Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.07.2007, 09:32:55
AlexandruC AlexandruC is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.07.2007
Implicit

Dintr-o scrisoare a unui inalt prelat roman cu privire la Ecumenism
Are perfecta dreptate!!!

Problema ecumenismului se vântură astăzi mai cu seamă de unii călugări care nu prea au altceva de-a face. E un subiect, aș zice, la modă. Fiecare spune ce crede sau ce aude, judecă, critică dar nimeni nu se interesează mai îndeaproape despre acest subiect și nimeni nu poate aduce o vină precisă (compromis dogmatic, relativizarea Ortodoxiei) vreunui ierarh sau teolog al nostru care participă la întruniri ecumenice. Mai întâi de toate, în toate forurile ecumenice se respectă în mod absolut credința fiecăruia și nimeni nu pretinde nimănui să facă vreun compromis. Scopul acestor întâlniri este acela ca oamenii să se cunoască mai bine, fiecare cu credința și cu tradiția lui. Participarea ortodoxă este absolut necesară tocmai pentru că noi am păstrat credința și tradiția Bisericii nedespărțite și că avem o mare bogăție mistică, duhovnicească pe care o putem împărtăși și celorlalți. Pe de altă parte, noi nu putem să impunem nimănui să ne urmeze (nici Hristos n-a făcut aceasta), ci doar să dăm mărturie de tezaurul nostru de credință și spiritualitate. Și foarte mulți înțeleg, adoptă câte ceva de la noi sau chiar se convertesc la Ortodoxie.
Numai eu am primit în Biserica Ortodoxă de când sunt în Germania peste 100 de persoane care au venit de la alte culte. E adevărat că cei mai mulți au intrat în Biserica Ortodoxă datorită căsătoriei lor cu românce (români).
Dacă Prea Fericitul l-a primit pe Papa la București nu înseamnă că a făcut compromisuri dogmatice, ci este vorba de un elementar bun simț, în virtutea căruia nu refuzăm pe nimeni din cei ce ne cheamă să-i primim la noi. Și noi avem aici în fiecare duminică la Sf. Liturghie mai mulți catolici sau evanghelici care însă nu se împărtășesc ci doresc să se roage cu noi. Ei sunt căsătoriți cu români, dar își păstrează credința lor. Alții cum am spus se convertesc.
Dar niciodată nu mi-a trecut prin cap că trebuie să-i scot afară din biserică pentru că nu sunt ortodocși. Dacă aș face aceasta ar însemna că ofensez pe Duhul Sfânt care i-a adus la biserică cu dorința sinceră de a se ruga.
Să nu creadă cei care ne osândesc că acești oameni de bună credință sunt conștienți că sunt eretici și că persistă de bunăvoie în erezia lor. Toți creștinii din Bisericile tradiționale: Catolică și Evanghelică au moștenit o tradiție la care cei mai mulți țin și pe care vor s-o respecte.
Așa cum noi ne-am născut în Ortodoxie pe care o iubim, cu care ne identificăm tot așa și aceștia își iubesc credința lor, dar mulți găsesc la noi ceea ce nu au în bisericile lor: căldura slujbelor, a cântărilor, frumusețea icoanelor.
Întâlnesc mereu catolici sau protestanți care mă uimesc prin viața lor curată, prin iubirea lor sinceră, prin respectul față de străini, prin jertfelnicia lor, prin simplitatea lor. Aceștia sunt mai buni decât foarte mulți creștini ortodocși care nu sunt ortodocși decât cu numele iar în realitate sunt mai păgâni decât păgânii și mai eretici decât cei pe care noi îi socotim eretici. Sigur că vor fi și la catolici și la protestanți creștini doar cu numele. Dar nu este al meu a-i judeca. Eu mă văd pe mine și pe cei de o credință cu mine peste care Dumnezeu m-a pus învățător și părinte.
E adevărat că sunt și părinți cu nume mare care vorbesc împotriva ecumenismului. Dar iarăși pentru că nu cunosc deloc realitatea. Unii sunt chiar influențați de anumite personae bolnave de ecumenism care până la urmă întăresc ceea ce afirmă acele persoane. Cunosc cazuri foarte concrete! Totul este deci o lipsă de informare și de cunoaștere a realității.
Pe de altă parte, trebuie să ne gândim și la rugăciunea Mântuitorului “ca toți să fie una” și să încercăm să ne apropiem de ceilalți creștini pentru că altfel musulmanii și necreștinii se vor înmulți tot mai mult văzând ura dintre creștini.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2007, 13:40:13
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Nu domnule, ashe este intotdeauna, frumos la inceput, aproape ca-tzi dau lacrimile de emotzie ca in final sa se transforme in fiasco pentru adevaratzii, sarmanii creshtin-ortodocshi, cei mai pacalitzi... poi ideea asta ca sunt respectate la intruniri credintzele fiecaruia o intalnim shi la intrunirile unor cluburi unde nu conteaza in cine crezi shi cui te inchini shi cum ii spui la Dumnezeu, ca cica pentru tolerantza tzi se respecta alegerea shi credintza shi nici nu se discuta asha ceva ca sa nu-i afecteze pe ceilaltzi... un fel de tolerantza tacita... shi toate se supun scopurilor intrunirii de club, shi la toate s-au gasit solutzii pacifiste... shi daca esti masificat atunci e mai ushor sa intrii in turma de vite shi sa tacidingura shi sa ascultzi de cel ce conduce clubul, asha cum fac shi ceilaltzi mai vechi, din alte culte mai mari, mai puternice, cu experientza mai mare, cu vechi stadii shi cunoshtiintze, care cica sa straduie sa respecte pe cele ale lor fara a atenta la ale tale... mie nu-mi place scrisoarea ca da apa la moara la ecumenishti... nevazand nimic nociv, totul fiind ca-ntr-o fratzietate roz-creshtina... pana se-ntoarce roata... de ce nu ne vedem noi oare de ortodoxismul nostru, de pacatoshii shi nenorocitzii noshtrii, nu avem destui? Chiar se mentzioneaza ca suntem mult mai rai ca ceilaltzi, deci nu este de lucru dinbelshug? Daca ceilaltzi pare-se ca-s mai buni, atunci macar de ce nu le dam pace?

Poi da filoxenia trebuie urmata mai ales daca suntem cu adevarat ortodocshi sau buni romani cu traditzie, iar ceilaltzi care vin sa se roage din alte culte creshtine, foarte bine, dar trebuie sfatuitzi sa vina la ortodoxie sau sa mearga la credintza lor ca nu cred ca se prea accepta prea multa vreme, nu e voie, ca sotzul sa fie de o credintza shi sotzia de alta credintza, se tolereaza dar in principiu mie mi se pare aberant... ???
Reply With Quote
Vechi 13.07.2007, 00:38:38
AlexandruC AlexandruC is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.07.2007
Implicit

Ma mir de ce suntem asa de inchisi!!!
Pana la urma e un dialog (sigur acum unii o sa spuna asta e naiv), de cateva decenii nicio confesiune nu a lasat nimic in ceea ce priveste doctrina si cultul, asa ca...
Cred ca intelegem ecumenismul ca avand finalitate de sincretism religios, dar nu e asa.
Eu provin dintr-un oras unde de secole confesiunile religioase au coexistat in armonie si pace, in fratietate si buna intelegere.
Ce e rau in a te intalni cu fratii tai, aceleasi creaturi ale divinitati, in a vorbi, in a te cunoaste, in a schimba experiente, in a invata unii de la altii, in a pune bratul ca intr-un sfarsit sa realizam ceea ce Mantuitorul ne-a poruncit ca "toti sa fie una"!
Cu stima, va salut pe toti!
Reply With Quote
Vechi 13.07.2007, 12:21:15
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlexandruC
Cred ca intelegem ecumenismul ca avand finalitate de sincretism religios, dar nu e asa.
Eu provin dintr-un oras unde de secole confesiunile religioase au coexistat in armonie si pace, in fratietate si buna intelegere.
Ce e rau in a te intalni cu fratii tai, aceleasi creaturi ale divinitati, in a vorbi, in a te cunoaste, in a schimba experiente, in a invata unii de la altii, in a pune bratul ca intr-un sfarsit sa realizam ceea ce Mantuitorul ne-a poruncit ca "toti sa fie una"!
Este frumos ce spuneti, si dvs. si IPS Serafim. Sa aratam iubire fata de semenii nostri, mai ales cand si ei sunt crestini, este o datorie.
Totusi, acestea sunt exemple de "ecumenism practic". Dialogul teologic oficial este insa altceva, riscurile sunt mai mari. Prezenta ortodocsilor in diverse organisme este cautata pentru a mari prestigiul acestora si pentru a linisti constiinta unor membri. Intr-un anume sens, ortodoxia este folosita pentru a gira moral unele organisme ecumenice. In contrapartida se ofera niste fonduri, burse, participari la conferinte, gazduirea ortodocsilor in biserici din Occident, etc.
Acesta este motivul pentru care s-au dat in vechime canoane ca ortodocsii sa nu se adune cu heterodocsi. Pozitia intransigenta a Bisericii determina in acei heterodocsi bineintentionati un examen de constiinta, urmat uneori de convertire.

Pericolul sincretismului religios exista. Prin tocirea treptata a dragostei pentru adevar, prin obisnuirea cu invataturile si practicile altora, peste ceva timp se va ajunge la proliferarea unor "ortodocsi" fara constiinta dogmatica.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2007, 14:04:59
Negroponte's Avatar
Negroponte Negroponte is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2006
Locație: Barlad
Implicit

ce parere aveti de declaratia papei ca romano-catolicii sunt unica si adevarata biserica?
Reply With Quote
Vechi 13.07.2007, 22:58:43
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

ASTA NE ARATA CA ECUMENISMUL ESTE RATAT DUPA UN SECOL DE DIALOGURI ;ne arata ca tre sa ne retragem din aceasta cacialma care se chiama ecumenism!:thumbsup:
Reply With Quote
Vechi 14.07.2007, 12:50:42
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Negroponte
ce parere aveti de declaratia papei ca romano-catolicii sunt unica si adevarata biserica?
Cred ca declareatia are valoare de document intern, nu aduce nimic nou (au mai fost declaratii de acest fel), reafirma dogma catolica, are rolul de a intari catolicismul.

Prin translatie, si BO face tot posibilul sa isi afirme pozitia.

Daca noi ortodocsii ne tot agitam "ca un pepsi expirat" la orice declaratie a papei nu facem decat "sa crestem actiunile" catolicismului.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2007, 00:01:32
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

ORIE DECLARATIE ARATA UN MOD DE GINDIRE ARE VA AVEA CONSECINTA IMEDIATA SAU MAI INDEPATATA SI PUTEM PREVEDEA DIN ACTE DECLARATII CA SINTEM DEPRTE DE CEEA CE VOR UNELE BO,ADICA UNIREA!
Reply With Quote
Vechi 15.07.2007, 13:42:04
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
ORIE DECLARATIE ARATA UN MOD DE GINDIRE ARE VA AVEA CONSECINTA IMEDIATA SAU MAI INDEPATATA SI PUTEM PREVEDEA DIN ACTE DECLARATII CA SINTEM DEPRTE DE CEEA CE VOR UNELE BO,ADICA UNIREA!
Declaratia nu aduce nimic nou! Care BO vor unirea?
Reply With Quote
Vechi 16.07.2007, 13:39:50
MARIUS_DANIEL MARIUS_DANIEL is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.06.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
ASTA NE ARATA CA ECUMENISMUL ESTE RATAT DUPA UN SECOL DE DIALOGURI ;ne arata ca tre sa ne retragem din aceasta cacialma care se chiama ecumenism!:thumbsup:
CORECT.Ai pus punctul pe I.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04
Ecumenism Tartaruga Biserici Protestante 230 04.12.2012 01:46:41
Ecumenism ancah Biserica Ortodoxa Romana 206 31.05.2010 03:51:19
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 16:10:49
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 09:35:57