Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.03.2011, 11:51:55
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

1. AlinB sau cine intreba mai sus - alta este problema cred.
Nu e vorba sa-si faca manastirile pagina de internet. Daca ar face-o altcineva pentru ele, ar fi totusi bine, ca sa mai vada lumea si sa inteleaga unele lucruri, sa cunoasca si aceasta parte a credintei. Cand ma uit la discutiile de aici si la intrebarile fara raspuns, asupra monahismului si manastirii, chiar cred ca este necesar.
Este vorba insa mai ales de a gasi pe internet adresele manastirilor. Asta nu trebuie s-o faca ele, ci crestin priceputi in ale internetului (ca de ex. adminul nostru).
In felul asta se pot gasi informatii utile despre manastiri, biserici, pentru cei care le cauta. Unii vor sa mearga acolo, altii sa trimita donatii, acatiste, etc.
Altii vor sa cumpere lucruri care se fac numai acolo: vesminte preotesti, icoane, carti etc.

Eu de exemplu ma intreb de unde se pot cumpara anumite icoane si chiar vesminte pentru copiii care ajuta preotul, sau macar asa material ca sa le coasa parintii.
Unde pot afla aceste informatii?

2. Eu gandesc la fel ca Marius aici si am mai spus-o (si am scris-o in semnatura). Credinta nu inseamna numai retragere in rugaciune si izolare, ci si iubire de aproape. Exact asa cum citeaza Marius, Iisus indeamna oamenii sa se ajute si sa se iubeasca.
Si se stie f.bine cum faceau sfintii.
Ei nu stateau in manastire, sau ascunsi, ci umblau prin lume si propovaduiau, ajutau oamenii concret.

@Antoniap si altii - in vietile sfintilor, indiferent in care carte, scrie cum faceau ei. Si asa s-a raspandit credinta in Iisus. N-a stat inchis in manastire.
De fapt erau monahi in felul de a fi, dar nu stateau in manastire.
Am inteles ca monahismul a aparut mult mai tarziu. Cine si de ce l-a inventat, nu stiu.

Manastirile au rol social de multa vreme. Pe vremuri chiar asa faceau toate din cate stiu eu.
Existau scoli pe langa manastiri, unde ajutau si maici (de calugari n-am auzit), bolnite.

Nu vad nimic rau in activitatea sociala a manastirilor. In felul asta nici nu mai sunt asa supusi tentatiei si pacatului, fiind ocupati si trupeste.

Singurul care ma ingrijoreaza este ce se inatmpla totusi cu acesti copii. Mi-e teama ca nu sunt formati pentru lumea de afara, poate chiar convinsi spre manastire, ca nu duc o viata corespunzatoare varstei lor (vesela, cu joaca, sport, cultura). Nu stiu cum este acolo.
Manastirea nu este totusi un loc pentru copii. Ah, un camin pe langa manastire, este altceva. Unde sa aibe jucarii, curte, sala de sport, sa mearga in oras la un teatru, la un concert, etc.

Si la fel ca si in cazul de la Valea Plopului ma intreb de ce nu sunt dati in adoptie. Cum sunt educati, cum sunt formati pentru viata si ce se intampla cu ei dupa ce ajung la majorat? Unde se duc?

Si de unde/cum sunt finantate manastirile pentru activitati sociale?
Vechi 26.03.2011, 13:14:38
spre_rasarit spre_rasarit is offline
Banned

Data înregistrării: 29.08.2010
Implicit

Sa dea Dumnezeu bine acestor copii..
Viata copiilor in manastire este viata langa scara, poarta raiului. O sa stie sa se fereasca de rau.
Sunt invatati sa munceasca, sa iubeasca binele.
In Rusia la un moment dat au fost doua idei. Unul al manastirilor care se uitau la a avea averi pentru ingrijirea saracilor si alte manastiri care doreau singuratatea si viata de pustie pentru inaintarea in rugaciune. Ambele au fost validate, sefii acestor curente au fost declarati Sfinti.

Cine e mai mare, cel ce ara secera si da saracilor sau cel ce se roaga lui Dumnezeu sa dea saracilor si Dumnezeu ajuta? Amandoi sunt mari. Nu e cazul nostru sa judecam. Parintele Paisie un mare rugator se ruga pentru orfani vaduve, binele obsstesc si multe altele si asa fac si alti multi calugari.

Cand societatea e bine, societatea se poate ocupa de orfanii, necajitii ei.

Sa ne rugam la Dumnezeu ca manastirile sa faca voia lui Dumnezeu si sa ne ferim a judeca.

Last edited by spre_rasarit; 26.03.2011 at 14:11:57.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2011, 20:51:03
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de spre_rasarit Vezi mesajul

Sa ne rugam la Dumnezeu ca manastirile sa faca voia lui Dumnezeu si sa ne ferim a judeca.
Asta e problema, calugarii fac ascultare de superior, nu fac nimic de capul lor. Unii avand grija de copii orfani, altii facand slujbe, iar altii ducandu-se cu vacile. Nu e nici unul mai prejos decat celalalt, pentru ca toti fac acelasi lucru: ascultare.
Vechi 27.03.2011, 00:21:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. AlinB sau cine intreba mai sus - alta este problema cred.
Nu e vorba sa-si faca manastirile pagina de internet. Daca ar face-o altcineva pentru ele, ar fi totusi bine, ca sa mai vada lumea si sa inteleaga unele lucruri, sa cunoasca si aceasta parte a credintei. Cand ma uit la discutiile de aici si la intrebarile fara raspuns, asupra monahismului si manastirii, chiar cred ca este necesar.
Ce spui tu nu se poate face stand bine mersi la sute de km de o manstire si rasfoindu-i pagina de prezentare pe Internet.

Citat:
In felul asta se pot gasi informatii utile despre manastiri, biserici, pentru cei care le cauta. Unii vor sa mearga acolo,
Pentru cei care vor sa intre efectiv in contact cu o manastire, cred ca cel mai bun ghid in acesta directie este o dorinta arzatoare si ajutorul lui Dumnezeu, nu clicii cu mouse -ul.

De o manastire anume poti auzi ceva veridic de la cineva care a fost acolo, nu de pe google.

Citat:
altii sa trimita donatii, acatiste, etc.
La fel ca mai sus.

Citat:
Altii vor sa cumpere lucruri care se fac numai acolo: vesminte preotesti, icoane, carti etc.
De obicei astea se comercializeaza in regim cu circuit inchis si cererea depaseste oferta, daca cineva e destul de fudul sa vrea ceva anume dintr-un loc anume, e bine sa faca nitel efort.

Citat:
Eu de exemplu ma intreb de unde se pot cumpara anumite icoane si chiar vesminte pentru copiii care ajuta preotul, sau macar asa material ca sa le coasa parintii.
Unde pot afla aceste informatii?
Sunt orase in care sunt magazine cu articole bisericesti. Pana nu de mult aici era si in Mall unul.
Daca nu, intrebi la cel mai apropiat contact cu lumea ortodoxa, acolo unde esti.
Banuiesc ca in unele parti din Occident asta e ceva mai dificil.

Citat:
2. Eu gandesc la fel ca Marius aici si am mai spus-o (si am scris-o in semnatura). Credinta nu inseamna numai retragere in rugaciune si izolare, ci si iubire de aproape. Exact asa cum citeaza Marius, Iisus indeamna oamenii sa se ajute si sa se iubeasca.
Si se stie f.bine cum faceau sfintii.
Ei nu stateau in manastire, sau ascunsi
, ci umblau prin lume si propovaduiau, ajutau oamenii concret.
Cat traieste omul invata.
Afla ca au fost si sfinti din astia.
Poate in postul asta auzi si tu de Sf. Maria Egipteanca, si e doar un singur exemplu din multe altele care iti infirma teoria.

Citat:
Am inteles ca monahismul a aparut mult mai tarziu. Cine si de ce l-a inventat, nu stiu.
Nu stii, sau nu vrei sa stii? Ca informatia este, chiar si pe Internet.
Te-ai obosit sa cauti?

Pai la ce ne mai trebuie pagina de prezentare pe Internet pentru manastiri cand nici crestinismul nostru nu-l cunoastem (desi este pe Internet) in schimb ne dam mari cunoscatori..

Citat:
Nu vad nimic rau in activitatea sociala a manastirilor. In felul asta nici nu mai sunt asa supusi tentatiei si pacatului, fiind ocupati si trupeste.
Da, pai stiti, manastirile, locurile alea unde calugarii si maicutele merg la masa de trei ori pe zi, la biserica de 3 ori, in rest taie frunza la caini si de asta ii cuprind si ispitele, nu ca pe noi astia sfintiti prin munca..

Apropo, mai citeste si tu prin Pateric, si poate afli de ce pe capul unui calugar stau cate o legiunie de diavoli cu incercaris si ispite si cate un oras intreg (poate si ala in care stai si tu) este doar un singur drac si ala dormind mai toata ziua.
Si ai sa intelegi ca nu mai ai motive nici de fudulie, nici de blamat inutil pe altii pentru lucruri care nu le cunosti.

Citat:
Singurul care ma ingrijoreaza este ce se inatmpla totusi cu acesti copii. Mi-e teama ca nu sunt formati pentru lumea de afara, poate chiar convinsi spre manastire, ca nu duc o viata corespunzatoare varstei lor (vesela, cu joaca, sport, cultura).
...educatie sexuala..

Citat:
Nu stiu cum este acolo.[/b]
Manastirea nu este totusi un loc pentru copii. Ah, un camin pe langa manastire, este altceva. Unde sa aibe jucarii, curte, sala de sport, sa mearga in oras la un teatru, la un concert, etc.
...la o discoteca..de ce nu?

Citat:
Si la fel ca si in cazul de la Valea Plopului ma intreb de ce nu sunt dati in adoptie.
Ti s-a mai raspuns deja de cateva ori dar binenteles te prefaci ca nu vezi, pentru ca ai deja fixurile tale.

Citat:
Cum sunt educati, cum sunt formati pentru viata si ce se intampla cu ei dupa ce ajung la majorat? Unde se duc?
La fel ca mai sunt, banuiesc ca sunt intrebari retorice pentru ca realitatea nu prea te intereseaza, ai deja pregatite raspunsurile tale.

Citat:
Pai cum de unde..trebuie sa fie un secret murdar pe undeva, nu?
Ca si viata de manastire, plina de ispite venite din lene si lipsa de ocupatie.

Last edited by AlinB; 27.03.2011 at 00:31:05.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2011, 12:41:13
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Implicit Sophia, trezeste-te!

Orfelinatele "laice" nu sunt locurile cele mai bune pentru a creste un copil, de aici si ideea ca ingrijirea in sistem maternal e net superioara (de fapt asa si este); iar din punct de vedere al grijilor despre cum vor fi copii acestia mai tarziu...nu stim cum vor fi, nu vor merge la facultati particulare, nu vor avea masini la 18 ani si nu vor merge la Mall, dar vor avea o viata adevarata, in care vor sti ceea ce este o comunitate suportiva, care sunt valorile reale si vor avea posibilitatea sa se dezvolte cinstit. Categoric nu vor beneficia de situatia materiala a unui copil dintr-o familie instarita. Tu stii ce se intampla cu copii din orfelinate la 18 ani? Ce ajung ei? Stii ca foarte multi nu ajung in orfelinate sub forma de bebelusi mici si dragalasi, ci copii mai mari, care au vazut si trait orori, care apoi imprastie orori in jur si pentru altii. Ceea ce se intampla la manastire e incomparabil mai bine decat orice crestere "adecvata la viata actuala".
Reply With Quote
Vechi 27.03.2011, 17:02:30
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

@AlinB - daca tu atata reusesti sa intelegi dintr-un mesaj, este pacatul tau, nu al meu.
Suntem in Postul Pastelui si tu dai cu bata in oameni. Nici macar virtual nu se face asa ceva. Si te mai numesti crestin si ortodox.
Daca tu ai alta parere asupra temei in speta, spune-o si gata. Dar nu te lua de persoana altuia fiindca scriu ce gandesc ei.
Pe scurt la ceea ce ai spus tu:
1. Stiu cum este in manastiri si de aceea am spus ca nu e bine sa fie tinuti copiii acolo. Eventual, asa cum spui sa fie un centru pe langa manastire unde sa fie si laici.

2. Maria Egipteanca n-a stat in manastire, ci in pustiu. Poate gresesc, dar asa stiu. Ah, ca s-au facut mai tarziu sfinti dintre monahi. Este alta treaba.
Eu vorbeam de cei de acum 2000 ani, Sf. Apostoli, Sf. Evanghelisti etc..Si chiar am citit despre acestia.

3. Spuneam sa fie adresele manastirilor si bisericilor undeva. Ce este rau in asta? Sa stie omul unde sa se duca.

Si bine ca mi-ai spus ca manastirile vand vesmintele si icoanele in circuit inchis. Macar nu mai cautam.
Si nu stiu in ce orase (din tara) ai vazut tu magazine cu obiecte (vesminte mai ales) ortodoxe. Alea care sunt, sunt catolice.
Si nu, in vest nu se gaseste asa ceva. Cate un parinte cu relatii mai obtine unul din tara.

4. Daca acei copii nu sunt retinuti in manastire si facuti monahi, atunci au nevoie si de educatie lumeasca (nu numai religioasa, de manastire), inclusiv, daca tot ai spus-o, de cea sexuala. Mai ales fetele trebuie sa stie ce le asteapta in casatorie si facerea de prunci.

5. AlinB si arwein - tocmai ca sunt f. treaza si stiu ce se intampla cu acei copii la 18 ani. Ajung pe strada. Vezi baiatul poet din gara Sinaia si altul care scria ai ci pe forum necajit, mai acum cateva luni.
De aceea spun mereu ca acesti copii au nevoie de familii, sa fie infiati.
Nici caminele si nici manastirile nu ii pot tine dupa 18 ani.
Si de la manastire ajung tot in strada, daca nu se calugaresc.
Sunt milioane de oameni care nu pot avea copii si isi doresc. Daca spuneti ca nu este crestin sa mearga la medic pentru copil, macar sa poata infia.
Vechi 29.03.2011, 12:32:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Sohpia,

Foarte pe scurt, daca esti in post, ar trebui sa te abtii de la afirmatii calomnioase la adresa calugarilor, altfel sa nu crezi ca din cauza postului nu poti fi criticata.

Care sunt acele afirmatii, am subliniat mai sus si n-am sa reiau.
Dar daca insisti..

Parerile tale despre cum ar trebui sa fie orfeliniatele aflate in grija manastirilor nu cred ca au vreo importanta, eu cred ca cei de acolo stiu mult mai bine decat tine ce e bine pentru acei copii.

Ce se intampla cu ei cand devin majori, iarasi n-ai de unde sa stii dar vad ca iti place la culme sa-ti dai cu parerea, oricat de nefast ti-ar fi lucrul asta.

In ceea ce priveste adoptia ti s-a mai spus ca este o chestiune de legislatie si avem mari probleme cu legislatia in acest sens, dar preferi sa fii oarba si surda si sa construiesti artificial capete de acuzare ba impotriva manastirilor care se ocupa de acesti copii, ba impotriva par. Tanase, etc.

Nu stiu si nu cred ca cineva a spus ca nu poti merge la medic daca ai probleme de fertilitate, crestinii sunt impotriva fertilizarii in vitro, ceea ce este cu totul altceva.

Harta manastiri (nu ca te-ar interesa pe tine personal):
http://www.crestinortodox.ro/harta/
http://e-mistic.org/html/mm.html

Magazine cu obiecte bisericesti si orase unde sunt deschise (in Romania) gasesti gramada daca ai curiozitatea sa folosesti google (binenteles ca n-ai, doar vroiai sa-ti dai cu parerea).

In Occident este mai problematic, dar nu imposibil daca chiar te intereseaza ceva anume (binenteles ca nu, doar vroiai sa arati ca nu stii despre ce vorbesti).
Reply With Quote
Vechi 29.03.2011, 23:53:20
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

N-am facut nici o afirmatie calomnioasa la adresa calugarilor.
Nici nu m-am legat de calugari in vreun fel.
Singurul lucru pe care l-am spus si il sustin in continuare este ca este bine ca monahii sa se implice social, dar sa fie un camin pe langa manastire si nu sa stea copiii direct in manastire.
Am dreptul sa-mi spun o parere pe forum, la o tema de discutie, sau nu?
Imi interzici tu?
Eu tie nu-ti interzic.
Si nu acuz pe nimeni. Stiu ca legislatia este asa cum este si impotriva ei ar trebui sa militati si nu impotriva mea, sau a altor oameni nevinovati.

Copiii au nevoie de familii iubitoare si nu de orfelinate, indiferent unde ar fi ele si sub ce forma.

Sunt milioane de oameni care pot sa ofere astfel de familii, caldura, ingrijire, educatie. De ce sa nu ii ia ei?

Si as vrea sa te hotarasti totusi si sa ne spui aici ce avem voie sa facem noi, cei fara copii?
In vitro nu, adoptie nu, ca e mai bine sa stea copii adunati in camine.
De fapt ce vrei de la noi? Ca pentru tine nimic nu este crestin, orice am vrea sa facem.
Vad ca esti cu orice pret impotriva noastra. De ce?
Ar trebui sa te reclam la admin pentru modul in care scrii si lovesti in oameni.
Dar nu o fac. Ai sa simti si tu o data poate anumite lucruri si ai sa intelegi.

In rest am sa caut ce am nevoie, fara ajutorul tau. Daca poti sa afirmi asa ceva despre manastiri, ca lucreaza numai in circuit inchis, le calomniezi tu.
Vechi 30.03.2011, 00:55:16
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

Singurul care ma ingrijoreaza este ce se inatmpla totusi cu acesti copii. Mi-e teama ca nu sunt formati pentru lumea de afara, poate chiar convinsi spre manastire, ca nu duc o viata corespunzatoare varstei lor (vesela, cu joaca, sport, cultura). Nu stiu cum este acolo.

Si la fel ca si in cazul de la Valea Plopului ma intreb de ce nu sunt dati in adoptie. Cum sunt educati, cum sunt formati pentru viata si ce se intampla cu ei dupa ce ajung la majorat? Unde se duc?

Priveste scenele din prima postare si atunci vei afla "cum este acolo". .. Daca esti "ingrijorata".

Dar ca idee generala: avem in viata un singur scop - mantuirea.
Nu traim nici pt distractii, nici pt sport, teatru, concerte si ce mai enumeri acolo.. Daca un copil ajunge credincios si increzator ca Dumnezeu il tine in viata, ii poarta de grija si ii numara pasii (caci asa este), atunci a invatat esentialul.
Restul sunt detalii fara importanta din perspectiva eternitatii.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2011, 14:43:03
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
....
Dar ca idee generala: avem in viata un singur scop - mantuirea.
Nu traim nici pt distractii, nici pt sport, teatru, concerte si ce mai enumeri acolo.. Daca un copil ajunge credincios si increzator ca Dumnezeu il tine in viata, ii poarta de grija si ii numara pasii (caci asa este), atunci a invatat esentialul.
Restul sunt detalii fara importanta din perspectiva eternitatii.
Pana la eternitate trebuie sa traim viata de acum; cu bune, cu rele, imbracati, hraniti, cu servicii de pe urma carora sa ne permitem hainele si mancarea, etc. Inteleg ca unii dintre noi chiar nu au grija zilei de maine, ci numai pe cea a eternitatii dar le-as sugera sa-si imagineze cum ar fi sa nu aiba nici unul din soti de munca si sa mai aiba si 2-3 copii de crescut.
Atunci cand 29 de copii din clasa merg la spectacol la Teatrul de papusi (extrem de periculos si de pierzator de suflete!!), va rog sa ii tineti fiului / fiicei discursul cu ne-esentialitatea actului de cultura in educatia unui copil. Sunt convinsa ca va intelege.

A te duce la o "distractie" nu inseamna ca-ti traiesti viata pentru respectiva distractie. A practica un sport nu inseamna ca-ti dedici intreaga existenta acelui sport. A te duce la teatru o data pe an nu inseamna ca-ti faci idol din aceasta arta, samd.
Constat ca ortodoxia ajunge din urma islamul in ceea ce priveste distrugerea culturii si a artelor. Din fericire insa, la ortodocsi inca mai sunt oameni cu capul pe umeri care sa inteleaga ca vizionarea unei piese de teatru nu e incompatibila cu mantuirea. Sper ca numarul acestor persoane sa creasca iar extremistii sa ramana intr-o periferica si aculturala minoritate.
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Parinti si copii maria55 Generalitati 36 12.04.2015 10:05:02
Sfinti copii Ekaterina Spiritualitatea ortodoxa 19 22.02.2014 05:25:35
Copii din orfelinate UNNOOM Generalitati 0 20.12.2012 14:10:19
rugaciune pentru copii ginabadea Pocainta 4 19.03.2010 00:38:42
post/ copii blueyesa82 Nunta 20 23.11.2009 12:02:48