Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2011, 11:39:21
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Asta cu preotii care cer bani pentru servicii religioase e o absurditate.
Ca sunt unii preoti care cer celor de ii vad cu mai multi bani cate o donatie,nu vad care e problema,desi majoritatea nici acelora cu bani nu cer.
Pai sa ne arate sora de aci de zice ca a trecut la catolici siteul parohiei respective,unde scria ca preotul nu ofera servicii religioase decat membrilor cotizanti ai parohiei.
Eu pana nu vad nu cred.
Poftim:

http://biserica.nl/adrese.html#Parohie_Schiedam

Sub informatia despre contul parohiei scrie:

"Reamintim că, potrivit deciziei luate de Consiliul parohial, preotul paroh nu oficiază nici o sfântă slujbă (molitve, binecuvântări, pomeniri, parastase, botezuri, cununii, sfeștanii, etc.) la cei care nu sunt membri cotizanți ai parohiei."

Sigur ca inteleg ca membriile sunt o sursa importanta de sprijin a parohiei. Si tot inteleg ca multi n-ar da mai nimic la biserica altfel, si ca e un lucru normal sa sprijini financiar si/sau altfel parohia din care faci parte. Si ca, cel mai probabil, in realitate, preotul nu va refuza sa spuna o simpla binecuvantare pe o icoana daca il rogi, chiar daca nu esti membru platitor. Nu stiu.

Apoi daca mergi pe pagina principala vezi tot felulde diplome pe care le-a primit parohul...Hmmm. Eu vreau sa vad predica din duminica trecuta mai bine.

Last edited by Noesisaa; 05.05.2011 at 11:43:30.
Vechi 05.05.2011, 11:50:08
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Am citit. 100-125 de euro pe AN de familie (deci 3-5 oameni) nu mi se pare deloc mult. Vin vreo 40 ron pe luna de familie, in banii nostri - pentru unii putin, pentru altii mult. Mai mult mi se pare ca dai pe drum. Pentru Biserica este o suma modica, socotesc.
Intreb si eu, ce poti face in Olanda cu 100 de euro?

Edit: M-am uitat putin si peste imensele liste de cheltuieli. Sunt scrise in detaliu, care cat pentru ce a dat, special pentru a nu lasa vreun dubiu credinciosilor ca banii lor nu merg spre construirea bisericii. Mi se pare gospodar parohul de acolo si e bine ca exista in zona aceea o astfel de biserica si astfel de enoriasi.

Last edited by glykys; 05.05.2011 at 11:56:59.
Vechi 06.05.2011, 11:45:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Poftim:

http://biserica.nl/adrese.html#Parohie_Schiedam

Sub informatia despre contul parohiei scrie:

"Reamintim că, potrivit deciziei luate de Consiliul parohial, preotul paroh nu oficiază nici o sfântă slujbă (molitve, binecuvântări, pomeniri, parastase, botezuri, cununii, sfeștanii, etc.) la cei care nu sunt membri cotizanți ai parohiei."

Sigur ca inteleg ca membriile sunt o sursa importanta de sprijin a parohiei. Si tot inteleg ca multi n-ar da mai nimic la biserica altfel, si ca e un lucru normal sa sprijini financiar si/sau altfel parohia din care faci parte. Si ca, cel mai probabil, in realitate, preotul nu va refuza sa spuna o simpla binecuvantare pe o icoana daca il rogi, chiar daca nu esti membru platitor. Nu stiu.
Eu cred ca da, ar fi cazul sa refuze, si nu din motive financiare ci spirituale.

Icoanele nu sunt talismane iar crestinismul ortodox nu se sustine doar cu botezul, icoane in casa, putina rugaciune particulara si participare sporadica ani de-a randul la Sfintele Taine fara vreun motiv binecuvantat, dupa lectia care chiar tu ne-ai servit-o.

La fel si cu cotizatia, desi simbolica practic, este practic o declaratie de implicare in ortodoxie, cine e atat de zgarcit incat sa faca scandal ca i se cere 100E pe an, de fapt si de drept nu vrea sa aiba nici o legatura cu Biserica in afara unei necesitati de moment.

Pai de ce sa dau 100E pentru un botez cand pe urma nu o sa mai am nevoie cu anii poate, de preot.
Asadar, nu eu sunt zgarcit, nu eu sunt un fals crestin ortodox, preotul e hain si consiliul parohial e compus din hapsani.

Citat:
Apoi daca mergi pe pagina principala vezi tot felulde diplome pe care le-a primit parohul...Hmmm. Eu vreau sa vad predica din duminica trecuta mai bine.
De ce, ai gasit pe site -ul vreunei parohii romano-catolice postata sistematic predica preotului de la liturghiile din ziua respectiva?
Vechi 03.05.2011, 23:39:37
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
E alegerea ta!
Faptul că ai deschis un topic despre aceasta mie nu mi se pare un act de curaj ci mai degrabă o încercare de a testa felului cum privesc ortodoxii o astfel de hotărâre.
De fapt pana aseara nici nu aveam de gand sa discut despre lucrul asta, cel putin nu pe forum. Stiu cum privesc ortodocsii, sau unii dintre ei, o astfel de hotarare. :)

Citat:
Dacă ai fi fica mea aș fi tare mâhnită și aș încerca să te opresc.
Mama, dupa un moment de uimire a spus "Macar nu treci la protestanti!" :) Impacata total nu este, dar, pana la urma, nu devin nici pagana, nici mantuirea nu imi este inchisa.

Citat:
Incep prin a spune ca nu doresc ca mesajele mele sa fie luate de rautati, interpelari; acest subiect a deschis un punct sensibil pentru mine si anume schimbarea ortodoxiei in catolicism. Si aceasta pentru ca nici acum 15 ani, cand o cunostinta a mea a devenit din ortodoxa - greco-catolica- nu am inteles de ce a facut-o. Mi s-a oferit explicatia unitatii de vederi intre parinti, care ar asigura pe viitor o crestere armonioasa a copiilor din punct de vedere spiritual. Argumentul nu m-a convins, pentru ca de atunci cunoasteam familii ...sa le zic "mixte", fara probleme de identitate religioasa ale copiilor.
O alta persoana, la care tin mult a devenit romano- catolica, impreuna cu fiul ei (mitetl pe atunci) pentru "a-i oferi alte sanse"- lumesti; se intampla ianinte de 1989. Nici asta nu am putut inteleg.
Personal nu sunt casatorita, nu am copii si nu am prieten catolic. Nu primesc nici un fel de avantaj material. Prieteni catolici am deocamndata cat sa ii numar pe degete, si i-am facut recent. Sincer, nu am decat motive spirituale.

Citat:
Totusi ce te-a facut sa treci la catolicism? Asa, in linii generale si daca nu te supara intrebarea.
Nu ma supara intrebarea. Cred ca am pus cateva din motive in firul cu clopotul...
Vechi 04.05.2011, 00:06:05
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Implicit

Am citit acum si pe topicul cu clopotul. Totusi, nu inteleg ce te oprea sa rostesti rozariul, sau sa citesti toma d'aquino sau mai stiu eu ce chestii catolice sa faci?:) Si eu am rozarii, si eu citesc din sfintii catolici, si eu am icoane catolice...si mie imi place foarte mult Jesu dulcis memoria (si O Jesu, Nomen Dulce ... si multe, multe altele...) :)
E adevarat ca inima mea nu se odihneste in cantatele astea, parca nu mi se potrivesc, desi le percep frumusetea.
Dar cand cant " Domnul a imparatit, intru podoaba S-a imbracat" simt ca inima mea e chiar acolo...
Totusi, cred ca trebuie sa fie ceva mai profund decat atat care te-a convins, nu? Unele argumente rationale...?
Scuze de insistenta :)
Vechi 04.05.2011, 01:13:22
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Salutari Noesisaa,placut impresionata de bunul simt al tau de a deturna discutia aici :)
Sarmanul clopot,se pierduse in usoare polemici...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Vechi 04.05.2011, 01:22:39
Melissa
Guest

Implicit

Pentru destinderea atmosferei pe acest thread, pun si eu o intrebare:
-draga Noessisa nu cumva de la ciorba radauteana ti s-a tras, nu de alta dar vreau s-o fac si eu sambata!:-))

PS:
1-astept un raspuns sincer:-))
2- te pup si iti doresc numai bine in tot ce faci!
Vechi 04.05.2011, 01:25:08
caty_deea's Avatar
caty_deea caty_deea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.07.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Cu siguranta ca dorinta de a iesi in evidenta,curiozitatea,atractia spre nou,mandria si credinta nestatornica ii determina pe unii sa ia decizii pripite.Ma rog la Dumnezeu ca unora ca acestora sa le dea gandul cel bun si sa faca semne si minuni ca sa cunoasca voia Lui.
Vechi 04.05.2011, 01:44:52
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Salutari Noesisaa,placut impresionata de bunul simt al tau de a deturna discutia aici :)
:) Ma gandeam si eu -- am scris admin-ului sa separe postarile off topic, a spus ca e prea greu, asa ca am deschis un nou topic.

@Melissa:
1. Ciorba radauteana a placut grozav prietenilor mei, buni tineri catolici de altfel, ascultatori de Magisteriu si iubitori de Misa Tridentina. Nu stiu daca ti-am raspuns intrebarii. :)
2. Multumesc :)
Vechi 04.05.2011, 10:13:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Yasmina, iar eu am fost placut impresionat sa citesc ca desi multe rude ale tale nu sunt ortodoxe tu ai ramas ortodoxa. Desi mai ai unele conceptii diferite, dar fiecare dupa cum poate, nu e nevoie sa le stim pe toate.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cardul De Sanatate Cu CIP RFID 666 Devine Obligatoriu De La 1 Ianuarie 2013 myself00 Generalitati 1 03.01.2013 21:37:21
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 59 27.11.2012 12:25:23
Viteza forumului sophia Reguli generale de utilizare a forumului 4 02.08.2012 14:03:02
Papa: Dumnezeu s-a aflat in spain spatele Big Bang. Universul n-a aparut intamplator. Eugen7 Teologie si Stiinta 15 09.01.2011 17:42:36
Trapeza - locul unde hrana devine rugaciune adrian35 Intrebari utilizatori 8 07.05.2010 18:36:35