Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.03.2011, 18:04:46
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Cu riscul sa fiu extraordinar de enervanta cu exemplele mele personale, eu am realizat ca si eu am facut "educatie sexuala" fiului meu la modul urmator:
Scriam pomelnicul cand ma pregateam sa merg la biserica, iar copilul meu privea lista.. intr-un final observa ca nu l-am trecut pe unchiul lui.
Am fost nevoita sa-i explic ca este foarte gresit inaintea lui Dumnezeu sa traiesti in casa cu o femeie ca si cum ati fi sot si sotie, dar sa nu fiti in realitate (ca nunta se face doar la biserica, inaintea lui Dumnezeu).. ca nu poti sa te impartasesti daca traiesti viata asa etc...
cred ca aceasta a fost prima lectie de educatie sexuala... si sper ca eficienta, ca pomelnicul acela il vede saptamanal.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2011, 18:09:12
cristinadaciana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Cu riscul sa fiu extraordinar de enervanta cu exemplele mele personale, eu am realizat ca si eu am facut "educatie sexuala" fiului meu la modul urmator:
Scriam pomelnicul cand ma pregateam sa merg la biserica, iar copilul meu privea lista.. intr-un final observa ca nu l-am trecut pe unchiul lui.
Am fost nevoita sa-i explic ca este foarte gresit inaintea lui Dumnezeu sa traiesti in casa cu o femeie ca si cum ati fi sot si sotie, dar sa nu fiti in realitate (ca nunta se face doar la biserica, inaintea lui Dumnezeu).. ca nu poti sa te impartasesti daca traiesti viata asa etc...
cred ca aceasta a fost prima lectie de educatie sexuala... si sper ca eficienta, ca pomelnicul acela il vede saptamanal.
Felicitarile mele! Bine ati facut! Astfel de persoane ar trebui excluse si din societate nu numai de pe pomelnic!
Reply With Quote
Vechi 03.03.2011, 18:13:10
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Felicitarile mele! Bine ati facut! Astfel de persoane ar trebui excluse si din societate nu numai de pe pomelnic!
Nu-ti inteleg ironia.
Daca nu stiai, cei care traiesc in curvie nu pot fi pomeniti la Sf. Liturghie..
Traind in curvie te autoexcluzi singur din biserica (nu te poti impartasi, adica). Iar daca te spovedesti.. evident ca trebuie sa iesi si din acea situatie..

Deci nu este o "pedeapsa" pe care am aplicat-o eu cuiva, dupa cum insinuezi tu in raspunsul tau.

Pe de alta parte, e bine de stiut ca daca fiul/fiica ajunge sa traiasca in pacate, parintele nu este cu totul nevinovat de aceasta! Ci are o mare parte din rapundere pt o educatie pe care nu a facut-o la timp.

Cati ar indrazni sa spuna copiilor ca este pacat de moarte sa faci un lucru sau altul? Oamenilor le este jena sa spuna si acest cuvant "pacat".. sa nu fie cinsiderati bigoti, cumva.

Last edited by anna21; 03.03.2011 at 18:16:54.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2011, 18:17:32
cristinadaciana
Guest

Implicit

Citat:
Nu-ti inteleg ironia.
Traind in curvie te autoexcluzi singur din biserica (nu te poti impartasi, adica). Iar daca te spovedesti.. evident ca trebuie sa iesi si din acea situatie..

Deci nu este o "pedeapsa" pe care am aplicat-o eu cuiva, dupa cum insinuezi tu in raspunsul tau.
Eu stiam ca doar Isus e fara pacat... dar vad ca forumul e plin de "Isusi" care ridica piatra.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2011, 18:19:26
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Eu stiam ca doar Isus e fara pacat... dar vad ca forumul e plin de "Isusi" care ridica piatra.
Fata draga, fa tu cum crezi si pomeneste desfranati la Sf. Liturghie sa vedem cat "bine" iti va aduce aceasta "iubire" a aproapelui. Pune-i acolo pe Sf. Disc alaturi de Iisus, de Maica Domnului si de Sfinti daca esti convinsa ca este bine.. ne spui si noua rezultatul in plan duhovnicesc.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2011, 13:29:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Fata draga, fa tu cum crezi si pomeneste desfranati la Sf. Liturghie sa vedem cat "bine" iti va aduce aceasta "iubire" a aproapelui. Pune-i acolo pe Sf. Disc alaturi de Iisus, de Maica Domnului si de Sfinti daca esti convinsa ca este bine.. ne spui si noua rezultatul in plan duhovnicesc.
Exista mai multe acceptiuni despre personaele pe care le putem pune la pomelnic pentru Liturghie.
Una este cea de care pomenesti tu.
Alta este ca se pun doar ortodocsii botezati. Indiferent de viata lor. (este cea pe care am fost eu invatata sa o aplic)
La urma urmelor, nu stim noi paatele oamenilor. Mai sunt si alte pacate de moarte in afara desfranarii, pe care nu le stim. A pune faramele pentru o persoana in cupa cu impartasania este un fel de participare la Hristos, dar nu aceeasi cu participarea personala, directa, a persoanei. Acest fel de impartasire indirecta ii poate ajuta sa se indrepte, mai bdegraba.

Zaharia tot zicea ca mantuirea unorza (copiii avortati) depinde absolut de noi. Cu asta nu sunt de acord, dar cred ca mantuirea altora depinde SI de noi. O putem influenta cu acest fel de a ii face sa participe la liturghie.
Vechi 04.03.2011, 13:32:23
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cu asta nu sunt de acord, dar cred ca mantuirea altora depinde SI de noi. O putem influenta cu acest fel de a ii face sa participe la liturghie.
Da nu ar trebui sa fie o minima participare din partea lor? Adica macar sa ne spuna: "pomeneste-ma si pe mine cand ajungi pe la biserica", nu sa spuna "voi si biserica voastra..." asa si pe dincolo...
Cei mai multi dintre noi ii stim bine pe cei pe care ii punem pe pomelnic, si atitudinea lor fata de credinta si Dumnezeu
Vechi 04.03.2011, 02:49:33
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
Nu-ti inteleg ironia.
Stai asa,si pentru restu care i-ai pomenit poti baga mana in foc ca sunt curati? Nu prea sunt deacord cu modul tau de abordare... "oare nu cei bolnavi au nevoie de doctor?"
Reply With Quote
Vechi 04.03.2011, 02:58:11
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Stai asa,si pentru restu care i-ai pomenit poti baga mana in foc ca sunt curati? Nu prea sunt deacord cu modul tau de abordare... "oare nu cei bolnavi au nevoie de doctor?"
Tu nu te-ai prins ca Anna21 nu suporta sa fie pomenita alaturi de acesti spurcati. Ea care se chinuie de atita vreme sa se indumnezeiasca la greu tinindu-i fortat pe toti ai ei la post si abstinenta sa fie trecuta pe aceeasi lista cu criminalii si curvarii?...ar fi o blasfemie iar "raul" duhovnicesc al acestei scapari il vede imediat cu ochii ei cu raze gamma.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2011, 05:20:25
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit @ Raoul

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Raspuns dat de parintele Cleopa:
79. Sfanta Liturghie se aduce numai pentru iertarea celor pomeniti, vii si morti, sau si pentru iertarea si mantuirea tuturor oamenilor?

Sfanta Liturghie se aduce ca jertfa numai pentru cei dreptcredinciosi. In prima parte a Sfintei Liturghii pot sa stea la biserica si cei nebotezati, adica catehumenii. In cadrul Sfintei Liturghii se fac rugaciuni de obste pentru mantuirea tuturor oamenilor " cum ne invata Sfantul Apostol Pavel. Nominal insa, la Sfanta Liturghie se pomenesc numai cei dreptcredinciosi si cei carora le ingaduie Sfintele Canoane, care nu au oprire canonica de a li se scoate miride (Invatatura de Credinta Ortodoxa, ed. 1952, cap. 278; Pavila Bisericeasca a lui Nicodim Sachelarie).

81. Cine poate fi pomenit la Sfanta Liturghie si cine nu poate fi pomenit dintre vii si morti?

La Sfanta Liturghie pot fi pomeniti toti binecredinciosii crestini care nu au anumite piedici canonice. Dintre cei vii nu se pot pomeni la Sfanta Liturghie paganii, necredinciosii, apostatii, ereticii, cei nebotezati, cei ce au pacate impotriva Duhului Sfant, adica hulitorii de Dumnezeu si cei care se impotrivesc Adevarului cu stiinta si vointa. Nu pot fi pomeniti la Biserica cei ce au murit in necredinta, in eres, in secta, sinucigasii si copiii morti inaintea botezului ca si cei avortati (A se vedea Pidalionul si Pravila Bisericeasca de Arhim. Nicodim Sachelarie, ed. 1940).

Mai
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat spre_rasarit Botezul 3 08.04.2011 19:23:54
Voi ati adopta un copil? sophia Generalitati 47 17.03.2011 16:16:54
Copil avortat care a supravietuit elena20 Generalitati 37 18.10.2010 07:08:34
'UN COPIL CONDAMNAT LA MOARTE' Catalina Umanitare 0 18.01.2008 18:58:09
Bona pentru copil mirc Generalitati 5 12.08.2007 15:00:04