Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.07.2007, 18:17:39
krabu krabu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.07.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Scrierile religioase. Picturile din biserici. Cartile de cult.
Vechi 06.07.2007, 18:22:56
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

acelasi raspuns: pt a intelege tot poporul... de ce ar scrie in slavona? :hmmm:
Vechi 06.07.2007, 18:42:23
krabu krabu is offline
Senior Member

Implicit

Pai cand s`a trecut de la slavona la alfabetul latin de ce din BOR nu s`a desprins un Sf Glecherie care sa zica ca asta este pasul caderii. De ce nu a plecat Duhul Sfant din BOR ca s`a schimbat alfabetul?

Ca am inteles ca din cauza calendarului BOR numai este sub Duhul Sfant. Nici BO Greaca. Nici BO Bulgara.

Deci de ce nu s`a pierdut Duhul Sfant cand s`a schimbat alfabetul?
Vechi 06.07.2007, 19:28:57
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

din cate stiu eu... limbile au fost impuse...
si chiar dak nu au fost impuse, scriind sau slujind intr-o anumita limba nu incalci nicio regula, nu cazi sub niciun blestem... pe cand schimbarea calendarului te impinge in niste canoane... foarte grave. in primul rand data Pastelui si in al doilea rand postul Sfintilor Apostoli.
de aceea mie mi-e greu sa spun k BOR tine calendarul Gregorian... BOR tine 2 calendare: cel Gregorian pt sarbatorile cu data fixa si cel Iulian pt sarbatorile cu data schimbatoare... ceea ce, personal, fara niciun fel de subiectivitate, mi se pare aberant... doua calendare.
dak BOR ar tine sarbatorile cu data schimbatoare dupa calendarul Gregorian, atunci cade sub blestemul Sf Apostoli kre au stabilit data serbarii Pastilor in functie de 4 criterii: totdeauna dupa echinoctiul de primavara, dupa prima luna plina dupa echinoctiu de primavara, totdeauna duminica si niciodata cu Pastile evreiesti... si dak ar sarbatori Pastile dupa calendarul Gregorian, in unii ani va trebui sa serbeze Pastile inainte sau chiar in aceeasi zi cu evreii.

DAR... BOR ce face? tine sarbatorile mobile dupa Iulian, si in unii ani tot cade sub blestemul Sf Apostoli... de ce? pentru k in unii ani postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel tine sub 8 zile, ba chiar dispare.

dak scri sau ti o slujba intr-o anumita limba nu cazi sub niciun blestem. :)
Vechi 07.07.2007, 05:45:31
credintadreapta credintadreapta is offline
Junior Member

Data înregistrării: 21.06.2007
Implicit

Limba in care la inceput se slujea in tara noastra era latina vulgara. Elemente ale limbii slavone in limba noastra s-au introdus in secolele VI-X datorita contactului indelungat al slavilor cu poporul roman.
Elementul slavon a fost pastrat in Biserica pentru a feri pe credinciosii ortodocsi de propaganda catolica ce avea influenta asupra popoarelor ce aveau la origine limba latina.
In cursul secolului al XVIII-lea, in Romania, s-a definitivat inlocuirea limbii slavone cu limba romana insa atunci se manifesta neincredere in posibilitatile limbii romane de a fi limba bisericeasca.
Pentru a evita situatia simplei asistente in cult exista urmatoarele limbi liturgice:
aramaica, greaca, latina, siriaca, armeana, georgiana, copta, etiopiana, paleoslava, araba, romana, bulgara, maghiara.
Daca limbajul intrebuintat in Biserica era motiv de dobandire sau pierdere a Sf Duh atunci foarte putini ar mai avea sansa de a se mantui deorece Sf Parinti si Mantuitorul Iisus Hristos au intrebuintat limba siro-caldeiana sau aramaica.
Vechi 07.07.2007, 10:17:43
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

sunt curioasa de ce era vulgara :)
Citat:
Pentru a evita situatia simplei asistente in cult exista urmatoarele limbi liturgice:
aramaica, greaca, latina, siriaca, armeana, georgiana, copta, etiopiana, paleoslava, araba, romana, bulgara, maghiara.
sigur numai acestea? in bisericile din italia, usa, rusia sau alte tari in ce limba se slujeste? :dontgetit:
Vechi 07.07.2007, 16:09:35
krabu krabu is offline
Senior Member

Implicit

De ce totusi nu a exista cineva care sa protesteze impotriva schimbarii din slavona? De ce atunci toti se uitau la barna din ochi lor?

Pentru ca erau sub Duh Sfant?

Oare voi mai sunteti sub Duh Sfant? Doar asa ca ziceti? Si penticostalii spun asta ....
Vechi 07.07.2007, 17:41:00
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

krabu, iarta-ma, dar tu ai citit ce-am scris eu?
Vechi 07.07.2007, 18:01:11
krabu krabu is offline
Senior Member

Implicit

Da.

Tu ai citit ce ai scris? Unde este raspunsul pe care il ceream. Ai vorbit de calendar.

Intrebam de ce nu a existat cineva care sa protesteze impotriva slavonei???

Daca ascultam un parinte care nu se afla sub Duhul Sfant, pe parintele Rafail, aflam ca spune la un moment dat ca dupa primul razboi mondial lumea nu a mai fost ca inainte. Eu cred ca Sf Glicherie a smintit multa lume. El s`a mantuit, dar voi?

Si nu uita sa`mi raspunzi.
Vechi 07.07.2007, 18:28:12
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

ti-am raspuns...
"dak scri sau ti o slujba intr-o anumita limba nu cazi sub niciun blestem. "
ADIK nu este pacat dak scri sau ti slujbele intr-o alta limba, de aceea nu a protestat nimeni... mai clar de atat nu stiu cum sa-ti explic... spune-mi sub ce blestem cazi dak te rogi intr-o limba sau alta?
dupa pogorarea Duhului Sfant Apostolii au putut vorbi in toate limbile pentru a fi intelesi de toata lumea. dak sluja s-ar tine in slavona, tu ce-ai mai intelege?

Citat:
Eu cred ca Sf Glicherie a smintit multa lume. El s`a mantuit, dar voi?
cum i-a smintit? el doar a dus credinta mai departe impreuna cu cei kre au avut acelasi gand si aceeasi intentie cu el. iar noi... numai Dumnezeu stie care din noi se va mantui si care nu, insa nadajduim k si voi.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biserica ortodoxa de stil vechi silviu.pintilie Secte si culte 6 12.11.2010 14:03:30
BISERICA ORTODOXA RUSA DE RIT VECHI Nosam Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 30 27.02.2008 14:30:37
Biserica Ortodoxa de Rasarit( Stil vechi) teogtf Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 43 06.11.2006 10:37:07