Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2011, 14:17:19
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Voi ati auzit de expresia: banul este ochiul dracului?

Odata intrata in aceasta activitate biserica va face tot mai multe rabaturi de la normele dogmatice. Diavolul nu te indeamna sa faci direct lucruri foarte rele. Mai intai te ia cu lucruri mici si prin politica pasilor marunti te duce unde vrea el sa te duca. Nu e bine sa-l amestecam pe Dumnezeu cu banul.

Multi s-au aruncat sa spuna ca dobanda e mica si ca nu e nici o problema. Ba e. O mare problema. Profitul acestor CAR nu se bazeaza pe dobanda ci pe taxe de mebru si de inscriere. Faceti un simplu calcul:

Daca ma inscriu maine si vreau in luna urmatoare sa iau un credit de 3000 lei pt un an cam asa vor arata lucrurile (in mare):
Daca vrei sa iei banii din prima luna va trebui imediat sa depui inapoi la CAR 33%, suma de care vei dispune, adica banii tai va fi de 2000 lei.
- taxa inscriere - 35 lei
- taxa membru - 12 luni x 30 lei = 360 lei
- dobanda pt un an - 3000 x 0.06 = 180 lei

Total = 575 lei

Practic te vei imprumuta cu 2000 lei si vei da dobanda si taxe de participare - 575 lei, adica cam 28,75%.

Este naiv sa credem ca enoriasii nu-si vor da seama de aceste calcule. Si atunci care va fi concluzia? Biserica ne jecmaneste! Asta vor spune.
Este o mare eroare sa intre BOR in asemenea afacere! E lucratura vrajmasului!

Sincer prefer sa fac donatii la biserica si cand am nevoie de imprumut sa merg la banca (nu am luat in viata mea un imprumut dar nu stii niciodata).

Repet, nu mi se pare normal ca gandurile clericilor sa fie impartite intre Dumnezeu si ban. E doar parerea mea si pana la noi informatii asta ramane.

PS In ultima perioada tot mai mult vedem cum se indreapta atentia spre construirea de catedrale mari etc. In aceasta noi practic imitam occidentul, or daca ne uitam la ei vom vedea acele catedrale mari goale. Acolo ne dorim sa ajungem? Si la ei Vaticanul are banca sadea si unde au ajuns? La biserici goale. Omul cand vede asemenea manifestari nu mai are incredere in acea biserica.
Eu zic mai bine sa ne concentram sa construim cate o catedrala mare in sufletul fiecarui crestin ortodox. Si fiecare crestin sa imprumute nu bani ci har si iubire altor crestini (fara dobanda). Atunci ar veni Raiul pe pamant.
Vechi 16.03.2011, 14:22:27
cocorel cocorel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2011
Implicit occident

asta am vazut si eu in occident.Catedrale imense si goale.De cand m-am intors am zis ca nu mai carctesc duminica despre aia care vin si pleaca si se freaca de mine in timpul slujbei ca daca biserica e vie e normal sa mai fie si de-astea.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2011, 15:02:48
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de moldoveanu Vezi mesajul
Faceti un simplu calcul:

Daca ma inscriu maine si vreau in luna urmatoare sa iau un credit de 3000 lei pt un an cam asa vor arata lucrurile (in mare):
Daca vrei sa iei banii din prima luna va trebui imediat sa depui inapoi la CAR 33%, suma de care vei dispune, adica banii tai va fi de 2000 lei.
- taxa inscriere - 35 lei
- taxa membru - 12 luni x 30 lei = 360 lei
- dobanda pt un an - 3000 x 0.06 = 180 lei

Total = 575 lei

Practic te vei imprumuta cu 2000 lei si vei da dobanda si taxe de participare - 575 lei, adica cam 28,75%.
Hai sa-ti fac un calcul si mai tare.
Te imprumuti cu 100RON. Si chiar nu din prima luna.

-taxa de inscriere - 35lei
-taxa membru - 12 luni x 30 lei = 360 lei
dobanda pt un an - 3000 x 0.06 = 180 lei

Total = 575 lei

dobanda 575%.

Concluzia e clara: Biserica ne jecmaneste, o adunatura de camatari, profitori, etc!!!

Bun, acum refa calculele pentru 5000ron, si nu "din prima luna" si sa-mi zici pe urma care e cel mai mic DAE practicat de banci la ora actuala.

Citat:
Atunci ar veni Raiul pe pamant.
Depinde, daca il astepti dupa invierea celor adormiti e ok, daca inainte atunci e o mare naivitate.
Sau trebuia sa fie o metafora?
Reply With Quote
Vechi 16.03.2011, 15:04:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cocorel Vezi mesajul
asta am vazut si eu in occident.Catedrale imense si goale.De cand m-am intors am zis ca nu mai carctesc duminica despre aia care vin si pleaca si se freaca de mine in timpul slujbei ca daca biserica e vie e normal sa mai fie si de-astea.
De cartit oricum nu trebuia sa cartesti.

Dar e un fenomen premergator la 'biserici goale' si e mai degraba "miscarea mortului-inca-viu".

Nu ma refer la Biserica, strict la indivizii in cauza, care cred ca Dumnezeu traieste din alea 10 lumanari si cei 5 roni dati la preot, fie chiar la 7 biserici, ca deh.."credinta" si magia fac intotdeuna casa buna..

Daca vrei situatia din occidentul catolic in varianta de ortodoxie-romanesca, mergi pe la sate sa vezi ca din 2000 oameni daca vin 50 la biserica.

Last edited by AlinB; 16.03.2011 at 15:07:41.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2011, 16:21:11
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

E de ajuns sa ma opresc la acest verset ca sa-mi dau seama ca decizia Mitropoliei de a acorda imprumut cu dobanda este gresita.

"Si, daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce plata aveti? Doar si pacatosii dau imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi. Voi iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati imprumut, nimic nadajduind in schimb si plata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, caci El este bun cu cei nemultumitori si rai (Luca 6, 32-35)".
Reply With Quote
Vechi 16.03.2011, 16:46:26
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
E de ajuns sa ma opresc la acest verset ca sa-mi dau seama ca decizia Mitropoliei de a acorda imprumut cu dobanda este gresita.

"Si, daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce plata aveti? Doar si pacatosii dau imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi. Voi iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati imprumut, nimic nadajduind in schimb si plata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, caci El este bun cu cei nemultumitori si rai (Luca 6, 32-35)".
Si eu sunt de parere ca activitatea filantropica a Bisericii are totusi niste limite prescrise chiar de Scriptura. Consider ca pot fi gasite cai de a-i ajuta material pe clerici si pe credinciosi fara a face compromisuri de acest fel. Pacat ca nu le cautam, ca nu "manam mai la adanc", pentru a le afla. Ne e mai usor -si mai profitabil - sa ramanem numai "la suprafata".
Reply With Quote
Vechi 16.03.2011, 17:48:00
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Depinde, daca il astepti dupa invierea celor adormiti e ok, daca inainte atunci e o mare naivitate.
Sau trebuia sa fie o metafora?
Pai daca ar darui toti iubire si har atunci si Dumnezeu ar fi printre noi. Iar daca Dumnezeu ar fi printre noi peste tot si tot timpul nu ar mai fi Rai? Ca unde e Dumnezeu acolo e Rai. Poate fi luata si ca metafora.
Vechi 16.03.2011, 17:59:19
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan_strainul Vezi mesajul
Va rog sa ma iertati si sa nu ma Intelegeti gresit azi am vazut la Pro tv ca Biserica sa transformat In casa de ajutor reciproc
Cum adica "Biserica S-A TRANSFORMAT in casa de ajutor reciproc " ???

Faptul ca Biserica infiinteaza o institutie cu caracter mirenesc o transforma in acea institutie ?
Biserica are un spital in Iasi, se numeste "Providenta" _ asta inseamna ca Biserica s-a transformat in unitate medicala ??

Din cate am citit si am auzit, ideea initiala a fost cea a unei CAR pentru preoti, deci ceva cu "circuit inchis", dar apoi ideea s-a extins si a devenit CAR a clericilor si mirenilor.
Cine nu vrea, nu participa. cui nu-i convine, sta deoparte.
De ce atata tulburare ?

Biserica nu obliga pe nimeni sa vina la Liturghie, sa aprinda lumanari, sa stea in genunchi _ fiecare face acest lucru daca simte nevoia !
Tot asa, nu e nimeni obligat sa cotizeze la aceasta CAR sau sa se imprumute de la ea.

Da, zice Biblia sa nu se faca ceea ce numim "camata".

Daca am vrea sa respectam aceasta indicatie, ar trebui ca nici un om cu adevarat credincios sa nu apeleze la serviciile bancilor, fiindca se face partas celor care dau bani cu camata (dobanda).

Daca se respecta aceasta prescriptie biblica , nu ar fi existat niciodata banci in lumea crestina.

Aceasta CAR nici macar nu e o banca; scopul ei nu e sa inmulteasca banii cuiva, nici sa stocheze avutiile cuiva. S-a vrut o forma de cooperare intre credinciosii Bisericii, clerici si mireni.
Intelege fiecare cat poate si face fiecare cum crede ca e mai bine.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2011, 18:03:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul

Asta de la individ la individ, de la o institutie la individ treaba e alta.
Profit ma indoiesc ca este cine stie ce.

Cui i se pare ca gestul nu e suficient de caritabil, sa faca o comparatie cu imprumuturile de la banci.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2011, 18:10:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Si eu sunt de parere ca activitatea filantropica a Bisericii are totusi niste limite prescrise chiar de Scriptura. Consider ca pot fi gasite cai de a-i ajuta material pe clerici si pe credinciosi fara a face compromisuri de acest fel. Pacat ca nu le cautam, ca nu "manam mai la adanc", pentru a le afla. Ne e mai usor -si mai profitabil - sa ramanem numai "la suprafata".
Cum? Sa li se dea bani in pierdere? Fara dobanda, fara garantii?
Pai s-ar face la imprumuturi (de luat, nu dat) o coada de ortodocsi increstinati peste noapte mai ceva ca la sfintitele moaste.
Ca luatul nu e ca datul.

Problema e cu datul, unde sa gasesti naivii care sa-i convingi sa renunte la banii care poate i-au adunat cu sacrificii, in favoarea altora care poate ii vor cheltui fara cine stie ce retineri ca deh, doar nu e ban muncit.

Last edited by AlinB; 16.03.2011 at 18:17:46.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce parere aveti despre vise? patricia2006 Generalitati 17 15.04.2018 21:52:00
Ce parere aveti despre.... mihnea45 Generalitati 10 22.10.2010 15:27:53
Ce parere aveti despre OZN-uri? alexdu Generalitati 52 04.02.2010 18:46:56
Ce parere aveti despre margarina? emiliabirgau Generalitati 33 03.09.2009 20:16:48
Ce parere aveti despre antropozofi ??????? ARHANGHELUL Generalitati 10 07.01.2007 17:47:54