![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar stiam ca Dumnezeu cand a facut pamantul utima zi ,a7a ,asta fiind Duminica,s-a odihnit.Nu s-a odihnit apoi a facut pamantul.Pt. mine e aceeasi doar ca ignor acea liniutza rosie care delimiteaza saptamanile pe calendar.
|
|
||||
|
||||
![]()
Pace vouă!
Mă bag și eu (sunt adventist) în discuție după ce am citit tot thread-ul. Și.. Oh boy! Chiar e nevoie de pace pe-aici! Discuția a început calm dar se termină cu tunete, fulgere și ban-ări de user-i. Diferența între religii/confesiuni este unul dintre cele mai delicate subiecte de discuție. Trebuie multă diplomație, răbdare și mai ales dragoste frățească (mai ales din partea adventiștiolor pt că acum jucăm în deplasare - ne aflăm pe un forum ortodox). E clar că niciun forumist care și-a susținut fierbinte punctul de vedere nu o să se lase convins de cealaltă tabără. La ce cred eu că folosește toată încleștarea asta este cazul celor care află de abia cum că Duminica nu este de fapt ziua a șaptea a săptămânii. Iar în legătură cu ziua de odihnă pot citi argumentele prezentate de ambele părți și pot decide pentru ei care argumente sunt de acceptat și care nu. |
|
||||
|
||||
![]()
Mă gândeam la următorul scenariu:
Plecăm de la ideea că Isus a spus să ne iubim unii pe alții. Acum, să presupunem că ne vom reîntâlni în ceruri mântuiți și sâmbetiști și duminicali (toți care suntem aici pe thread-ul ăsta). Credeți că o să se întâmple ceva de genul următor? Mergem la Iisus și-l întrebăm: "Avem o dispută. Care este ziua de odină, Sâmbăta sau Duminica?" Și Iisus o să ne răspundă fie una fie alta. Iar "câștigătorii" o să se întoarcă spre "învinși" și o să le zică: "Aha, v-am spus, dar n-ați vrut să ne ascultați rătăciților/sectanților/tradiționaliștilor șamd !" Unde ar mai fi iubirea de care ne spunea Iisus? Să nu ne încingem așa tare la discuție că doar suntem frați în Hristos. Last edited by Galaxy; 31.03.2011 at 21:35:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scrie doar "zi una", "ziua a doua" etc. Dupa calendarul evreiesc, saptamana incepe cu ceea ce azi cunoastem drept duminica. In Evangelii, cand se relateaza despre modul in care s-a descoperit ca Hristos a inviat, scrie ca femeile si ulterior unii dintre apostoli au venit la mormant in prima zi a saptamanii. E vorba de prima zi a saptamanii evreiesti, care mai tarziu a fost numita Kyriaki Hemera sau duminica. Pentru noi e mai important ceea ce spune Scriptura Noului Testament despre tablele de piatra si cele ale inimii acesta e raportul dintre legea mozaica si cea hristica. Si mai spune ceva: "Și o astfel de încredere avem în Hristos față de Dumnezeu; nu că de la noi înșine suntem destoinici să cugetăm ceva ca de la noi înșine, ci destoinicia noastră este de la Dumnezeu, Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu. Iar dacă slujirea cea spre moarte, săpată în litere, pe piatră, s-a făcut întru slavă, încât fiii lui Israel nu puteau să-și ațintească ochii la fața lui Moise, din pricina slavei celei trecătoare a feței lui, cum să nu fie mai mult întru slavă slujirea Duhului ? Căci de a avut parte de slavă slujirea care aduce osânda, cu mult mai mult prisosește în slavă slujirea dreptății." Si mai scrie apostolul urmatoarele: "Dar mințile lor s-au învârtoșat, căci până în ziua de azi, la citirea Vechiului Testament, rămâne același văl, neridicându-se, căci el se desființează prin Hristos; ci până astăzi, când se citește Moise, stă un văl pe inima lor." Unii isi intemeiaza argumentatia pe degetul lui Dumnezeu si pe tablele de piatra (ale Vechiului Testament) mai sus mentionate. Noi ne intemeiem argumentatia pe Fiul lui Dumnezeu si pe Noul Testament. Poate mi se pare doar, insa cred ca Galaxy supune atentiei urmatoarea problema: este ziua odihnei o problema de viata si de moarte ? Mantuirea depinde esential de numele zilei de odihna ? Din cate stiu, in ortodoxie ziua de odihna nu este dogma, indiferent de argumentatia biblica. Mai stiu ca esentiale sunt pentru mantuire: harul (prin sf. Taine, incepand cu Botezul si culminand cu Euharistia), credinta si faptele bune. Credinta fara fapte moarta este (Iacov), iar fara har este insuficienta (cum sa mai primeasca omul har, daca lipsesc faptele ??). Harul fara credinta se pierde, si la fel fara fapte bune. Faptele bune fara credinta (nici nu mai vorbim de har) sunt simple efuziuni sentimentale...sau poate chiar mai rau: propaganda pentru propria persoana. Cand nu aveam credinta (de har nici numai incape discutie!), totusi faceam fapte bune, dar cred ca eram mai degraba incadrat la definitia cinica a altruismului: "arta de a te servi de altii avand aerul ca le vrei binele". |
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca legile sapate in inima de Domnul Hristos, contin si legile sapate in piatra. Dar nu numai ca le contin, le desavarsesc. Ziua de odihna din porunca sapata in piatra si care reprezenta a 7-a parte din timpul tau, cel dedicat Domnului, se desavarseste nu printr-o alta zi de odihna, ci printr-o odihna permanenta in Domnul. Cand Il ai pe Hristos in inima nu mai e nevoie sa celebrezi o anumita zi de odihna, ci toate zilele I le dedici Domnului. Nu numai legea e scrisa atunci in inima ci si Domnul Odihnei se afla prin har in inima ta. Iar tu nu mai trebuie sa aduci jertfe exterioare, ci insasi inima ta sa o daruiesti Domnului. Iar Domnul va sfinti si binecuvanta toate zilele tale.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Saptamana Patimilor | admin | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 71 | 04.05.2013 16:00:01 |
Prima Duminica dupa Pasti? | georgeval | Diverse Sarbatori | 4 | 09.05.2011 16:24:33 |
Saptamana branzei | florinrusu | Nunta | 5 | 20.02.2009 09:14:12 |
Prima ninsoare!... | silverstar | Generalitati | 9 | 24.11.2008 17:49:12 |
Saptamana Patimilor | iosif | Din Noul Testament | 21 | 23.04.2008 12:56:11 |
|