![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vroiam de fapt sa spun ca prin cantarea asta se pune cumva semnul de egalitate intre Dumnezeu si episcop, ba chiar mai rau. Dumnezeu este Tatal si episcopul este stapan? Eu nu sunt de acord. Nu, nu sunt eu stapan nimanui si nu vreau sa fiu, cu o singura exceptie...a unui catel. Episcopul nu este stapan, nu este Dumnezeu, ci este un om. Nu ca mine, este altceva si il respect pentru asta, dar stapan nu-mi este. Intrebare: pentru patriarh ar fi aceeasi cantare cand vine in vizita undeva? Ca el este mai sus decat episcopul. Nu pricep...
|
||||
|
||||
![]()
Nu te mai tulbura Sophia. In Ortodoxie, cu cat esti mai mare cu atat trebuie sa slujesti mai mult. Titlul de stapan pentru episcop nu trebuie sa aiba sensul pe care noi il dam celor din lume. Stapanirea sa sta in purtarea de grija fata de cei pe care ii pastoreste, in jertfa pentru ceilalti.
Nici mie nu-mi plac formulele "Preafericitul", "InaltPreasfintitul", "Preasfintitul". Imi da senzatia ca nu mai lasa loc de smerenie, iar fara ea, nu putem realiza nimic placut Domnului. |
|
|||
|
|||
![]()
Și în Împărăția Cerurilor sunt ierarhii.
Aceste rânduieli sunt înscrise în dogmele Bisericii noastre. La Cincizecime când a coborât lumina peste Apostoli și i-a umplut de Duhul Sfânt aceștia la răndul lor umplându-se de Duhul Sfânt l-au revărsat asupra altor clerici dar și asupra mirenilor. Așa și cu episcopii sunt numiți preasfințiți deoarece prin harul pe care îl au revarsă har asupra preoților la hirotosire care la rândul lor o fac asupra altor clerici și mireni. Așa văd eu lucrurile. Cine suntem noi să judecăm sau să ne dăm cu părerea asupra rânduielilor bisericii și a formulelor de adresare înaltelor fețe bisericești? Dacă Dumnezei îngâduie aceasta înseamnă că așa trebuie să fie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desgiur, pe langa conotatia politica initiala, termenului "stapan", i se pot gasi astazi si intelesuri spirituale. Personal, in Biserica, prefer insa acestui termen cuvinte precum parinte, pastor, slujitor, deoarece consider ca arata mai deslusit relatia cu fiii sau cei pastoriti. |
|
||||
|
||||
![]()
PS Pimen
PS Sebastian PS Varsanufie Cat despre smerenia celor de langa noi, nu stiu daca este intelept sa ne pronuntam. Daca am fi smeriti, nu am vedea si nu am lua aminte la mandria celorlalti. Iar daca suntem mandri, ce rost are sa'i cautam pe cei smeriti, neurmandu'le ?! Slava lui Dumnezeu pentru episcopii pe care inca ii mai avem ! Si pentru preotii nostri, care inca slujesc dreptei credinte.
|
|||
|
|||
![]()
Era un verset daca i-mi aduc bine aminte care revela cuvintul lui Dumnezeu aproximativ asa:
"Sa ascultati de stapinii vostrii si de mai marii vostrii, caci de Mine ascultati." Asta evident presupune si intelepciune atit din partea sefilor cit si din partea subordonatului, maestrului si ucenicului. Deci nu o impunere arbitrara si nici o asculare orbeasca. Insa in rest ascultarea de superiori face parte din ascultarea de Dumnezeu, o slefuieste si o intareste. Iar daca maestrul este desavirsit cu atit mai mult prin el lucreaza calauzirea lui Dumnezeu de care trebuie sa ascultam. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Acelasi principiu il aplica si protestantii. Dar mergand pe aceeasi linie am putea sa ne intrebam cum de isi puneau mainile apostolii pe ceilati pentru a ii hirotonii? Cum de se plecau unii oameni in fata altor oameni, cand doar in fata lui Dumnezeu ne putem pleca? Vezi la ce concluzii ajungem cand ne bazam pe credintele proprii? Patriarhul e tot un episcop. Nu e mai sus ca demnitate sau ca putere de a invata.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Episcopii catolici | Mihnea Dragomir | Biserica Romano-Catolica | 145 | 16.11.2016 08:14:07 |
Sfintii nostri dragi | laurastifter | Generalitati | 14 | 23.02.2012 15:34:18 |
Episcopii necasatoriti contrazic cuvantul Scripturii ? | Erethorn | Preotul | 19 | 27.09.2011 17:20:43 |
Noi Episcopii ale BOR | PadreCory | Biserica Ortodoxa Romana | 1 | 29.05.2008 01:40:39 |
Pacatele parintilor nostri | veilur | Generalitati | 111 | 30.12.2007 14:42:18 |
|