![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Sanduu ... mi amigo ... calm, lejer si detasat
Sfanta Scriptura, pune-o pe un panou asa la o distanta cat sa vezi sa citesti, sa fie un reper abstract care sa iti alimenteze cugetul continuu in introspectiile tale. In societate comportate normal, dupa ''limba ei''. ''Calea de mijloc'' .... si rabdare. Si mai am tensiuni cu alte persoane, dar ma linistesc si cand ma mai intalnesc cu persoana respectiva ii pun o mana dupa umar si ii zic: ''Hai baaa ca nu suntem copiii!!!''. Daca te evita, tu convinge-te ca nu merita sa iti consumi energia cu un fapt negativ, ca nu ai nimic de castigat, mai bun e un prieten decat un dusman si poartate frumos cu el si sincer. Daca e om cu capu` pe umeri si are gram de maturitate in caracter, o sa isi dea seama singur ca e inutil sa aiba ceva impotriva ta. Daca ''isi intepeneste grumazul'', da-i pace, evita-l si nu forta nota, ca oamenii mandrii cad singur de la sine. Are Cine sa ii smereasca. Si inca o chestie ... cum ai zis: ''cunostintele vostre din Sfanta Scriptura'' ... pfuaii ... ca de se ridica din morminte batranii nostri Parinti, asa o sa ne dea niste bote peste spate ... stiti voi ce vreau sa zic ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
-consecințe spirituale, adică asupra legăturii dintre Dumnezeu și sufletul nostru -consecințe temporale, adică asupra celorlalți oameni și a lumii. Ceea ce Dumnezeu, prin preotul Său care a primit puterea de a dezlega, iartă la Spovadă este consecința spirituală. Ceea ce se produce prin ducerea la bun sfârșit a canonului de pocăință (la noi, și prin indulgențe) este consecința temporală. Cu alte cuvinte, păcatul se îndreaptă împotriva lui Dumnezeu, pe care Îl ofensează în mod direct, dar și împotriva aproapelui, a lumii, ca imagine a Lui. Numai Botezul înlătură ambele feluri de consecințe, pe când Spovada o înlătură doar pe prima. Atunci când eu fur bicicleta vecinului, doi sunt cei care suferă: Dumnezeu și celălalt. Dacă mă spovedesc, Dumnezeu m-a iertat, iar sufletul meu este, iarăși, plin de grație sfințitoare. Dar rămâne ceva: strâmbătatea pe care am adus-o eu, în lumea Lui. Rămâne celălalt cu paguba lui: vecinul meu, copilul vecinului meu care nu mai are bicicletă și vede că nu are niciun rost să muncești pentru una, când poți foarte bine să o șterpelești. Iată de ce preotul, la canon, îmi dă să duc omului bicicleta înapoi. Chiar și dacă nu îmi dă acest canon, e bine să fac acest lucru. Nu e neapărat necesar să spun "vecine, eu sunt cel ce te-a furat, iartă-mă!" dacă prudența mă împiedică. Trebuie, însă, să las bicicleta rezemată de casă, să sun la ușă și să fug. Sau, dacă vecinul s-a mutat, trebuie să-l caut. Și, dacă e de negăsit, să cumpăr o bicicletă și să o dau unui sărman ca el. Adică, după ce Dumnezeu m-a iertat, trebuie să repar răul prin bine. Gala Galaction are o nuvelă pe această temă, mi se pare că se numește "Papucii lui Mahmud". De aceea, dacă cineva crede că Dumnezeu l-a iertat doar fiindcă a făcut reparație vecinului și i-a cerut iertare, încât nici nu mai e nevoie de spovadă, greșește, fiindcă nimeni nu poate ierta în numele altuia, fără un mandat. Preotul poate ierta în numele lui Dumnezeu, fiindcă are acest mandat de la Dumnezeu, dar nu poate ierta în numele aproapelui, nefiind mandatat de aproapele. Acuma, s-a mai limpezit un pic ?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
cam multe greseli gramaticale...:)) dar se iarta...nu?
|
|
||||
|
||||
![]()
nu am spus-o in sens rau frate, nici nu am avut in vedere de vreo greseala gramaticala, pur si simplu ai scris intr-un mod asa ceea ce ma facut sa zimbesc :) . Mersi pentru sfaturi.
Last edited by Sanduu; 01.05.2011 at 12:31:23. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Invataturi adventiste incredibile, partea a II-a | Erethorn | Secte si culte | 88 | 17.11.2019 08:20:07 |
semipareza pe partea stanga | cornel cornel | Intrebari utilizatori | 7 | 16.01.2011 22:13:38 |
Am dureri ingrojitoare pe partea stanga | emiliulia | Umanitare | 55 | 22.09.2010 16:01:49 |
|