 14.04.2011, 13:47:49
addavv addavv is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2010
Locație: Brasov
Implicit

Uite, ca sa intelegeti mai bine, aici vedeti si diferenta dintre cele doua stiluri de diacritice folosite in Windows:
http://klewos.files.wordpress.com/2010/04/st.png
Reply With Quote
Vechi 14.04.2011, 13:56:30
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Multumesc frumos.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
BOR intre FRATII TIMOCENI si SORA BOS(-diacritice) vioreldolha Generalitati 3 24.09.2013 17:49:26
litere truthtostone Generalitati 6 30.11.2008 18:14:04