![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Harul Domnului lucreaza in Biserica prin cele 7 Sfinte Taine - Botezul, Mirungerea, Nunta, Preotia, Spovedania, Impartasania, Maslul. Problema este ca protestantii nu au aceste Taine. Fireste, sunt si ortodocsi care nu se raporteaza la aceste taine ca fiind purtatoare de har si participa la ele, asa ca la un ritual formal, sunt si criminali si hoti (talharul de pe cruce e cel mai bun exemplu) care se mantuiesc in extremis, pocaindu-se pe patul mortii si primind cu credinta (deci nu ca pe ceva formal) taina spovedaniei si a impartasaniei. Mai ales pe aceasta premisa se spune in Biserica noastra ca sectantii nu pot fi mantuiti, deoarece nu au aceste Sfinte Taine. Daca te raportezi la ele ca la simple acte de credinta si obiceiuri, e de neinteles, dar daca te referi la ele ca vehicul al Sfantului Duh, poti intelege mai bine de ce se spune asa. Poate ar fi bine sa ii citesti cartea, Calauza in credinta ortodoxa, care se gaseste pe scribd, ca sa intelegi anumite lucruri. Un pasaj e si aici: http://cleopasihastria.wordpress.com...ii-subiective/ Despre bunicii tai: nu ii poti trece la slujbele BO pentru adormiti (liturghii sau parastase), DAR poti sa te rogi, tu personal, pentru ei, cu dragoste, sa ii ierte Dumnezeu, poti citi acatistul pentru adormiti, care face minuni in sufletul omului si in care ne rugam pentru TOTI, TOTI cei adormiti, si pentru cei drepti, si pentru cei pacatosi, si pentru cei care se afla in iad : http://logos.md/rugaciuni/acatiste/adormiti. Sper din tot sufletul sa iti foloseasca. Cred ca ultimul tau gand merge in acord cu parerea fiului cuminte, al fratelui fiului risipitor: ia uite, astuia care si-a irosit viata si banii cu desfranatele pe coclauri ii face petrecere si taie vitelul, mie, care am stat acasa... E mai multa bucurie pentru un pacatos care se mantuieste decat pentru unul care din copilarie a pazit credinta si de la care se asteapta sa faca mereu ce trebuie. Dumnezeu vine pentru cei pacatosi, nu pentru cei drepti. Dar frati suntem cu totii si trebuie sa ne bucuram unul de celalalt.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Deci, dacă cineva primește Botezul în mod valid într-o biserică protestantă și, după aceea, nu face nici un păcat de moarte, va fi mântuit, chiar dacă "așa, ca prin foc". De asemenea, un cuplu de protestanți căsătoriți protestant trăiesc în curăție și nu în curvie. Căsătoria lor este sacramentală și nu (numai) naturală, deci este indisolubilă (de nedesfăcut).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Nu, nu trebuie să îl repete. Botezul unui protestant este la fel de valid ca și Botezul unui catolic sau ortodox. Fac excepție unitarienii și iehoviștii, la care există nulitate formală (lipsa Sfintei Formule treimice).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oricum, e de retinut ca Dumnezeu mantuieste pe cine doreste, ca la judecata, cei care nu L-au cunoscut pe Dumnezeu (ca nu au avut de unde) vor fi judecati dupa legea constiintei si a firii. Fiecare are sansa lui la mantuire, dar una e sa te nasti in Papua Noua Guinee si sa nu ai de unde sa auzi de ortodoxie si cu totul alta e sa te lepezi de credinta in care te-ai nascut si in care ai crescut, pentru niste banuti in plus sau pentru o femeie sau un barbat. (Sa ma ierte Dumnezeu, ca prilej de lepadare exista in fiecare clipa, dar mereu este si prilej de intoarcere si pocainta. Pana inchidem ochii, ca dupa aia... ) Deci cine are rude adormite in alte confesiuni, sa nu dispere si sa se roage la Dumnezeu cu multa credinta pentru iertarea pacatelor lor, ca e mare mila Lui. In rest, tot Dumnezeu cu mila!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sa va spun si de ce intreb. Zilele astea mi s-a intamplat un lucru, probabil menit sa imi incerce mandria desarta, dar care ma face sa reflectez: cand am mai facut si eu coliva pentru bunica, tot exclamau niste babute ca vor si ele sa le dea Dumnezeu nepoti sa le faca pomana, cand nu or mai fi, tot ziceau " Ne-o da Dumnezeu si noua?", insa o femeie bine le-a mai raspuns: "Trebuie sa ii dam si noi ceva ca sa ne dea, nu?" Numai una a zis: "ia sa il chem si eu pe nepotul meu!" Ideea e ca ne da Dumnezeu copii multora, dar de noi depinde cum ii educam. Copiii buni se nasc, dar mai ales se fac, se cladesc, la fiecare minut și la fiecare clipa. In nici un caz nu e meritul meu ca m-am pomenit in ziua aia sa fac coliva pentru bunica; e adevarat ca mai citisem eu in carti cum se face, dar daca nu mergeam de mic copil, de manuta cu bunica la biserica si daca nu vedeam cum se leagana coliva si daca nu auzeam cum se canta Vesnica pomenire, poate nu mai ajungeam sa ii fac. In tot cazul, daca nu vedea Dumnezeu anii de stradanie ai bunicii, dragostea, jertfelnicia, rugaciunile si posturile ei, poate nu ajungeam sa intru azi in biserica. Nu am putut sa le spun asta babutelor, poate ca mi-a fost rusine ca eu sunt atat de tanara si ele batrane, sunt si eu mai timida si mai tacuta, spre deosebire de bunica mea, dar altadata poate le voi spune, daca mi se va mai intampla asa ceva. Dumnezeu iti mai baga si in traista, dar trebuie si omul sa munceasca, sa se jertfeasca. E mare lucru sa iti lasi urmasi si sa stii ca nu ai trait degeaba. De altfel, asa spunea si un bun profesor de-al meu, Dumnezeu sa-l ierte, ca omul trebuie sa isi lase urmasi si sa isi cultive talantii. Si dumnealui si-a lasat urmasi, si dupa trup, si dupa suflet, care il pomenesc. Ne spunea, cu cateva luni inainte sa moara - parca isi presimtea sfarsitul - sa ii aprindem si lui o lumanare si sa dam un pomelnic la biserica. Si iata ca dupa aproape trei ani de la moartea lui, ii aud numele la parastas, pe pomelnicul unui coleg de-al meu aflat tot acolo, care nu uitase vorbele profesorului. Mie mi se pare extraordinar cat de lucrator a putut fi cuvantul sau, impletit cu amintirea personalitatii lui, desi i-am fost alaturi foarte putin timp. Si ca sa il mai evoc putin, voi spune ca avea inaintasi celebri, luptatori pentru eliberarea tarii, intelectuali, avea chiar si un strabun episcop - dar amintirea cea mai draga a lui era tot despre femeile din familia lui, "sotii si mame vrednice de toata lauda" - si ca, spre deosebire de urmasii decadenti ale unor personalitati din vremea de azi, care le-ar sta bine intr-un muzeu de antichitati, a stiut sa isi duca mai departe numele si valorile neamului sau si sa isi lase si urmasi, care, la randul lor, sa ii duca mai departe numele si neamul, dar si multi studenti care sa ii transmita valorile si, iata, sa il pomeneasca si la slujba. Deci, fiti exemple traitoare pentru copii, duceti-i la biserica, invatati-i sa traiasca crestineste, caci, vorba profesorului respectiv, "nu merge cu las'ca merge si-asa!" Mesajul meu nu se adreseaza doar lui Vintage, ci tuturor care au urechi pentru asa ceva!
|
||||
|
||||
![]()
de ce sunt mai multe femei la biserica decat barbatii? pe ca pe stadion sunt mai multi barbati decat femei! :))
Nu putem si nu suntem in masura sa judecam! Nu suntem noi Dumnzeu sa judecam de ce nu...? de ce nu asa...? de ce nu pe dincolo...? Cauzele dupa mintea omeneasca sunt multe! Si omul scorneste... multe multe! Ca face si drege... pe cand realitatea sta in altceva! Uneori sunt de vina chiar sotiile sau mamele (prin needucarea fiilor)... NU STIM! Uneori pt ca Sf.Taina a Casatoriei nu este inteleasa... ex: Sotia se fereste de unirea conjugala in post! Sotul are nevoie. Femeia fuge! Barbatul ramane cu buza umflata... deci LIPSA de DISCERNAMANT a sotiei poate duce pe SOT in situatia sa refuze cele Bisericesti - mai ales daca nu le are cu cele Duhovnicestei, e mai slab in credinta - riscand chiar sa faca ADULTER (acest subiect s-a discutat de curand pe threadul "superstitie sau adevar") Dar avem DATORIA DE A NE RUGA UNII PENTRU ALTII CA SA NE VINDECAM, CA MULT POATE RUGACIUNEA SOTIEI DREPTE si INTELEPTE PENTRU SOTUL EI!
|
|||
|
|||
![]()
barbatii merg destul si ei la biserica...nu numai damele...cel putin nde merg eu proportia e f. mare...la Icoanei
|
|
|||
|
|||
![]()
Pentru ca barbatii trebuie sa mearga la "vanatoare"...
E posibil ca femeile sa aiba intr-adevar o latura mai sensibila, o putere mai mare de intelegere a celor spirituale. In fond, femeile au fost cele care s-au dus primele la mormantul Domnului, pe cand barbatii se ascundeau...chiar daca pe drum se intrebau "cum o sa pravaleasca piatra", asta nu le-a oprit. Iar pentru sarguinta lor, au fost rasplatite, caci ele au fost primele care l-au vazut pe Mantuitorul inviat si totodata primele care au vestit celorlalti Invierea. Si guess what, barbatii le-au crezut... Deci, e adevarat ce se spune in popor, femeia are intr-adevar putere de convingere asupra barbatului; inclusiv Eva a facut-o, insa ea neascultand de Dumnezeu, ci de diavol; deci, atentie. Pana la urma se poate spune ca ea ne-a bagat in incurcatura, iar acum isi face datoria sa incerce sa ne scoata. Barbatul pe de alta parte, e mai pragmatic, el are nevoie de dovezi ca sa creada. Femeia e mai labila, mai usor de pacalit. Poate de-asta nici nu li se da femeilor darul preotiei, in ciuda existentei atator femei sfinte....se pare ca pacatul Evei nu poate fi iertat asa usor. Asta daca o fi asa. Daca barbatul era asa puternic cum ar fi trebuit, de ce nu i-a spus femeii "nu manca?" Deci, e si el la fel de coruptibil. Nu numai ca nu s-a impotrivit, dar nici nu si-a dat seama ca face rau. Deci, argumente pro si contra "credintei" femeii gasim la orice ora. |
|
|||
|
|||
![]()
Sa stii ca e o chestie cu vanatoarea asta! Nu trebuie sa merg la "vanatoare", crede-ma, vine "vanatul" singur...Si culmea, merg si la biserica, sigur nu atat de des pe cat ar trebui, dar merg. Iar acolo vin si domni si doamne, ca "damele" stau pe centura....Numai bine!
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nu merg la un anume preot ca nu e bn | ionut12 | Generalitati | 1 | 13.11.2010 13:21:32 |
Prea mult despre rau, prea putin despre bine | costel | Generalitati | 11 | 09.02.2009 20:58:42 |
VRAJITORII MERG SA SE SPOVEDEASCA? | roseliana | Vrajitoria | 2 | 05.03.2008 22:34:13 |
|