Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.04.2011, 17:32:18
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tangun Vezi mesajul
Inainte de toate, nu incerca sa te atasezi de cuvinte. Daca incerci asta inseamna ca incerci sa intelegi Viata printr-un proces mental.Trairea apare atunci cand in fluxul gandirii intervine o pauza, adusa de Constiinta, si nu o forma de subgandire specifica animalelor.
Ca sa poti "intelege" viata, este necesara transcederea mintii rigide.

Cuvantul "Nemanifest" incearca, printr-o definire negativa, sa exprime Ceea ce nu poate fi spus, gandit sau imaginat. Cuvantul "Nemanifest" indica ceea ce <este> spunand ceea ce <nu> este. Cuvantul "Fiinta" incearca acelasi lucru, dar printr-o definire pozitiva. Totusi cuvintele raman doar niste indicatoare mentale asa ca nu incerca sa te atasezi de ele.
Nemanifestul este acelasi lucru cu Viata. Dar Viata nu este forma care se manifesta pentru ca Viata nu se manifesta, Viata EXISTA. De aceea "viata" care se manifesta este inseparabila de moarte, este ceva efemer care are inceput si sfarsit iar asta trebuie sa constientizezi.

De asemenea Viata este constiinta pura care este separata de lumea formei. Viata nu este corpul exterior animat. Viata este corpul interior lipsit de forma. Corpul interior este legatura ta cu Nemanifestul din spatele formei tale care se manifesta. In cele mai profunde aspecte ale sale corpul interior chiar este Nemanifestul: Sursa din care se revarsa constiinta.
Constiinta corpului interior este amintirea constientizata a originii sale si intoarcerea la Sursa. Tot ceea ce se separa de Sursa inseamna dualitate: nastere si moarte.
Pana aici mi-e clar totul. Tu numesti Viata o esenta sau o stare mult mai subtila decat cea manifestata, cu alte cuvinte "Viata este constiinta pura care este separata de lumea formei". Bun, nimic de comentat.

Citat:
Cheia pentru a avea radacini interioare adanci este de a te afla mereu in legatura cu corpul tau interior - a il simti in orice moment. Acest sentiment se va adanci rapid si iti va transforma viata. Cu cat va constientizati mai mult corpul interior, cu atat frecventa sa vibratorie va fi mai inalta, ca o lumina ce devine mai intensa pe masura ce intoarceti mai mult un buton. La acest nivel superior de energie, negativismul nu poate sa va mai afecteze si tindeti sa atrageti noi situatii care sa reflecte aceasta frecventa superioara. Daca va mentineti atentia asupra corpului interior cat mai mult posibil, veti ramane ancorat in clipa de fata. Nu va veti pierde in lumea exterioara si nici in propria gandire.
Prezenta este constiinta retrasa din gandire. Cine opereaza aceasta retragere? Tu faci asta. Iar pentru ca in esenta esti constiinta, putem la fel de bine sa spunem ca este o trezire a constiintei din visul formei. Forma se manifesta pentru a atinge constiinta Vietii nemanifeste.
Si aici e clar. Cu cat ma adancesc in mine, in corpul interior spui, in corpul constiintei, cu atat ma regasesc in Viata. Bun, nimic de comentat.

Citat:
Sinele fals nu te lasa sa Vietuiesti, el iti da senzatia de "nevoie de a avea o relatie cu tine insuti". Aceasta este ciclul viata-moarte. De ce este neaparat necesar sa ai o relatie cu tine insuti? De ce nu poti pur si simplu sa fii tu insuti? Cand aveti o relatie cu voi, va impartiti in doua: "eu" si "eu insumi", subiect si obiect. Aceasta dualitate creata de minte este cauza principala a problemelor si a conflictelor din viata.
Clar si aici. Sinele fals, adica mintea, opereaza cu dualitati, opereaza cu forme.
Dar tot de aici apar si problemele: formele sunt doar iluzii ale mintii, ale sinelui fals, sau ele exista si in realitate?

Citat:
In starea de iluminare, sunteti voi insiva - "voi" si "sinele vostru" fuzioneaza. In aceasta stare, nu va criticati, nu va plangeti de mila, nu sunteti mandri de voi, nu va iubiti, nu va urati s.a.m.d. Ruptura produsa de constiinta autoreflexiva se repara, iar blestemul ei este inlaturat. Nu exista niciun "sine" pe care sa fie nevoie sa-l aparati, sa-l protejati sau sa-l hraniti. Cand ati atins un anumit nivel de dezvoltare spirituala, exista o singura relatie pe care nu o mai aveti: relatia cu sine. Odata ce ati renuntat la ea, toate celelalte relatii vor fi relatii de iubire.
Aici apare iarasi o intrebare: sa inteleg ca starea de iluminare este starea in care sinele adevarat e in conexiune cu Sursa sa, sau este sa inteleg ca sinele adevarat si Sursa sunt Una. Ca nu e acelasi lucru. Si mai raman intrebarile: ce se intampla cu formele, cu dualitatile? Viata la nivel de forme e reala sau e doar iluzie a mintii? Eu cand ma duc dimineata sa-i dau de mancare cainelui meu, el exista ca si forma sau e doar iluzia mintii mele? Intreb pentru ca exista filosofii orientale care spun ca formele sunt iluzii, ca ele nu exista in realitate.
Si inca o intrebare: starea de iluminare e tot una cu starea de pace interioara si bucurie? Asta e tot? Sau mai e ceva, mai adanc?
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2011, 17:38:30
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Mai mult decat atat, trebuie sa devii cat mai constient de Viata existenta in spatele oricarei iluzii. Tu spui ca ai trecut cand erai mai tanar, prin ceea ce trec eu acum. Poate ca ceva a trecut pe langa tine ce voia sa iti arate o cale, calea Vietii. Vorbesti despre varsta ta, te cramponezi de ea spunand "deh, varsta" , dar cine este aceasta voce? Este personalitatea care imbatraneste in tine, este ceva efemer supus nasterii si mortii. Pentru ca daca spui ca totusi ai o varsta, nu mai e mult si vine sfarsitul personalitatii, acest sine fals, aceasta identitate falsa care este supusa mortii. Atunci ce a mai ramas din tine? Unde este Viata eterna pe care nu ai reusit sa o prinzi in drumul tau? Cat de treaz ai fost sa iti dai seama de viata din tine?

Personalitatea incearca sa se distinga de ceilalti printr-o forma negativista : deh, am imbatranit! Omul identificat cu personalitatea este omul supus nasterii si mortii. De ce in oamenii cu personalitati nu poate exista un interior vesnic tanar? Pentru ca ei rateaza scopul principal separandu-se de Sursa lor: Viata. Daca privesti lucrurile la nivelul gandirii dualiste, te consideri "superior" cu cat inaintezi in varsta dar te inseli. La nivelul Fiintei esti acelasi cu toti ceilalti doar ca nu iti dai seama sau nu vrei sa accepti. Asa ca daca in tinerete ai avut unele sclipiri a vietii si acum spui ca nu le mai ai, inseamna ca ai ratat ceva. Un lucru ti-a scapat si te-a facut identificat cu batranetea. Asa poti rata Constiinta Vietii. Si nu vreau sa crezi acum ca sunt usor rautacios, doar vreau sa iti aduc aminte de unele lucruri pe care daca nu esti complet treaz si vigilent, le poti rata.
A constientiza Viata si tineretea din adancul tau nu este nebunia manifestata de unii adolescenti. Retineti, totul este interior, si numai ce este interior este cu adevarat important. In ce relatie esti tu cu viata din tine? De unde vine bucuria si daca bucuria vine din interior. Aceea este bucuria Fiintei.
Incercati sa ramaneti vesnic tineri in interior si deveniti cat mai constienti de Fiinta. Renuntati la personalitate, pentru ca ea va accelereaza procesul de imbatranire al corpului.Renuntati la sistemele rigide de gandire caci ele va imbolnavesc si va distrug viata.
O, multumesc de oglinda. Ai pus-o foarte bine si ma vad destul de corect in ea. Tine-o insa bine sa nu se intoarca spre partea ailalta! S-ar putea sa ai surprize. Ceea ce nu-ti doresc.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Reply With Quote
Vechi 29.04.2011, 18:11:01
Tangun Tangun is offline
Banned

Data înregistrării: 28.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
O, multumesc de oglinda. Ai pus-o foarte bine si ma vad destul de corect in ea. Tine-o insa bine sa nu se intoarca spre partea ailalta! S-ar putea sa ai surprize. Ceea ce nu-ti doresc.
Nu se poate intoarce nimic odata ce nu esti identificat cu cauza. Orice cauza are si un efect iar daca nu intri in sfera cauzei, efectul nu are loc.

Nu trebuie sa spui ca nu imi doresti ceea ce in realitate nu exista. Nu exista nici pentru tine doar daca esti identificat cu un sine fals: personalitatea.

Nu trebuie sa te simti ranit, pentru ca ranit este doar egoul nu tu. Nu trebuie sa confunzi un ego ranit cu fiinta din spatele lui. Eu nu te confund pe tine cu egoul tau si de aceea nu ma refer la tine ci la personalitatea ta. Pentru ca in esenta, viata este la fel de eterna pentru toti. Cine poate fi jignit, ranit, umilit? Este sinele fals, egoul care se supune dualitatii. Egoul este umilitul , jignitul si ranitul, dar si exaltatul, superiorul, separatul, diferentiatul. Viata este aceeasi pentru toti, separarile au loc atunci cand personalitatea a pus stapanire pe tine.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2011, 18:38:40
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu se poate intoarce nimic odata ce nu esti identificat cu cauza. Orice cauza are si un efect iar daca nu intri in sfera cauzei, efectul nu are loc.

Nu trebuie sa spui ca nu imi doresti ceea ce in realitate nu exista. Nu exista nici pentru tine doar daca esti identificat cu un sine fals: personalitatea.

Nu trebuie sa te simti ranit, pentru ca ranit este doar egoul nu tu. Nu trebuie sa confunzi un ego ranit cu fiinta din spatele lui. Eu nu te confund pe tine cu egoul tau si de aceea nu ma refer la tine ci la personalitatea ta. Pentru ca in esenta, viata este la fel de eterna pentru toti. Cine poate fi jignit, ranit, umilit? Este sinele fals, egoul care se supune dualitatii. Egoul este umilitul , jignitul si ranitul, dar si exaltatul, superiorul, separatul, diferentiatul. Viata este aceeasi pentru toti, separarile au loc atunci cand personalitatea a pus stapanire pe tine.
Dragul meu, nu stiu cum se face dar tu intelegi doar ce vrei tu din ce spun. Eu ti-am spus ca e corect ce ai spus despre mine. Deci nu vad unde e ranirea. Eu sunt surprins doar de un lucru, au mai fost persoane care mi-au pus oglinda in fata si bine au facut. Nu sunt de loc suparat pe asta, dimpotriva, imi foloseste, dar sunt surprins de acele oglinzi, cum nu vor ele sa se intoarca si pe partea cealalta? Sa fie un defect al lor, ca al celui ce o manuieste nu prea cred, ca prea sunt iluminati sau corecti si n-ar trebui sa aiba defecte. Ba chiar exista oglinzi cu duble fete, dar nu stiu cum se face ca de-astea nu se nimeresc prin preajma. Da', nu-i nimic nu ma supar eu dintr-atat, sper ca nici cel ce a atins deja iluminarea. Nu-ti fa probleme din cauza mea, incearca mai bine sa ma iluminezi, ca-s cam intunecat la minte, recunosc. De la egou spui ca mi se trage. No, las' pe mine, sa vezi ce dau eu cu el pamant acu'.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2011, 09:34:23
Tangun Tangun is offline
Banned

Implicit

Citat:
Clar si aici. Sinele fals, adica mintea, opereaza cu dualitati, opereaza cu forme.
Dar tot de aici apar si problemele: formele sunt doar iluzii ale mintii, ale sinelui fals, sau ele exista si in realitate?
Aici apare iarasi o intrebare: sa inteleg ca starea de iluminare este starea in care sinele adevarat e in conexiune cu Sursa sa, sau este sa inteleg ca sinele adevarat si Sursa sunt Una. Ca nu e acelasi lucru. Si mai raman intrebarile: ce se intampla cu formele, cu dualitatile? Viata la nivel de forme e reala sau e doar iluzie a mintii? Eu cand ma duc dimineata sa-i dau de mancare cainelui meu, el exista ca si forma sau e doar iluzia mintii mele? Intreb pentru ca exista filosofii orientale care spun ca formele sunt iluzii, ca ele nu exista in realitate.
Si inca o intrebare: starea de iluminare e tot una cu starea de pace interioara si bucurie? Asta e tot? Sau mai e ceva, mai adanc?
Har, smerenie si jertfa de sine
Formele fac parte dintr-o realitate iluzorie, a mintii. Spre exemplu din iluzia fundamentala fac parte nasterea si moartea, ca forma, corp fizic.

Intrebare: "Nu sunt de acord cu ideea că un corp are nevoie să moară. Sunt convins că putem ajunge la nemurirea fizică. Dar motivul pentru care corpul moare este acela că noi credem în moarte?
Corpul nu moare pentru că voi credeți în moarte. Corpul există, sau pare să existe, deoarece credeți în moarte. Corpul exista pentru ca va identificati cu forma. Forma moare in final. Corpul și moartea sunt aspecte ale aceleiași iluzii, create de modul de conștiință dominat de sinele fals, care nu are conștiința Sursei vieții și se vede pe sine ca separat și constant amenințat. Astfel, creează iluzia că sunteți un corp, un vehicul fizic dens, constant amenințat.
A te percepe pe tine sub forma unui corp vulnerabil, care s-a născut și peste puțin timp moare — aceasta este iluzia. Corpul și moartea: o singură iluzie. Nu pot exista una fără alta. Vreți să păstrați o parte a iluziei și să scăpați de cealaltă, însă acest lucru este imposibil. Fie o păstrați pe toată, fie o abandonați în întregime.
Totuși, nu puteți scăpa de corp și nici nu trebuie să faceți acest lucru. Corpul este o percepție incredibil de greșită a naturii voastre adevărate. Dar natura voastra adevărată este ascunsă undeva în această iluzie, nu în afara ei, și astfel corpul este singurul punct de acces spre ea.
Dacă ați vedea un înger, dar l-ați confunda cu o statuie, tot ce ar trebui să faceți ar fi să vă modificați felul de a privi și să observați din nou mai atent „statuia de piatră”, nu să începeți să vă uitați în altă parte. Atunci ați descoperi că nu a existat niciodată o statuie de piatră.
Repet, nu uitați că felul în care percepeți lumea este o reflectare a stării voastre de conștiință. Nu sunteți separat de ea și nu există nicio lume obiectivă în afara ei. În fiecare moment, conștiința voastra creează lumea în care trăiți. Dacă ai impresia ca esti o formă, atunci nu te poti elibera de ciclicitatea naștere-moarte. Aici e conștiinta ce trebuie trezită.
Aceasta este iluminarea.

Lumea noastră umană colectivă este creată în mare parte prin nivelul de conștiință pe care noi îl numim minte. Chiar și în interiorul lumii umane colective există diferențe majore, multe „sublumi”, în funcție de cel care percepe sau creează lumea respectivă. Deoarece toate lumile sunt conectate, când conștiința umană colectivă se transformă, natura și lumea animalelor vor reflecta această transformare. De aici și afirmația din Biblie, potrivit căreia în era următoare „apoi am pășit într-un câmp plin de tot felul de animale — leul, mielul, leopardul și lupul -— stând toți la un loc într-o unire desăvârșită”. Aceasta indică posibilitatea unei ordini complet diferite a realității.

Lumea așa cum ne apare ea azi, după cum am mai spus, este în mare o reflectare a minții conduse de sinele fals. Frica fiind o consecință inevitabilă a iluziilor induse de sinele fals, lumea noastră este dominată de frică. Așa cum imaginile dintr-un vis sunt simboluri ale stărilor și sentimentelor interioare, la fel realitatea noastră colectivă este în mare parte expresia simbolică a fricii și a straturilor profunde de negativism acumulate în psihicul uman colectiv. Nu suntem separați de lumea noastră, așa că atunci când majoritatea oamenilor se vor elibera de iluzia sinelui fals, această schimbare interioară va afecta întreaga creație. Veți locui efectiv într-o lume nouă. Este o schimbare a conștiinței planetare. Un straniu proverb budist spune că fiecare copac și fiecare fir de iarbă vor deveni în ultimă instanță puncte de iluminare ale aceluiași adevăr. După spusele Sfântului Pavel, întreaga creație așteaptă ca oamenii să atingă iluminarea. În felul acesta interpretez eu propoziția: „Pentru că făptura așteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu” [Romani 8, 19]. Sfântul Pavel continuă spunând că, prin aceasta, întreaga creație se va mântui: „Căci știm că toată făptura împreună suspină și împreună are dureri până acum” [Romani 8, 22].
Ceea ce se naște este o conștiință nouă și, ca o inevitabilă reflexie a ei, o lume nouă. Acest lucru este prezis și în Noul Testament, în Apocalipsă [21, 1]: „Și am văzut cer nou și pământ nou. Căci cerul cel dintâi și pământul cel dintâi au trecut”.

Dar nu confundați cauza cu efectul. Sarcina voastra principală nu este căutarea mântuirii prin crearea unei lumi mai bune, ci trezirea din identificarea cu forma. Atunci nu veți mai fi legat de această lume, de acest nivel al realității. Vă veți putea simți rădăcinile în Nemanifest și astfel vă veți putea elibera de atașamentul față de lumea manifestă. Vă veți putea bucura de plăcerile trecătoare ale acestei lumi fără să mai existe frica de pierdere, așa că nu veți mai simți nevoia să vă agățați de ele. Deși veți putea simți bucuriile plăcerilor senzoriale, dorința și nevoia de a simți experiențele senzoriale nu vor mai exista, ca de altfel nici căutarea constantă a satisfacției prin gratificare psihologică, prin alimentarea sinelui fals. Veți fi în contact cu ceva infinit mai mare decât orice plăcere, mai mare decât orice lucru manifest.
Într-un fel, nu veți mai avea nevoie de lume. Nu veți mai avea nevoie ca ea să fie altfel decât este.
Numai în acest moment veți începe să aveți o contribuție reală la construirea unei lumi mai bune, a unei realități diferite. Numai în acest moment veți fi capabil să simțiți adevărata compasiune și să îi ajutați pe ceilalți la nivelul cauzei. Numai cei care au cunoscut transcenderea lumii pot crea o lume mai bună.

Adevărata compasiune este conștiința unei legături între moartea și nemurirea împărtășită. La acest nivel profund, compasiunea devine vindecare în sensul cel mai amplu. În această stare, influența voastra vindecătoare se bazează în primul rând nu pe realizarea unui anumit lucru, ci pe simpla existență. Toți cei cu care veți veni în contact vor fi atinși de prezența voastra și influențați de pacea pe care o iradiați indiferent dacă sunt conștienți de acest lucru sau nu. Când sunteți complet prezenti și oamenii din jur manifestă comportamente inconștiente, nu mai simțiți nevoia de a reacționa la ele, așa că nu le mai acordați niciun fel de realitate. Pacea voastra interioară este atât de vastă și de profundă, încât tot ceea ce nu este pace dispare în ea de parcă nici nu ar fi existat. Acest lucru rupe ciclul karmic de acțiune și reacție. Animalele, copacii, florile vor simți pacea voastra și vor răspunde la ea. Veți învăța pe alții numai existând, arătându-le pacea lui Dumnezeu. Deveniți „lumina lumii”, o emanație a conștiinței pure, și astfel eliminați suferința la nivelul cauzei. Eliminați inconștiența din lume.

Asta nu înseamnă că nu îi puteți învăța pe alții și prin ceea ce faceți — de exemplu, arătându-le cum să scape de identificarea cu mintea, cum să-și recunoască tiparele inconștiente ș.a.m.d. Dar cel care sunteți este întotdeauna o lecție mult mai importantă și cu o putere de transformare mult mai mare decât ceea ce spuneți, chiar mai importantă decât ceea ce faceți. Mai mult, recunoscând primatul Ființei și astfel lucrând la nivelul cauzei, compasiunea voastra se va putea manifesta simultan la nivelul acțiunii și al efectului, alinând suferința ori de câte ori vă veți întâlni cu ea. Când un om flămând vă va cere o bucată de pâine și aveți una, îi veți da și lui. Dar în timp ce îi dați pâinea, chiar dacă interacțiunea este foarte scurtă, ceea ce contează în realitate este împărtășirea Ființei, pentru care pâinea este doar un simbol. Prin ea are loc o vindecare profundă, în acest moment nu mai există un om care dă și unul care primește, ei sunt una.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2011, 11:07:20
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Formele fac parte dintr-o realitate iluzorie, a mintii. Spre exemplu din iluzia fundamentala fac parte nasterea si moartea, ca forma, corp fizic.

Intrebare: "Nu sunt de acord cu ideea că un corp are nevoie să moară. Sunt convins că putem ajunge la nemurirea fizică. Dar motivul pentru care corpul moare este acela că noi credem în moarte?
Corpul nu moare pentru că voi credeți în moarte. Corpul există, sau pare să existe, deoarece credeți în moarte. Corpul exista pentru ca va identificati cu forma. Forma moare in final. Corpul și moartea sunt aspecte ale aceleiași iluzii, create de modul de conștiință dominat de sinele fals, care nu are conștiința Sursei vieții și se vede pe sine ca separat și constant amenințat. Astfel, creează iluzia că sunteți un corp, un vehicul fizic dens, constant amenințat.
A te percepe pe tine sub forma unui corp vulnerabil, care s-a născut și peste puțin timp moare — aceasta este iluzia. Corpul și moartea: o singură iluzie. Nu pot exista una fără alta. Vreți să păstrați o parte a iluziei și să scăpați de cealaltă, însă acest lucru este imposibil. Fie o păstrați pe toată, fie o abandonați în întregime.
Totuși, nu puteți scăpa de corp și nici nu trebuie să faceți acest lucru. Corpul este o percepție incredibil de greșită a naturii voastre adevărate. Dar natura voastra adevărată este ascunsă undeva în această iluzie, nu în afara ei, și astfel corpul este singurul punct de acces spre ea.
Dacă ați vedea un înger, dar l-ați confunda cu o statuie, tot ce ar trebui să faceți ar fi să vă modificați felul de a privi și să observați din nou mai atent „statuia de piatră”, nu să începeți să vă uitați în altă parte. Atunci ați descoperi că nu a existat niciodată o statuie de piatră.
Repet, nu uitați că felul în care percepeți lumea este o reflectare a stării voastre de conștiință. Nu sunteți separat de ea și nu există nicio lume obiectivă în afara ei. În fiecare moment, conștiința voastra creează lumea în care trăiți. Dacă ai impresia ca esti o formă, atunci nu te poti elibera de ciclicitatea naștere-moarte. Aici e conștiinta ce trebuie trezită.
Aceasta este iluminarea.
Da, draga Tangun, aici ai dat direct raspuns la intrebari fara sa te mai legi de cel ce intreaba. Nu ca m-as fi suparat daca o faceai, dar asa mi se pare mai corect. Ma bucur ca nu te-a afectat replica mea. Iarta-ma pentru incomoditatea ei.
Acuma trec la subiect. Da, trebuie sa recunosc ca ma asteptam la acest raspuns. Adica forma e o iluzie a mintii din care sinele nostru adevarat trebuie sa se trezeasca. Sigur, eu am alta viziune aici, dar vroiam sa vad si viziunea ta. As putea raspunde cu o gluma, ca sa destindem putin atmosfera, ca iluzia formei musca! Si as argumenta asa. M-am dus de dimineata la cainele meu sa-i explic iluminarea. El astepta sa-i dau de mancare, iar eu am zis ca de data asta ii voi servi o "mancare" spirituala. Zis si facut. Numai ca lupul meu nu a apreciat deloc mancarea mea spirituala si, intr-un moment de neatentie a mea, cand ii explicam, aratand cu degetul spre el ca forma lui e doar o iluzie mentala, hap la degetul meu, probabil fiind si el furat de iluzia ca degetul e os, l-a muscat zdravan de tot incat am avut asa o "stra-iluminare" de tare de s-a auzit pana in marginea cealalta de sat. Doua babe surde m-au blagoslovit ca au auzit pentru prima oara un sunet si alte doua ca au surzit.
Acuma, lasand gluma la o parte, inteleg ca iluminarea, in viziunea ta, consta in parasirea iluziei formei, cea cu care se identifica mintea noastra, sinele nostru cel fals, in parasirea dualitatii, modalitatea prin care mintea noastra face evaluarile si, la urma de tot dar cel mai important, in parasirea iluziei separabilitatii. Adica, mintea e cea care ne da falsa impresie ca suntem separati si separabili, in entitati individuale, cand de fapt nu exista entitati separate ci totul e una. Aceasta e iluminarea. Sa-mi spui, te rog, daca am inteles bine mesajul tau.
Cand am ajuns la aceasta stare de iluminare o pace si o liniste profunda ne va cuprinde si o bucurie constanta va izvori din ea. Sper ca am inteles bine.

Citat:
Lumea noastră umană colectivă este creată în mare parte prin nivelul de conștiință pe care noi îl numim minte. Chiar și în interiorul lumii umane colective există diferențe majore, multe „sublumi”, în funcție de cel care percepe sau creează lumea respectivă. Deoarece toate lumile sunt conectate, când conștiința umană colectivă se transformă, natura și lumea animalelor vor reflecta această transformare. De aici și afirmația din Biblie, potrivit căreia în era următoare „apoi am pășit într-un câmp plin de tot felul de animale — leul, mielul, leopardul și lupul -— stând toți la un loc într-o unire desăvârșită”. Aceasta indică posibilitatea unei ordini complet diferite a realității.

Lumea așa cum ne apare ea azi, după cum am mai spus, este în mare o reflectare a minții conduse de sinele fals. Frica fiind o consecință inevitabilă a iluziilor induse de sinele fals, lumea noastră este dominată de frică. Așa cum imaginile dintr-un vis sunt simboluri ale stărilor și sentimentelor interioare, la fel realitatea noastră colectivă este în mare parte expresia simbolică a fricii și a straturilor profunde de negativism acumulate în psihicul uman colectiv. Nu suntem separați de lumea noastră, așa că atunci când majoritatea oamenilor se vor elibera de iluzia sinelui fals, această schimbare interioară va afecta întreaga creație. Veți locui efectiv într-o lume nouă. Este o schimbare a conștiinței planetare. Un straniu proverb budist spune că fiecare copac și fiecare fir de iarbă vor deveni în ultimă instanță puncte de iluminare ale aceluiași adevăr. După spusele Sfântului Pavel, întreaga creație așteaptă ca oamenii să atingă iluminarea. În felul acesta interpretez eu propoziția: „Pentru că făptura așteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu” [Romani 8, 19]. Sfântul Pavel continuă spunând că, prin aceasta, întreaga creație se va mântui: „Căci știm că toată făptura împreună suspină și împreună are dureri până acum” [Romani 8, 22].
Ceea ce se naște este o conștiință nouă și, ca o inevitabilă reflexie a ei, o lume nouă. Acest lucru este prezis și în Noul Testament, în Apocalipsă [21, 1]: „Și am văzut cer nou și pământ nou. Căci cerul cel dintâi și pământul cel dintâi au trecut”.

Dar nu confundați cauza cu efectul. Sarcina voastra principală nu este căutarea mântuirii prin crearea unei lumi mai bune, ci trezirea din identificarea cu forma. Atunci nu veți mai fi legat de această lume, de acest nivel al realității. Vă veți putea simți rădăcinile în Nemanifest și astfel vă veți putea elibera de atașamentul față de lumea manifestă. Vă veți putea bucura de plăcerile trecătoare ale acestei lumi fără să mai existe frica de pierdere, așa că nu veți mai simți nevoia să vă agățați de ele. Deși veți putea simți bucuriile plăcerilor senzoriale, dorința și nevoia de a simți experiențele senzoriale nu vor mai exista, ca de altfel nici căutarea constantă a satisfacției prin gratificare psihologică, prin alimentarea sinelui fals. Veți fi în contact cu ceva infinit mai mare decât orice plăcere, mai mare decât orice lucru manifest.
Într-un fel, nu veți mai avea nevoie de lume. Nu veți mai avea nevoie ca ea să fie altfel decât este.
Problema e ca pentru mine aceasta viziune si aceasta stare de iluminare e mult prea putin. Stiu, vei spune ca din cauza legaturii cu forma, ca n-am parasit acele identificari cu aia, cu aia, cu aia, din cauza asta am impresia falsa ca iluminarea reprezinta mai nimic. Da, pentru mine reprezinta nimic pentru ca n-am sesizat SENSUL. Pe de-o parte nu sunt de acord ca formele, dualitatile si separabilitatea sunt iluzii, iar pe de alta parte nu ma multumeste pacea, linistea si bucuria in lipsa unui SENS mai profund. Daca imi dai un SENS mai profund decat acestea mai discutam, functie de acel sens pe care mi-l vei da, in caz contrar ma declar dezmagit de iluminare si raman doar la credinta mea.
Multumesc, oricum, pentru efortul de a-mi raspunde.
Har, smerenie si jerfa de sine.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2011, 11:52:16
Tangun Tangun is offline
Banned

Implicit

[quote]Aici apare iarasi o intrebare: sa inteleg ca starea de iluminare este starea in care sinele adevarat e in conexiune cu Sursa sa, sau este sa inteleg ca sinele adevarat si Sursa sunt Una. Ca nu e acelasi lucru. [quote]

Ca sa iti dai seama ca sinele adevarat si Sursa sunt Una, trebuie sa intelegi ca Sursa este Viata. Dar nu stii ce este Viata.
Egoul rezultă din scindarea produsă în interiorul spiritului uman, în urma căreia identitatea se separă în două părți pe care le-am putea denumi „eu” și „mine” sau „mine” și „însumi”. Așadar, orice ego este schizofrenic, ca să utilizăm cuvântul în sensul său cunoscut, cel de scindare a personalității. Trăiți cu o imagine mentală despre voi înșivă, despre sinele conceptual cu care sunteți în relație. Viața însăși devine conceptualizată și separată de ceea ce sunteți atunci când spuneți „viața mea”, în momentul în care spuneți sau gândiți „viața mea” și credeți în ceea ce spuneți (nefiind deci o simplă convenție lingvistică), ați intrat pe tărâmul iluziei. Dacă există „viața mea”, înseamnă că eu și viața sunt două lucruri separate, astfel că pot să-mi și pierd viața, imaginara mea avuție prețioasă. Moartea devine o pretinsă realitate și o amenințare. Cuvintele și conceptele divid viața în segmente separate care n-au nicio realitate intrinsecă. Putem chiar spune că noțiunea „viața mea” este iluzia primordială a separării, sursa egoului. Dacă eu și viața suntem două lucruri distincte, dacă eu sunt separat de viață, atunci sunt separat de toate lucrurile, de toate ființele, de oameni. Dar cum aș putea fi separat de viață? Ce „eu” ar putea exista în afara vieții, în afara Ființării? Este absolut imposibil. Așadar, nu există ceva ce poate fi denumit „viața mea”, iar eu nu am o viață. Eu sunt viața. Eu și viața suntem una. Nu poate fi altfel. Atunci cum aș putea să-mi pierd viața? Cum aș putea pierde ceva ce nu am dintru început? Cum pot pierde ceva ce Sunt? Este imposibil.

Citat:
Problema e ca pentru mine aceasta viziune si aceasta stare de iluminare e mult prea putin. Stiu, vei spune ca din cauza legaturii cu forma, ca n-am parasit acele identificari cu aia, cu aia, cu aia, din cauza asta am impresia falsa ca iluminarea reprezinta mai nimic. Da, pentru mine reprezinta nimic pentru ca n-am sesizat SENSUL. Pe de-o parte nu sunt de acord ca formele, dualitatile si separabilitatea sunt iluzii, iar pe de alta parte nu ma multumeste pacea, linistea si bucuria in lipsa unui SENS mai profund. Daca imi dai un SENS mai profund decat acestea mai discutam, functie de acel sens pe care mi-l vei da, in caz contrar ma declar dezmagit de iluminare si raman doar la credinta mea.
Multumesc, oricum, pentru efortul de a-mi raspunde.
Tu nu ai trait bucuria ca sa iti poti da seama ca un sens mai profund decat infinitatea Vietii e imposibil. De aceea bucuria ti se pare un lucru marunt. Daca continui asa viata ta este inseparabila de iluzia si suferinta.

Prin intermediul momentului prezent aveți acces la însăși puterea vieții, la ceea ce a fost denumit în mod tradițional „Dumnezeu”. De îndată ce-i întoarceți spatele, Dumnezeu încetează să mai fie o realitate în viața voastra, iar tot ceea ce vă rămâne este conceptul mental de Dumnezeu, în care unii cred și pe care alții îl neagă. Chiar și credința în Dumnezeu este doar un palid substitut pentru realitatea vie a lui Dumnezeu, ce se manifestă în fiecare moment al vieții voastre. Ceea ce este măreț se naște din lucrurile mărunte, dacă știi să le acorzi suficient respect și atenție. Viața tuturor constă în realitate din lucruri mici. Măreția este o noțiune mentală abstractă și fantezia preferată a egoului. Paradoxul este că fundamentul măreției îl reprezintă tratarea cu respect a lucrurilor mărunte din momentul prezent, nu urmărirea ideii de măreție. Momentul prezent este întotdeauna mic, în sensul că este întotdeauna simplu, dar înăuntrul lui se află ascunsă cea mai mare putere. Doar atunci când sunteți în concordanță cu momentul prezent aveți acces la puterea respectivă. Sau ar fi poate mai adevărat să spunem că atunci are ea acces la voi, iar prin voi, la această lume. Iisus vorbea despre această putere atunci când spunea: „Nu eu, ci Tatăl — care rămâne întru mine — face lucrările Lui.” Și: „Eu nu pot să fac de la Mine nimic”. Neliniștea, stresul și negativitatea vă taie legătura cu puterea respectivă. Iluzia că sunteți separați de puterea care conduce universul revine. Simțiți din nou că sunteți singur, că vă luptați cu o situație sau că încercați să realizați un lucru sau altul. Dar de ce au apărut neliniștea, stresul sau negativitatea? Deoarece ați întors spatele momentului prezent. Și de ce ați procedat așa? Ați crezut că altceva era mai important. Ați uitat care vă era scopul principal. O singură greșeală mică, o singură interpretare eronată dă naștere unei lumi de suferință.

Bucuria nu ai trait-o inca. Pacea adusă de acțiunea în stare de abandon interior se transformă în însuflețire atunci când chiar vă bucurați de ceea ce faceți. Bucuria este o a doua modalitate de efectuare a acțiunii conștiente. Pe noul pământ, bucuria va înlocui dorința ca forță motivațională din spatele acțiunilor oamenilor. Dorința se naște din amăgirea egoului că sunteți un fragment separat, fără legătură cu forța care se află în spatele întregii creații. Prin intermediul bucuriei vă conectați la însăși forța aceea creativă universală.
Atunci când faceți din momentul prezent, nu din trecut sau din viitor, punctul focal al vieții voastre, capacitatea voastră de a vă bucura de ceea ce faceți — și prin aceasta calitatea vieții voastre — crește în mod dramatic. Bucuria este aspectul dinamic al Ființării. Atunci când forța creativă a universului devine conștientă de sine, ea se manifestă ca bucurie. Nu trebuie să așteptați ca ceva „semnificativ” să apară în viața voastră pentru a vă putea bucura în sfârșit de ceea ce faceți. In bucurie există mai multă semnificație decât ați putea avea nevoie vreodată. Sindromul „dorinței de a începe să trăiți” este una dintre cele mai obișnuite amăgiri ale stării inconștiente. Este mult mai probabil că expansiunea și schimbarea pozitivă la nivel exterior vor veni în viața voastră dacă vă puteți bucura de ceea ce faceți deja, în loc să așteptați vreo schimbare ca să puteți începe să vă bucurați de ceea ce faceți. Nu cereți minții permisiunea să vă bucurați de ceea ce faceți. Nu veți primi decât o mulțime de motive pentru care nu vă puteți bucura. „Nu acum”, va spune mintea. „Nu vezi că sunt ocupată? N-am timp. Poate mâine ai putea începe să te bucuri...” Acel mâine nu vine niciodată dacă nu începeți să vă bucurați de ceea ce faceți acum. Când spuneți: îmi place să fac aceasta sau cealaltă, este vorba despre o percepție greșită. Face să pară că bucuria vine din ceea ce faceți, dar nu este cazul. Bucuria nu vine din ceea ce faceți, ea curge din adâncul vostru în ceea ce faceți și, astfel, în lumea aceasta.

Percepția eronată că bucuria vine de la ceea ce faceți este normală, dar și periculoasă, căci dă naștere credinței că bucuria poate fi derivată din altceva, dintr-o activitate sau dintr-un lucru. Și atunci căutați în lume bucuria, fericirea. Dar lumea nu vi le poate da. De aceea trăiesc mulți oameni într-o stare constantă de frustrare. Lumea nu le dă ceea ce cred ei că le este necesar. Atunci care este legătura dintre ceea ce faceți și starea de bucurie? Vă veți bucura de orice activitate în care veți fi pe deplin prezenți, orice activitate care nu reprezintă doar un mijloc pentru atingerea unui scop. Nu acțiunea este cea de care vă bucurați în realitate, ci sentimentul profund de însuflețire ce curge în ea. Însuflețirea respectivă este una cu ceea ce sunteți. Aceasta înseamnă că, atunci când vă bucurați să faceți ceva, experimentați cu adevărat bucuria Ființării în aspectul ei dinamic. De aceea, orice faceți cu bucurie vă conectează la forța din spatele întregii creații. Iată o practică spirituală care va aduce forță și expansiune creativă în viața voastră. Faceți o listă cu mai multe activități de rutină pe care le efectuați frecvent. Includeți activități pe care le considerați neinteresante, plictisitoare, obositoare, iritante sau stresante. Dar nu includeți nimic din ceea ce urâți sau nu puteți suferi să faceți — caz în care fie acceptați, fie încetați să faceți lucrul respectiv. Lista poate include mersul la serviciu și înapoierea, cumpărăturile cotidiene, spălarea rufelor sau orice altceva considerați obositor sau stresant în munca de fiecare zi. Apoi, ori de câte ori efectuați activitățile respective, faceți din ele o cale spre vigilență. Fiți absolut prezenți în ceea ce faceți și simțiți liniștea vigilentă, însuflețită din interiorul vostru ca fundal a activității. Veți descoperi în curând că ceea ce faceți într-o astfel de stare de atenție susținută nu mai este stresant, obositor sau iritant, ci devine sursă de bucurie. Mai exact, ceea ce vă produce bucurie nu este în realitate acțiunea exterioară, ci dimensiunea interioară a conștiinței ce curge în acțiune. Aceasta înseamnă să găsiți bucuria Ființării în ceea ce faceți. Dacă simțiți că viața voastră este lipsită de semnificație sau este prea stresantă sau obositoare, aceasta se întâmplă deoarece nu ați adus încă în viața voastră dimensiunea respectivă. Scopul vostru principal nu a devenit încă acela de a fi conștienți în ceea ce faceți.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2011, 11:57:25
Tangun Tangun is offline
Banned

Implicit continuare ;

Fiți sinceri față de viață fiind sinceri față de scopul vostru interior. Atunci când deveniți prezenti și, astfel, totali în ceea ce faceți, acțiunile voastre primesc încărcătură spirituală. La început e posibil să nu fie sesizată vreo schimbare în ceea ce privește ceea ce faceți — doar modul în care acționați se schimbă. Scopul vostru primordial este acum acela de a permite conștiinței să curgă în ceea ce faceți. Scopul secundar este reprezentat de ceea ce doriți să realizați prin acțiune. Dacă înainte asociați întotdeauna noțiunea de scop cu viitorul, acum există un scop mai profund ce poate fi găsit doar în prezent, prin negarea timpului.

Bucuria Ființării este bucuria de a fi conștient. Conștiința trează preia apoi controlul de la ego și începe să vă conducă viața. Se poate atunci să descoperiți că o activitate pe care o efectuați de mult timp începe să se extindă în mod firesc în ceva mult mai mare, atunci când conștiința îi oferă forță.
Unii dintre acei oameni care, prin acțiune creativă, îmbogățesc viețile multor altora, fac pur și simplu ceea ce le aduce cea mai mare bucurie, fără să încete să realizeze sau să devină ceva prin activitatea respectivă. Pot fi muzicieni, artiști, scriitori, oameni de știință, procesori sau constructori sau pot fi cei care inițiază noi structuri sociale sau acțiuni de amploare (acțiuni iluminate). Uneori se întâmplă ca sfera lor de influență să rămână mică timp de câțiva ani; apoi se poate întâmpla ca deodată sau progresiv să curgă în ceea ce fac ei un val de energie creativă, iar activitatea lor se extinde mai mult decât și-ar fi putut imagina și îi atinge pe nenumărați alții. Pe lângă bucurie, ceea ce fac ei primește o anumită intensitate, iar odată cu aceasta vine o creativitate ce trece dincolo de orice ar putea săvârși un om obișnuit.
Dar n-o lăsați să ajungă în minte, căci acolo s-ar putea ascunde o reminiscență de ego. Voi sunteți încă oameni obișnuiți. Extraordinar este ceea ce vine prin voi în această lume, iar esența respectivă o împărtășiți cu toate ființele.

Apoi, pentru cei care rămân sinceri față de scopul lor interior al conștientizării, mai există și un alt mod de manifestare creativă. Brusc, într-o zi, ei știu care este scopul lor exterior. Au o mare viziune, un țel, iar de atunci înainte lucrează pentru a duce la îndeplinire țelul respectiv. Țelul sau viziunea lor are de obicei legătură cu ceea ce fac deja, la o scară mai mică, și le aduce bucurie. Aici apare cea de-a treia modalitate de acțiune conștientă: entuziasmul.
Entuziasm înseamnă că bucuriei profunde aduse de ceea ce faceți i se adaugă un element nou, acela al țelului sau viziunii către care vă îndreptați. Când adăugați un țel bucuriei produse de ceea ce faceți, câmpul energetic sau frecvența vibrațională se schimbă. Bucuriei i se adaugă într-o anumită măsură ceea ce am putea numi tensiune structurală, ea devenind astfel entuziasm. Atunci când activitatea creativă este alimentată de entuziasm, în spatele a ceea ce faceți va exista o intensitate și o energie uriașă. Vă veți simți asemenea unei săgeți ce se îndreaptă către țintă — și care se bucură de călătorie.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2011, 12:39:13
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Fiți sinceri față de viață fiind sinceri față de scopul vostru interior. Atunci când deveniți prezenti și, astfel, totali în ceea ce faceți, acțiunile voastre primesc încărcătură spirituală. La început e posibil să nu fie sesizată vreo schimbare în ceea ce privește ceea ce faceți — doar modul în care acționați se schimbă. Scopul vostru primordial este acum acela de a permite conștiinței să curgă în ceea ce faceți. Scopul secundar este reprezentat de ceea ce doriți să realizați prin acțiune. Dacă înainte asociați întotdeauna noțiunea de scop cu viitorul, acum există un scop mai profund ce poate fi găsit doar în prezent, prin negarea timpului.

Bucuria Ființării este bucuria de a fi conștient. Conștiința trează preia apoi controlul de la ego și începe să vă conducă viața. Se poate atunci să descoperiți că o activitate pe care o efectuați de mult timp începe să se extindă în mod firesc în ceva mult mai mare, atunci când conștiința îi oferă forță.
Unii dintre acei oameni care, prin acțiune creativă, îmbogățesc viețile multor altora, fac pur și simplu ceea ce le aduce cea mai mare bucurie, fără să încete să realizeze sau să devină ceva prin activitatea respectivă. Pot fi muzicieni, artiști, scriitori, oameni de știință, procesori sau constructori sau pot fi cei care inițiază noi structuri sociale sau acțiuni de amploare (acțiuni iluminate). Uneori se întâmplă ca sfera lor de influență să rămână mică timp de câțiva ani; apoi se poate întâmpla ca deodată sau progresiv să curgă în ceea ce fac ei un val de energie creativă, iar activitatea lor se extinde mai mult decât și-ar fi putut imagina și îi atinge pe nenumărați alții. Pe lângă bucurie, ceea ce fac ei primește o anumită intensitate, iar odată cu aceasta vine o creativitate ce trece dincolo de orice ar putea săvârși un om obișnuit.
Dar n-o lăsați să ajungă în minte, căci acolo s-ar putea ascunde o reminiscență de ego. Voi sunteți încă oameni obișnuiți. Extraordinar este ceea ce vine prin voi în această lume, iar esența respectivă o împărtășiți cu toate ființele.

Dati-mi voie aici, doar pentru o secunda, sa fiu eu profesorul si pe urma va acord catedra fara sa mai intervin. Aici intrezariti un SENS. Sunteti foarte aproape de el, numai ca il vedeti altfel. Cand il veti constientiza corect, el va va schimba toata viziunea prezentata si veti scapa de principalul obstacol: iluzia iluziei.
Atat. Inchei dialogul nostru si va dau din nou cuvantul.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2011, 12:56:15
Tangun Tangun is offline
Banned

Implicit

Citat:
Cand il veti constientiza corect, el va va schimba toata viziunea prezentata si veti scapa de principalul obstacol: iluzia iluziei.

"Iluzia" pe care o numesti tu iluzia iluziei este viata cu sensul insasi de existenta si bucuria de a exista. Diferenta dintre noi doi este ca tu privesti viata ca pe un concept mental, si astepti sa afli sensul ei, iar eu ma bucur de viata pentru ca sensul ei este insasi existenta mea. Iluzia iluziei nu exista, exista doar o singura iluzie reala, aceea ce numesti tu viata.

Last edited by Tangun; 30.04.2011 at 13:38:55.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ochiul interior Florin-Ionut Teologie si Stiinta 23 21.05.2018 14:27:49
frumusetea interioara a omului Marta Generalitati 46 07.04.2014 23:57:33
Nu aveam pace interioara: cu mine si Dumnezeu Ioan_Ciobota Generalitati 3 30.09.2007 11:46:15
Atacurile din "interior" la adresa Bisericii Mirean Biserica Ortodoxa Romana 439 29.07.2007 21:55:18
Nu mai imi gaseam linistea si echilibrul interior Ioan_Ciobota Generalitati 1 12.05.2007 01:58:05