Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
.
La voi cum decurg întîlnirile de genul ăsta?
|
Spre marea mea rusine, nu m-am dus pana acum la acest gen de intalniri, desi se organizeaza - sau se organizau intr-o vreme - seri duhovnicesti, pe o anumita tematica - aceea de anul trecut a fost Crezul, explicarea lui punct ca punct. Si eu preferam, pana la moartea bunicii, sa merg prin biserici mari, cu cor extraordinar, cu preoti foarte culti, care sa tina predici savante si lungi si frumoase... cand ma trezeam mai tarziu sau cand o duceam pe bunica la biserica, mergeam la aceasta de acum, care e mai aproape, dar nu are nici cor, nici predici lungi, variate - nu de alta, dar e plina numai cu persoane foarte foarte inaintate in varsta, care. cum vad ca a trecut ora 11, se si foiesc pe scaune. Ei, bunicii ii placea aceasta biserica, in ciuda mofturilor mele, spunand mereu ca muzica frumoasa si predica lunga nu conteaza asa, ci doar bunatatea de suflet a oamenilor. Intr-adevar, sunt niste preoti foarte inimosi, care, in opinia mea de pana atunci, erau mult prea inimosi si prea cautau sa ii multumeasca pe toti... Acum ma duc acolo duminica, mai mult in amintirea ei, si asa am realizat ca slujba se termina la 11 nu pentru ca ar scurta-o, ci pentru ca nu au cor si ca predicile sunt scurte si cam monotone, vorbindu-se mai mereu despre moarte, despre faptul ca nu luam nimic cu noi, despre faptul de nu a pizmui vecinul si de a transmite mai departe niste valori, pentru ca auditoriul este format, 90 la suta, din persoane care poate ca nu au auzit niciodata despre nu stiu ce sfant parinte traitor prin pustie, dar carora li se apropie, judecand dupa chip, iminentul sfarsit. Si asa am realizat ca preotii aceia sunt inimosi nu doar pentru fac poftele auditoriului, ci pentru ca se gandesc sa isi adapteze discursul si sa nu faca parada de cunostinte in fata cui nu trebuie. Asta e cateheza si prinde bine, am realizat acum, si la tineri. Iar carti duhovnicesti si predici sofisticate si intelectualizate, gen par. Galeriu sau Steinhardt, se gasesc, pentru tineri si maturi, pe net cu duiumul.
Dar daca nu ar fi murit bunica, nu as fi ajuns prea repede la aceasta concluzie.