![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Păi da MariS, dar de ce o dată separat, nu-ți mai dă voie să te întorci? Exemplul cu copilul l-am dat tocmai pentru a scoate în evidență faptul că și conștiința (perceprea noastră a Binelui și Răului) se formează în funcție de cum suntem crescuți și unde trăim. Un musulman are o părere despre Bine diferită de un creștin. La fel și un budist. Un om convins de faptul că ortodoxia e singura mântuitoare (și cine l-a convins dacă nu altul) și cu inteligența medie (iar, nu e vina lui) va fi foarte agresiv cu cei care sunt de altă părere și crede că e Bun acest lucru. Pe de altă parte, cel de o altă confesiune îl percepe ca pe un lucru rău. Cred că prin conștiință te refereai la să nu omori, să nu furi etc. Prima nu se aplică islamiștilor extremiști. A doua nu se aplică unui om care în viață a fost abandonat, nu crede în Dumnezeu, nu-l acceptă nimeni pentru că e sărac și trebuie să supraviețuiască cumva. Există și alte căi, întradevăr, dar nu putem să avem pretenția să recurgă la ele din moment ce anturajul în care a crescut (alții la fel ca ei) l-a învățat să procedeze așa...Toate acestea pentru că a fost abandonat și nu i s-a oferit o educațoe corespunzătoare. Pe el nu-l mustră conștiința. Nu crede în Dumnezeu.
Îi mulțumesc și Ianei pentru intervenție. |
|
|
|||
|
|||
|
"Orice deliberare se face in vederea actiunii."
Da Iana, dar tocmai despre asta vorbesc. Felul în care deliberăm este format din pruncie, influențat de alții. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ps. de la Matrix ti se trage? |
|
|
|||
|
|||
|
Eu aduc în discuție probleme serioase și tu mă iei la mișto cu matrix. Nu am văzut decât un film din cele 3 (reloaded parcă) și nu mi-a plăcut. Liberul arbitru există. Dar din ce gândesc acesta se reduce numai la libertatea de-a alege. Atât. Nu și la ce alegem. Ori alegerile le facem în funcție de inteligență (nu ține de noi), educație (nu ține de noi), gusturi (nu țin de noi), întâmplări care ne-au marcat (nu țin de noi). Deci dacă din nefericire alegem răul, de ce să fim pedepsiți pentru asta din moment ce alegerea nu a ținut de noi exceptând simplul fapt că am ales să ne folosim de această libertate: aceea de-a alege. Însă raționamentul nu a fost al unei ființe speciale și unice ce ne credem el fiind produsul celorlalți.
Last edited by Lucemferre; 16.04.2011 at 01:41:15. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Voi citit pentru că ți-ai bătut capul și mi-ai dat un link. Dar chiar și-așa. Nu contest existența liberului arbitru. Căci suntem liberi să facem alegeri. Problema mea este : de ce să fim pedepsiți pentru alegerile pe care le facem, din moment ce toată viața noastră (toți oamenii, toate evenimentele) au contribuit la felul în care noi luăm aceste decizii? E absurd să fii pedepsit pentru așa ceva.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Last edited by iana; 16.04.2011 at 02:22:34. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Poate ai dreptate pana la un punct cand spui ca suntem consecinta ‘mediului’ care ne-a format si in care traim.Consider , oricum, ca un exemplu personal e mai edificator decat o ‘invatatura citita, auzita..etc… Ti-am zis, ai dreptate din punctul meu de vedere pana la un moment, ‘X.’ Acel ‘moment’ din viatza mea a fost atunci cand intr-o frageda tinerete, intr-o vizita, am gasit o biblie asezata pe un raft.Acum, intamplator sau nu, fara nuante romantice sau fataliste, ci marturisind adevarul, iti spun ca rasfoind-o, am ‘dat’ chiar peste acele cuvinte vii din Corinteni scrise de Sf. Apostol Pavel.Ce carte minunata am zis…si am cerut gazdei sa mi-o imprumute.. Eram crestina doar cu numele, eram sub comunism, nu eram o practicanta a credintei ortodoxe, chit ca bunicii mei au fost oameni credinciosi si in copilarie ma rugam . Pana la acea data Biblia nu o citisem… Si citind-O...m-a schimbat.. De atunci nici familia, nici colegii , anturajul, etc…nu m-au mai influentat..eram libera ‘sa-mi gandesc viata.’.(cu suisuri si coborasuri) Poate acele ‘gene’ care uneori ne ajuta, sau din contra, ne creaza probleme, reprezinta simbolic, sau nu, o particica din crucea personala, si ceea ce mai patimim, sau din contra, reusim, e consecinta pacatelor, sau virtutilor, strabunilor nostri.. Oricum, sa stii. .. suntem oameni liberi.!!! Doamne-Ajuta! |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Mai e o problema cu cei care nu se obosesc nici sa caute. Ei se lasa purtati de val. Nu au optiuni, traiesc la intamplare, la un nivel foarte superficial, la un nivel de supravietuire. Unii nici nu fac rele evidente, adica pacate mari, isi vad doar de saracia si necazul lor, incearca sa nu se scufunde si nu se preocupa de sens, de adevar, de mantuire. Nu stiu ce se intampla cu ei, ca daca am stii tot, vorba Melissei, Dumnezeu ar fi vecinul de la etaj. Sunt multe alte lucruri pe care nu le stim dar ne place sa credem ca le stim pe toate. Unde vad eu o problema? Foarte multi cautatori o fac doar cu mintea si nu cu inima. Atat timp cat L-am cautat pe Dumnezeu sau SENSUL cu mintea, nu L-am gasit. Numai cand am pus inima la lucru, totul a inceput sa prinda culoare si viata. Ratacim, ratacim, umbland si cautand doar cu mintea. Am primit si inima in dotare, dar o tinem la sertar. Si, cand colo, ghidul cel mai bun e inlauntrul ei. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cat despre pedepse asta-i treaba Lui Hristos Pantocrator. Nu suntem noi in masura sa-i judecam pe hindusi...Ce stim sigur e ca Ortodoxia e Calea sigura spre mantuire in rest nu-i treaba noastra sa ne pronuntam. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Pedeapsa pentru pacate | Florin-Ionut | Pocainta | 147 | 02.11.2013 16:06:22 |
| Pedeapsa cu moartea | marinel 07 | Intrebari utilizatori | 40 | 22.03.2011 01:45:29 |
| Pedeapsa capitala | Dia20_diana | Eutanasia | 82 | 22.01.2011 00:14:24 |
| Crima fara pedeapsa... | silverstar | Generalitati | 37 | 11.04.2009 17:09:06 |
| Pedeapsa pentru vrajitorie ! | cristiboss56 | Vrajitoria | 0 | 17.12.2008 20:55:01 |
|
|