Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2011, 22:20:50
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit @ Florin Ionut

Nu mi se pare firesc sa iscodesti cu mintea ce se inampla cu cei care nu sunt crestini.
Ai incredere in Dumnezeu ca dragostea lui e mare (mult mai mare decat iubirea oricarui om de pe pamant), mila lui, asemenea, iar dreptatea tot a lui Dumnezeu este.
Eu cred ca este o ispita sa te preocupe excesiv astfel de lucruri..
1. pt ca ai putea avea tendinta sa crezi ca invatatura crestina este incompleta sau nedreapta (de fapt ni s-a dat tot ce e de trebuinta spre mantuire!)
2. pt ca pui dreptatea si iubirea ta inaintea celor dumnezeiesti.

Dar daca tot insisti, dau cuvintele parintelui Cleopa:
254. Dupa care legi se vor judeca toate semintiile pamantului ?

Sfantul Grigorie de Nyssa spune ca dupa patru legi vor fi judecati oamenii la infricosatoarea Judecata de apoi :

a. Cei care au trait de la Adam pana la darea legii pe Muntele Sinai, vor fi judecati de Hristos dupa legea constiintei data omului din nastere, numita si legea morala sau legea firii. Prin constiinta, care este glasul lui Dumnezeu in om, fiecare stie ce este bine si ce este rau. Dupa aceasta lege s-a condus lumea pana la Moise ( Romani 2,14-15 ) .
b. A doua lege dupa care se vor judeca oamenii dinainte de Hristos si toti cei ce nu cred in Hristos, este legea zidirilor, a intregii creatii care ne sta pururea in fata si ne spune ca este facuta atat de minunat de un Creator nevazut, de Dumnezeu. " Lumea vazuta, spune Sfantul Vasile cel Mare, este scoala a sufletelor celor cuvantatoare " , este Biblia nescrisa a tuturor oamenilor ( Romani 1, 20; Filocalia, vol. X, Cuvantul 5, pag. 43; Exaimeron, Cuvantul 1, Bucuresti, 1826 ) .
c. A treia lege, dupa care se vor judeca numai evreii, este legea scrisa a lui Moise, care s-a dat pe muntele Sinai ( Romani 2, 12 ) .
d. A patra lege este Legea darului sau Evanghelia, data noua de Hristos, dupa care se vor judeca toate popoarele crestine ( Ioan 12, 48; Romani 2, 1-6; Iacob 2, 12 ) .
Daca cineva se leapada de botezul crestin este un apostat, adica lepadat de Dumnezeu si nu are iertare in veci, iar la judecata va fi mai greu pedepsit decat un pagan care nu a stiut pe Hristos. Sfintii parinti spun ca paganii nu se pot intoarce usor la credinta in Hristos pentru ca n-au cunoscut pe Dumnezeu. Tot ei spun ca cei ce au gresit in Legea darului, ca crestini, mai greu si mai tare se vor pedepsi decat paganii care au gresit dupa legea firii.

sursa:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri9.htm
Reply With Quote
Vechi 16.02.2011, 07:02:01
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Nu mi se pare firesc sa iscodesti cu mintea ce se inampla cu cei care nu sunt crestini.
Mie mi se pare absolut firesc. Multora le displace cand sunt puti in situatia de a raspunde intrebarilor mai dificile, dar asta n-o sa ma descurajeze in cautarea unui raspuns. Suntem oameni rationali, sa ne folosim deci mintea. Altfel, in lipsa de cunostinte telologice as putea zice de baza, putem fi luati prin surprindere de catre atei, eretici si chiar de catre copiii nostri care asteapta sa-i lamurim in privinta unor chestiuni de credinta.

Citat:
Ai incredere in Dumnezeu ca dragostea lui e mare (mult mai mare decat iubirea oricarui om de pe pamant), mila lui, asemenea, iar dreptatea tot a lui Dumnezeu este.
In dragostea Lui Dumnezeu am mare incredere. In judecata ingusta a oamenilor nu am incredere, mai ales a celor care vor sa se mantuiasca doar cei din religia lor.

Citat:
Eu cred ca este o ispita sa te preocupe excesiv astfel de lucruri..
1. pt ca ai putea avea tendinta sa crezi ca invatatura crestina este incompleta sau nedreapta (de fapt ni s-a dat tot ce e de trebuinta spre mantuire!)
2. pt ca pui dreptatea si iubirea ta inaintea celor dumnezeiesti.
Nu as numi-o ispita. Mai degraba curiozitate nesatisfacuta.

Tocmai asta incerc sa demostrez aici, ca avem argumente scripturale si din Sfanta Traditie ca nu numai ortodocsii se mantuiesc. Cu ajutorul vostru, al celor cu scoli teologice si cu o oarecare cultura in domeniu mi se va confirma ca Dumnezeu nu-i trimite in Iad pe cei care nu sunt ortodocsi, chiar daca nu au fost botezati. Nu sustin ca botezul ar fi optional, nicidecum, ci ma refer numai si numai la cei care nu au avut acces la ortodoxie si au trait de la Hristos incoace.

Citat:
Dar daca tot insisti, dau cuvintele parintelui Cleopa:
254. Dupa care legi se vor judeca toate semintiile pamantului ?

Sfantul Grigorie de Nyssa spune ca dupa patru legi vor fi judecati oamenii la infricosatoarea Judecata de apoi :

a. Cei care au trait de la Adam pana la darea legii pe Muntele Sinai, vor fi judecati de Hristos dupa legea constiintei data omului din nastere, numita si legea morala sau legea firii. Prin constiinta, care este glasul lui Dumnezeu in om, fiecare stie ce este bine si ce este rau. Dupa aceasta lege s-a condus lumea pana la Moise ( Romani 2,14-15 ) .
b. A doua lege dupa care se vor judeca oamenii dinainte de Hristos si toti cei ce nu cred in Hristos, este legea zidirilor, a intregii creatii care ne sta pururea in fata si ne spune ca este facuta atat de minunat de un Creator nevazut, de Dumnezeu. " Lumea vazuta, spune Sfantul Vasile cel Mare, este scoala a sufletelor celor cuvantatoare " , este Biblia nescrisa a tuturor oamenilor ( Romani 1, 20; Filocalia, vol. X, Cuvantul 5, pag. 43; Exaimeron, Cuvantul 1, Bucuresti, 1826 ) .
c. A treia lege, dupa care se vor judeca numai evreii, este legea scrisa a lui Moise, care s-a dat pe muntele Sinai ( Romani 2, 12 ) .
d. A patra lege este Legea darului sau Evanghelia, data noua de Hristos, dupa care se vor judeca toate popoarele crestine ( Ioan 12, 48; Romani 2, 1-6; Iacob 2, 12 ) .
Daca cineva se leapada de botezul crestin este un apostat, adica lepadat de Dumnezeu si nu are iertare in veci, iar la judecata va fi mai greu pedepsit decat un pagan care nu a stiut pe Hristos. Sfintii parinti spun ca paganii nu se pot intoarce usor la credinta in Hristos pentru ca n-au cunoscut pe Dumnezeu. Tot ei spun ca cei ce au gresit in Legea darului, ca crestini, mai greu si mai tare se vor pedepsi decat paganii care au gresit dupa legea firii.

sursa:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri9.htm
b) Daca Parintele Cleopa sustine ca toti cei ce nu cred in Hristos si nascuti dupa intemeierea Bisericii vor fi judecati dupa legea zidirilor, da eu cred in acest lucru. Insa, aparent, ideea asta s-ar contrazice cu versetul in care Mantuitorul afirma si subliniaza ca:

"Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

Deci am ajuns iar la intrebarea originara: cum este posibil ca oamenii nebotezati care au trait in ultimele doua milenii sa aiba acces la mantuire, dar cu toate acestea nu vor putea sa intre in Imparatia Lui Dumnezeu?

Inca astept un raspuns competent, de la oricine se incumeta, si apoi nu voi mai avea de ce sa continui subiectul de fata.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 16.02.2011 at 07:04:07.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2011, 10:16:55
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Smile

Florin-Ionut
In dragostea Lui Dumnezeu am mare incredere. In judecata ingusta a oamenilor nu am incredere, mai ales a celor care vor sa se mantuiasca doar cei din religia lor.

Asa este! AMIN !
Reply With Quote
Vechi 16.02.2011, 15:10:55
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Diana,

Daca stramosii stramosilor unui chinez au fost pagani si au ramas pagani chiar si dupa ce apostolii i-au vizitat, ce vina are omul respectiv care traieste in 2011 daca in satul lui sunt numai temple? El habar nu are de Hristos si nici nu a auzit de botez in viata lui. Ce sa mai pomenesc de preoti ortodocsi pe acolo... Gandeste-te.
Stii.. imi este foarte greu sa explic lucruri care pentru mine nu au ridicat nicioadata probleme.
Cred in iubirea si dreptatea lui Dumnezeu si degeaba imi rup capul aici ca tot nu am sa reusesc sa-I inteleg caile. Ca in orice situatie de bucurie sau de tristete, stie El de ce.
Vechi 20.02.2011, 10:22:02
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Implicit

Nestiute sunt caile Domnului....Dumnezeu are grija de toate....Noi sa ne ingrijim mai degraba de ale noastre! Dumnezeu sa ne ajute si sa ne ierte !
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 20:25:21
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
"Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

Deci am ajuns iar la intrebarea originara: cum este posibil ca oamenii nebotezati care au trait in ultimele doua milenii sa aiba acces la mantuire, dar cu toate acestea nu vor putea sa intre in Imparatia Lui Dumnezeu?

Inca astept un raspuns competent, de la oricine se incumeta, si apoi nu voi mai avea de ce sa continui subiectul de fata.
Nu sunt eu cel ce poate sa-ti dea un raspuns competent la asa grea problema, dar pot sa-ti dau o sugestie la care sa reflectezi si cine stie poate gasesti si rezolvarea. Mai exista inca doua astfel de "similitudini nesimilare", ca sa utilizez o expresie cu paradox, legate de problema mantuirii, si le alatur celei pe care tu ai observat-o:
-a. diferenta dintre Rai si Imparatia Cerurilor,
-b. diferenta dintre starea de rob si cea de fiu,
-c. diferenta dintre mantuire si indumnezeire.
Toate se refera la mantuire, toate par sa semnifice in ultima instanta acelasi lucru si totusi exista diferente intre termenii alaturati. Toti ne putem mantui, dar oare toti ne vom si indumnezeii? Toti putem fi robi, dar oare toti vom deveni si fii ai Tatalui (prin har, binenteles)?
Nu stiu raspunsul, ca nu ma incadrez in nici unul din termenii de la punctul a., dar tare m-as bucura sa va stiu pe toti fie in Rai, fie in Imparatia Cerurilor.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 12:00:38
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Nu sunt eu cel ce poate sa-ti dea un raspuns competent la asa grea problema, dar pot sa-ti dau o sugestie la care sa reflectezi si cine stie poate gasesti si rezolvarea. Mai exista inca doua astfel de "similitudini nesimilare", ca sa utilizez o expresie cu paradox, legate de problema mantuirii, si le alatur celei pe care tu ai observat-o:
-a. diferenta dintre Rai si Imparatia Cerurilor,
-b. diferenta dintre starea de rob si cea de fiu,
-c. diferenta dintre mantuire si indumnezeire.
Toate se refera la mantuire, toate par sa semnifice in ultima instanta acelasi lucru si totusi exista diferente intre termenii alaturati. Toti ne putem mantui, dar oare toti ne vom si indumnezeii? Toti putem fi robi, dar oare toti vom deveni si fii ai Tatalui (prin har, binenteles)?
Nu stiu raspunsul, ca nu ma incadrez in nici unul din termenii de la punctul a., dar tare m-as bucura sa va stiu pe toti fie in Rai, fie in Imparatia Cerurilor.
Salut Marinica,

Multumesc pentru raspuns.

Inca nu am avut timp sa intreb preotii din oras despre problema pusa in titlul topicului. Sunt foarte curios ce reaspunsuri voi primi!

In legatura cu starea de fiu sau de rob, stiu ca:

- pe de o parte Dumnezeu ne spune ca suntem fiii Lui in har (chiar si celor dinainte de intruparea Lui Hristos):

Psalmul 81, 6: Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt".

- pe de alta parte, calitatea de fii ni se daruieste prin credinta:

Ioan 1, 12: Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu
Galateni 3, 26: Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Hristos Iisus.

- sau prin Taina Botezului (nu gasesc versetul).

Deci, cum sa intelegem? Suntem toti fiii Lui Dumnezeu sau numai cei botezati si credinciosi?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 12:42:51
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
Salut Marinica,

Multumesc pentru raspuns.

Inca nu am avut timp sa intreb preotii din oras despre problema pusa in titlul topicului. Sunt foarte curios ce reaspunsuri voi primi!

In legatura cu starea de fiu sau de rob, stiu ca:

- pe de o parte Dumnezeu ne spune ca suntem fiii Lui in har (chiar si celor dinainte de intruparea Lui Hristos):

Psalmul 81, 6: Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt".

- pe de alta parte, calitatea de fii ni se daruieste prin credinta:

Ioan 1, 12: Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu
Galateni 3, 26: Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Hristos Iisus.

- sau prin Taina Botezului (nu gasesc versetul).

Deci, cum sa intelegem? Suntem toti fiii Lui Dumnezeu sau numai cei botezati si credinciosi?
Nici eu nu stiu sigur dar parca imi amintesc ca am citit undeva ca doar cei ce-L primesc pe Hristos, adica pe Fiul cel dupa dumnezeire, in ei doar aceia se pot numi fii duhovnicesti. Deci calitatea de fiu ar fi mai inalta decat cea de rob al Domnului si nu stiu daca prin botez devenim automat fii sau numai atunci cand Hristos locuieste sigur in noi. Oricum, fara Hristos nu cred ca ne putem numi fii ai Tatalui.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 12:26:01
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Nu trebuie confundat Eden-ul cu Raiul si cu Imparatia Cerurilor.

Impratia cerurilor a adus-o Iisus pe Pamant. Cei ce traiesc intru Hristos sunt in imparatia cerurilor.
"Și nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru. " Luca 17,21
Imparatia cerurilor nu este identica cu Biserica. (Nu voi intra in amanunte)

Parintele Arsene Boca spune: "daca nu traiti din viata aceasta ca in rai sa nu va inchiputi ca o sa il vedeti pe lumea cealata". Adica daca din viata aceasta nu traim in comuniune cu Iisus Hristos, mai ales prin participarea la Sfintele Taine ale Bisericii sa nu ne inchipuim ca pe lumea cealata vom trai intru Hristos.

Rai are mai multe intelesuri:
1. Rai se refera si la gradina Eden-ului in care au stat Adam si Eva.
2. Rai se refera si locul unde stau ingerii si sfintii, cu sensul de "in casa Tatalui Meu multe locasuri sunt"
3. De asemenea Rai se refera si la "cerul nou si pamantul nou in care domneste toata dreptatea" care va fi dupa invierea mortilor.

Asadar sa luam aminte. Doamne ajuta. Har si pace.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 18:49:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Nu am citit postarile. Chiar azi am citit, scrie ca Raiul nu e acelasi lucru cu Imparatia cerurilor. Cred ca parintele Cleopa spune ca dupa a doua venire a Mantuitorului cei mantuiti vor merge in Imparatia cerurilor.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Oare caut Imparatia cerurilor? AGabriela Generalitati 9 31.08.2012 17:04:27
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? alexdu Generalitati 79 23.09.2011 16:55:07
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? elom Nunta 38 16.08.2011 23:45:58
Care este rostul pe pamant a celor necasatoriti si a celor fara copii? sophia Nunta 52 18.10.2010 12:02:02
PACATOSII FURA IMPARATIA CERURILOR!!! sergiub Preotul 6 11.05.2008 23:50:11